Dodaj do ulubionych

Afazja u dziecka

22.03.21, 23:45
Witam! Mój syn ma 3,5 roku. Na bilansie dwu latka pani doktor zasugerowała opóźniony rozwój mowy. Udaliśmy się do poradnii. Po roku czasu od pań nie dowiedzieliśmy się niczego konkretnego. Udałam się więc prywatnie do logopedy, która podejrzewa afazję. Umówiłam się również do neurologa. Badania słuchu są ok. Syn rozwija się dobrze jeśli chodzi o rozumienie. Wykonuje polecenia, umie wskazać zwierzątka i kolory. Rozumie co się do niego mówi. Ruchowo jest sprawny. Słownictwo ma, ale ubogie. Chociaż z ubogiego słownictwa potrafi ułożyć zdanie. Co niedopowie to pokaże. Chodzi do przedszkola i to bardzo chętnie. Lubi zabawy z rówieśnikami chociaż dzieci go nie rozumieją. Potrafi sam się najeść, załatwić. Lubi wykonywać czynności samodzielnie. Czy może być to rzeczywiście afazja czy może coś innego? Sama już nie wiem. Proszę o poradę. Z góry dziękuję 🙂
Obserwuj wątek
    • afazjamama Re: Afazja u dziecka 07.06.22, 16:23
      W tym wieku można stwierdzić opóźnienie mowy w typie afazji. Jak najbardziej wskazana terapia - przede wszystkim logopedyczna - dużo ćwiczyć w domu. Warto być pod opieką Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka