Dodaj do ulubionych

Dla radnej Anny i Zbyszka też

14.06.13, 08:40
Komisja Europejska potwierdziła dofinansowanie budowy spalarni odpadów w Białymstoku - poinformował resort rozwoju regionalnego. Wartość projektu to 655 mln zł, z czego Unia dołoży 210 mln zł.
Do końca 2015 roku w Białymstoku ma powstać zakład termicznego unieszkodliwiania odpadów, który będzie mógł przetworzyć 120 tys. ton śmieci rocznie. Spalarnia będzie obsługiwała ok. 400 tys. mieszkańców miasta i okolicznych gmin.
W spalarni ma być utylizowanych 120 tys. ton odpadów rocznie. Wydajność energetyczna wyniesie 7,5 tys. kJ/kg. W ciągu godziny ma być spalanych 15,5 tony odpadów. Śmieci będą tam trafiać z 9 gmin. Białystok ma już z nimi zawarte stosowne porozumienia. Ze spalania 15,5 ton odpadów w ciągu godziny będzie produkowanych 5-7,5 MW energii; z tego 1,5 MW będzie przeznaczone na potrzeby własne zakładu.
Polska jest na szarym końcu jeśli chodzi o spalanie śmieci. W ten sposób unieszkodliwianych jest zaledwie 1 proc. odpadów. Liderami są Niemcy (ok. 54 proc.), Szwecja (51 proc.) i Belgia 42 (proc.).

Dziękujemy, wybory przed nami.

Obserwuj wątek
    • www.spalarnia.slask.pl Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 14.06.13, 09:33
      Jak w programie "Kontrast" Sfera TV -powiedziałam Panu Stani, że pewnie byłaby zgoda społeczna na spalarnie przetwarzającą ok. 100 tys. ton odpadów rocznie to propozycję skwitował tym, że takie małe "spalarenki" nie są opłacalne :)) i że taka mała nie wystarczyłaby dla naszego miasta nawet. Hmm chyba nie mamy więcej jak 400 tys. mieszkańców. Spokojnie na 3 miasta tą spalarnię mogliśmy dyskutować i mieszkańcy nie baliby się tych ciężarówek.
      Z tego wynika, że gdyby nie chciano nam stworzyć giganta- miała szansę się ostać mniejsza spalarnia.

Rok po utracie dotacji sam GZM dokonał analizy, że wystarczyłaby spalarnia przetwarzająca 250 tys. ton Panie Bytom333.

Co Pan by palił jak by śmieci zabrakło ?? Pewnie wszystko, a potem byśmy płacili UE kary, że nie segregujemy...
      • bytom333 Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 14.06.13, 09:43
        Biomasę od rudzkich rolników=energia elektryczna i cieplna +zielony certyfikat
      • waple Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 14.06.13, 10:43
        Do www spalarnia itd. te prostackie tłumaczenia są do bani.My się nie boimy cięzarówek/samochodów/ my się obawiamy teraz śmieci.Jakieś wyimaginowane kary za brak śmieci.To jest Śląsk i mieszka tu około 10 a teraz już ponad 10% populacji Polski.Jesteśmy już za Litwą, tam wybudowano spalarnię i się chawlą,że to praca, energia, czyste środowisko.W swoje strony p. Radna, tam może się boją ciężarówek my nie.To co p. robiła to nie tylko anty rudzkie ale i śląskie.Takich ludzi w tak ważnych organach jak Rada Miasta to trzeba się obawiać i to mocno.Pozdrawiam.
        • www.spalarnia.slask.pl Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 14.06.13, 11:25
          Hmm, dla Pana Waple najbardziej oczywiste tłumaczenia będą do bani - bo i tak nie zrozumie - niestety... Bez uszczypliwości oczywiście....
          "My"- Pan i Pana pies ??
          Nie było Pana na spotkaniach z mieszkańcami odnośnie spalarni - więc proszę wypowiadać się za siebie - ja z upoważnienia mieszkańców podpisanych pod petycją ponad 1500 osób oraz Stowarzyszenia, które było stroną w postępowaniu administracyjnym, podjęłam temat, który niepokoił mieszkańców - a mianowicie ów ciężarówki - wzbudzały w mieszkańcach najwięcej obwaw. Tak - ciężarówki - nie technologia - co próbowano nam wciskać.
          Postulaty były jasne- wyznaczyć trasy przejazdu samochodów tak aby nie wozić śmieci przez Godulę, Orzegów, Rudę. Na etapie wtedy jeszcze planowania - zaprojektować bezpośredni zjazd z drogi NS na Szyb Walenty.
          Ograniczyć godziny poruszania się pojazdów do 18, a nie jak planowano do 22.00- i co??
          Zignorowano nasze pierwsze prośby - całkowicie.
          Co pozostało? Walczyć, aby inwestycja, co do której mieszkańcy wnosili swoje uwagi i zostały one zignorowane nie powstała.
          Jak by Pan mógł to by Pan palił na stosie za "miejsce urodzenia".
          A ponoć jesteśmy w Europie ...
          • mietlorz707 Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 14.06.13, 12:19
            > dla Pana Waple najbardziej oczywiste tłumaczenia będą do bani - bo i tak nie zrozumie

> "My"- Pan i Pana pies ??

Tak wyraża się Szanowna Pani Radna, nazywająca się prawnikiem. Tak wyraża się o mieszkańcu miasta w którym jest Radną.
            Wasze postulaty zostały potraktowane tak, jak powinny - zignorowane. W blisko 150-tysięcznym mieście w dowolnej sprawie można zebrać podpisy 1500 osób, na Pani miejscu nie przeceniałbym więc swojego znaczenia. Zwłaszcza, gdy postulaty są tak dziwaczne, jak np. budowa dodatkowego zjazdu obok istniejącego (wtedy planowanego) węzła.
            Ponadto ja zapamiętałem sprawę inaczej - jako walkę ze spalaniem śmieci samym w sobie. Pamiętam jakiś postulat kompostowania zamiast spalania. Oczywiście gdy Toensmeier planował zacząć budowę kompostowni, też Pani była przeciw...
            Teraz Pani próbuje nam wmawiać, że w całym ogromnym proteście chodziło o godziny przejazdu samochodów i brak zjazdu z Trasy N-S (tak się nazywa, nie "droga NS", radnej tego miasta wypadałoby wiedzieć).

I jeszcze jedno - w "Europie" jesteśmy od czasu nazwania tak naszego kontynentu.
            Wiem, wiem, bycie Europejczykiem to synonim bycia otwartym na poglądy innych.
            A waple - może kiedyś napisze, gdzie się urodził - jest człowiekiem bardziej otwartym niż Pani. Prawdziwy pokaz otwartości i kultury to trzy zdania na początku Pani wpisu.
          • w36 Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 14.06.13, 16:13
            www.spalarnia.slask.pl napisała:

> Hmm, dla Pana Waple najbardziej oczywiste tłumaczenia będą do bani - bo i tak n
            > ie zrozumie - niestety... Bez uszczypliwości oczywiście....

Jak ktoś za przeproszeniem, pierniczy o paleniu świetlówkami, to niech nie oczekuje że inne wypowiedzi będą traktowane poważnie.

A tak na marginesie małe przypomnienie. Jakoś do dziś nie zauważyłem prostego potwierdzenia zgodności mandatu radnej Zawronek, z prawem (termin końca zatrudnienia).
            Jeśli odnieść tą sprawę do dyskusji o śmieciach, to chyba szkoda zawracania głowy forumowiczów, bo i tak wiarygodność oświadczeń jest raczej bliska zeru.
      • mietlorz707 Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 14.06.13, 12:25
        > Co Pan by palił jak by śmieci zabrakło ??

Zapewne łatwopalne Pani zdaniem świetlówki.

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać przed wytknięciem (po raz kolejny) tego przerażającego przejawu ignorancji.

Na marginesie: jakby piszemy razem. Uczą tego w podstawówce.
        • pipi43 Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 14.06.13, 12:33
          Widzę, że ktoś tu się wcina w moje kĄpetĘcje...;)
          • mietlorz707 Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 14.06.13, 12:57
            Przepraszam...
            Masz jeszcze pole do popisu. Chyba w każdym jej wpisie są kwiatki podobnego kalibru.
          • waple Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 14.06.13, 13:05
            Do p.Radnej: Skoro p. prowokuje to proszę.Byłem na spotkaniu w sprawie spalarni w MCK i widziałem jak to pani obrzydzała mieszkańcom spalarnię i jak to p. po tym obrzydzaniu z koleżanką kucała przy ścianie śmiejąc się do rozpuku.Tą p. dziecinadę widziałem na własne oczy.A urodziłem się na Śląsku a konkretnie w Świętochłowicach a od 40 lat mieszkam w Rudzie Śląskiej a co ma do tego mój pies tego nie rozumię? I nie jestem uszczypliwy bo każdego szanuję a najbardziej kobiety.Piszę po prostu to co widzę i czuję ale zawsze po namyśle,głebokim namyśle.I jak widać nie zawsze mam rację i już wielokrotnie się do tego przyznałem, ba nawet przeprosiłem.Samo życie. Pozdrawiam.
          • waple Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 16.06.13, 17:27
            pipi43 napisała:

> Widzę, że ktoś tu się wcina w moje kĄpetĘcje...;)
            Proponuję założyć forum poprawnej pisowni.Zdażają się literówki z powodu niewiedzy,przemęczenia, zwykłego pośiechu.Nie każdego interesuje gramatyka, nie każdy w pracy siedzi cały czas przy kompie,nie każy wczoraj kończył szkołę, uczelnię.Takie wpadki miał i Prezydent RP w zeszłym roku.My mając taką specjalistkę to wyeliminujemy.P Bochenek zapoczątkowała to w całej Polsce a my mamy być gorsi? Pozdrawiam.
      • g-48 Re:Mala nie badz przynajmniej bezczelna. 14.06.13, 18:11
        Jak w programie "Kontrast" Sfera TV -powiedziałam Panu Stani, że pewnie byłaby
        > zgoda społeczna na spalarnie przetwarzającą ok. 100 tys. ton odpadów rocznie to
        > propozycję skwitował tym, że takie małe "spalarenki" nie są opłacalne :)) i że
        > taka mała nie wystarczyłaby dla naszego miasta nawet.
        Cos ty gadala (nie myslala) to wiemy i to co bylo przed rypnieciem projektu spalarni i po rypnieciu projektu i teraz tu nudli za uszami nom nie wieszej.

Co Pan by palił jak by śmieci zabrakło ?? Pewnie wszystko, a potem byśmy płacil
        > i UE kary, że nie segregujemy...
        I ja dawalem ci aktorko z spalonego teatru przyklady z Zachodu tylko widocznie argumenty sa za ciezkie na twoja glowke krecaca sie przed kamera.

Co Pan by palił jak by śmieci zabrakło ?? Pewnie wszystko, a potem byśmy płacil
        > i UE kary, że nie segregujemy...
        Bzdury panienko ! Teraz beda pöacili mieszkancy za pare takich nawiedzonych jak szefowa budki osiedlowej.
        • aptykorz Re:Mala nie badz przynajmniej bezczelna. 15.06.13, 09:01
          mała andzia jak gada do kamery to tak się migdali do obiektywu że nie kojarzy co gada ,
          trzeba mieć tęgi łeb żeby wiedzieć że śmieci braknie , może jej już śmieci brakuje i zwozi do domu co znajdzie po drodze ,
          ale jest proste rozwiązanie , sprowadzimy szybko kupę śmieci z Chin Ludowych , tam każdy Chińczyk dla nas chętnie dziennie zrobi kupę :))
    • fifik_rsl Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 16.06.13, 16:15
      W tym temacie poruszone zostały dwie istotne kwestie, jedną jest blokowanie inwestycji, zasłaniając się ekologią, a druga to rozdwojenie jaźni niektórych użytkowników.

Tak jak większość osób tutaj nie jestem zwolennikiem ekologicznego terroryzmu. Spalarnia nie, kompostownia nie, to zostaje tylko płacenie.
      Szkoda że wymyśla się bzdurne argumenty, aby blokować inwestycje na których można zarobić i które mogą dać pracę. Stosując tę taktykę uzależniamy się od innych i zamiast sami zarabiać dajemy kase innym.
      Śledząc tę sprawę mam wrażenie że argumenty przeciw były z poziomu "nie bo nie".

Odrębną kwestią jest natomiast rozdwojenie jaźni niektórych użytkowników. Spotkaliśmy się też z tym na profilu rondowym, gdzie zwolennicy Kaczyńskich zwykle wypowiadają z prywatnego konta w formie "My".
      Tutaj podobnie Waple pisze "MY", więc nie dziwię się pytania czy owo My dotyczy Jego i Jego pupila, który jak sam zainteresowany napisał czasem podejmuje za niego decyzje, wyłączając np mu komputer.
      Ja jeszcze dołożę pytanie czy to przypadkiem nie wynik rozdwojenia jaźni, jeśli tak to konieczna może się okazać wizyta u specjalisty.
      • amarian2 fifik 16.06.13, 17:00
        Rzadko atakuję tu bezpośrednio forumowiczów. Jednak jeżeli ktoś w ciągu minuty atakuje innego forumowicza i to bez jakiejkolwiek zaczepki to…
        Fifik, waple ma pełne prawo mówić w niektórych sprawach MY bo w ciągu tego roku nie tylko rozmawiał z setkami osób(m.in. na temat spalarni) ale przede wszystkim zebrał dwukrotnie setki podpisów. Ma poparcie większe niż 1600. Być może jestem złośliwy ale z przykrością czyta się takie wpisy jak twój.
        • fifik_rsl Re: fifik 17.06.13, 12:06
          Ja rozmawiałem z kilkoma osobami odnośnie Dni Rudy Śląskiej czy to już mnie upowaznia do pisania w formie My??
          Rozumiem że Waple był aktywnym działaczem grupy referendalnej i chwała za to że mu się chciało. Jednak z tego co wiem, to nie jest członkiem Komitetu, ani też nie słyszałem że ma upoważnienie by wypowiadać się za grupę referendalną. Jeśli ma takie upoważnienie, to fajnie by było gdyby precyzował w imieniu jakiej grupy się wypowiada.
          Zdawało mi się że tezy które tutaj wygłasza są jego prywatnymi, więc forma My nijak się ma do tego.
          Problem robi się wtedy kiedy z poważnych spraw jakie próbuje poruszać Waple, robi się komedia przez sposób jego wypowiedzi, który nieraz jest śmieszny i nadwyraz infantylny.
          Jednak jak pisałem, skoro grupa referendalna nie widzi w tym problemu, to w sumie mnie nic do tego, tylko potem nie zdziwcie się, jak takimi krokami przysłużycie się do reelekcji G. Dziedzic w 2014 roku.
          • waple Re: fifik 17.06.13, 20:11
            fifik_rsl napisał(a):

> Ja rozmawiałem z kilkoma osobami odnośnie Dni Rudy Śląskiej czy to już mnie upo
            > waznia do pisania w formie My??
            > Rozumiem że Waple był aktywnym działaczem grupy referendalnej i chwała za to że
            > mu się chciało. Jednak z tego co wiem, to nie jest członkiem Komitetu, ani też
            > nie słyszałem że ma upoważnienie by wypowiadać się za grupę referendalną. Jeśl
            > i ma takie upoważnienie, to fajnie by było gdyby precyzował w imieniu jakiej gr
            > upy się wypowiada.
            > Zdawało mi się że tezy które tutaj wygłasza są jego prywatnymi, więc forma My n
            > ijak się ma do tego.
            > Problem robi się wtedy kiedy z poważnych spraw jakie próbuje poruszać Waple, ro
            > bi się komedia przez sposób jego wypowiedzi, który nieraz jest śmieszny i nadwy
            > raz infantylny.
            > Jednak jak pisałem, skoro grupa referendalna nie widzi w tym problemu, to w sum
            > ie mnie nic do tego, tylko potem nie zdziwcie się, jak takimi krokami przysłuży
            > cie się do reelekcji G. Dziedzic w 2014 roku.
            >
            Jeszcze raz bez złośliwości.Pisałem to Wy jesteście i tyle bo nie będę dalej polemizował.A Ty zajmij się tą reelekcją bo widzę,że tym się martwisz jakby jej nie było.Może zostaniesz dyrechtorym w DPM, czego Ci życzę ale w to wątpię.
      • aptykorz Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 16.06.13, 21:35
        fifik czy masz też wykształcenie medyczne z zakresu analizy psychiatrycznej ? ? ?
        • skalar2011 Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 16.06.13, 21:54
          witam dawno mnie nie było ale czytając posty fifika ,on uważa sie za alfę i omegę w każdym temacie, no cóż tak niektórzy tak mają myślą że wiedzą wszystko a wiedzą niewiele
          • 22burza Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 16.06.13, 22:02
            witom cie Skalarku,tyż byłeś na wczasach ?
            • skalar2011 Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 18.06.13, 09:55
              niestety burzyczko, praca ,praca i jeszcze raz praca, wypoczywać będę dopiero we wrześniu. pozdrawiam
              • meg114 Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 18.06.13, 17:21
                Fifik, co do reprezentowania. Czy na sąsiednim poście nie piszesz, że bodaj jakiś radny olał mieszkańców?
                • fifik_rsl Re: Dla radnej Anny i Zbyszka też 18.06.13, 19:40
                  Nie wiem o co dokładnie Ci chodzi i do czego się odnosisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka