Dodaj do ulubionych

Do referendum 28 dni

27.05.12, 09:02
A) Do referendum 28 dni. Na stronie portalu miasta artykuł „Decyzje, czy głosować pozostawiam mieszkańcom - wypowiedź prezydent Grażyny Dziedzic”. Co prawda bardziej wynika z niego, że należy siedzieć w domu, ale ostatecznie każdy gra o swoje. Treść jak zwykle bez fajerwerków zadłużenie po poprzednikach, wzmianka o okulistyce - decyzja o dofinansowaniu szpitala (ryzykowana i kontrowersyjna ) , nie najlepiej napisane, ale przesłanie jasne - pomagam mieszkańcom jak mogę i do tego odpowiedź na zarzuty referendystów , że brak informacji o referendum w miejskich gazetach. Zdjęcie Pani Prezydent świetne. Na wsparcie artykuł „Okulistyka rusza” i „Ile pieniedzy Ruda Ślaska będzie musiała wydać na referendum” Spójne i nośne propagandowo. Ja tu pomagam okulistyce, a przez Was moi kochani referendysci tracimy 200.000 zł. No i trudno z tym polemizować bo jest uchwała, a przed nami Dni Rudy - to dopiero tuba propagandowa.

Przeciwaga po stronie Referendum to artykuł w Nasza gazeta o trochę niejednoznacznym przesłaniu „ Referendum to inwestycja”. Świetnie napisany, założenie , że nastapi edukacja Rudzian w strone społeczeństwa obywatelskiego, że nawet jak nie wyjdzie to nastapi jakościowa zmiana sprawowania władzy itp. . Założenie idealistyczne, bo jak nie wyjdzie to aktualne władze zaprawione w boju, bezkarne do końca kadencji - wygrają kolejne wybory.
Przy okazji zdjęcie z artykułu już wcześniej było wykorzystane. Nie najlepsze. Artykuły o spalarni, okulistyce itp. to zaledwie punktowanie władz.

Z wpisów na forum wynika, że jesteśmy kółkiem wzajemnej adoracji. Jakoś nikt nie przybywa. Mieszkańcy albo boją się wpisywać, albo to co jest głoszone im nie pasuje, no może mają jeszcze zastrzeżenia do formy. Nadal nie znam argumentów „za” lub „nie” odwołaniem Przezydenta. Z wpisów wynika, że nie lubicie Asi Zjawy – ja nie znam - mnie to wisi. Szef wodociagów tez nie budzi waszego zachwytu. Mnie też nie rzuca na kolana. Może chodzi o głębszą myśl , że obsada stanowisk budzi watpliwości - no dobra, ale wszyscy wiemy, że swoi zawsze forują swoich. Może te władze przeginają w tym zakresie , ale skąd ja mam to wiedzieć??????????.Od was nadal nic nie wiem.

B) Nadal też nie wiem dlaczego czepiacie się radnych. Z wszystkich wątków wziętych do kupy nie wynika ani jeden racjonalny argument. Czy przepychanki i pyskówki, gołosłowne grozby mają zmotywować mnie do czegokolwiek? Dziekuje to nic nowego, pływam w tym od czasu transformacji ustrojowej.
Obserwuj wątek
    • marynik Re: Do referendum 28 dni 27.05.12, 10:22
      aloes69 napisał(a):

> A) Do referendum 28 dni. Na stronie portalu miasta artykuł „Decyzje, czy
      > głosować pozostawiam mieszkańcom - wypowiedź prezydent Grażyny Dziedzic”
      > . Co prawda bardziej wynika z niego, że należy siedzieć w domu, ale ostateczni
      > e każdy gra o swoje.

No wlasnie przyzwoitosc władzy nakazuje, aby zamilknac, a nie "agitowac". A co zorbi p. prezydent w tym dniu - to jest jej prywatna sprawa. Uważam, że do czasu referendum z media nie powinny juz takich "naprowadzajacych" wywiadów robić.

Treść jak zwykle bez fajerwerków zadłużenie po poprzednika
      - stare odgrzewane kotlety, ale gdyby nie zaczęte inwestycje wcześniej (nawet za kredyty) to dzis p. prezydent zapewne by stala w miejscu, nic by nie ruszyło, no może by coś zaledwie drgneło, bo kasy mało a zgodnei z zapowiedziami p. prezydent - nie cche aby miasto żyło na kredyt, tak wiec szans małe na zbudowanie czegokolwiek za gotówkę.

, a przed nami Dni Rudy - to dopiero tuba propagandowa.

No mnóstow znajomych bierze udział w imprezach i bedziemy się wsłuchiwać, czy przypadkiem, oprócz rozrywki, nie będzie żadnej propagandy sikcesu, ani bojkotowanai referendum, bo to będzie wówczas śmiedząca spraw nadajaca się do prokuratury.

Ale równeiż bedzie okazja w tych dniach bardziej uświadamiać społeczeńśtwo, że wreszcie sami moga zadecydowac o czymś ważnym według swojego sumieneia. Myślę, że pojawią się ulotki, dlaczego warto pójść na referendum.

> . Założenie idealistyczne, bo jak nie wyjdzie to aktualne władze zaprawione w b
      > oju, bezkarne do końca kadencji - wygrają kolejne wybory.

No co najwyzej porządzą jeszcze 2,5 roku ale na tym się skończy, na pewno nie porządzą dłuzej. Ludzie lubią być przekorni.

> Z wpisów na forum wynika, że jesteśmy kółkiem wzajemnej adoracji. Jakoś nikt ni
      > e przybywa.

Nie piszą, ale czytają, obserwują, wyciągaja wnioski. Mnósto ludzi czyta -uwierz. Sątacy, którzy tu pisza już od kilku lat, są tecy co pojawiają się chwilow w konkretnym celu. Ty jakoś też się neidawno tu pojawileś??.

Szef wodociagów tez nie budzi waszego zachwytu.

No co myslec o człowieku, który niemalże doprowadził w Rudzie "do rewolucji", który wstawiał się za maluczkimi - sprzątaczki szkolne, woźne, nauczyciele itd (można to zobaczyć na sesjach poprzedneij kadencji), ludzie mu zaufali (szczególnie z jego okręgu wyborczego) a on co? Olał ich wszystkich - wskoczyła na intratny stołek za gruba kase i teraz już mu obojetnei, że likwiduje się szkoły, że z walnai się ludzi, .... itd.
      Wzbił sie na "puklu" innych, ale szybko zjedzie. Ja sie takim ludźmi brzydzę i tyle

>Może chodzi o g łębszą myśl , że obsada stanowisk budzi watpliwości - no dobra, ale wszyscy wi emy, że swoi zawsze forują swoich.

Nie zawsze i tak być ni emusi i ni epowinoo. Osyłam do W.R. do wywiady prezydenta Gliwic Frankiewicz - poczytaj, co on mówi o naborze do pracy, co on mówi o konkursach, co on mówi o nepotyźmie. Przejrzyj strony innych urzędó - ile ogłoszeń o pracy. To prawda. A u nas co? Od 1.5 roku żadnych ogłoszęń a ludzi do pracy przybywa.

> Może te władze przeginają w tym zakresie , ale skąd ja mam to wiedzieć.

Wystarczy n abieżąco śledzić wykaz pracowników w U.M. zamieszczony na bip i wyciągnąc wnioski. Co rusz pojawiają się nowe nazwiska i co tu bedziemy dużo mówić. Nie wspomne o innych jednostakch podległych urzędowi.
      >
      > B) Nadal też nie wiem dlaczego czepiacie się radnych.

Co do radnych - to myślę, że w następnych wyborach ludzie dokanją już dobrego wybory. Radni ni emgoa pełnić tej funkcji tylko "przez zasiedzenie". Jeden tak argumentował, że on juz jest którąs tam kadencję (nie pamietam ale długo) tyle tylko, że jak oglądam sesje teraz a i w poprzedneij kadencji - to wbity w wygopdny fotel - drzemie. Raz się odezwał - to sie ośmieszył, bo nie rozórżnia komisariaów policji od posterunków. Sledzę równeiż interpelacjie - nie złożył ani jednej. To zatemc iekawe, czy dzielnica, ktorą reprezentuje jest super cacy ? Nie sądzę. Ale oczywiście to nie powód, by zaraz wszystkich odwołąć. Dobrzy - sami sie obronią w wyborach.
    • amarian2 Re: Do referendum 28 dni 27.05.12, 10:52

Co radnych. Raz już to wyjaśniałem. Mieszkańcy sami pytali dlaczego nie radnych. Rada jako całość a inna ocena poszczególnych radnych. Więc jeżeli już referendum to nich mieszkańcy dokonają oceny pracy Rady.
      Zastrzeżenia.
      Całkowita uległość wobec prezydent. Głownym zadaniem rady jest bieżąca kontrola działań p. prezydent poprzez KR. Jak to wygląda?
      LUTY 2012 – Komisja Rewizyjna na wyraźne polecenie Rady przedstawia nam spektakl. Do tego momentu KR nigdy nie zajmowała się tematami jeżeli były one badane równocześnie prze inne organy (Prokuratura, RIO, itd.) czekała na wyniki aby później się ustosunkować. Tu komisja prowadziła śledztwo aby rozmyć i uspokoić opinię publiczną. Jestem ciekawy co powiedz radni jeżeli wyniki śledztwa nie będą po ich myśli?
      Na dodatek KR nie chciała zauważyć tych tematów którymi powinna się zająć, czyli Oświadczeniem i przeciekiem do WR. W czasie przesłuchań w KR pojawił się wątek mobbingu w UM. Też został olany.
      Ostatnia sesja. Z jednej strony piszesz, że nie pojawiają się zarzuty do RM a z drugiej niektórzy radni wściekle atakują, opluwają. A przecież powinni stać na straży demokracji i prawa (tego ciężkiego. Nie chcą zauważyć, ze nie było ogłoszeń komisarza, pozwalają na przemeblowanie budżetu pod kampanię referendalną, nie chcą nawet poruszyć tematu krematorium!
      • marynik Re: Do referendum 28 dni 27.05.12, 11:06
        amarian2 napisał:

>
        > Co radnych. Raz już to wyjaśniałem. Mieszkańcy sami pytali dlaczego nie radnych
        > . Rada jako całość a inna ocena poszczególnych radnych. Więc jeżeli już referen
        > dum to nich mieszkańcy dokonają oceny pracy Rady.
        > Zastrzeżenia.
        > Całkowita uległość wobec prezydent. Głownym zadaniem rady jest bieżąca kontrola
        > działań p. prezydent poprzez KR. Jak to wygląda?

Słuszne stwierdzenie. Rada ma uchwalać, prezydent ma wykonywać, Rada ma kontrolować a nie zgadzać sie ze wszystkim i za wszystkim głosowac - co podsuniem im p. prezydent.
        Niewygodne temty omijaja a często nie chą tknąc jakiegos gó...
        Wystarczy poslucha dyskusji na sesji - fajne słowa, dużó szumu a potem najczęściej 13 - głosuja za.
        • aloes69 Re: Do referendum 28 dni 27.05.12, 19:32
          Faktycznie jam roślinka z krótkim stażem, ale robie co moge by przetrwać w tych aż nadto ekstremalnych warunkach.

W kwesti Rady uległość wobec Prezydenta może być interpretowana też jako tzw. dobra współpraca. Uchwały chyba w 100% są z inicjatywy Prezydenta, więc co ci biedacy mają robić, ich nie podejmować ?
          Zaraz....., a może to jest tak, że Rada może mieć prawo też zaproponowania jakiejś uchwały, wprowadzenia w życie jakiegoś pomysłu ? I co zrobili to kiedyś?
          Interpelacje, a co to jest w ich wydaniu ? Liczy się ilość czy jakość i o co występują lub występowali do tej pory nasi radni?

Za to mam dziwne wrażenie, że oni chyba głównie występują niczym ci aktorzy na sesji
          ( wszyscy w rolach głównych).
          Cóż pieniaczyć się każdy może, lecz nie każdy pole zaorze.

Przy okazji właśnie dopadła mnie myśl płytka, czy aby nie my im sponsorujemy te występy na wizji - ktoś wie ile to kosztuje?

I nadal nie wiem dlaczego chcecie odwołać Prezydenta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • jankolodziej Re: Do referendum 28 dni 27.05.12, 19:53
            "W kwesti Rady uległość wobec Prezydenta może być interpretowana też jako tzw. dobra współpraca"
            Może i tak. A Pani Prezydent w kampanii wyborczej ciągle mówiła o planowanej dobrej współpracy z górnictwem. Dziś znajomemu tynk z sufitu wpadł do talerza ...
          • mrnatohk Re: Do referendum 28 dni 27.05.12, 20:15
            Jeżeli chcesz wiedzieć czemu chcemy odwołać p.Dziedzic ze stanowiska to polecam przeglądnąć stare posty - z tego co pamiętam podobnego brzmienia pojawił się parę dni przed twoim zapytaniem. Już kilkukrotnie były przytaczane powody (wypunktowane, w skrócie, itp.) - proszę nie każ nam tego ponownie pisać bo to świadczy tylko o niekompetencji i braku umiejętności w posługiwaniu się takim narzędziem jakim jest myszka i umysł.
            • mrnatohk W celu ułatwienia 27.05.12, 20:22
              1 link
              2 link
              3 link

To tak w wielkim skrócie - mam nadzieję że tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie...
              • aloes69 Re: W celu ułatwienia 27.05.12, 20:56
                Naprawdę Pan uważa, że to są obiektywne konkrety? No to do roboty:
                Skarbnik - rodzina wyraznie prosiła by tą sprawą się nie zajmować.
                Tołstoj - w przyszłym roku temat wróci bo uczniów nie przybędzie,
                PEC- wreszcie ktos wstrzelił się w cenę za którą ktoś inny chciał kupić - żadna władza nie myśli strategicznie,
                Fedrowanie pod ziemia - jaką mamy faktyczną wiedzę o możliwościach zablokowania tego tematu, bo może tamat jest ? ,
                Woda - faktycznie cena wredna , ale po części wynika z ogólnopolskich podwyżek,
                Obsadzanie stanowisk własnymi ludzmi - każdy chce mieć swoją armie, ale to nawet dobra wiadomość bo człowiek kupiony nie jest dobrym przyjacielem,
                Drogi - jakie są każdy widzi i to od lat,
                Krematorium - kupa nieporozumień z obu stron za które zapłacimy ,
                Zgaszenie świateł- faktycznie nie najlepszy pomysł, ale wytłumaczą, że trzeba było robić oszczędności zreszta aktualnie nie ma już zimy,
                Bałagan na ulicach - co wcześniej go nie było?
                Okulistyka - nie do końca moi mili wiecie o co w tym chodzi,
                mobbing - jakoś nikt tego nie sprecyzował,
                zastraszanie - ostatecznie kogo?
                Czy coś zostało pominięte ze sztandarowych zarzutów?
                Fajnie jest rzucać hasła - troche trudniej udowodnić ,że mają racje bytu.
                A ja prosze byście to wykazali tak, aby ludzie uwierzyli ,że macie racje. Bo chyba ją macie ?!!!!!!
                No chyba ,że piszecie tak sobie, a muzom.
                • nick_na_raz Re: W celu ułatwienia 27.05.12, 21:44
                  aloes, nie da się przekonać kogoś, kto nie ma zamiaru dać się przekonać.
                  taki relatywizm, jaki prezentujesz jest niebezpieczny, bo z tego, co piszesz wynika, że można wszystko usprawiedliwić. tymczasem fakty są twarde.
                  pani skarbnik nie żyje. woda jest droga. gońcy zwolnieni, kierownicy rozmnożeni. krematorium stoi, choć nie powinno. pec sprzedany. ciemne ulice stanowią realne zagrożenie. profilaktyka została w mieście zarżnięta. podobnie jak oferta pomocy psychologicznej dla dzieci - zapewne z wielkiej miłości pani prezydent dla tychże. okulistyka leży. domy się sypią, a będzie jeszcze gorzej. itd, itd.
                  możesz dalej grać sobie w grę "tak, ale...", niemniej jednak nie widzę powodu, by się w nią wikłać.
                  • marynik Aloes sam sobie odpowiedział 27.05.12, 22:23
                    I nie dajcie się nabierać i podpuszczać, sam sobie odpowiedział a jełśi uwaza, ze to nic to jego sprawa. Większośc tak nie myśli.

A ja dodam, że lepiej bybyło oświetalć ulice, niz dofinansowac o 280 tysięcy w ubieglum roku "Śląskie Media" czyli sławetne Wiadomości rudzkie - tubę propagandową władzy.
                    Kolejna obietnica przewyborcza (cyt.) Wiadomości rudzkie muszą byc sprywatyzowane' nie doś, że nei spełniona, to jeszcze sie pompuję tam cięzką kase. I to nawet bez uzgodnień w Radnymi, bez podjęcia uchwały, bo jak twierdzi naczelnik , prawo pozwala to czynic p. prezydent własnym zarządzeniem

www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=30814&idmp=1871&r=o
                    I tak sie pilnuje naszych pieniedzy? I tak dba p. prezydent okazda naszą złotówkę. Komu jest potrzebna ta gazeta - tylko i wyłącznie samorządowi. Mało juz kto ja kupuje, rozdaje się za darmo, nie przynosi zysków tylko straty - czas to zakończyć.
                    • marynik Re: Aloes sam sobie odpowiedział 27.05.12, 22:23
                      Przepraszam - 220 tysięcy
                      • w36 Re: Aloes sam sobie odpowiedział 28.05.12, 00:15
                        marynik napisała:

> Przepraszam - 220 tysięcy

Nie przepraszaj. Wszystko się zgadza. Faktycznie zapłaciliśmy za tą tubę władzy od 2011 roku 280 tysięcy, w dwóch ratach 220tyś i 60tyś. Apetyty na kasę były większe (2x220tyś), ale i tak nie mamy pewności ile tracimy na tej spółce. To są tylko oficjalne transfery nie uwzględniające wpłat pod innymi hasłami.

No ale fakt sporych strat finansowych i smrodu unoszącego się ze Śląskich Mediów, nie przeszkodził ostatnio zatykaniu skrzynek pocztowych mieszkańców ulotkami o urodzinach WR.
                        Dziedzicowej jak widać to nie przeszkadza kiedy topi się publiczne pieniądze w bagno Śląskich Mediów. A taka niby gospodarna.
                        Zakłamanie. Fuj.

Ciekawe i odrażające za razem sprawy są w tym dokumencie na temat tej spółki. I to nie tylko o nasze stracone pieniądze chodzi.
                        • vv0007 Re: Aloes sam sobie odpowiedział 28.05.12, 11:16
                          widzisz tym razem pochwała
                          trafnie to ujmujesz
                          wywala się nasze pieniądze
                          do tuby propagandowej
                          nic tylko sprzedać
                          albo sprywatyzować
                          i będzie spokój.
                          • w36 Re: Aloes sam sobie odpowiedział 28.05.12, 11:35
                            vv0007 napisała:

> nic tylko sprzedać
                            > albo sprywatyzować
                            > i będzie spokój.

Chyba masz rację. Ta spółka wyraźnie wyrosła nam na pasożyta, z której korzyści ma tylko władza samorządowa a nie społeczność, która to finansuje.
                            Nawet jest chętny. Rasiowi a szczególnie jednemu z jego felietonistów aż ślinka leci na WR. Ale pewno będą chcieli dostać za darmo. Jak zwykle.
                • skalar2011 Re: W celu ułatwienia 27.05.12, 22:25
                  aloes69 napisał(a):

> Naprawdę Pan uważa, że to są obiektywne konkrety? No to do roboty:
                  > Skarbnik - rodzina wyraznie prosiła by tą sprawą się nie zajmować.
                  rodzina prosiła by nie kalać dobrego imienia śp.pani Lucyny co oDNOwieni robili nagminnie
                  > Tołstoj - w przyszłym roku temat wróci bo uczniów nie przybędzie,
                  a co pójdą do tych szkół górniczych otwartych przez grażkę, ha,ha?
                  > PEC- wreszcie ktos wstrzelił się w cenę za którą ktoś inny chciał kupić - żadna
                  > władza nie myśli strategicznie,
                  strzelił to sobie samobója, tylko idiota sprzedaje spółkę która przynosi zyski
                  > Fedrowanie pod ziemia - jaką mamy faktyczną wiedzę o możliwościach zablokowani
                  > a tego tematu, bo może tamat jest ?
                  inżynier budownictwa - bez praktyki zna się na fedrowaniu na zawał, co chce nowe domy stawiać za co?,
                  > Woda - faktycznie cena wredna , ale po części wynika z ogólnopolskich podwyżek
                  wielki prezio się nam przyczynił - trzeba pokryć koszty jego niekompetencji
                  > ,
                  > Obsadzanie stanowisk własnymi ludzmi - każdy chce mieć swoją armie, ale to na
                  > wet dobra wiadomość bo człowiek kupiony nie jest dobrym przyjacielem,
                  > Drogi - jakie są każdy widzi i to od lat,
                  > Krematorium - kupa nieporozumień z obu stron za które zapłacimy ,
                  jasne szczegolnie mnie ubawiła ta rzekoma niewiedza grazki, śmiechu warte
                  > Zgaszenie świateł- faktycznie nie najlepszy pomysł, ale wytłumaczą, że trzeba b
                  > yło robić oszczędności zreszta aktualnie nie ma już zimy,
                  grazka narażała życie i bezpieczeństwo mieskańców, mogła oszczędzic na odszkodowaniach wypłaconych sobie i innym kolesiom
                  > Bałagan na ulicach - co wcześniej go nie było?
                  takiego syfu jak był tej wiosny nie pamiętam
                  > Okulistyka - nie do końca moi mili wiecie o co w tym chodzi,
                  wiemy o co chodzi jak nieudacznicy nie potrafią wypełnić ofert konkursowe i przewalaja konkurs to każdy wie o co chodzi- matoły precz
                  > mobbing - jakoś nikt tego nie sprecyzował,
                  skoro raport o mobbingu zniknął w szufladzie grazki
                  > zastraszanie - ostatecznie kogo?
                  wszystkich- Ruda nazwana zostala miastem strachu czyż nie?
                  > Czy coś zostało pominięte ze sztandarowych zarzutów?
                  > Fajnie jest rzucać hasła - troche trudniej udowodnić ,że mają racje bytu.
                  > A ja prosze byście to wykazali tak, aby ludzie uwierzyli ,że macie racje. Bo ch
                  > yba ją macie ?!!!!!!
                  fakty mówią same za siebie i rację na pewno mamy
                  > No chyba ,że piszecie tak sobie, a muzom.
                • mrnatohk Re: W celu wyjaśnienia 27.05.12, 22:40
                  Na początku zapytam: A jakie dla Pana są obiektywne konkrety? Bo dla mnie i całej rzeszy ludzi zamieszkującej to miasto to SĄ OBIEKTYWNE KONKRETY.
                  No to do roboty:

Skarbnik - zasłanianie się prośbą rodziny nie zamrze i nie zmienia faktu (i jest co najmniej w tej sytuacji chamskie) jak CZŁOWIEK w tej sprawie został potraktowany - i to jest zarzut: jak p.Dziedzic traktuje ludzi.

Tołstoj - Na to chyba czekają władze, nieprawdaż??? Na przyszły rok (a może miesiąc) - i zamknąć krnąbrną szkołę - tu doskonale widać butę obecnej władzy - NIE LICZYĆ SIĘ Z OPINIĄ SPOŁECZEŃSTWA - a społeczeństwo chce, aby Tołstoj funkcjonował - i jest dobrą placówką bo jeżeli było by inaczej to nie dostała by stypendium, nieprawdaż?

PEC - A słyszał Pan o czymś takim, że Stani grożono referendum za sprzedaż tej miejskiej spółki? Wiem, nie powinno się mówić "co by było gdyby", ale takie są fakty - nie sprzedał.
                  A ona sprzedała i się tym chwali, mając całkowicie w "poważaniu" to że za chwilę (no choć już miałem w tym roku dwie podwyżki) zapłacimy za kupno tej spółki przez inwestora - dodatkowo jak sama przyznała musimy się przygotować na nowe wyższe podwyżki bo na cenę wpływają też inwestycje a nowy właściciel będzie dużo inwestował. I proszę nie pisać że to przecież jest normalne, bo ja to wiem, ale ja wcale nie mam ochoty płacić za nowe inwestycje - tym bardziej że spółka PEC przynosiła dochód (1-2 mln rocznie???).

Fedrowanie pod ziemią - a by Pan szanowny na spotkaniu wireckim? Dowiedziałbyś się co p.Dziedzic o tym myśli - i nic nie było wspomniane o tym że "nie ma możliwości zablokowania", tylko jasno było powiedziane, że wyraziła ZGODĘ NA FEDROWANIE (A na pytanie czy to jest bezpiecznie powiedziała, że "tak" i zakrzyczała pytającą dziewczynę, że się "nie zna" - więc proszę odpowiedz mi głupiemu i niedouczonemu w tym zakresie: czy fedrowanie na zawał, pod terenem silnie zurbanizowanym jest bezpieczne???)!!! Taka "mała różnica" nieprawdaż?

Woda - no ja przepraszam, ładnie musisz zarabiać jeżeli to nie jest dla Ciebie problemem - w sumie wzrost cen o niespełna 30%... Ale widzisz większość mieszkańców odczuła i odczuwa dalej tą podwyżkę - i racja były podwyżki "ogólnopolskie", ale chyba nie takie, nieprawdaż???

Obsadzenie stanowisk własnymi ludźmi - proszę nie posługuj się skrótami myślowymi (zwłaszcza innych "pismaków") bo to ludzi w błąd wprowadza - nie jest problemem obsadzanie stanowiskami własnymi ludźmi (do pewnego momentu oczywiście), ale chyba nie pojmujesz kontekstu tego problemu: zwolnić "x" ludzi z urzędu, trąbić o oszczędnościach, a potem po cichutku obsadzać swoimi ludźmi??? Coś chyba jest nie tak i to może boleć zwykłych mieszkańców, nieprawdaż???

Drogi - A kto podnosił taki argument w sztandarowej argumentacji??? Bo chyba coś przeoczyłem (proszę o link)

Krematorium - No chyba Wać Pan kpisz - prawda??? "Kupa nieporozumień z obu stron". Nie wprowadzaj w błąd czytelników tego forum. Proszę wytłumaczyć mi jak 5-letniemu dziecku (bo czegoś nie pojmuję) gdzie "ta druga strona zawiniła" - że się zapytała i zaprotestowała??? Bo winę strony p.Dzedzic rozumiem - wydała po cichu zgodę, nie pytając o zdanie mieszkańców (I błagam nie pisz że nie jest wymagana zgoda mieszkańców, bo znaczyło by że w ogóle nie wiesz co się w naszym mieście działo - tak dla przypomnienia: W momencie wybuchy afery, cała wina została zwalona na naczelnika i w tedy oficjalnie wspominano z wielkim ubolewaniem że "on" to tak po cichu zrobił, bez pytania p.Dziedzic, dopiero dużo później na sesji jak była omawiana ta sprawa dowiedzieliśmy się że nie trzeba żadnych rozmów przeprowadzać, bo to nie pole golfowe i co ważniejsze że w razie przenosin takich konsultacji NIE BĘDZIE!!!. A co do jej niewiedzy. Ciekawe czemu nie potrafiła odnieść się do zarzutu, że Wojewoda posiada pismo w "tej sprawie" z jej adnotacją: proszę się tym zająć (czy jakoś tak)), Zapłacimy, ale za butę p.Dziedzic, nieprawdaż???

Zgaszenie świateł - no gratuluję. To może stale będziemy wprowadzać taki zwyczaj - zwłaszcza w zimę!!! Przepraszam, ale takie argumenty jak Twoje to idiotyzm... Nie pomylę się za bardzo jak napiszę że chyba właśnie takie "myślenie" doprowadziło do katastrofy z 10 kwietnia. I do tego możemy posłużyć się taką samą myślą w stosunku do odśnieżania (lub jej braku): nie ma zimy, nie ma problemu...

Bałagan na ulicach - był, owszem ale nie aż tak duży - bodajże Vice na jednym spotkaniu z rozbrajająca szczerością przyznał, że zaniedbania faktycznie miały i mają miejsce ze względów -
                  • jozefosmenda Re: W celu wyjaśnienia 28.05.12, 00:18
                    >>>mrnatohk napisał:
                    A na koniec mojego elaboratu zanim mi Pan odpowie ze się mylę i brednie piszę.... <<<

No faktycznie sam piszesz, że i elaborat i brednie!
                    Ale tada na przyszłość:nie pisz tak dużo bo i tak nikt tego nie czyta!
                    No bo i po co?
                    • mrnatohk Re: W celu wyjaśnienia 28.05.12, 08:23
                      Inteligentny człowiek przeczyta i oceni, głupi powie że nie warto.... Do której grupy Pan należy???

• vv0007 Re: W celu wyjaśnienia 28.05.12, 11:32
                        Wiesz co przeczytałem:
                        Skarbnik – wcześniej pisałeś że to nie powód
                        Tołstoj – działa dalej
                        PEC – AS czy GD chcieli sprzedać
                        Fedrowanie pod ziemią – trwa 200 lat
                        Woda – cena ustalona przez PWIK
                        Stanowiska – zawsze były obsadzane swoimi
                        Krematorium – ostatecznie dymi czy nie
                        Zgaszenie świateł – dodaj jeszcze których
                        Bałagan na ulicach – sam piszesz że był zawsze
                        Okulistyka – sprawiedliwie napisz czyja to wina
                        Mobbing – bez wyroku to pomówienie
                        A na koniec twoje słowa
                        I racja całkowicie się z Panem zgodzę:
                        Fajnie jest rzucać hasła
                        trochę trudniej udowodnić rację bytu...
                        Nieprawdaż???
                        Jeśli przeczytałem
                        to czy jestem inteligentny?
                        • mrnatohk Re: W celu wyjaśnienia 28.05.12, 21:47
                          Skoro przeczyłeś i odpowiedziałeś to w przeciwieństwie do p. Józefa jesteś :)
                          Jednakże, słyszałeś kiedyś o czymś takim jak czytanie ze zrozumieniem? Bo mam wrażenie, że w ogóle nie widzisz związku mojej odpowiedzi z "kwestią poruszoną przez aloesa69" - strasznie łatwo wyrywa się zdania z kontekstu pomijając niewygodne fakty... Więc skoro odnosisz się do mojej wypowiedzi to proponuję odnieść się merytorycznie, a nie pisać głupoty i przy okazji ośmieszać się, ok?
                          Ps. Podobnymi zabiegami jak Ty szanowny w0007 posługują się politycy chcą odwrócić kota ogonem, rozpoczynając zdania od "świętych słów": Jeżeli dobrze Pana zrozumiałem, to... I tu następuje bełkot mający na celu przeinaczyć i zagmatwać temat rozmowy :)
                          • jozefosmenda Re: W celu wyjaśnienia 28.05.12, 22:36
                            >>>mrnatohk napisał:
                            >... posługują się politycy chcą odwró cić kota ogonem, rozpoczynając zdania od "świętych słów": Jeżeli dobrze Pana zrozumiałem, to... I tu następuje bełkot mający na celu przeinaczyć i zagmatwać temat rozmowy :)<<<

Gdyby faktycznie to tak odnosić to odzywki Niesiołowskiego nie są bełkotem tylko waleniem z grubej rury natomiast wypowiedzi Gowina należy odbierać odwrotnie?
                          • vv0007 Re: W celu wyjaśnienia 29.05.12, 08:55
                            > Skoro przeczyłeś i odpowiedziałeś to w przeciwieństwie do p. Józefa jesteś :)
                            Dzięki za uznanie
                            choć trudno ci to
                            przechodzi przez gardło
                            > Jednakże, słyszałeś kiedyś o czymś takim jak czytanie ze zrozumieniem? Bo mam w
                            > rażenie, że w ogóle nie widzisz związku mojej odpowiedzi z "kwestią poruszoną p
                            > rzez aloesa69" - strasznie łatwo wyrywa się zdania z kontekstu pomijając niewyg
                            > odne fakty... Więc skoro odnosisz się do mojej wypowiedzi to proponuję odnieść
                            > się merytorycznie, a nie pisać głupoty i przy okazji ośmieszać się, ok?
                            Jeśli jeszcze raz przeczytasz
                            poprzedni tekst to zobaczysz
                            jak proste są to zdania
                            na dokładkę same fakty
                            i co gorsza merytorycznie
                            odnoszą się do twojej wypowiedzi.
                            > Ps. Podobnymi zabiegami jak Ty szanowny w0007 posługują się politycy chcą odwró
                            > cić kota ogonem, rozpoczynając zdania od "świętych słów": Jeżeli dobrze Pana
                            > zrozumiałem, to...
                            I tu następuje bełkot mający na celu przeinaczyć i zagm
                            > atwać temat rozmowy :)
                            Politycy może tak robią
                            nie wiem to się nie wypowiadam
                            jednak dla jasności
                            gdzie tu jest rozpoczęcie
                            od świętych słów a następnie bełkot?

Wiesz co przeczytałem:
                            Skarbnik – wcześniej pisałeś że to nie powód
                            Tołstoj – działa dalej
                            PEC – AS czy GD chcieli sprzedać
                            Fedrowanie pod ziemią – trwa 200 lat
                            Woda – cena ustalona przez PWIK
                            Stanowiska – zawsze były obsadzane swoimi
                            Krematorium – ostatecznie dymi czy nie
                            Zgaszenie świateł – dodaj jeszcze których
                            Bałagan na ulicach – sam piszesz że był zawsze
                            Okulistyka – sprawiedliwie napisz czyja to wina
                            Mobbing – bez wyroku to pomówienie
                            A na koniec twoje słowa
                            I racja całkowicie się z Panem zgodzę:
                            Fajnie jest rzucać hasła
                            trochę trudniej udowodnić rację bytu...
                            Nieprawdaż???
                            Jeśli przeczytałem
                            to czy jestem inteligentny?
                            • mrnatohk Re: W celu wyjaśnienia 29.05.12, 09:18
                              Nie - wierz mi nie przechodzi mi trudno przez gardło przyznanie komuś racji, przyznanie się do błędu itp. - chyba nie te wychowanie i nie te pokolenie, aby jawnie i "bez zmrużenia oka" łgać, naciągać fakty i udawać ze "nic się nie stało".
                              I masz całkowitą rację w swoich wnioskach tylko że wyciągnąłeś je z części mojej wypowiedzi pomijając (mniemam że całkowicie świadomie i z premedytacją) to co było wcześniej, lub później, a tym samym zmieniłeś treść i znaczenie mojej wypowiedzi - a tak nie robię hmmmm uczciwi rozmówcy - tak działają politycy chcąc "odwrócić kota ogonem"
                            • mrnatohk Re: W celu wyjaśnienia 29.05.12, 19:39
                              Skarbniczka

Tołstoj, cd + link zamieszczony "w dziale" Krematorium - końcówka + początek 2 cz.

PEC - Jak widać jest różnica między chciał, a nie zrobił, a chciała i zrobiła.

Fedrowanie + cd. - 200 lat powiadasz??? Od tego czasu "trochę" się zmieniło.. Np. Mamy prawo do głosu

Woda - Masz rację PWiK zaproponowały podwyżkę wody, ale: Rada Miasta się nie wyraziła zgody, a p.Dziedzic i tak podpisała; z drugiej strony wydaje się że nosi to znamiona planowanego działania p.Dziedzic oraz p.Domżalskiego (albo przynajmniej można odnieść takie wrażenie) co wynikało by z zatajenia tej wiadomości przed Radnymi, bo najwyraźniej nie wiedzieli do "ostatniej chwili" o wysokości planowanej podwyżki:Info.
                              Ps. Takie nasuwa mi się pytanie. Wytłumacz mi proszę jak to jest: na dopłaty do wody dla mieszkańców nie ma ale, na 13 i dodatkowe premie dla urzędników pieniążki są??? Ciekawe, no, ale taka jest sprawiedliwość społeczna.

Stanowiska - nie problem w wymianie kadry na swoją, tylko sposób w jaki to zostało zrobione, jest robione i w jaki sposób jest to przedstawiane.

Krematorium - - od ok. 25 min do 38min. Proszę się zapoznać z treścią pytań oraz z odpowiedziami - a potem podzielić się wnioskami, ok?

Bałagan na ulicach - był, ale jest jeszcze dużo większy - to jest sedno sprawy. Przepraszam, ale nie posiadam odpowiedniego nagrania w celu przybliżenia "tematu" ze spotkania na którym była ta kwestia poruszana i zebrani mogli usłyszeć tłumaczenia - najprawdopodobniej takie nagranie ma tylko UM, ale jako namiastkę i wprowadzenie do tego tematu proponuje przeczytać to.

Okulistyka - Ponownie brak odpowiednich nagrań z tłumaczeniem p.Dziedzic, jednakże tutaj oraz na na dodatek tutaj mozna zapoznać się z tematem. Proszę też pamiętać że to nie ja jestem autorem tekstu: "nie do końca moi mili wiecie o co w tym chodzi" a aloes69 - więc może do niego warto zwrócić to pytanie... Bo ja wiem tyle co powiedziała p.Dziedzic, co można było przeczytać na stronach miejskich

Mobbing - Patrz pierwszy link + ten link

Zaznaczam że nie są to wszystkie linki poświęcone tej poruszanej przez Nas tematyce.

Ps. Mam nadzieję, że nie znikną nagle linkowane strony :)
                              • lswaczyna W celu wyjaśnienia jk to robią w Bytomu 31.05.12, 22:52
                                17 czerwca referendum w Bytomiu więc trochę nowości
                                bytomskiereferendum.pl/index.html
                                dl.dropbox.com/u/81781465/index.html
                                www.facebook.com/events/341649439237508/
                                www.facebook.com/OdwolujemyKoja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka