Dodaj do ulubionych

znajdowanie klientów - strony www

23.03.06, 13:37
Myślę nad założeniem działalności, polegającej w największym skórcie na
znajdywaniu klientów na strony www. Mam duże doświadczenie w sprzedaży
ogólnie, a do "internetu" sprzedawałam powierzchnie reklamowe. Tylko o samym
projektowaniu www wiem bardzo mało (przy sprzedaży jednak taka wiedza nie
jest potrzebna). Problem polega na tym, że nie wiem jak to mogłoby wyglądać
od strony formalnej..Chciałabym aby moja działalność polegała tylko na
zdobyciu zamówienia, a już co do projektowania www i hostingu to zlecałabym
to innym firmom. Pytanie: czy udałoby się na tym zarobić? czy jeśli to
firmy "zewnętrzne" projektowałyby stronę to odpadłby mi zakup legalnego
orginalnego oprogramowania? A może przy takich założeniach możliwe jest
jakieś inne rozwiązanie, inny rodzaj współpracy? Proszę Was o pomoc, gdyż
chcę spróbować zdobyć środki unijne z działania 2.5, a tam jak wiadomo w
zgłoszeniu trzeba napisać zarys działalności...Będę dźwięczna za każdą
wypowiedź:))
aga
Obserwuj wątek
    • Gość: muminek Re: znajdowanie klientów - strony www IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 11:02
      Rynek jest zabity jak diabli - strata czasu i pieniędzy.
    • Gość: darius Re: znajdowanie klientów - strony www IP: 193.24.24.* 24.03.06, 14:56
      Nie wiem czy to dobry pomysł, ale wiem, że ja np jako właściciel pewnej stronki
      chętnie nawiązałbym współpracę z kimś kto zajął by się sprzedażą powierzchni
      reklamowej mojego serwisu w zamian za jakąś prowizje.

Sądzę, że w sieci znajdziesz wiele stron, których właściciele i twórcy znają
      się w mniejszym lub więszkym stopniu na ich tworzeniu i administracji, ale
      brakuje już czas i umiejętności na to by znaleźć reklamodawców.
      • aga.roro Re: znajdowanie klientów - strony www 24.03.06, 15:04
        hmm tylko mi nie chodzio szukanie reklamodawcow, ale o firmy, ktore nie mają
        jeszcze strony internetowej. Ja obudzę w nich potrzebę posiadania takiej
        strony, a inna firma zaprojektuje stronę itd. Czy ma to szansę się kręcić, oto
        jest pytanie...
        • business3 Nie opłaca się-można zrobić darmową stronę w 5min. 31.03.06, 13:59
          Nie opłaca się - można zrobić darmową stronę www w 5 min., i mieć ją za darmo na darmowym serwerze. Nikt nie będzie korzystał z ciebie-pośrednika i ci płacił jak może to zrobić sam (i nic nie wydać/zaoszczędzić...)
          Sorry Winetu, biznes is biznes...
          • aga.roro Re: Nie opłaca się-można zrobić darmową stronę w 31.03.06, 14:13
            Pytanie: to dlaczego te wszystkie firmy na które co chwilę trafiam jako
            konsument nie mają stron? Sklep spożywczy-rozumiem, ale np pizzerie?? które
            zresztą mają moc klientów pt dowóz na telefon?Zastanawiam się, czy firmy (małe)
            które nie mają stron to takie z właścicielami burakami, których nic i nikt nie
            przekona czy po prostu nikt nie próbował, albo był to ktoś mało skuteczny. Nie
            każdy przedstawiciel handlowy jest stworzony do swojej pracy.
            A właściciel małej firmy, który mało wie o necie, sory ale nie wierzę, że
            zgrabnie sobie poradzi ze zrobieniem strony darmowej jak piszesz w 5 min.
            Trzeba chociaż coś niecoś orientować się w temacie. Więc do takich byłaby
            oferta.
            • business3 Masz rację - nie wszystkim www potrzebna ! 31.03.06, 20:09
              Masz rację - nie wszystkim www potrzebna !
              Np. w pizzeiach zapierniczają w kuchni i za barem - a nie odpowiadają na e-maile od klientów, już nie mówię o surfowaniu jak w biurowcach...
              Jak facet się nie interesuje choć trochę internetem to trudno go będzie przekonać do posiadania strony - a jeszcze bardziej do kupienia/zapłacenia.
              Chyba że mu pokażesz te wszystkie przyszłe zyski...
              Nie żebym był złośliwy - ale jestem sceptyczny co do tego, że kokosy zbijesz.
              Pozdro!
      • aga.roro cd 24.03.06, 15:06
        ale jakoś tak wydaje mi się (znam ludzi z 3 firm tego typu - potwierdzili to),
        że jak już ktos zajmuje się robieniem stron www, hostingiem etc. to aktywna
        sprzedaż nie jest jego mocną stroną..
        • jsolt Re: cd 31.03.06, 13:03
          aga.roro napisała:

> ale jakoś tak wydaje mi się (znam ludzi z 3 firm tego typu - potwierdzili
          to),
          > że jak już ktos zajmuje się robieniem stron www, hostingiem etc. to aktywna
          > sprzedaż nie jest jego mocną stroną..

Pozwolę się nie zgodzić. Z takiego stwierdzenia wychodzi, że wszystkie osoby
          wykonujące wolny zawód nie umieją sprzedac swoich usług. Gdyby tak było, nie
          byłoby freelancer'ów, natomiast wszyscy pracowaliby gdzieś na etacie, bo nie
          umieliby znaleźć sobie bezpośrednich klientów...
          • Gość: piter Re: cd IP: 193.24.24.* 31.03.06, 13:27
            Moze nie wszystkie osoby, ale z doświadczenia wiem, że chętnie skorzystałbym z
            pomocy kogoś kto wspomógłby mnie w "sprzedaży" tego co robię.
            Dlatego też moim zdaniem pomysł autorki wątku jest OK, ale nie zamykałbym się w
            sprzedaż ofert tylko firm tworzących strony.
          • aga.roro Re: cd 31.03.06, 14:03
            wiesz na pewno jest grupa, która nie dość, że ma konktetny talent i
            umiejętności w danej dziedzinie, to jeszcze umie sprzedać swoje usługi i tu sie
            z Tobą zgadzam, być może za bardzo uogólniłam wcześniejszą wypowiedź:) ALe jest
            też część takich osób, które nawet nie chodzi o to, że nie potrafią sprzedawać
            (może i jakby się zawzięły to byłoby ok) ale ich działalność polega stricte na
            robieniu konkretnego projektu i wyszukiwanie klientów woleliby zostawić komu
            innemu.
            Druga rzecz już ogólnie do wątku: rynek niby zapchany, to jak wytłumaczyć, że
            gdziekolwiek gdzie sie poruszam jako konsument gdy pytam o adres www - nie mają?
            Są firmy, którym nic to konkretnego nie da (np sklep spożywczy) i to rozumiem,
            ale już np pizzerie? restauracje? nie chcą, czy nikt nie obudził w nich
            potrzeby?:)
            • business3 Jaki jest algorytm przełożenia www na klientów ??? 31.03.06, 20:10
              Jaki jest algorytm przełożenia wlasnej www (np. pizzerii czy restauracji) na klientów ???

aga.roro napisała:

> wiesz na pewno jest grupa, która nie dość, że ma konktetny talent i
              > umiejętności w danej dziedzinie, to jeszcze umie sprzedać swoje usługi i tu sie
              >
              > z Tobą zgadzam, być może za bardzo uogólniłam wcześniejszą wypowiedź:) ALe jest
              >
              > też część takich osób, które nawet nie chodzi o to, że nie potrafią sprzedawać
              > (może i jakby się zawzięły to byłoby ok) ale ich działalność polega stricte na
              > robieniu konkretnego projektu i wyszukiwanie klientów woleliby zostawić komu
              > innemu.
              > Druga rzecz już ogólnie do wątku: rynek niby zapchany, to jak wytłumaczyć, że
              > gdziekolwiek gdzie sie poruszam jako konsument gdy pytam o adres www - nie mają
              > ?
              > Są firmy, którym nic to konkretnego nie da (np sklep spożywczy) i to rozumiem,
              > ale już np pizzerie? restauracje? nie chcą, czy nikt nie obudził w nich
              > potrzeby?:)
            • jsolt Re: cd 03.04.06, 13:24
              Wciąż uważam, że osoba prowadząca swój własny biznes, w ciągu pół godziny w
              sieci znajdzie odpowiedniego dla jej potrzeb wykonawcę strony www. Jest to
              naprawdę kwestia wysłania w parę minut kilkunastu emaili z prośbą o szczegółową
              ofertę. Tutaj pośrednictwo wydaje się zupełnie zbędne.

I nie spotkałam jeszcze knajpy, która nie miałaby strony. Wręcz przeciwnie, mam
              wrażenie, że stronę dzisiaj mają już wszyscy.
              • aga.roro Re: cd 03.04.06, 15:03
                W moim mieście z knajp strony www mają DWIE knajpy (w tym jedna ktora jest na
                terenie hotelu, wiec niejako załapała się chyba przy okazji).

> Wciąż uważam, że osoba prowadząca swój własny biznes, w ciągu pół godziny w
                > sieci znajdzie odpowiedniego dla jej potrzeb wykonawcę strony www.

Pracowalam 3 lata w telefonach komorkowych (aktywacje). Przychodzili
                właściciele firm po telefony dla siebie lub pracownikow. Testowałam ich przy
                okazji: na 10 zapytanych 9 nie mialo strony lub mowilo cyt."my jestesmy w
                internecie, tak tak" a na pytanie o adres strony "tak - w takim serwisie czy
                coś, tak, my płacimy za tą reklame, i jestesmy w internecie na pewno". Nie
                bardzo nawet wiedzieli na czym to wszystko polega. Zakładasz, że wszyscy
                własciciele firm to giętcy elastyczni biznesmeni? Oj niestety - niejednemu
                słoma z butów.
    • Gość: sello Re: aga odbierz poczte IP: *.sanetja.pl 31.03.06, 21:14
      Napisz ogłoszenie na webhandel.pl (zlecenia)

Na drugi dzień otrzymasz około setki odpowiedzi od osób chętnych do współpracy :)
      Ceny mają dobre tylko, że najpierw musisz ich posprawdzać.

Szkoda, że nie chcesz sprzedawać powierzchni. Mam fajny katalog firm, ale czasu
      na sprzedaż wogóle..

pozdr :)
      • aga.roro Re: aga odbierz poczte 01.04.06, 00:37
        powierzchnii juz się w życiu nasprzedawałam, ciężki kawałek chleba..
        dzięki za radę (webhandel), życzę powodzenia, milionów klientów:)))
        pozdrawiam:))
        • Gość: Wacek Re: aga odbierz poczte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 15:59
          Radziłabym sie dogadac albo z jakąs większą agencją interaktywną - byłabys kims
          w rodzaju accounta (prowadząc oczywiscie swoją firmę)- mogłabyś wtedy szukac
          klientów wśród bardziej wyrobionych uzytkowników, bo miałabys za plecami jakas
          agencję z określoną już marką. Druga opcja to znaleźć sobie grafika,
          informatyka (freelancerów) i szukac klientów wśród mniejszych firm- usługa
          byłaby wtedy tansza. Co wy z tym robieniem stronki w ciągu 5 minut i za free? O
          czym w ogole mowa? Spójrzcie sobie ile działa agencji interaktywnych w Polsce?
          Dlaczego działają skoro kazdy sobie moze zrobic stronkę dzisiaj sam. Zrozumcie
          ze internet to dodatkowy kanał sprzedazy i przede wszystkim platforma
          reklamowa. Padł przykład pizzerii,restauracji, czy piekarni. Kazda z nich
          powinna miec stronę i kazda z nich moze na nich zarabiac.
          • aga.roro Re: aga odbierz poczte 06.04.06, 00:06
            dziękuję za wszystkie wypowiedzi, są bardzo cenne dla mnie! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka