Dodaj do ulubionych

Czosnów : projekt IDM

21.04.14, 11:38
podaję stronę gdzie można odnaleźć informacje o projekcie a także o poziomie realizacji
www.idm.org.pl/
Obserwuj wątek
    • tgserwis Re: Czosnów : projekt IDM 21.04.14, 16:58
      Poczytałem popatrzyłem.
      Projekt może i zacny, ale jak zwykle burza w szklance wody. Dla zwykłego Kowalskiego nic się nie zmieni. No, może część ludzi którzy teraz nie mają żadnej możliwości dostępu do netu taką możliwość uzyska, ale to niewielki procent.
      Dlaczego? Już wyjaśniam. Projekt zakłada budowę sieci szkieletowej zakończonej węzłami dostępowymi. Według bardzo niedokładnej mapki węzły mogłyby być w okolicach Łomianek, Czosnowa czy Izabelina. Mogą na tym skorzystać urzędy, duże firmy ale nie szary człowiek.
      Jeżeli w Czosnowie jest końcówka światłowodu, to do tej końcówki można przyłączać indywidualnych odbiorców. Jak?
      Kablem się nie da, bo kabel UTP w kategorii 5e to max odległość 100 metrów a w kategorii 6e 150m. A tu mówimy o kilkunastu czy kilkudziesięciu kilometrach.
      Kable TEPSy - nie da się, bo albo ich nie ma, albo są w tragicznym stanie technicznym. U mnie maksymalna przepustowość to 256kb
      Inne kable lub światłowody - nie da się bo nie istnieją
      Istniejąca kanalizacja, rurociągi - nie da się bo nie istnieją
      Nowe łącza światłowodowe - teoretycznie możliwe, ale niewykonalne ze względu na koszty.
      Pozostają łącza radiowe. Tyle że takowe już są i całkiem nieźle dają sobie radę.
      Jedyna szansa jaką widzę to taka, że obecni operatorzy Wi-Fi dostaną możliwość podpięcia się do nowego operatora, może będzie taniej. Ale nie łudźmy się, projekt nie spowoduje że każdy będzie miał szybki internet i kablówkę. To jest możliwe w osiedlach mieszkaniowych z blokami, gdzie na powierzchni hektara jest kilkuset odbiorców. Ciągnięcie światłowodu do wsi z 25 domami nikomu się nie opłaci i nikt tego nie zrobi. Czyli wciąż jesteśmy w zadupiu nie tylko Europy ale i Polski.
      • adserserwis Re: Czosnów : projekt IDM 21.04.14, 20:10
        Również mnie to zaskoczyło bo wg. uzyskanych informacji kabel (światłowód) ma być prowadzony w Adamówku pod ziemią . od technika TP dowiedziałem się wcześniej , że nie ma na to zgody dyr. KPN. Również chyba przed światłowodem byłby ułożony chodnik i droga rowerowa. Wg. tej mapki idm węzły są na wysokości Izabelina -Dziek. i Adamówka.
        podaję link do mapy sieci TP , w legendzie kliknij istniejące linie światłowodowe
        • tgserwis Re: Czosnów : projekt IDM 21.04.14, 21:34
          Według tej mapki linia światłowodu przebiega przez posesję sąsiadów a węzły szkieletowe są tuż obok mnie. Jak mieszkam tu 19 lat tak nie widziałem by jakiekolwiek kable lub węzły budowano. Chyba że chodzi o infrastrukturę przedwojenną ? :) Tylko że wtedy to chyba światłowodów nie układano :) Sorki, nie uwierzę dopóki nie będę miał w domu działającego. A swoją drogą- ile może wynosić prowizja od 458 mln zł? Ktoś nieźle zarobił.
    • krzysiom_nowy Re: Czosnów : projekt IDM 21.04.14, 22:57
      Czyli będzie tak jak pisałem:(
      Teoretycznie pięknie a praktycznie nic się nie zmieni...
      Widać, że projekt już trąci myszką. Kto w dzisiejszych czasach kładzie kable 48 i 12 włókien?
      Kable 12j produkują już chyba tylko na specjalne zamówienie. Różnica w cenie metra kabla 48 i 72 włókna to coś ok 2 PLN a podstawowy koszt inwestycji to projekt, prace ziemne i zaciąganie w istniejącej kanalizacji...
      • tgserwis Re: Czosnów : projekt IDM 21.04.14, 23:06
        No niestety, chyba miałeś rację. Choć wolałbym byśmy obaj się mylili. Obawiam się jednak, że chcieli dobrze a wyszło jak zawsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka