gagata7 21.02.07, 21:03 Czy ktoś studiował na studiach podyplomowych w BB Wyższa Szkoła Administracji - LOGOPEDIA Z ELEMENTAMI NEUROLOGOPEDI???????????????????????? Czy warto? Kto tam wykłada? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewikfibro Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 08.06.07, 16:55 no własnie tez się chcę na to zapisać bo jest najbliżej ale czy warto? Odpowiedz Link
jopiec Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 11.07.07, 15:44 Witam! Ja również w zeszłym roku chciałam zapisać się na logopedię w BB. Zrezygnowałam z 2 powodówtudia nie dają możliwości uzyskania niezbędnego do pracy w zawodzie certyfikatu(zbyt mało godzin).Po drugie, gdy zadzwoniłam zapytać o kwalifikacje jakie uzyskam po ukończeniu tych studiów pani odpowiedziała,że o kompetencjach decyduje pracodawca.No i tym sposobem w tym roku staruje do Sosnowca.Jeśli ktoś z Bielska jest chętny,by pouczęszczać tam ze mną,zapraszam.Umówimy się,zawsze to raźniej niż w pojedynkę.Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
ewikfibro Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 28.10.07, 21:15 nieprawda, studia maja wymagana liczbe godzin ( 600) a na 4 semestrze mozna zrobic specjalizacje z neuro. Odpowiedz Link
zielona_chmurka Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 28.10.07, 23:22 a wiec warto czy nie. Chcialam podjac podyplomowe na AP w Krakowie ale przyznam ze Neuro bardzo mnie zainteresowalo. Jesli ktos ma jakies informacje to prosze pisac Odpowiedz Link
ewikfibro Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 31.10.07, 18:16 w Bielsku napewno warto, będą wykładać ludzie pracujący i zrzeszeni w PTL, lekarze i program jest bardzo ciekawy , bez bzdurnych przedmiotów tylko kwintesencja potrzebna do pracy plus praktyki w bielskich szpitalach i poradniach.Dostajesz certyfikat logopedy uznawany przez PTL i robisz specjalizacje neurologopedyczna na 4 semestrze. Odpowiedz Link
maja_sara Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 07.11.07, 00:51 "bez bzdurnych przedmiotów"- czyli konkretnie co jest, a czego nie ma?? Odpowiedz Link
malenkaa20 Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 02.01.09, 18:22 dziewczyny moze wiecej info o tej logopedii...któras z was jest obecna studdentką? u mnie sprawa wyglada tak ze skonczylam US i tam chcialabym kontynuowac-jakos nie mam zaufania do uczelni typu nie-Uni no ale nie ukrywam-do B-B mam najblizej no i oferta na pewno kusząca.jak odbywaja sie tam zajecia?tzn przez weekendy czy np raz na miesiac przez tydzien?jak wyglada rozmowa kwalifikacyjna?z gory dzieki za wszelkie info Odpowiedz Link
ana-log Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 04.01.09, 12:56 Rozmowy kwalifikacyjnej nie ma. Zajęcia odbywają się tylko w weekendy. Jeżeli chodzi o sprawy organizacyjne na uczelni, to wiecznie nikt nic nie wie. Jeżeli chcecie wiedzieć coś więcej to pytajcie. Odpowiedz Link
malenkaa20 Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 04.01.09, 14:04 ana-log napisała: > Rozmowy kwalifikacyjnej nie ma. Zajęcia odbywają się tylko w weekendy. Jeżeli > chodzi o sprawy organizacyjne na uczelni, to wiecznie nikt nic nie wie. Jeżeli > chcecie wiedzieć coś więcej to pytajcie. jaka atmosfera na zajęciach?nauczyciele mili?kompetentni???jak z zaliczeniami?jest trudno?przy zaliczeniach wystarczy byc przygotowanym to jest jest ok czy np jak sie upra to mozna i tak nie dostac zal czy dobrej oceny?Chce poprostu porzadnej szkoły z dobrymi kwalifikacjami tzn zebym sie martwic nie musiala ze np szkola nie zrobila odp ilosci godz (min 600). czy jestes zadowolona z tej szkoły?Ciagle sie zastanawiam no i nie wiem?!Sosnowiec czy B-B??????Poradz cosJakie sa twoje osobiste odczucia) Odpowiedz Link
ana-log Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 04.01.09, 20:13 Z kompetencjami wykładowców różnie bywa. Zaliczenia to praktycznie sam wpis wykładowcy. Czasami trzeba napisać jakąś pracę. Atmosfera miła, ale to tylko za sprawą osób z grupy. Gdybym dzisiaj miała wybierać, to poszłabym do Sosnowca. Odpowiedz Link
ana-log Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 04.01.09, 20:14 Czy jestem zadowolona? Raczej nie. Odpowiedz Link
ana-log Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 04.01.09, 20:15 Program studiów ma ponad 600 godzin. W tym 100 godzin praktyk. Odpowiedz Link
malenkaa20 Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 05.01.09, 07:59 ana-log napisała: > Program studiów ma ponad 600 godzin. W tym 100 godzin praktyk. ojej .....przykro mi ze nie jestes zadowolona.wiesz chcialabym byc naprawde dobrym logopedą,nie robić nic po łebkach.B-B ma specializacje z neuro i to mnie kusi,w sosnowcu nie ma neuro tylko glottodydaktyka no i sama nie wiem.Jesli jeszcze cos ci sie nasunie wal smiałoDziękuje za za wszelkie info! Odpowiedz Link
ana-log Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 05.01.09, 09:37 Z tego co wiem, to nie jest specjalizacja z neuro. Po tym kierunku nie jesteś neurologopedą. Możesz zrobić specjalizację dopiero po logopedii. Odpowiedz Link
malenkaa20 Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 05.01.09, 10:42 ana-log napisała: > Z tego co wiem, to nie jest specjalizacja z neuro. Po tym kierunku nie jesteś > neurologopedą. Możesz zrobić specjalizację dopiero po logopedii. mozna zrobic po logopedii specializację z neuro-to wiem ale myslalam(wiadomosc z poczty pantoflowej ) ze na 4 semestrze mozna zrobic z neuro specjal.Dobrze ze napisalas o tym iz NIE MA mozliwosci zrobienia tam neuro na tych 4-semestralnych.No to chyba decyzja zapadla SosnowiecDziekuje ci serdecznie za wszystkie wpisy i porady!Jestes Wielka Odpowiedz Link
ana-log Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 05.01.09, 15:31 Nie ma sprawy. Wybór należy do Ciebie. Odpowiedz Link
malenkaa20 Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 05.01.09, 16:47 ana-log napisała: > Nie ma sprawy. Wybór należy do Ciebie. a powiedz jestes byla czy obecna studentką?szkoda mi troche bo od wrzesnia zaczynam prace w SP,mam male dziecko,meza takze B-B bylaby dla mnie extra(do B-B mam jakies 25-30 min)jednak nie chce z drugiej strony wybierac uczelni tylko dlatego bo jest blisko domu.UŚ ze tak powiem mam wypróbowany i choc różnych ludzi tam spotkałam tak ogólem mogę dać 5.aaaaa,trudny wybór.Ale dziekuje ci bardzo Odpowiedz Link
ana-log Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 06.01.09, 09:00 Jestem obecną studentką. Moje koleżanki z roku też nie są zadowolone z tej uczelni. Liczyły na coś innego. Zawiodły się tak jak ja. Ty jeszcze masz czas żeby dokonać właściwego wyboru. Odpowiedz Link
gagata7 PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 11.01.09, 13:37 Już rok ma ten watek....a jednak rozkręcił sie. Ja jednak nie wybrałam B-B.Studiuje w Krakowie. Niestety logopedia to nie przelewki.Liczy sie ośrodek w Lublinie, Krakowie i Wrocławiu.Po ogólnej logop. nalezy zrobic kolejny stopień (specjalizację)- czyli neuro...czy inne... W Krakowie duzo sie dzieje.Dobrzy wykładowcy i młode doktorantki....można wiele skorzystać i nawiązac współpracę. Jeden mamkament-zbyt duza ilość ludzi na roku. Odpowiedz Link
maja_sara Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 11.01.09, 16:48 cyt:"Liczy się ośrodek w...." Hmmm, a ja znam osoby po logopedii w Krakowie, które przyznają, że przerost teorii nad praktyką jest tam koszmarny. I bez bicia przyznają, że są niedoinformowane i niedouczone. /to ich zdanie, nie moje, tylko cytuję/. W innych ośrodkach nie trzeba robić kolejnej specjalizacji, bo już logopedia ogólna daje pełne prawa do pracy z afatykami czy osobami z zaburzeniami płynności mowy. Robisz, bo chcesz, a nie dlatego, że musisz, bo na ogólnej nie nauczyli. Krakowianki, które ja poznałam na studiach uciekły od specjalizacji z neurow swoim mieście, świadome, że jednak gdzie indziej poziom jest wyższy i zajęć praktycznych więcej. Odpowiedz Link
maja_sara Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 11.01.09, 17:07 A jeszcze coś-był czas, dobrych kilka lat temu, kiedy logopedia w "zwykłej" Bydgoszczy była na wysokim, żeby nie pwoiedzieć najwyższym poziomie. Dziewczyny po dwóch latach studiów miały wiedzę, do której po Lublinie, Krakowie, Gdańsku czy Warszawie dochodzić trzeba było samemu i to latami. Wszystko podane na tacy, wytłumaczone i pokazne każdemu studentowi. Z uczelni wychodzili logopedzi ze świadomością, że umieją i dadzą radę sami. A nie jak gdzie indziej, kiedy zdobywać praktykę musisz sama i myślisz "boże, jakie to proste, czemu nikt mi tego na studiach nie pokazał?". Teoria to "pryszcz". Do tego nie potrzeba studiów, księgarnie pełne literatury. Samo powiedzenie na wykładzie jak się coś robi, to coś innego niż pokazanie tego na przykładzie konkretnego pacjenta, a potem ćwiczenie samemu pod okiem wykładowcy. Bez względu na to, czy pracujemy nad wywołaniem konkretnej głoski, czy masujemy komuś wnętrze buzi. Póki nie zrobisz tego pacjentowi /albo koleżance na zajęciach/ s-a-m-a,, to nadal nie umiesz. Tak było w Bydgoszczy, która do liczących się niby nie należy. Nie wiem, jaki poziom jest dziś, bo nauczyciele mogli się zmienić, starzy odeszli, przyszli nowi, którzy wiedzą praktyczną dzielić się nie lubią. Tego nie wiem. Odpowiedz Link
malenkaa20 Re: PODYPLOMOWA LOGOPEDIA Z....W BIELSKU BIALEJ 11.01.09, 21:32 fajnie że dalej kontynuujecie watekA ja nadal nie jestem pewna choć po negatywach o BB to jestem na 99% pewna ze padnie na US jednak wy skupiacie sie tylko na 3-4 osrodkach.Dyskutujcie dalej -fajnie jest poznac racje kazdej ze stronPozdrowionka dla was dziewczyny Odpowiedz Link