Dodaj do ulubionych

leasing finansowy a odliczenia VAT - samochody

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 15:10
Kupuję samochód, który posiada homologację ciężarową i zgodnie z wzorem Lisaka
do 21 sierpnia można odliczyć przy zakupie VAT. Przed 21 sierpnia zostanie
wystawiona faktura na całą wartość przedmiotu leasingu wraz z opłatami.
Zgodnie z ustawą, która weszła w życie 01.06.2005 leasing finansowy traktowany
jest na równi ze sprzedażą towaró, czyli leasingodawca będzie musiał zapłacić
VAT od tej faktury. Problem pojawił się w momencie kiedy przedstawiono mi
warunki leasingowania. Otóż muszę zapłacić podatek VAT w całości + 15%
wartości samochodu. Firma leasingowa przychyliła się do rozłożenia podatku VAT
na 3 transze, natomiast poinformaowała mnie, że mogę odliczyć zapłacony
podatek VAT (czyli odliczałabym go w 3 częściach). Zgodnie z ustawą podatek
VAT można odliczyć w miesiącu wystawienia faktury bądź w miesiącu następnym,
chyba że są inne uregulowania dotyczące leasingu finansowego, o których nie wiem.
Obserwuj wątek
    • justin301 Re: leasing finansowy a odliczenia VAT - samochod 11.08.05, 18:03
      Nie kojarzę, żeby były jakies inne reguły. Najlepiej dopytać rozgarniętego
      księgowego z tego leasingu - co to za firma leasingowa? No niestety, jak to
      jest umowa leasingu finansowego to od 01.05.2004 niestety znowu płaci się cały
      VAT. A z tymi rqatami to radzę zapytać firmę leasingową o warunki finasnowania
      tego VAT-u i podpisać w tej sprawie jakieś porozumienie, bo inaczej mogą
      naliczyć tak naprawdę odsetki karne za zwłokę i tak będzie wyglądać to ich
      finansowanie. No i jeszcze pytanie do leasingu czy to finansowanie VAT będzie
      kosztem? Ja spotkałam się z różnymi opiniami na ten temat.
      • jck.x Re: leasing finansowy a odliczenia VAT - samochod 11.08.05, 22:16
        > Najlepiej dopytać rozgarniętego
        > księgowego z tego leasingu - co to za firma leasingowa?

A nie sądzisz, że byłby to mały "konflikt interesów" ?

A z tymi rqatami to radzę zapytać firmę leasingową o warunki finasnowania
        > tego VAT-u i podpisać w tej sprawie jakieś porozumienie, bo inaczej mogą
        > naliczyć tak naprawdę odsetki karne za zwłokę i tak będzie wyglądać to ich
        > finansowanie.

A może wystarczy przeczytać umowę ... hm .. ?
        • Gość: justin301 Re: leasing finansowy a odliczenia VAT - samochod IP: *.toya.net.pl 13.08.05, 11:07
          Wiesz z mojego doświadczenia - kilka lat pracy w dużej i znanej firmie
          leasingowej wynika, że:
          1. księgowi z mojej firmy pomagali klientom - co to za problem odpowiedzieć na
          krotkie i proste pytanie. Zresztą handlowcy byli szkoleni i potrafili udzielić
          informacji w takich kwestiach. Ja tego nie odbieram jako konflikt interesów
          chociażby ze względu na kontrole krzyżowe z VAT - lepiej, zeby klient firmy
          leasingowej nie mial żadnych "smrodków".
          2. umowa pewnie zawiera zapis o odsetkach ustawowych albo wyższych a w praktyce
          takie umawianie sie co do rat na VAT często odbywa się ustnie taki gentelman
          agreement a później klient jest zaskoczony normalną nota odsetkową, która nie
          jest kosztem niewątpliwie ( podatkowym ) a po co to komu jak można o to zadbać
          wcześniej i podpisać w tej sprawie porozumienie, które składa sie z 1 zdania.
          Sama wystawiałam takie noty czasem były to kwoty nawet po kilkanaście tysiecy
          zlotych. Stąd taka moja uwaga - spojrzenie na sprawę od kuchni.
          Służę moją skromną pomocą. Znam wiele pomocnych osób chyba ze wszystkich
          noramlnych firm leasingowychi stąd moje pytanie co to za firma.
          • jck.x Re: leasing finansowy a odliczenia VAT - samochod 13.08.05, 23:06
            > Zresztą handlowcy byli szkoleni
            w tym cały problem :)

> kilka lat pracy w dużej i znanej firmie
            > leasingowej wynika, że:(..) Ja tego nie odbieram jako konflikt interesów
            > chociażby ze względu na kontrole krzyżowe z VAT - lepiej, zeby klient firmy
            > leasingowej nie mial żadnych "smrodków"

pracowałem kilka lat w dużej firmie doradzającej dużym firmom leasingowym :)) ale nie o to chodzi ;)
            Kontrola krzyżowa to czarna magia dla sprzedawców (nawiasem mówiąc ostatnio rozmawiałem z takim handlowcem - okazało się że "cesja umowy" i parę innych pojęć to też czarna magia). Liczy się zaś ... sprzedaż ! Oczywiście, Ty moglaś mieć inne spojrzenie, wcale tego nie neguję. Pozdrawiam.
            • Gość: justin301 Re: leasing finansowy a odliczenia VAT - samochod IP: *.toya.net.pl 14.08.05, 16:10
              Ja sie zawsze starałam nie zrobić krzywdy klientom tylko w miarę możliwości
              wyjaśnić - wydawalo mi się zawsze, ze ważne jest, zeby obie strony były
              zadowolone. Poza tym klient zadowolony może wróci? Starałam się czasem wbić co
              nieco do głowy handlowcom ale nie da się ukryć - obrocik i premia to są dla
              nich jednak priorytety. Zgadzam się oczywiście.
    • jck.x Re: leasing finansowy a odliczenia VAT - samochod 11.08.05, 22:20
      Leasing finansowy jest traktowany jako dostawa, czyli sprzedaż towaru (w sensie VAT). VAT od takiego leasingu można odliczyć najwcześniej w mies. OTRZYMANIA faktury, pod warunkiem że w tym samym miesiącu dysponuje się TAKŻE NABYTYM TOWAREM. Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka