Dodaj do ulubionych

polski dziennik tv

04.11.05, 20:15
Ze wstydem musze sie przyznac, ze nie mam polskich programow tv. (tv nigdy i
nigdzie nie byla moim faworytem) Ale jakis czas temu znalazlam na kanale
publicznym polskie pol godziny. Sklada sie na to skrotowy dziennik Polsat i
potem jeszcze chyba krotszy przeglad wiadomosci tv Trwam. Nie wnikam w to, ze
ta ostatnia jest taka siermiezna. Zwrocilam uwage na to, jak te same fakty
mozna opisac inaczej,a Polsat chyba tez nie jest stacja kontestujaca wobec
polskiej rzeczywistosci. Ogromna antypatia Trwam do okreslonych politykow, a
okreslenia jakich uzyto opisujac ostatnia podparyska "rewolte" wzbudzily moj
najwyzszy niesmak. Gdzie chrzescijanskie milosierdzie, gdzie proba
zrozumienia tych ludzi. Przeciez ich tak samo jak nas stworzyl Pan Bog na
obraz i podobienstwo....Dlaczego oni sa tacy, moze jednak troszeczke jest
winy i drugiej strony.
Po kilkurazowym poogladaniu swtierdzilam, ze w Polsce nie znalazlabym juz
swojego miejsca. Za duzo odwolan do Boga - oczywiscie katolickiego: w
rzadzie, kazdy jeden minister, kazda jedna miescina. Czy w Polsce nie ma
rozdzielenia panstwa od kosciola katolickiego, dlaczego w sejmie jest krzyz
i kaplica - wcale nie ekumeniczna. Podobno jest w sadach. A jak ja jestem
Polka przeogromnie watpiaca, albo tez innej orientacji religijnej to ja sie
czuje dyskryminowana i nie czuje, ze to jest moje panstwo. Nie mowie o tym,
ze moze nie kazdy Polak - katolik jest za taka demonstracja sily polskiej
religii, wlasnie chociazby z szacunku dla innych. Wsrod tych dziennikow
Polsatu zawsze ukaze sie jakis duchowny, a kilka dni w zwiazku z Swietem
Zmarlych zdominowali cale dzienniki (wyjasniono mi, ze to nazwa
komunistyczna, bo to Zaduszki i wszystkich Swietych), a jak dla mnie nie sa
to Zaduszki tylko Swieto Zmarlych, to gdzie mam sobie ogladnac dziennik? Moge
tak snuc dlugo....
P.S. Uslyszalam jakis fragment kard. Glempa, cos o radosci z przybycia na
cmentarz, bo ci nasi najblizsi lezacy juz w grobach zaznaja takiej
szczesliwosci, ktorej nie mozemy sobie wyobrazic. Skad on to wie?
Obserwuj wątek
    • warum Re: polski dziennik tv 04.11.05, 21:32
      Jestem fanka wszelkich "wiadomosci", wiec ogladam i slucham co sie da / na
      szczescie mam teraz wiekszy wyborsmile ale z pewnoscia nie mam tylu kanalow co Ty
      Marynosad- swoja droga, kolega w 81r. wyemigrowawszy do USA, w pierwszym liscie
      napisal-Po pierwsze: mam kolorowy tv z 23. kanalami!!! reszta nie byla wazna tak
      mu zazdroscilismy, majac w akademiku jeszcze czarno-bialego neptunasmile/.
      Niestety mimo pewnego wyboru, mam wrazenie,ze lista priorytetow wiadomosci na
      wszystkich programach jest ukladana przez tego samego znawce "co Polaka"
      interesuje najbardziej. Wyjatkiem sa niektore programy "biznesowo-wkonomiczne"
      gdzie widze jakies pomysly. Niestety nasze wiadomosci sa moze teraz tylko
      krotsze ale robione wg wciaz tego samego schematusad
      A co do manifestowania katolicyzmu...poPiS dopiero bedzie .
      • mammaja Re: polski dziennik tv 04.11.05, 21:51
        No coz, Trwam jest chyba telewizja niepubliczna o okreslonym charakterze. Nie
        wiem - nie odbieram smile Ogladam TVN i Wiadomosci, czasem Panorame. Zaden mnie nie
        zachwyca, ale tez co ma mnie zachwycac przy ogolnym braku dobrych wiadomosci sad
        • maryna04 Re: polski dziennik tv 05.11.05, 02:40
          ciagle sie przymierzam do TVN i TVN24, czy to warto? Ale to jest w jakiejs
          szerszej ofercie kablowej, a jakos tak mi sie nie chce, albo za instalowac
          satelitke, a nie chce draznic wlascicielke, wiec czy to warto?
          • jan.kran Re: polski dziennik tv 05.11.05, 09:40
            Zajrzyj na pocztę GW smile)))
            K.
      • ewelina10 Re: polski dziennik tv 05.11.05, 10:14
        Oglądam TV24, a mżonek bardziej anglojęzyczne, bo więcej w nich wiadomości z
        tego co się dzieje na świecie.
        Od jakiego czasu pomijam Fakty. Są dominujące w przekazywaniu informacji
        religijnych przeznaczając na nie nierzadko cały antenowy czas, zaniedbując przy
        tym swoje obowiązki informowania widza o innych wydarzeniach jakie miały
        miejsce na świecie.
    • popaye Re: polska TV - Zagranica 05.11.05, 10:04
      Maryno,-
      lubie Ciebie coraz bardziej smile - serio!

Mieszkanie na Zach. Polkuli niesie ze soba pewne konsekwencje - co Sama o
      wiesz!.
      Nawet za pomoca anteny satelitarnej (dostepnej dla zwyklego smiertelnika!)
      na terenie USA - nie jestes w stanie odbierac pelnego spektrum polskiej TV!.
      Ma racje Mammaja (he, he) iz "...Trwam jest chyba telewizja niepubliczna o
      okreslonym charakterze" , podobnie ze swietojebliwym POLSAT-em czy
      (nawet) bardziej "obiektywna" siecia TVN.
      Skandalem dla mnie jest iz polska Telewizja Publiczna nie jest dostepna
      jako FTA (free-TV) z zadnego, nawet odbieranego w Europie satelity! sad
      "Wyjatek" - kanal POLONIA - wrrr.... zgrzytam zebami jak widze dobor programow
      na tej parodii publicznej TV w Polsce - to mogl wymyslec tylko maly Jasio ktory
      sobie "wyobraza" na jakie wiadomosci i polski program TV ma zapotrzeboawanie
      mieszkajacy Zagranica polonus smile)

Ja nawet moge zrozumiec iz sa pewne obostrzenia natury prawnej, szczegolnie
      dot. licencji (oplat z tyt. praw autorskich- GEMMA czy pol. SPATiF) dot filmow ,
      retransmisji przedstawien teatralnych czy mp. festiwali wszelkich, ale.....
      hmmm.... - nie przezszkadza to np.Niemcom nadawac WSZYSTKICH programow
      PUBLICZNYCH w przekazie satelitarnym (Astra, czesciowo HotBird)
      i to wylacznie jako FTA a jest ich (bagatela!) - kilkadziesiat!.

Wlaczenie TVP - Publicznej (TVP-1, 2 i 3) do tzw.: platform programowych
      - CYFRA+ czy Polsat - prywatnych przeciez! i sprzedawanie ich "za kase" ew.
      odbiorcom - problem dla Aboryginow w Polsce i... (hmmm...) Ich sprawa,
      -nas mieszkajacych poza granicami dotyczaca wylacznie marginalnie, ale...
      PRAWNIE to my (polonusi) nie mamy "NIBY" mozliwosci odbierania tych platform
      LEGALNIE - wlasnie z powodow oplat licencji np.filmow wykupionych wylacznie
      przez te platformy cyfrowe tylko na Polske! - he, he smile

Smieszy mnie bo w Kraju "Prawa i Sparwiedliwosci" (he, he!) popularna CYFRA+ -
      sprzedaje (jakby licencje nie istnialy!) karty tejze Platformy
      typu : pre-paid !!!! - (niby dla kogo?) bez przypisanego do nich dekodera
      - co dla uzytkownikow w Polsce jest "standartem" (sic!).
      Sam posiadam (droga zakupu!) taka karte (wraz z 2-ma HBO!) bo.... mimo iz
      nie "musze" (prawnie!) - mieszkajac Zagranica i przynalezac do "klubu"
      posiadaczy i milosnikow DREAMBOX-a ( Reciver na LINUX-sie!).
      Gdybym nie byl taki "praworzadny" (na inna modle niz Ci z PiSU!), to
      na "upartego" moglbym korzystac z "wolnego od oplat" odbioru (praktycznie)
      wszystkiego co w eterze "fruwa" smile))
      Pani Nokata - nasz wspolforumowicz - jako informatyk - zapewnie mialby
      w tym "przedmiocie" wiele wiecej do powiedzenia, bo ja - amator
      i traktuje to jako hobby-rozrywke a On(a) - zawodowiec majacy wieksze
      rozeznanie ze wzgl. chocby zawodowych smile))

Warszawska Gielda na Wolumenie (ewenement na skale conajmniej europejska)
      - chyba by... splajtowala gdyby na "serio" dopilnowano zakazu handlu wszystkim
      czym (oficjalnie) w elektronice nie wolno handlowac - ale to jest Polska
      - wlasnie ! smile)

Nie ma sie co entuzjajzmowac mozliwosciami technicznymi odbioru tysiecy (sic!)
      kanalow satelitarnych (FTA i kodowanymi) bo to jest dostepne rowniez w Polsce
      - lecz wymaga pewnego zasobu wiedzy technicznej i.. znajomosci jezykow co
      limituje w sposob oczywisty ich swiadomy odbior!.

W USA (i Kanadzie) macie w sieci kablowej nieporownalny z raczkujaca w tym
      przedmiocie Europa odbior TV w formacie HDTV ( TV wysokiej rozdzielczosci!)
      a TV (kazda), jak stwierdzono to juz dawno w Polsce: "klamie" smile)

Powyzsze stwierdzenie z wylaczeniem (naturalnie!) Telewizyji TRWAM
      (mgr.Dyrektor Rydzyk & Kaczory) - JEDYNEJ ktora przekazuje PRAWDE! smile)
      Jak mozesz Marynno ja odbierac, a mozesz bo w USA jest jako FTA - to wlasciwie
      WIESZ o Polsce - wszystko! smile)))

pozdrawiam,-
      pE

ps. lubie Mammaje choc obydwoje (ja i Ona) mamy diametralnie rozny swiatopoglad
      a mnie kolana (od kleczenia!) - zapewne mniej bola! smile)).
      Jednak stwierdzenie Mammajki: ".... (Telewizyja Trwam)....- Nie wiem - nie
      odbieram smile - rozczulilo mnie do lez! smile))
      Prymas Glemp pytany o niegdys w wywiadzie GW na temat KLAMSTW
      i przekretow magistra Dyr.Rydzyka w programie KATOLICKIEGO Radyja
      i Telewizyji TRWAM odpowiedzial tak SAMO! : "....Radyjo i Telewizyja Trwam?
      - Nie wiem - nie odbieram, nie slucham i nie ogladam! smile
      Nie wazne jaka jest Polska - biedna czy bogata! - wazne, ze - KATOLICKA smile)

• ewelina10 Re: polska TV - Zagranica 05.11.05, 11:33
        popaye napisał:
        > Wlaczenie TVP - Publicznej (TVP-1, 2 i 3) do tzw.: platform programowych
        > - CYFRA+ czy Polsat - prywatnych przeciez! i sprzedawanie ich "za kase"
        > . odbiorcom - problem dla Aboryginow w Polsce i... (hmmm...)

Po długich bojach TVP1 i 2 od niedawna są już na platfomie Polsatu
        • mammaja Re: klecznik sobie sprawie! 05.11.05, 12:01
          Pop. napisal:

ps. lubie Mammaje choc obydwoje (ja i Ona) mamy diametralnie rozny swiatopoglad
          a mnie kolana (od kleczenia!) - zapewne mniej bola! smile)).
          Jednak stwierdzenie Mammajki: ".... (Telewizyja Trwam)....- Nie wiem - nie
          odbieram smile - rozczulilo mnie do lez! smile))
          Ja tam nikomu ze swiatopogledem sie nie pcham. Nie zauwazylam, zebym
          kiedykolwiek na tym forum wytaczala armaty przeciw innym pogladom, wymachiwala
          kropidlem i wysmiewala jakiekolwiek przekonania religijne.
          Moje "delikatne zwrocenie uwagi" na charakter wymienionej stacji moglo brzmiec
          - "a czego sie spodziewasz po stacji tv powolanej wlasnie do tego?" A ze nie mam
          i nie ogladam to prawda, zas porownananie mojej skromnej i ulomnej osoby do
          prymasa, rozczulilo mnie do lez. Chyba klecznik sobie kupie, zeby zadosc uczynic
          wyobrazeniom o mojej mentalnosci....
          • popaye Re: klecznik sobie sprawie! 05.11.05, 12:48
            Mammajko,-
            kazda moja uwaga odnoszaca sie Twoich(ego) wpisow(u) byla/jest/bedzie zawsze
            przejawem mojej sympatii do Ciebie.
            Gdyby Twoje poglady, postawa i zaangazowanie spolecznikowskie byly typowa norma
            dla polskiego katolika to ja i mnie podobni (zyd/masson/komuch/cyklista)
            z radosci i szczescia, corocznie uczestniczyli by tlumnie w pielgrzymkach
            dziekczynnych na odpust w Czestochowie i to ... na kolanach! smile
            Nigdy Twoich szczerych i jednoznacznie brzmiacych prywatnych pogladow nie smial
            bym porownywac z zaklamanymi i polityczna determinacja motywowanych publicznych
            wypowiedziach POLITYKA jakim jest (byl wowczas) z racji (wtedy) politycznego
            Urzedu PRYMASA - Arcb.Glemp sad
            Zwrocilem na to uwage z powodu ich literalnej zbieznosci - wylacznie! smile

Ze Ty, w odroznieniu ode mnie (giaura i heretyka) tresci przedstawianych w
            TV Trwam nie ogladasz i nie podzielasz - wierze Tobie i swiadczy to o Twojej
            umyslowej normalnosci.
            Prymas Glep ktory "udawal wariata", ze nie zna Rydzyka, o TV Trwam i Radyju
            - slyszal "z drugiej reki", a o tresci politycznych produkcji Radyja & Trwam
            - polskiej KATOLICKIEJ Radiostacji - nie ma "pojecia" - wydawal wylacznie
            swiadectwo swojej zaklamanej ignorancji i politycznego wyrachowania.
            Niewiele sie zmienilo od tego czasu, poza tym iz szeregi tych "swietojebliwych"
            zasilili, juz oficjalnie, osoby desygnowane na najwyzsze stanowiska w Panstwie
            i Ich mocodawcy (z PIS-u) - wykarmieni mlekiem tej samej matki.
            Katolikom "polskim" - pogratulowac smile))

pozdrawiam,-
            pE
            • maryna04 Re: klecznik sobie sprawie! 05.11.05, 14:16
              Przylaczam sie do komplementow dla Mammajki. Tak samo ja uwazam i rozszerze:
              wszyscy na tym forum jestesmy bardzo w porzadku. Jesli w realu bylibysmy tacy
              tylko w polowie to i tak byloby swietnie.
              Popaye, tv polonie moge podgladac u mojej fryzjerki, a takze w pensjonatach
              prowadzonych przez Polakow. Horror, nie wiem skad taka oferta, czy to
              radiokomitet ma takie pojecie o zapotrzebowaniu Polonii. Ja wsrod znajomych a
              takze na forach polonijnych dowiaduje sie, ze dla wiekszosci jest to zenada. A
              jesli nawet odpowiada zapotrzebowaniu innych, to moze by sprobowac przemycac
              pozycje z odrobine wyzszej polki, skoro wielu ludziom ich brakuje.
              Jak u Gombrowicza.... wszystko sie kojarzy z obecnym ukladem politycznym w
              Polsce. Wiec czy zacznie sie boj o tv, moze bedziecie wspominac otwarta na
              swiat i ludzi obecna tv.
              Mam pytanie Popaye, bo widze, ze jestes zorientowany, czy w Europie istnieje
              tv publiczna, niezalezna od panstwa? Nawet nie mam pojecia na jakiej zasadzie
              dziala potezne BBC? W Ameryce jest cos takiego jak publiczna i utrzymuje sie
              ze skladek publicznych i fundacji (radio tak samo). Czasami uwazam, ze
              przejeli sie za bardzo rola- ze media powinny informowac, a nie komentowac.
              Zreszta wogole za wyjatkiem straszliwie prawicowego Fox (ktory tez ma
              oglnodostepny kanal uladzony) wszystkie programy sa tu gladkie, nie ma
              agresywnych pytan, najbardziej kontrowersyjna, (ale skad tu kontrowersyjne
              wypowiedz - jak wszyscy chca byc political correct) jest kwitowana: ooo tak
              (?!) -i przechodzi sie dalej. W Polsce agresywnosc jest wybiorcza - odnosi sie
              do politykow, ale juz nigdy do przedstawicieli hierarhii koscielnej- i jest
              naogol uzasadniona. Z drugiej jednak strony jesli bedziemy zawsze agresywni do
              politykow, to kiedy nauczymy sie szacunku dla wladzy? Gwiazda tutejszego
              wywiadu byla przez dziesiatki lat Barbara Walter, nigdy przez ulamek sekundy
              nie byla agresywna do rozmowcow. Czy to tylko amerykanski styl? Polska gwiazda
              Monika Olejnik (moze przekrecilam imie), jak sie orientuje z roznych strzepkow,
              to harpia.
              Przeczytalam wczoraj w przedrukach wywiad z Kaczynskimi - nie bracmi, tylko
              malzenstwem. Prostactwo, a nawet chamstwo dwoch przepytujacych dziennikarzy
              straszne. Te dowcipy, ironizowanie z Bogu ducha winnej, ze zostala przyszla
              prezydentowa Mari Kaczynskiej wzbudzilo we mnie tylko niesmak. Rowniez
              pytania do L. Kaczynskiego w zupelnie niewinnych sprawach byly tak silace sie
              na ironie, a wzajemne komentarze dziennikarzy miedzy soba, jakby nie bylo
              Kaczynskich na poziomie przepychanek w podstawowce. Lekcja pogladowa jak nie
              powinno wygladac dziennikarstwo. Bush zostal wybrany tez ku rozpaczy tej
              bardziej swiatlej czesci spoleczenstwa i zaden dziennikarz nie smialby tak sie
              do niego odnosic, bylby spalony. Clinton w najgorszym okresie dochodzen
              prokuratora Starra w sprawie domniemanego romansu zawsze byl glowa panstwa i
              nikomu nie przyszloby do glowy tak sie do niego po chamsku zwracac, chociaz w
              prasie opisano kazdy jego szczegol anatomiczny opisany przez panienke. No i
              znow sie rozpisalam.
              • warum Re: nie klecznik sobie sprawie!-pilota:) 05.11.05, 15:37
                M. Olejnik byla wg mnie "prekursorka" nowego stylu w dziennikarstwie - ale to
                bylo kilkanascie lat temu./mnie bardziej podobal sie stonowany G.Miecugowsmile/ W
                czasach gdy zmienial sie system polityczny - jej bezposredni styl i niewygodne,
                zaskakujace pytania, to bylo nowe, odwazne i dla wielu /szczegolnie
                radiosluchaczy"3"/- oryginalne /no i Dziennik sie juz zdrowo wszystkim
                opatrzylsmile/, ale co bylo fajne wtedy, dzis w wykonaniu "nasladowcow" M.O.
                spowszechnialo i razi "przeginaniem". Brak szacunku dla urzedu, czy zwyczajny
                brak kultury widac w wywiadach i w publicystyce, ale to obie strony sa winne -
                wladze sprawuje / w imieniu narodu/ wielu ludzi, ktorzy jej nie powinni miec. Bo
                nie posiadaja wystarczajacych kompetencji na tak odpowiedzialne stanowiska. A
                pokazuja te wladze ludzie, ktorym placa tylko za"atrakcyjne", bulwersujace
                newsy, a nie za "nudne" oswiecanie i ksztaltowanie obywatelskich postaw i
                przypominanie o poszanowaniu prawa / nieznajomosc prawa to nie usprawiedliwienie/ .
                Ja tez mam dosyc propagandy i ideologii, ja bym sobie zyczyla tylko,zeby w
                wolnym kraju, jakim jest Polska nie bylo kagancow dla pokazujacych bledy wladzy.
                Bo marke - dziennikarz wyrabia sobie swoja praca - a jesli urazila kogos
                niegrzecznosc to mozna sie "obrazic" i nie udzielac mu wiecej wywiadu/ jak to
                uczynil kiedys prez. Walesa z MOsmile/, a nawet zapodac jego pracodwace lub jego
                samego do sadu.
                Wspolczesnie to media ksztaltuja powszechna swiadomosc / szczegolnie teraz, gdy
                autorytety zamilkly, / wiec my jako dorosli ,swiadomi/ a jakzesmile/ obywatele -
                musimy/mozemy sami wybierac - klikajac swobodnie po kanalach i kupujac gazety
                wybiorczosmilea moze te ponizej poziomu, bublowate samoistnie znikna ? Wyrobilam
                dzis norme gadulstwa na 2 tyg. i juz postaram sie tylko czytacsmilePozdrawiam
                aktywne A40+smile
              • popaye Re: klecznik sobie sprawie! 05.11.05, 16:26
                Maryno,-

Wszystkie Panstwa europejskie (nie znam wyjatkow) posiadaja tzw: Telewizje
                (Radio) Publiczne pelniace role informacyjnego i... propagandowego (w pewnym
                sensie) publikatora aktualnego Rzadu smile).
                Nie ma co sie dziwic iz w zaleznosci od tego kto wygrywa kolejne wybory stara
                sie miec decydujacy wplyw na Rade Programowa czy obsade personalna Dyrekcji
                TV - Publicznej smile
                Maja do tego - legitymacje (prawna!) i jak uczy praktyka ani pelniacy wladze
                obecnie w tych Krajach ani (obecna) Opozycja nie jest zainteresowana (na serio)
                calkowitym zlikwidowaniem takiego rzadowego publikatora.
                Narzekania - hmmm... sa wszedzie i jest to "normalka" politycznej polemiki
                parlamentarnej - niezaleznie od Kraju i nie nalezy jej traktowac powaznie smile.

Roznie, jak rozna jest konstrukcja konstytucyjna danego Panstwa (od Republiki,
                poprzez Federacje po Monarchie Konstytucyjna) rozbudowana jest taka TV.
                Niemcy sa tutaj przykladem "skrajnym" - poza 2-ma programami TV - publicznej
                (ARD i ZDF) w jej sklad wchodza wszystkie programy "krajowe" (np: WDR, NDR, SR,
                BR itd, itp) bo Niemcy sa Krajem Federalnym = Zwiazkiem (historycznie)
                oddzielnych Krajow (Landow) z duza swoboda samodzielnosci (np.budzetowej) -
                podobnie jak Stany w USA!
                Do tego wszystkiego dochodza kanaly "tematyczne" i edukacyjne finansowane z
                budzetu + OBOWIAZKOWE oplaty od odbiorcow GEZ (ca: 200 € /rok/abonent!)-
                obojetnie czy to wszystko oglada/slucha czy nie (sic!).
                Ale! - TV-Publiczna (kazda!) jest w Niemczech POWSZECHNIE dostepna -
                niezaleznie czy odbior z nadajnikow naziemnych jest dobry czy nie i w ramach
                rekompensaty jest dostepna jako FTA z satelit(y) ASTRA dla wszystkich
                obywateli!.-
                Nawet postep techniczny - jak w Berlinie gdzie zlikwidowano nadajniki naziemne
                analogowej TV i zastapiono je systemem cyfrowej TV DVB-T zgodnie z
                obowiazujacymi w RFN przepisami iz kazdy Obywatel ma konstytucyjne prawo
                dostepu do informacji - znajdujacym sie w trudnej sytuacji materialnej - Rzad
                (Panstwo) refunduje wydatki poniesione na zakup specjalnych reciver-ow do jej
                odbioru!.
                Rownolegle do tego istnieje TV - prywatna z m/w podobna ilosciowo do TV-
                publicznej iloscia programow (np. RTL-e, SAT, PRO-7, .... itp) - tez dostepna
                FREE - utrzymujaca sie z reklam i platforma Pay-TV (Premiere) - podobna do
                polskiej CYFRY+ i Polsatu.
                Rozbudowany system TV-Publicznej maja Wlochy (Stacje RAI), Austria (ORF),
                Szwajcaria (SRF); Francja ..... i tak bez konca smile.

Prymityw argumentacji i tani populizm PIS-u i B-ci Kaczynskich w kampanii
                wyborczej dal carte-blanche dziennikarzom ktorzy dzisiaj przeprowadzaja z Nimi
                wywiady! smile)
                Skoro Oni sami "udowodnili" skutecznosc takich metod - niech sie nikt nie dziwi
                iz niezalezni dziennikarze stosuja takie metody i forme kierowanych do Nich
                pytan smile))
                Jest to rodzaj zabawy - tym bardziej tragicznej iz jej "zasady" rozumieja
                zarowno Kaczynscy, dziennikarze jak i b.swiadoma czesc Spoleczenstwa a elektorat
                tej "sprawiedliwej" Ferajny jest widocznie tak glupi iz i tak sie
                nie "pokapuje" o co w tym wszystkim chodzi! smile)

Nie zmienia faktu iz p.Lech Kaczynski gdy obejmie (23 Grudnia) swoj Urzad -
                bedzie dla mnie Prezydentem i z tej racji bedzie rowniez moim Prezydentem
                - obojetnie czy podzielam Jego poglady i metody walki wyborczej.
                Od tego dnia bede sie o Nim zawsze wyrazal Pan Prezydent - jak to czynilem w
                stos. do Jego obydwu poprzednikow.
                Powaga i szacunek dla Urzedu tego wymaga.
                Jego braciak (Jarek) - spec/gimnastyk od zaglerki i partyjnego kretactwa bedzie
                dla mnie zawsze tym czym obiektywnie jest - politycznym cwaniakiem chorym z
                zadzy wladzy - podbnie jak Jego kumple - Lepper i Getrych sad

pozdrawiam,-
                pE
                • maryna04 Re: tv 05.11.05, 17:04
                  Dziekuje za szeroka informacje. Jednak w USA tv publiczna to absolutnie cos
                  innego, to nie jest tv panstwowa, czy rzadowa, ktora sie dotuje, czy calkowicie
                  utrzymuje. Tu nie istnieje cos takiego, no i panstwo jakos istnieje bez tak
                  waznej tuby propagandowej. Na telewizje publiczna (w NY kanal 13-ty i 21)
                  ciagle sie sklada spoleczenstwo, nie w ramach abonamentu, tylko dobrowolnie.
                  Np. po raz 10-ty daje 13-tka, lub 21 koncert Andrea Bocelli, Sarah Ber..., a
                  nawet ogladamy musical z Brodwayu a w miedzyczasie jest zbiorka pieniedzy
                  telefoniczna, emailowa, przez karty kredytowe. Mozna kupic plyte Bocellego za
                  jedyne $120, chociaz w sklepie jest za 20 itd... Nawet kikakrotnie Rolling
                  Stonsi mieli koncert na taka okolicznosc. Oczywiscie sa to poszatkowane
                  koncerty, nie najnowsze, ale niemniej widocznie nalezy do dobrego tonu
                  udostepnuc gwiazdom cos takiego na cele publiczne. Poza tym programy sponsoruja
                  znane firmy i setki fundacji zalozonych aby popierac niezalezne publiczne tv i
                  radio. Np. wdowa po obrzydlym antyglobalistom McDonaldzie przekazala w swoim
                  testamencie ponad 100mil. na fundacje wspierajaca radio publiczne. Bardzo
                  duzo pieniedzy przekazuje tez na programy oswiatowe tv publicznej np. pani
                  Piasecka wlascicielka Johnson -Johnson. O taka tv publiczna, ktorej podstawa
                  jest nie korzystanie z jednego centa od panstwa pytalam. Tv, ktore wspieraja
                  pieniadze od panstwa, to tv panstwowa, a nie publiczna. Jak wyzej napisalam
                  tv panstwowej w Ameryce nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka