Dodaj do ulubionych

JAK TO WSZYSTKO ODKRĘCIĆ ?

IP: *.umcs.lublin.pl 19.03.04, 14:04
Może ktoś mi powiedzieć jak wybrnąc z tej sytuacji:
A było to tak. Jakis czas temu (przez ponad półroku) byłem agentem
ubezpieczeniowym z własną działalnością gospodarczą. Niestety nie zgłosiłem
tej działlności do ZUS-u. Wiem, ze zrobiłem źle. Teraz boję sie że pewnego
dnia zapuka do mych dzrwi komornik z nakazem zapłaty tych składek na ZUS wraz
z naleznymi odsetkami. Tą działalnośc prowadziłem juz dwa lata temu.
Zaribiłem niecałe 500 zł.Wiem że sobie nawarzyłem piwa, ale poradzcie jak z
tej sytuacji wybrnąć.
Obserwuj wątek
    • Gość: warium Re: JAK TO WSZYSTKO ODKRĘCIĆ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 21:11
      Nie można czekać na to aż komornik zapuka do drzwi, bo będzie z późno.
      Trzeba stanąć przed problemem twarzą w pysk i udać się do ZUSu. Jeżeli już jest
      jakaś suma do oddania można się z miłymi? niewątpliwie przeważnie paniami
      spróbować ułożyć i rozłożyć zaległość na raty. Taki plan może się udać jeżeli
      sam wyprzedzisz sytuację i dasz wyraz dobrej woli. Jeżeli ktoś zapuka- będziesz
      bez szans i będzie za późno. Zabiorą sami albo meble albo pensję.
      Pozdrawiam.
    • Gość: MARCIN Re: JAK TO WSZYSTKO ODKRĘCIĆ ? IP: *.umcs.lublin.pl 22.03.04, 12:32
      A czy dobrym rozwiązaniem byłoby złożenie poodania o ewentualne umorzenie długu
      z uwagi np. na trudną sytuacją materialna, wypadek losowy itp. ?
      • Gość: warium Re: JAK TO WSZYSTKO ODKRĘCIĆ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 14:03
        Nie wiem czy urzędnicy uwzględnią wniosek o umorzenie. Jak do tej pory umorzono
        kilka zaległości ale tylko kolesiom mającym koneksje.
        Tak czy owak nie ma innego wyjścia. Trzeba iść do ZUSu i negocjować. Trudna
        sytuacja może przyczynić się do spłaty w mniejszych ratach.
        A na koniec uwaga. Człowieku nie szukaj pomocy na forum tylko idź do ZUSu
        i pytaj, rozmawiaj - bo może być za późno.
        Pozdrawiam
        • Gość: MARCIN Re: JAK TO WSZYSTKO ODKRĘCIĆ ? IP: *.umcs.lublin.pl 23.03.04, 17:21
          Łatwo powiedzieć "trzeba iść do ZUSu i negocjować". Liczyłem te składki wraz z
          ustawowymi odsetkami i wyszło mi teraz jest jakies kilkanaście tysięcy długu.
          Przecież ja tego nie spłacę do konća zycia.
          • Gość: MARCIN Re: JAK TO WSZYSTKO ODKRĘCIĆ ? IP: *.umcs.lublin.pl 23.03.04, 17:23
            A moż jednak czekać na przedawnienie. Minęło juz dwa lata?
    • alaska31 Re: JAK TO WSZYSTKO ODKRĘCIĆ ? 31.03.04, 17:37
      Gość portalu: MARCIN napisał(a):

> Może ktoś mi powiedzieć jak wybrnąc z tej sytuacji:
      > A było to tak. Jakis czas temu (przez ponad półroku) byłem agentem
      > ubezpieczeniowym z własną działalnością gospodarczą. Niestety nie zgłosiłem
      > tej działlności do ZUS-u. Wiem, ze zrobiłem źle. Teraz boję sie że pewnego
      > dnia zapuka do mych dzrwi komornik z nakazem zapłaty tych składek na ZUS wraz
      > z naleznymi odsetkami. Tą działalnośc prowadziłem juz dwa lata temu.
      > Zaribiłem niecałe 500 zł.Wiem że sobie nawarzyłem piwa, ale poradzcie jak z
      > tej sytuacji wybrnąć.

A czy masz jakieś wiadomości że ZUS coś wie o twojej działalności.?
      Nie zgłosiłeś działalności czy może nieskładałeś deklaracji?
      Czy do Urzędu Skarbowego składałeś PIT 5, wykazywałeś dochody?
      Jeśli nie zgłosiłeś działalności i siebie do ubezpieczeń społecznych. nie
      miałeś dochodów z działalności, to ja na Twoim miejscu zaryzykowałabym i
      czekałabym na przedawnienie 5 lat.
      Ale trzeba by znać wszystkie szczególy. Na dzień dzisiejszy system podatkowy i
      ZUS nie są połączone więc ZUS niezabardzo ma skąd dowiedzieć się o Twojej
      działalności ale to są moje informacje i mogę się mylić.

Pozdrowienia
      • Gość: Darek Re: JAK TO WSZYSTKO ODKRĘCIĆ ? IP: *.cybergarden.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 17:45
        Tez tak myślę. Nie daj zarobić złodziejom z ZUSu, może Ci się upiecze:)
        • anastasia27 Re: JAK TO WSZYSTKO ODKRĘCIĆ ? 02.04.04, 15:34
          Muszę Cię zmartwić. Przedawnienie należności z tytułu składek przedawnia się po
          upływie 10 lat, czyli dłużej nawet niż należności podatkowe (podstawa prawna
          art. 24 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych). Poza tym oprócz
          tego, że musiałbyś spłacić zaległe składki plus odsetki naliczane na zasadach
          określonych w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa, to mogą
          Ci kazać zapłacić "dodatkową opłatę" do wysokości 100% nie opłaconych składek
          (art. 24 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych).
          Zgadzam się jednak z powyższymi opiniami, że jest bardzo mało prawdopodobne,
          aby inspektorzy ZUS do Ciebie zapukali, musiałbyś mieć wyjątkowego pecha.
          Jesteś za małą płotką, poza tym nie figurujesz w ogóle w ich rejestrach, ani
          nie zatrudniałeś pracowników. Ale nie można tego do końca wykluczyć.
      • Gość: Marcin Re: JAK TO WSZYSTKO ODKRĘCIĆ ? IP: 212.182.11.* 15.04.04, 16:13

Przepraszam, że nie pisałem tak długo. Oto dodatkowe informacje:

>A czy masz jakieś wiadomości że ZUS coś wie o twojej działalności.?
        Nie mam. Ale z tego co wiem to wtedy gdy otrzymałem pismo o wykresleniu z
        ewidencji to była tam adnotacja, że powyższe pismo otrzymuje także ZUS.

>Nie zgłosiłeś działalności czy może nieskładałeś deklaracji?
        Działnośc zgłosiłem do US, do uzrędu statystycznego, no i oczywiście do
        rejestru działalności gospodarczej w urzędzie mojego miasta. Nie zgłosiłem
        tylko do ZUS-u. W ogółe ich nawet nie odwiedziłem.

Czy do Urzędu Skarbowego składałeś PIT 5, wykazywałeś dochody?
        Składałem PIT, ale nie miałem żadnych dochodów. Przychodów miałem niecałe 500
        żł.

Muszę Cię zmartwić. Przedawnienie należności z tytułu składek przedawnia się po
        upływie 10 lat, czyli dłużej nawet niż należności podatkowe (podstawa prawna
        art. 24 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych). Poza tym oprócz
        tego, że musiałbyś spłacić zaległe składki plus odsetki naliczane na zasadach
        określonych w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa, to mogą
        Ci kazać zapłacić "dodatkową opłatę" do wysokości 100% nie opłaconych składek
        (art. 24 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych).
        Zgadzam się jednak z powyższymi opiniami, że jest bardzo mało prawdopodobne,
        aby inspektorzy ZUS do Ciebie zapukali, musiałbyś mieć wyjątkowego pecha.
        Jesteś za małą płotką, poza tym nie figurujesz w ogóle w ich rejestrach, ani
        nie zatrudniałeś pracowników. Ale nie można tego do końca wykluczyć.

Dzięki za słowa otuchy. Ale martwi mnie tylko to pismo o wykresleniu z
        ewidencji i ta adnotacja że to pismo otrzymuje także ZUS.

P.S. Czy miałoby jakieś znaczenie to, że w czasie gdy prowadziłem tą działność
        byłem studentem i byłem ubezpieczony na uczelni ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka