Dodaj do ulubionych

RSM do przodu

13.02.04, 18:15
Właśnie w dniu dzisiejszym oficjalnie został otwarty nowy Osiedlowy Dom
Kultury "Meteor" na osiedlu Dworaka.Powstał z inicjatywy Rady Osiedlowej ADM-
2,która postanowiła w ramach posiadanych z odpisów środków finansowych taką
placówkę stworzyć.Placówkę tą prowadzi młody obiecujący człowiek pan Leszek
Mrukwa i wróżę jej pod jego kierownictwem rychłe sukcesy.
A w ramach Rudzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej wszystkie teraz kluby będą
miały nazwę Osiedlowych Domów Kultury i RSM posiada ich aż 6!
Obserwuj wątek
    • broneknotgeld Re: RSM do przodu 13.02.04, 23:20
      A mie halymbski "dom kultury" mynczy
      Jak na "dworek" pacza to serce aż jynczy
      Do tego dochodzi "Dolinka Kłodnicy"
      Że sie to rozkryńci władza już niy liczy?
      Toć na nowe "cyntra" piniyndzy szukajom
      A nasze w ruinie - pewnie kajsik majom.
    • jozefosmenda Re: RSM do przodu 14.02.04, 11:11
      MGDK-"Dworek" - z tego co ja się orientuję jest własnością spółdzielni
      mieszkaniowej "Nasz Dom".Spółdzielnia ta posiada o wiele młodszą substancję
      mieszkaniową niż RSM a więc nie wymagającą tylu remontów.Utrzymanie więc jednej
      placówki kulturalnej w strukturach ND nie powinno moim zdaniem być aż tak
      wielkim problemem.Tylko trzeba chcieć (bo przecież hali sportowej ND utrzymywać
      już nie musi).
      • broneknotgeld Re: RSM do przodu 14.02.04, 19:51
        Dziynki za informacjo. Po prowdzie to łod lot nic sie tam niy dzieje. Nawet
        żech niy wiedzioł, że już to oficjalnie mo społdzielnia. Yno żech słyszoł, że
        mieli sie do tego przimiyrzać. Liczoł żech, że możno w końcu chyci to miasto.
        Szkoda, bo ze społdzielniom to może być różnie. Jedna "Muza" na Halymbie to za
        mało. No toż byda teroz przinojmni wiedzieć kaj piznońć.
        • broneknotgeld Re: RSM do przodu 14.02.04, 19:59
          Inkszo sprawa, ze na Halymbie niywiela sie terozki dzieje. Robi sie to tako
          zapomniano dzielnica, a przeca jest nojwiynkszo i nojludniejszo w naszym
          mieście. Stania szoł do wyborów pod hasłym "tworzynio rad dzielnicowych" kere
          przinojmi w kulturze coś tyż mogłyby ruszyć. No ale "było minyło". A same hasło
          przido sie przi nastympnych wyborach. Tak już z tym chyba zowdy bydzie.
          • broneknotgeld Re: RSM do przodu 16.02.04, 21:58
            "Muza"

"Muza" na Halymba mało
            Cosik wiyncyj by sie chciało.
            • broneknotgeld Re: RSM do przodu 16.02.04, 22:00
              Po prowdzie Fryncita w kultura bogato
              A Halymba teroz prawie że sagato.
    • broneknotgeld Re: RSM do przodu 16.02.04, 22:02
      Nowy Klub RSM

A jake sekcje w tym klubie bydom?
      Na co tam dzieci po feriach przidom?
      Werci se ło tym szkryfnońć tu cosik
      Coby poczytoł ze forum ktosik.
      • hepik1 Re: RSM do przodu 17.02.04, 05:53
        A może ino wstynga przeciyli ,bo ferie za pasym były a teraz kończą malować abo
        ,niy dej Boże tynki kładom??
    • osmenda-krzysztof Re: RSM do przodu 19.02.04, 17:15
      Szanowny Panie Józefie, w związku iż działka kultury nie jest panu obca składam
      wniosek "formalny" o wyjaśnienie dewastacyjnej działalności Spółki
      Mieszkaniowej "Nasz Dom" co do MDK-u na Halembie.. Z obserwacji- jaką mam co
      dzień - widać że w budynku tym nic się nie dzieje i dziać się nie będzie przez
      najbliższe miesiące.. A z plotek wiem iż ma zostać przekazany jakiejś
      fundacji?! - ale to tylko plotki.. Wiem że mamy lokalnych radnych lecz Pana
      postawa - w internecie - jest godna podziwu - jako radnego, a ja tylko w ten
      sposób mogę zadać to nietypowe pytanie..

Z niecierpliwościa czekam na odpowiedz..
      Pozdrawiam Krzysztof..
      • broneknotgeld Re: RSM do przodu 29.02.04, 18:19
        No i pewno wyszłoby, że cosik zawaloł nasz aktualny wiceprezydynt. Cosik mi sie
        łobiyło ło uszy, że remont mu niy idzie. Podobno zapomniało sie ło
        konserwatorze zabytkow, czy coś wele tego. To som yno take halymbske klachy.
        Tak se terozki myśla, że cicho w tym tymacie sie zrobiyło, bo idzie ło naszego
        vipa, kery w dodatku jest z Platformy Obywateiski. Ale jo "szary czowieczek"
        moga sie mylić. Wcale tego niy twierdza, yno se tak głośno myśla na tym forum.
        • jozefosmenda Re: RSM do przodu 29.02.04, 21:45
          Ja dlatego nie zabieram głosu w tej dyskusji ponieważ mam za mało danych na ten
          temat.Natomiast każda spółdzielnia mieszkaniowa rządzi się swoimi prawami i ani
          radni ani miasto za wiele w tej materii nie zrobią.Od tego jest Zarząd i Rada
          Nadzorcza by wyjść z jakąś propozycją oczywiście nie kolidującą z interesem
          członków spółdzielni.Są to jednak sprawy wewnętrzne ND.
          • broneknotgeld Re: RSM do przodu 01.03.04, 20:55
            Witom piyknie.
            Ciesza sie że dyszkurs sie toczy, bo przeca ło to mi szło jak żech ta swoja
            plotka tu dołożoł. Po prowdzie to jo niy wiym, czy tyn zabytek jest własnościom
            społdzielni. Cosik mi sie to niy widzi. Stary systym zabagnioł sprawy własności
            i wiym że gruba dworku niy sprzedała, bo z ziymiom był problym.
            Jo se tako po swojymu to wszysko deliberuja. Kopalnia była i jest państwowo,
            bestoż i dworek był państwowy. W kerym momyńcie i jakim prawym łon stoł sie
            społdzielczy. Jo jednak tego niy twierdza, wola se myśleć, że ta społdzielnia
            yno niym administruje, a niy mo pełny własności. Możno ktosik by to na dobry
            poczontek wyklarowoł.
            • broneknotgeld Re: RSM do przodu 03.03.04, 21:41
              Zawiadywała społdzielnia halom sportowom, dyć sie z tym niy radziyła. Teroz
              halom zawiaduje miasto. Widocznie jak sie chce to idzie coś zrobić. Jo wiym, że
              budżet miejski tyż wszyskego niy szczimie, ale tyż wiym, że ze tym dworkym
              społdzielnia sie niy radzi. Czas coś ze tym zrobić.
              Pozdrowiom. broneknotgeld
    • dolistowski RSM - aby do przodu !!! 28.06.04, 18:06
      Bardzo się cieszę że temat związany z działalnością RUDZKIEJ SPÓŁDZIELNI
      MIESZKANIOWEJ trafił wreszcie pod "strzechy" i to za sprawą internetu. Z uwagą
      prześledziłem właśnie wypowiedzi w tym wątku forum. Jestem mile zaskoczony
      internetową aktywnością pana Józefa Osmendy, zarówno na tym forum jak i na
      forum silnet-u.
      Być może nie wszyscy wiedzą, ale pan Józef Osmenda oprócz bardzo aktywnej
      działoalności jako radny Rady Miasta, pełni również funkcję Przewodniczącego
      Rady Nadzorczej Rudzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej.
      Niestety sprawy RSM nie istnieją prawie wcale w internecie, a szkoda bo dotyczą
      one bardzo dużej liczby mieszkańców naszego miasta. Rudzka spółdzielnia posiada
      wprawdzie swoją stronę internetową "jako jedna z pierwszych [spółdzielni] w
      Polsce" ale jest ona bardzo uboga. Dopiero od niedawna zamieszczono na niej
      statut RSM czyli jej "konstytucję" , brakuje jednak mozliwości podjęcia
      dyskusji, chociażby o takich sprawach jak funkcjonowanie Osiedlowych Domów
      Kultury.
      Mam nadzieję że interet jest dobrym miejscem na prowadzenie dyskusji i wymianie
      poglądów o problemach spółdzielni i jej członków. Liczę na aktywny udział i
      wsparcie tej inicjatywy przez Przewodniczącego RN RSM. W tym celu podejmuję się
      utworzenia nowego wątku dyskusji pt. RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA.

Marek Dolistowski
      • jozefosmenda Re: RSM do przodu a może do wzięcia ? 01.08.04, 23:19
        Niniejszym komunikuję, że RSM pomimo ogólnie złej sytuacji ekonomicznej naszego
        kraju jakś sobie tam radzi w tej rzeczywistości.Jest to niewątpliwie zasługa
        zarządu spółdzielni w składzie: Michał LIPIŃSKI,Maria NOCOŃ, Wacław POCZĄTEK.
        jEST TO ZARZĄD FACHOWCÓW I LUDZI KOMPETENTNYCH. To oni rządzą a Rada Nadzorcza
        kontroluje i nadzoruje ich działalność do rządzenia im sie nie wtrącając. Nie
        może bowiem dwóch rządzić bo wtedy jest bałagan i brak efektów.
        RSM po zapaści finansowej (np. DIALOG BAUM,wysoko oprocentowane kredyty na
        Zielińskiego i Wolności,kosztowne obiekty po ZBR-ach, przerostach zatrudnienia
        itd. itd.)dzięki właściwej polityce zarządczo-ekonomiczno -gospodarczej wyszła
        na swoje i ma najniższe czynsze w mieście utrzymując przy tym 6 osiedlowych
        domów kultury.Stała sie przez to wg mnie łakomym "kąskiem" dla
        różnych "politykierów " i pseudo fachowców, którzy widzą tutaj tylko intratne
        miejsca pracy (oczywiście dla swoich wg zasady TKM)!
        Już na starcie mamy trzy miejsca w Zarządzie i siedmiu kierowników
        administacji. Koniecznym jest jednak posiadanie odpowiednich kwalifikacji a z
        tym juz może być gorzej.
        Poza tym ta holerna Rada Nadzorcza? ...no niech ich szlag ...!
    • markpunk Re: RSM do przodu 02.08.04, 22:01
      Panie Józefie do dnia dzisiejszego ten klub nie istnieje na stronach
      internetowych RSM a zwłaszcza pod adresem
      www.rsm.com.pl/kultura/index.htm
      Pozdrawiam i liczę, że w końcu coś tam się zacznie dziać i wszyscy będą mogli
      się o tym dowiedzieć.
      • jozefosmenda Re: RSM do przodu 03.08.04, 14:18
        Dziki ci Marku za uwagę i od razu skierujmy ją na właściwy adres.
        Panie H.Brumer dlaczego pan Tego jeszcze nie zrobił? Przecież Meteor
        funkcjonuje już od grudznia 2003r.
        Czyżby kłopoty techniczne?
    • jozefosmenda Re: RSM w historii miasta. 03.08.04, 14:11
      W br RSM obchodzi jubileusz 45-lecia swojej działalności. Pięć lat temu
      napisałem dosyć obszerny atykuł na temat RSM ,który został opublikowany w
      miesięczniku Rudzkiej Spółki Węglowej pt."Górnicze Wieści" nr6/73 w czerwcu
      1999 roku.Prezentuję tylko mały fragmencik:

"40 lat Rudzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej"

W tym roku Rudzka Spółdzielnia Mieszkaniowa obchodzi jubileusz 40-lecia
      istnienia. W jej zasobach mieszkaniowych zamieszkuje bardzo znaczna ilość
      górniczych rodzin, ale mało kto wie, że początki tej spółdzielni miały ścisły
      związek z górnictwem. Może to być dla niektórych zaskoczeniem, ale takie są
      fakty i w tym zakresie, jak również na temat działalności RSM, chciałbym
      czytelnikom Górniczych Wieści przekazać trochę podstawowych informacji.
      ----------------------------------------------------------------------
      W dniu 21 czerwca 1959 roku odbyło się walne zgromadzenie założycielskie
      Robotniczej Międzyzakładowej Spółdzielni Mieszkaniowej Kopalni Węgla
      Kamiennego „Karol” i Kopalni Węgla Kamiennego „ Paweł” oczywiście w Rudzie
      Śląskiej. Członków założycieli nie było zbyt dużo bo tylko 53. Wybrany został
      Zarząd Spółdzielni w składzie:
      p.Antoni Sokół – prezes
      p.Maksymilian Dąbrowski – wiceprezes,
      p.Henryk Kajzer – sekretarz.
      Nie odbyło się również bez organu kontrolnego. Do życia powołano radę
      Nadzorczą na czele której stanął p.Jerzy Choroba.
      Sześć lat później bo 30 czerwca 1965 roku nastąpiły dalsze procesy scalania się
      Spółdzielni, a konkretnie Międzyzakładowej Górniczej Spółdzielni Mieszkaniowej
      przy kopalniach „Karol” i „Paweł” z Międzyzakładową Górniczą Spółdzielnią
      Mieszkaniową przy kopalni „Pokój”. Spółdzielnią przejmującą była spółdzielnia
      przy kopalni „Karol”.
      W roku następnym a dokładnie 31 stycznia 1966 r. na mocy uchwał Walnych
      Zgromadzeń Międzyzakładowej Górniczej Spółdzielni Mieszkaniowej przy
      kop. „Karol” oraz Spółdzielni Mieszkaniowej huty „Pokój” nastąpiło kolejne
      połączenie. Jak widzimy tym razem połączono się z hutnikami. Stroną przejmującą
      była ponownie MGSM przy kop.”Karol”.
      Kolejne połączenie miało miejsce w czerwcu 1969 roku kiedy to
      ówczesny „potentat”, czyli MGSM przy kop.”Karol” przejął inną górniczą
      spółdzielnię a dokładnie Robotniczą Spółdzielnię Mieszkaniową „Nasz Dom”, która
      funkcjonowała przy kop.”Bielszowice”. W taki to sposób zostały położone
      podwaliny dla spółdzielni, która w 1972 roku przyjęła nazwę Spółdzielnia
      Mieszkaniowa Lokatorsko – Własnościowa, a w dniu 23 maja 1978 roku ustalona
      została dla niej nazwa Rudzka Spółdzielnia Mieszkaniowa w Rudzie Śląskiej.
      -------------------------------------------------------------------------
      to już historia,bo mamy już 45 lat i jesteśmy po fajerach na poszczególnych ADM.
      • jozefosmenda Re: RSM - zasoby 12.08.04, 10:55
        PODSTAWOWE ZASOBY RSM
        1.Liczba budynków :383 szt.
        w tym:336 mieszkalnych + 11 domków + 1 budynek socjalny +35 pawilonów.
        2.Liczba lokali mieszkalnych: 15 847 + 23 w budynku socjalnym + 11 domków.
        3.Powierzchnia lokali mieszkalnych: 777 545 m2
        4.Garaże: 1170 szt.
        • markpunk Re: RSM - zasoby 13.08.04, 22:00
          znów te liczby, nie tak dawno je Pan podawał Panie Przewodniczący
          wystarczy zerknąć na wątek RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=13797945&a=13805644
          Ciągle o tym samym szkoda, ze wycofał się Pan z tamtej dyskusji i nie podejmuje
          innych tematów poza tym statystycznym :(
          • hepik1 Re: RSM - zasoby 13.08.04, 22:03
            A gdyby sobie tak kupić ten domek w Ochabach?I byście mieli spokój z RSM...
            • markpunk Re: RSM - zasoby 14.08.04, 19:02
              co racja to racja

ale po pierwsze nie mom za co a po drugie nie lubia zapachu końskiego gnoju :)
              • hepik1 Re: RSM - zasoby 14.08.04, 20:41
                I tak za późno.Warszawianka wycina post ogłoszeniowy.Dba ,by nie zmniejszyła sie
                populacja rudzian.
    • jozefosmenda Re: RSM do przodu 15.08.04, 00:04
      Ten post był założony wcześniej i zamierzam go kontynuować stąd te dane.Cyfry
      muszą być bo one są podstawą do dyskusji.A więc dalej: suma bilansowa RSM na
      dzień 31.12 2003 roku zamykała się kwotą: 327.483.549,43 zł. Przyrównywanie tej
      cyfry do budżetu miasta Ruda Śląska jest mówiąc banalnie zwykłym
      nieporozumieniem lub niezrozumiałością zagadnienia. W przeszłości już takie
      przyrównywania były a ci ,którzy tak to postrzegali widzieli tylko jedno : skok
      na kasę (niepublicznych pieniędzy oczywiście)! Widocznie w myśl powiedzenia,że
      historia lubi się powtarzać ten "kotlet" zaczyna być odgrzewany?(czytaj:
      scenariusz powtarza się)
      Budżet miasta na rok 2004 po stronie dochodów wyniósł :276.126.540 zł zaś po
      stronie wydatków 304.318.091zł.( notabene 28.191.551 zł deficytu).Te dochody to
      wpłynięcie do kasy miasta takiej właśnie kwoty! Natomiast do kasy RSM w 2003
      roku wpłynęła kwota prawie cztery razy mniejsza bo 67.644.300 zł.
      To również niemało a jednocześnie zachęcająco!
      • paul11 Re: RSM do przodu 27.08.04, 18:54
        jozefosmenda napisał:

> Ten post był założony wcześniej i zamierzam go kontynuować stąd te dane.Cyfry
        > muszą być bo one są podstawą do dyskusji.A więc dalej: suma bilansowa RSM na
        > dzień 31.12 2003 roku zamykała się kwotą: 327.483.549,43 zł. Przyrównywanie tej
        >
        > cyfry do budżetu miasta Ruda Śląska jest mówiąc banalnie zwykłym
        > nieporozumieniem lub niezrozumiałością zagadnienia. W przeszłości już takie
        > przyrównywania były a ci ,którzy tak to postrzegali widzieli tylko jedno : skok
        >
        > na kasę (niepublicznych pieniędzy oczywiście)! Widocznie w myśl powiedzenia,że
        > historia lubi się powtarzać ten "kotlet" zaczyna być odgrzewany?(czytaj:
        > scenariusz powtarza się)
        > Budżet miasta na rok 2004 po stronie dochodów wyniósł :276.126.540 zł zaś po
        > stronie wydatków 304.318.091zł.( notabene 28.191.551 zł deficytu).Te dochody to
        >
        > wpłynięcie do kasy miasta takiej właśnie kwoty! Natomiast do kasy RSM w 2003
        > roku wpłynęła kwota prawie cztery razy mniejsza bo 67.644.300 zł.
        > To również niemało a jednocześnie zachęcająco!
        Hej Zefek ściemniosz cosik finanse prywatnej firmy to ny budżet i trza je
        analizować całkiem inaczy niż to robisz. Myśla ,Ze za dugo już jreRześ radnym
        abo nie nadajeśz sie na członka Rady Nadzorczej PRYWATNEJ FIRMY jakom z mocy
        prawa jest RSM.
        Paul
        • jozefosmenda Re: RSM do przodu 29.08.04, 01:37
          paul11 napisał:
          > Hej Zefek ściemniosz cosik finanse prywatnej firmy to ny budżet i trza je
          > analizować całkiem inaczy niż to robisz. Myśla ,Ze za dugo już jreRześ radnym
          > abo nie nadajeśz sie na członka Rady Nadzorczej PRYWATNEJ FIRMY jakom z mocy
          > prawa jest RSM.
          > Paul
          Hej Paulek nie ekscytuj się tak tylko operuj konkretami i mów o co chodzi i co
          ci nie pasuje?
          Bo to co przedstawiłeś to po śląsku nazywa się fulaniem!
          Jeżeli masz kłopoty z wiedzą to zgłoś się do mnie udzielę ci korepetycji z
          zakresu podstawowej wiedzy o samorządzie spółdzielczym i terytorialnym.Przy
          okazji dokonamy analizy bilansu przedsiębiorstwa i budżetu gminy i będziesz
          miał okazję być na bieżąco.
    • jozefosmenda Re: Rada Nadzorcza RSM 29.08.04, 02:04
      A tak przy okazji to te szwindle mogli popełnić następujący osobnicy:
      1.OSMENDA Józef - przewodniczący,
      2.PYTLOK Andrzej - wiceprzewodniczący,
      3.HILGNER Helmut - członek,przewodniczący Komisji Rewizyjnej,
      4.PACŁAWSKI Andrzej - członek,przewodniczący Komisji GZM,
      5.STILLER Janusz - członek,przewodniczący Komisji Kultury,
      6.HEINRICH Jan - członek,
      7.RADŁOWSKI Wiesław - członek,
      8.RÓZGA Norbert - członek,
      9.AKCIŃSKI Marek - członek.
    • jozefosmenda Re: RSM do przodu 10.09.04, 22:13
      • KLUB MUZA
      *** someany 06.09.2004 09:45
      Wygląda na to że niezbyt pan dobrze sprawdził panie Osmenda kto tam tak
      naprawde pracuje i kto bierze za to pieniądze . Mam pytanie czy takich sytuacji
      w RSM jest więcej a może internauci mają poszukać i łaskawie pana o tym
      poinformować i niejako załatwić sprawę za pana.***

Odp: wcale to nie musiało być w takim tonie ale jestem przyzwyczajony!
      Natomiast co do stwierdzenia …a może internauci mają poszukać i łaskawie pana o
      tym poinformować i niejako załatwić sprawę za pana...
      To podzielmy to na dwie części.
      1.Otóż za wszelkie takie sygnały (jeżeli tych spraw jest więcej) już z góry
      serdecznie dziękuję ,tak właśnie być powinno. Zawsze kupa może więcej niż jeden
      i może być łaskawie….
      2.Sam załatwię wszystko co będzie w mojej możliwości, kompetencji i zgodne z
      prawdą i prawem. Nikt za mnie pracować nie może bo też by to wyglądało tak jak
      z tym sygnalizowanym problemem

Natomiast co do Justin10 i Ktośtrzeci : proszę o cierpliwość, to jest na
      dobrej drodze. Nie „pieńcie się „ niepotrzebnie, czas pokaże.
      Ale i tak w dalszym ciągu jestem pełen podziwu ,ze kogoś nie było a……efekty
      są.
      Może jednak zmodyfikować te regulaminy?
    • osi-ris Wieżowiec - Fryna 14.09.04, 11:43
      Prawdopodobnie będę mieszkał w zasobach RSM czyli na Frynie w wieżowcu.
      Dolistowski - chyba się spotkamy..
      Moje pytanie jest takie oczywiście wiem że tego typu pierdoły nie należą w
      gesti pana- ale kto pyta nie błądzi..
      Od jakiegoś czasu kręcę się po tym budynku oglądając go..
      Pytanie moje jest takie dotyczy parkingu.. Czy są jakieś plany związane z
      rozbudową tego przyblokowego parkingu (troszczkę przyciasnawy się zrobił).
      Jak z obserwacji wynika ciasno to tam jest i nie zabardzo się da.. a może nowa
      organizacja tego parkingu układ.. (po skosie, czy .. ) nie mi było studiować
      inżynierię ruchu..(zresztą ze skosu łatwiej wyjechać) a tych krawężników nie
      dało by się zeszlifować obniżyć kurde uwaliliście takie kloce że na Jeep'a będę
      musiał się zamienić.. (są jakieś normy wysokości)..

Jedno jest ważne CIASNO !!

Mieszkanie jest własnościowe.. to i 2 metry kw. na dworze by mi się przydały-
      należały..

• mirellla Re: Wieżowiec - Fryna 15.09.04, 10:25
        osi-ris napisał:

> Prawdopodobnie będę mieszkał w zasobach RSM czyli na Frynie w wieżowcu.

Szanowny osi-rysie
        Chyba Cię Bóg opóścił.
        To że blok wygląda ładnie z zewnątrz jeszcze o niczym nie świadczy.
        Zastanów się co Ty ROBISZ.
        z jednej strony ruchliwa ulica z tramwajem a z drugiej dymiące familoki.
        no i wspomniany brak miejsca na parkingu.
        • osi-ris Re: Wieżowiec - Fryna 15.09.04, 10:55
          ale blisko do UM
          • hepik1 Re: Wieżowiec - Fryna 15.09.04, 11:09
            Do wielkiego pieca też blisko-niektórzy sie skarżą ,że cuchnie od niego na
            Frynie,nawet prezydent przyznał rację ,tylko służby nie moga zlokalizować źródła...
          • mirellla Re: Wieżowiec - Fryna 15.09.04, 11:31
            osi-ris napisał:

> ale blisko do UM

No wiesz co osi-rysie. Nie spodziewałam się tego po Tobie.
            I Ty też osi-rysie???
            • osi-ris Re: Wieżowiec - Fryna 15.09.04, 12:29
              czasami trzeba załątwić jakąś sprawę to co?- będę jeżdził ,tak mam pod domem :)
              • hepik1 Re: Wieżowiec - Fryna 16.09.04, 06:42
                osi-ris napisał:

> czasami trzeba załątwić jakąś sprawę to co?- będę jeżdził ,tak mam pod domem :)

No i następny problem rozwiązany-po co ci auto jak będziesz miał tak blisko?A
                bez auta parking niepotrzebny sie wydaje.Proste,nie?A ty marudzisz o wysokich
                krawężnikach ...
          • markpunk Re: Wieżowiec - Fryna 15.09.04, 21:29
            zaczynam kumać ;)
            • osi-ris Re: Wieżowiec - Fryna 21.09.04, 13:13

markpunk napisał:

> zaczynam kumać ;)

Nic tam nie kumasz - sam się tylko domyślasz , chciałbyś by tak było..

pzdr...
      • osi-ris do przodu ? 21.09.04, 13:29
        Jak mo być RSM do przodu jak z parkingu nie można wyjechać..
        Elo jest tam kto?
        • mirellla Re: do przodu ? 27.09.04, 08:32
          Osi-rysie
          Co z Twoim mieszkaniem?
          Nic się nie chwalisz.
          • osi-ris RSM Mirellla 03.10.04, 20:06
            remont, remoont - ale jak skończe to cię zaprosze ;)
    • broneknotgeld Re: RSM do przodu 26.11.04, 19:49
      Niby "do przodu" a w zadku było
      Chć przeca jakoś se tyż kleciyło.
    • jozefosmenda Re: RSM do przodu 26.11.04, 22:34
      Na posiedzeniu Rady Nadzorczej w dniu 25.XI.2004 zostały zatwierdzone plany
      ekonomiczno-finansowe na 2005 rok.Stawki czynszowe będą wynosić odpowiednio:
      3,36 zł/m2 w budynkach niskich i 3,73 zł/m2 w budynkach wysokich.
      Żaden inny administarator w Rudzie Śląskiej nie ma takich niskich stawek pomimo
      tego ,ze pan prezydent niejako "zamroził" stawki w MPGM.
      • broneknotgeld Re: RSM do przodu 26.11.04, 23:34
        Hehe - dzwignoł i "zamrozioł"
        Jak bydzie chcioł to na wiosna łodmrozi, a RM mu to przegłosuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka