Dodaj do ulubionych

Projekty KPN

04.05.14, 19:35
KPN zobowiązał się do zapobiegania negatywnym skutkom celowego podnoszenia wód gruntowych .przypomnę że UE przekazała ostatnio na ten cel (odtworzenie bagien ) olbrzymie środki .
Energetycy usunęli uschnięte drzewa łamiące się na linie przesyłowe (doliczą nam to w rachunkach)
A co z tym ? fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3638570,2,1,Adamowek-linia-telefoniczna-podtrzymuje-drzewa.html
To nie jest sporadyczne wydarzenie i wielu innych miejscach występuje to zagrożenie .

Nie wierzę takim obrońcom przyrody, u których miłość do przyrody przeniknięta jest nienawiścią do człowieka.
Obserwuj wątek
    • krzysiom_nowy Re: Projekty KPN 04.05.14, 21:22
      Taki widok to standard na wszystkich terenach, nie tylko podmokłych, jak chcesz mogę cyknąć kilka fotek i Ci podrzucić
      Orange nie wydaje nawet złotówki na prawidłowe utrzymanie swoich linii, dopiero jak się sypie to coś robią.
    • tgserwis Re: Projekty KPN 04.05.14, 21:26
      I to jest bardzo dobra wiadomość. Poprzednio, od maja 2010 do listopada 2011 wylewałem wodę z piwnicy na własny koszt. Ponosiłem koszty energii elektrycznej, zniszczenia piwnicy, czyli płytek na podłodze, zawilgocenia ścian, odpadających tynków na ścianach, grzyba na ścianach , naprawiałem asfalt na drodze. Na drugi raz wystąpię do Gminy i KPN z wnioskiem o odszkodowanie. Dostali kasę, to niech płacą. I nie pójdzie na to z Waszych podatków ani grosz.
      Wymyślili głupotę, niech ponoszą konsekwencje.
      • krzysiom_nowy Re: Projekty KPN 04.05.14, 22:02
        Nic nie wymyślili, tylko konsekwentnie realizują to do czego KPN został powołany.
        Głupota to jest budowa podpiwniczonych domów na podmokłych, zalewowych terenach.
        Teoretycznie można powstrzymać tą głupotę na etapie wydawania pozwolenia na budowę ale do tego potrzebne dobre plany zagospodarowania, z zakazem podpiwniczania budynków.
        Pierwsi osadnicy budowali na tych terenach domy na sztucznych nasypach, trzeba było skorzystać z wielowiekowych doświadczeń mądrych ludzi..
        • tgserwis Re: Projekty KPN 04.05.14, 22:26
          krzysiom_nowy napisał(a):

> Nic nie wymyślili, tylko konsekwentnie realizują to do czego KPN został powołan
          > y.
          > Głupota to jest budowa podpiwniczonych domów na podmokłych, zalewowych terenach
          > .
          > Teoretycznie można powstrzymać tą głupotę na etapie wydawania pozwolenia na bud
          > owę ale do tego potrzebne dobre plany zagospodarowania, z zakazem podpiwniczani
          > a budynków.
          > Pierwsi osadnicy budowali na tych terenach domy na sztucznych nasypach, trzeba
          > było skorzystać z wielowiekowych doświadczeń mądrych ludzi..

Teoretycznie masz rację, tyle że mój dom stoi dość daleko od KPN, na terenie który przez dziesięciolecia nie był podmywany. Urodziłem się w domu oddalonym o 200 metrów od mojej obecnej siedziby, domu posiadającym piwnicę i zbudowanym w latach 40-tych ubiegłego wieku. I NIGDY w piwnicy nie było w nim wody, do roku 2010.
          KPN powołany został do ochrony przyrody, natomiast swoimi działaniami z ostatnich lat prowadzi do jej dewastacji a nie ochrony. Już nie raz ci pisałem, że prof Kobenza, twórca KPN, zdawał sobie sprawę że trzeba chronić puszczę, ale nie kosztem ludzi w niej czy obok mieszkających. Dlatego przez 50 lat na terenach KPN wydartych cywilizacji sadzono drzewa mające szansę przetrwać w konflikcie z tą cywilizacją. Na terenach odzyskanych zalesiano sosną lub świerkiem mając nadzieję na przetrwanie dzięki temu terenów leśnych. Obecny powrót do bagien i mokradeł powoduje wymieranie hektarów lasu, bo sosna czy świerk nie będą rosły w błocie. Pół wieku starań leśników idzie w diabły. Piszę ci o tym kolejny raz, a ty wciąż nie rozumiesz. Zapraszam cię zatem serdecznie do siebie, pojedziemy razem raptem 2 kilometry dalej i sam zobaczysz umierający las. Może wtedy zrozumiesz.
          • adserserwis Re: Projekty KPN 05.05.14, 00:14
            już tu kiedyś pisałem ,że wybudowałem dom na siedlisku z ponad 100letnią tradycją . Poprzednicy nie mieszkali tutaj na terpach., ale ja mimo tego takie usypałem budując dom na wzniesieniu . Oczywiście miałem pomiary wysokości wody gruntowej z kilkunastu lat .obecnie nie podsypana część mojego gospodarstwa jest zalewana wodą do wys 20 cm . Również teraz dowożenie tutaj ziemi jest karalne.
            Takich kłopotów nie przewidział nawet budowniczy np starej szkoły w Małocicach , Kaliszkach ; . projektant osiedla Oaza. Zalane są tereny przedwojennych budowli na terenie KPN, które powstały przed wybudowaniem kanału Ł9 i ostatecznym zmeliorowaniem Łasicy .Nawet projektant nowoczesnych chodników i dróg rowerowych nie przewidział takich okoliczności co widać po postępującej degradacji w wyniku podtapiania .
            A wracając do pierwszych osadników - masz na myśli pewnie Olendrów - to rzeczywiście osiedlali się nad Wisłą korzystając z jej życiodajnych wylewów które przy okazji czyściły im chałupy.Jedno z ich ważnych osiągnięć w dziedzinie architektury to budowanie domów tak aby woda zalewała najpierw pomieszczenia mieszkalne a później wlewała się do inwentarskich (chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego ).
            Czekamy na wizytę Holendrów którzy mają ratować gminę - tak obiecał nam to wójt.
            Jest to jedna z najlepszych firm na świecie .
            Nawet przyjazny nam dyr KPN pomoże w tej sprawie -oficjalnie podano ,że zajmie się przygotowaniem cmentarzy (info na stronie MŚ i KPN )
            Ale na razie ktoś musi opanować ten bajzel i potrzebne są konkretne działania -nawet tak drobne jak usuwanie drzew zagrażających bezpieczeństwu i udrożniane istniejących kanałów
            I jeszcze jeden temat tak chętnie uwypuklany -zarządzanie populacją bobra.
            Pytanie , gdzie przyjmą nadwyżkę tego gatunku bo na odstrzał komisarz UE jak na razie nie wyraża zgody .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka