Dodaj do ulubionych

Wiosenne porządki

19.03.12, 22:55
Zachęcam tych , którym susza nie zagraża (a wręcz odwrotnie podtopienia ) do obniżenia możliwości retencyjnych prywatnych posesji . Mając na uwadze doświadczenia z ubiegłych lat , nie zwlekajmy z udrożnieniem rowów odwadniających .www.youtube.com/watch?v=OduYsT146Z4&feature=channel
Są cieki wodne ,które w ,, suchych latach " zostały przetamowane np. w celu ułatwienia przejazdu .
Obserwuj wątek
    • tgserwis Re: Wiosenne porządki 19.03.12, 23:28
      Nie sądziłem że u Was jest aż tak kiepsko. Poziom wody u mnie nie wskazywał na aż takie problemy. Widocznie system wodny Kampinosu nie jest tak całkowicie i bezpośrednio systemem naczyń połączonych. Kilka dni temu oglądałem sobie pola w Sadowej. Stoi na nich woda. Gdyby Canek nie podsypał ziemi na części wybiegu dla koni, to stałyby w wodzie. A mimo to w mojej piwnicy jest sucho, do powierzchni brakuje jakieś pół metra. Czort znajet na czym to polega, rok temu musiałem pompować, mimo że wody na polach nie było znacząco więcej, raczej porównywalnie.
      Trzymam kciuki z sąsiadów z Kaliszek i Adamówka. Mam nadzieję że w tym roku obejdzie się bez podtopień. Tego Wam życzę.
      • piotr_nowy2 Re: Wiosenne porządki 20.03.12, 21:37
        Również główne kanały melioracyjne są monitorowane .Staramy się na bieżąco usuwać zatory .
        Ekipa SMOK_PN w woderach usuwała ostatnio przedmioty blokujące kanał w okolicy Brzozówki .Po ostatniej powodzi miejscami zalega jeszcze sporo śmieci . Potrzebne jest regularne czyszczenie ,może WZMIUW przyjdzie nam z pomocą .
        • adserserwis Re: Wiosenne porządki 23.03.12, 20:37
          Wyrazy uznania dla SMOK ,widziałem efekty waszej pracy . Sądzę jednak , że nie wszystkie te śmiecie znalazły się w kanale w wyniku powodzi . To sprawka ,delikatne określając ,ludzkiego niedbalstwa .
          • l9lasica Re: SMOK ? 26.03.12, 07:54
            Ze wzmianki prasowej wiem , że jest to stowarzyszenie mieszkańców zainicjowane przez sołtysa Kaliszek . Pozytywne zaskoczenie - dobrze potrafią się zorganizować .Gdzie można więcej dowiedzieć się o dalszych działaniach SMOKA-a ?
    • pinusilvestris Re: Wiosenne porządki 01.04.12, 15:06
      Mój sąsiad ma lepszy pomysł. Od kilku lat systematycznie podnosi swoją działkę - sypie tam ciężarówy ziemi. Jego działka jest obecnie około 20 wyżej do poziomu wspólnej drogi (on nie musi z niej korzystać). Ja mam błoto w ogrodzie i wodę okoresowo na drodze.... Co mam zrobić?
      • l9lasica Re: Wiosenne porządki 01.04.12, 16:45
        To nie jest tylko twój problem , w wielu miejscach jest podobnie .Zasypywane są również naturalne cieki tzw. parowy , w większości na terenach które są lub będą budowlane . Powoduje to zagrożenie dla budynków niżej posadowionych .Pan wójt znalazł już na to lekarstwo . Zgodnie z prawem budowlanym i wodnym , właściciele działek są zobowiązani do przywrócenia pierwotnego stanu cieków wodnych i zaprzestania podwyższania terenu to naruszającego . Komunikat pana wójta ,nie oznacza też abolicji dla tych , którzy zrobili to w latach ubiegłych . Zgłoś ten fakt w wydziale geodezji
      • adserserwis Re: Wiosenne porządki 01.04.12, 20:30
        Zanim rozpętasz wojnę z sąsiadem , spróbuj mediacji . Do tego typu pomocy zobowiązany jest sołtys . Przy pomocy Pana Zygmunta na pewno osiągniesz satysfakcjonujące porozumienie , a drugiej stronie oszczędzisz również nerwów i wysokiej grzywny .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka