Gość: NIna IP: 213.17.162.* 02.02.06, 10:58 Jak w temacie - czy notariusz jest niezbędny do sprzedaży udziałów w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością? Obawiam się, że tak.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jot.be Re: Notariusz niezbędny 02.02.06, 11:22 Nie. Chyba, że są jakieś szczególne zapisy w umowie spółki. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Notariusz niezbędny IP: 213.17.162.* 02.02.06, 11:26 Rany! Naprawdę? Chcę kupić udziały, byłoby mi baaaaaardzo na ręke ominąć notariusza, ale sprzedający twierdzą że musi on być. Czy jest jakaś podstawa prawna, na którą mogę się powołąć w dyskusji ze sprzedającymi? I dzięki za odzew:) Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Notariusz niezbędny 02.02.06, 11:32 > Rany! Naprawdę? Chcę kupić udziały, byłoby mi baaaaaardzo na ręke ominąć > notariusza, ale sprzedający twierdzą że musi on być. Czy jest jakaś podstawa > prawna, na którą mogę się powołąć w dyskusji ze sprzedającymi? Myślę, że to on powinien podać podstawę prawną... Ciężko jest znaleźć przepis mówiący że czegoś nie trzeba robić.... Ale warto by znać umowę spółki. Bo (chyba...) może być zapis, że zbycie udziałów stanowi zmianę umowy spółki.A jeśli tak, to trzeba. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Notariusz niezbędny IP: *.aster.pl 02.02.06, 11:34 Chyba się nie da ominąć notariusza. Sprzedaż udziałów nie musi być przeprowadzona w formie aktu notarialnego ale w formie umowy pisemnej z notarialnym poświadczeniem podpisów. Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Notariusz niezbędny 02.02.06, 11:52 > ale w formie umowy pisemnej z notarialnym poświad > czeniem podpisów. Wynika to z czegoś??? (Pytam, nie wiem...) Kupowałem udziały w sp.z o.o. 3 razy (w tym 2 x od cudzoziemca) bez żadnego notariusza. Tyle że było to jeszcze w czasch RHB. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: Notariusz niezbędny IP: *.aster.pl 02.02.06, 19:24 notariusz jest potrzebny. umowa sprzedaży udziałów w spółce z o.o. musi być zawarta w formie pisemnej z podpisami poświadczonymi przez notariusza, więc nawet 5 świadków nie wystarczy. taka forma umowy jest zastrzeżona pod rygorem nieważności, tnz. że umowa z każdej innej formie nie wywoła żadnego skutku prawnego. podstawa prawna: art.180 kodeksu spółek handlowych, obowiązującego od 1 stycznia 2001 r. wymogu dochowania takiej formy nie przewidywał obowiązujący uprzednio kodeks handlowy z 1934 r., wystarczała forma pisemna. pzdr, M Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Notariusz niezbędny 03.02.06, 10:42 Masz rację. Sorry za wprowadzenie w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś