Gość: NOE52 IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 23.03.05, 15:01 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: NOE52 Re: RENTA I DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 23.03.05, 15:21 Prowadzę działalność gospodarczą polegającą na serwisowaniu maszyn i urządzeń budowlanych w dość szerokim zakresie. Od dźwigów i suwnic począwszy a na urządzeniach spawalniczych i elektronarzędziach skończywszy. W maju ubiegłego roku uległem wypadkowi przy pracy. Doznałem urazu obu nadgarstków i barków a przedewszystkim zwichnięcia obu łokci ze złamaniem obu głów kości promieniowych które zostały amputowane. Na zwolnieniu lekarskim przebywałem 270 dni. W między czasie przeszedłem zabiegi rehabilitacyjne oraz rehabilitację w sanatorium. Mam poważny niedowład obu rąk. Złożyłem wniosek o odszkodowanie i rentę i czekam na decyzję ZUS. Lekarz orzecznik w ZUS twierdzi ze dla "prywaciarza" renta się nie należy chyba że uznana zostanie całkowita niezdolność do pracy, jednak wtedy muszę zlikwidować działalność. Nogi mam zdrowe, mogę tańczyć , śpiewać i mówić wiersze. Mogę też nadzorować pracowników którzy robią we trzech to co do tej pory ja sam. Mogę też podpisywać faktury a nawet je wystawiać (przy komputerze moje ręce a raczej ręka, wytrzymują ok 20 min.) Czy naprawdę nie można być rencistą i prowadzić działalność ? PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
andre_234 Re: RENTA I DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA 24.03.05, 14:02 Znam kilku gości co prowadzą działalność i są na rencie. Tak więc twój doktorek to się z prawdą mija lub ma luki w wiedzy. PZdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też tak chciałem Re: RENTA I DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 19:00 Działalność mozna prowadzić jednocześnie będąc na rencie, TYLKO ! - że jak wykażesz dochód większy jak ok. 750zł. to ZUS cofnie ci rente. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braził Re: RENTA I DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 24.03.05, 10:46 Wykazać można i stratę. Żaden problem. Sprytny księgowy to potrafi. A na ZUSie można parę groszy zaoszczędzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani z us Re: RENTA I DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 15:35 Gość portalu: Braził napisał(a): > Wykazać można i stratę. Żaden problem. > Sprytny księgowy to potrafi. > A na ZUSie można parę groszy zaoszczędzić Owszem strate mozna wykazać, tylko na jak długo ? miesiąc,trzy miesiące na stracie,pół roku jeszcze można ale na dłuższą metę to nie bardzo. wezwie cię pani z US i zapyta a skąd Pan wziął na tego mercedesa? no chyba nie z renty. Odpowiedz Link Zgłoś
andre_234 Do Pani z US 24.03.05, 16:18 Chwała Bogu że jeżdżę starym transitem. Ja nie z tej półki jestem. Ale to żadna pociecha. Ci z mercedesami to sobie dosoknale radzą z Pani firmą bo mercedes jest teścia a willa stryjenki a konto w banku ma żona a firma stoi na słupa spod budki z piwem. W du... dostają szaraczki co mają minimalny ale własny majątek. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani z us Re: Do Pani z US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 20:14 andre_234 napisał:> W du... dostają szaraczki co mają minimalny ale własny majątek. Zgoda , bo o takich przeciętnych biznesach tutaj mowa /tak mysle/ A po dupie właśnie dostanie ten rencista bardziej, niż jego sąsiad co karetą do kościoła jeżdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braził Re: Do Pani z US IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 25.03.05, 13:08 Mam nadzieję że nie gnębi Pani maluczkich ? Ale US musi kogoś gnębić, z tego żyje. Ściga Pani dużych kombinatorów ? Nie wierzę ! Są za mocni. To za co Pani bierze pobory ? ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani z us(a) Re: Do Pani z US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 15:23 Po pierwszekolego to że jest napisane "pani z us" nie świadczy to o tym ,że pisała ten post osoba związana z tym urzędem. A po drugie nie o tym tutaj gadamy, więc bądz tak łaskaw czytać od początku, a nie od środka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NOE52 Re: RENTA I DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 02.04.05, 10:41 Pozdrawiam Panią z us Odpowiedz Link Zgłoś