Dodaj do ulubionych

Kąpieliska.

26.07.13, 12:51
Świętochłowice wydają 15,5 mln. na kąpielisko na Skałce, takie z kolektorami słonecznymi,naturalnymi filtrami wody a co my?Były pieniądze ze szkód górniczych na remont Zdebla,zdecydowano,że te środki zostaną przeniesione na kąpielisko w Nowym Bytomiu czy ktoś coś wie na ten temat?Konkretnie na wymianą filtrów na tym kąpielisku.Bo pisano tu na forum,że woda tam nie jest pierwszej jakości, to tak delikatnie aby nie wybrzydzać.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • miglanc_pl Re: Kąpieliska. 26.07.13, 13:29
      To jedź na "Skałka", abo w Kłodnicy się wypultej. W M. D. K. masz darmowy prysznic też mosz blisko, na Zdeblu mosz fajny brodzik z karpiami.
    • zicherong Re: Kąpieliska. 26.07.13, 22:47
      Powiydz jeszcze ino Waple - Ty nasz mondry Chopie- na tymat tych piniyndzy z odszkodowanio. Kaj łone som? I skond Ty to wiysz? Tyś je jednorazowy wiysz? Bele co zjysz i bele co powiysz:) Ktoś je przeznaczoł na inne cele basynowe??? A może ktoś je przesmolył? Co? Jo znom ta wersja niystety. I boja sie, że łona je prawdziwo...
      • skalar2011 Re: Kąpieliska. 27.07.13, 05:50
        zicherong zapytej w UM
        • zicherong Re: Kąpieliska. 27.07.13, 08:31
          Ino, że z UM niy wyłażą take gupie informacje jak łod Wapla, skiż tego pytom łonego. Jo swoje wiym, ale skond Waple mo take wiadomości niy umia pojońć. Ale musi synek jakoś sie tu utrzimać w czołowce to i walczy ło to. Ino szkoda, że takie gupoty pisze:)
          • miglanc_pl Re: Kąpieliska. 27.07.13, 10:11
            Usłyszy od starych babów przy sztandzie i potem gupoty wypisuje, jeszcze nigdy te pierdoły nie okazały się sprawdzone.
            • hepik1 Re: Kąpieliska. 27.07.13, 10:42
              To nie baby ,to DZ a własciwie władze Ś-c.Wybory juz przyszłym roku. ;)
              www.dziennikzachodni.pl/artykul/425255,swietochlowicki-basen-oczyszcza-rosliny-i-bakterie,id,t.html
              Faktem jest,że coś takiego ,na bazie folii EPDM się buduje i istnieje.Natomiast system filtracji to na pewno nie przyszły rok a ogrzewanie wody za pomocą solarów to juz mrzonka ,na pewno nie za 15 mln.
              • zicherong Re: Kąpieliska. 27.07.13, 15:15
                Hepik jo niy podważom informacji lo Świyntochłowicach ino ło piniondzach ze szkód gorniczych na Zdeblu:) Czytej Synek, czytej:)
                • jankolodziej Re: Kąpieliska. 27.07.13, 16:44
                  rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/975737,byly-prezes-zdebla-uwaza-ze-byly-pieniadze-na-remont,id,t.html
                  • amarian2 Re: Kąpieliska. 27.07.13, 21:54
                    czyli jak zawsze waple ma rację. 1,4 mln zostało przejedzonych a mnie się w tym wywiadzie podoba "powiększenie” kąpieliska w NB. Co autor ma na myśli? Teraz woda na basenie to syf a pomysły raczej urojone. za kasę utopioną tylko w tym roku w Aquaparku można było piękny Zdebel odtworzyć.
                    • hepik1 Re: Kąpieliska. 27.07.13, 22:39
                      Dopłacenie do Zdebla OK,dopłacanie do Otti BE ;)
                      Utrzymywanie otwartych kapielisk w naszym klimacie dochodowe nie bedzie.Ile w tym roku było dni basenowych? Ze 14?A lato za chwilę sie kończy ;)
                      • mietlorz707 Re: Kąpieliska. 27.07.13, 22:53
                        > Dopłacenie do Zdebla OK,dopłacanie do Otti BE ;)

Zaraz któryś referendysta albo fifik rzuci tekstem, że za kwotę rocznych dopłat do Aquadromu można Zdebla od nowa zbudować. ;-)
                        • fifik_rsl Re: Kąpieliska. 28.07.13, 00:24
                          Nie mógłbym, dzisiaj Ty zdobyłeś palmę pierwszeństwa. :)
                          • amarian2 Re: Kąpieliska. 28.07.13, 01:59
                            Miasto dopłaca do każdego ośrodka kultury, sportu, rekreacji. I to jest norma. Do Aquaparku także.
                            Hepiczku kochany.
                            Pytanie ile? Ile na jednego mieszkańca uczestniczącego?
                            Zobacz jak są obciążone baseny dzielnicowe i jakie jest dofinansowanie z Miasta? Zdebel jak pamiętam był w dużej części utrzymywany przez Stowarzyszenie, które występowało o dofinansowanie. Ile 300 tys? Remont miał się odbyć za pieniądze które Zdebel sam „zarobił” a które po prostu mu ukradziono.
                            W Aquadromie niewielu mieszkańców było a jeszcze mnie chodzi tam „systematycznie” . Za to dofinansowanie jest ogromne. Tu Janek przecież obliczył, że bardziej opłacalne byłoby wysyłanie mieszkańców do innego ośrodka.
                        • amarian2 Re: Kąpieliska. 28.07.13, 02:02
                          mietlorz, jakiego Zdebla???
                          Za roczne dofinansowanie moglibyśmy rocznie budować przedszkole, Zdebel i jeszcze by starczyło na 4 boiska z sztuczną nawierzchnią. W następnym roku halę sportową nową i bibliotekę w Szybie Andrzeja.
                          • mietlorz707 Re: Kąpieliska. 28.07.13, 03:12
                            Jak już przy pomysłach z gatunku science-fiction jesteśmy, powinieneś jeszcze wspomnieć o wyciągach narciarskich. :D
                            • amarian2 Re: Kąpieliska. 28.07.13, 03:39
                              mocie już szybka trasę rowerową więc wyjedź poza Kochłowice i zobaczysz, że to co dla ciebie jest fantazją w innych miastach się buduje. Ja wiem, ze jesteś przyzwyczajony do Kochłówki ale … .
                              Przedszkole powinno powstać u nas z 5 lat temu, mamy dwie hale według DZ najgorsze na Śląsku. Bytom wybudował w ciągu roku, od 2004 roku jest projekt nowoczesnego stadionu na Czarnoleśnej,itd., itd.
                              Ty jak jeden radny związkowiec, chciał na stawach na Chebziu wysypać po dwie wywrotki piasku i pozwolić się kąpać dzieciom i po co nowoczesne baseny powiadał.
                              Przy takich jak ty fantastach to R.Śl. zawsze będzie dziurą i z upadłym Aquaparkiem .

• mietlorz707 Re: Kąpieliska. 28.07.13, 13:39
                                Fantasta? Ja?
                                Tylko podałem pomysł z programu wyborczego. Zgadnij czyjego.
                                Jeśli wszyscy referendyści rozumują jak Ty, to w następnej kadencji przerżniecie ze 3 referenda. ;-)
                                • amarian2 Re: Kąpieliska. 28.07.13, 21:39
                                  Ty tak razem z hepikiem wpadliście na ten sam pomysł :))))))))))
                                  Często piszcie o tym samym tym samym językiem.
    • jankolodziej Re: Kąpieliska. 28.07.13, 08:57
      "Jak już przy pomysłach z gatunku science-fiction jesteśmy, powinieneś jeszcze wspomnieć o wyciągach narciarskich. :D "
      Słaby ten przykład fantazji. W Kochłowicach już daaawno temu istniały dwie skocznie narciarskie, na których trenowali olimpijczycy przed igrzyskami, ot co.
      • zicherong Re: Kąpieliska. 28.07.13, 10:48
        Podziękujcie poprzedniemu prezydentowi za te baseny zapyziałe i hale najgorsze w rankingu. Trzeba było wyżej dupy nie skakać i zająć się tym, co uwagi w tym mieście potrzebuje. Ale trzeba było pokazać, na co nas stać... Wlaśnie STAĆ. Nas nie stać i on to już wtedy wiedział, a mimo tego brnął dalej, za daleko. Podziękujcie tej władzy za przygotowane niespodzianke, które "cieszyć" nas będą jeszcze bardzo długo.
        P.s. Czytam to forum od jakiegoś czasu i nie mogę się nadziwić jak szybko ludzie zmieniają kolory. Panie Marianie czy Pan analizował swoje postawy na przestrzeni kilku lat? Czy ma Pan w genach ciągłą walkę o coś? Tak to wygląda, i szczerze powiem jest śmieszne.
        najpierw za Stanią, potem przeciw niemu, potem za Dziedzic, teraz przeciw niej. Zgubiłem się:) Trudne życie takie niestabilne co? Pozdrawiam.
        • nick_na_raz Re: Kąpieliska. 28.07.13, 12:12
          "najpierw za Stanią, potem przeciw niemu, potem za Dziedzic, teraz przeciw niej. Zgubiłem się:) Trudne życie takie niestabilne co?"

to obiektywizm - kiedy widzę, że ktoś ostro nawala, zmieniam o nim zdanie, to chyba normalne? i to jest jest właśnie fajne i budzące zaufanie do Mariana - ma otwarte oczy, tam, gdzie wielu ma zamknięte.

A to, że nas "nie stać" i czyja to wina było wałkowane miliony razy na tym forum, ale widzę, że ty też z tych, co to im umknęło, że prezydent się zmienił i to nie Stania już decyduje.
          • mietlorz707 Re: Kąpieliska. 28.07.13, 13:50
            > ma otwarte oczy, tam, gdzie wielu ma zamknięte

Tyle, że działa to w obydwie strony. Marian widzi rzeczy których ja dostrzec nie potrafię (np. rzekome prześladowanie referendystów), natomiast wydaje się nie dostrzegać tego, co oczywiste.
            • skalar2011 Re: Kąpieliska. 31.07.13, 22:07
              mietlorz707 napisał:

> > ma otwarte oczy, tam, gdzie wielu ma zamknięte
              >
              > Tyle, że działa to w obydwie strony. Marian widzi rzeczy których ja dostrzec ni
              > e potrafię (np. rzekome prześladowanie referendystów), natomiast wydaje się nie
              > dostrzegać tego, co oczywiste.
              [b]widac mosz wada wzroku albo klapy jak łysek z pokładu Idy widzisz tylko to co chesz widzieć i co ci jest wygodnie widzieć- ino mi nie pisz że za coś trzeba żyć bo to żenada/b]
        • jankolodziej Re: Kąpieliska. 28.07.13, 12:46
          Przecież ten temat dotyczy kąpieliska Zdebel. Idąc przedstawionym wyżej tokiem rozumowania można dojść do wniosku, że cała winę ponoszą nie tylko Żydzi i cykliści, ale też wódz III Rzeszy, co obecną ekipę rządzącą zwalnia od wszelakiej odpowiedzialności.
          A czy "śmieszne" upominanie się o powinności wobec mieszkańców nie jest przypadkiem opozycjonizmem lub demokracją?
        • amarian2 zicherong 28.07.13, 21:53
          To proste. To nie walka z człowiekiem , ale w sprawie. Jeżeli od początku uważałem OTTi za inwestycją nieprzygotowaną finansowo i złą to czy decyzje podejmował Stania czy Dziedzic nie ma to znaczenia. Śmieszą mnie niektórzy, którzy tu nagle zajęli się tematem Aquaparku. Tak się składa, że od 10 lat walczę z tą inwestycją często stojąc sam przeciwko wszystkim, od 2006 roku tu na forum jedynym miejscem gdzie można było temat opisywać rzetelnie z kilkoma forumowiczami zdecydowanie sprzeciwialiśmy się pomysłom. To tu w36 wkładał tyle informacji o spółkach związanych (na przestrzeni lat) o powiązaniach kapitałowych i innych Aquaparkach w Polsce.
          Kiedy decyzje należały do Ekipy A. Stania to on był atakowany. 6 grudnia 2010 roku władzę objęła Dziedzic i od tego momentu to TA ekipa jest odpowiedzialna i ją ją krytykuję. Ja zdania nie zmieniłem, to raczej CI którzy na początku 2010 ostro inwestycję atakowali , chcieli odtajnienia dokumentów, likwidacji spółek basenowych nagle po raz trzeci zmienili zdanie i popali kontynuację budowy OTI.
          A dzisiaj się dowiadujemy, że nawet nie przejrzeli dokumentów o których wiedzieli wszyscy zainteresowani.
          Więc kto zmienia kolory????
      • mietlorz707 Re: Kąpieliska. 28.07.13, 14:02
        Całkowicie się zgadzam. Fantazji Mariana i nie przebije nikt.
        • jankolodziej Re: Kąpieliska. 28.07.13, 17:14
          W tym wątku to Ty zrobiłeś z siebie pośmiewisko, i to nieraz.
          • mietlorz707 Re: Kąpieliska. 28.07.13, 20:04
            > zrobiłeś z siebie pośmiewisko

Pisane przez człowieka, który nie zrozumiał prostej tabelki z harmonogramem wywozu śmieci - brzmi mało wiarygodnie...
            Ale tak już macie. Kto nie należy do kółeczka wzajemnej adoracji - ten jest wrogiem.
            • skalar2011 Re: Kąpieliska. 29.07.13, 05:56
              mietlorz707 napisał:

> Ale tak już macie. Kto nie należy do kółeczka wzajemnej adoracji - ten jest wro
              > giem.
              właśnie trafileś w sedno to cala prawda o waszej ,,dzialalności,, kto wam nie klaszcze to wróg

ale wiadomo niektórzy dla kasy zrobią wszystko, będą pełzać, kłamać i się podlizywać
              • waple Re: Kąpieliska. 29.07.13, 09:46
                Dyskusja na czasie, 9,30 , 30 stopni na termometrze, trzeba uciekać nad wodę.Ktoś coś zaczynał, ktoś coś kończył.Obiecał.że nie skończy a przy otwarciu wypinał piersi.UM to nie jedna osoba, pełna szuflada analiz, błędy? To co się dzieje dobrego, to my a to co jest nie tak to winni są forumowicze i mieszkańcy.I na tym zakończę bo szkoda czasu,tyle tu już powiedziano.Słowa wszystko mogą a rzeczywistość pisze swoje scenariusze, winnych nie ma lub są siły nadprzyrodzone.Pozdrawiam.
                • miglanc_pl Re: Kąpieliska. 29.07.13, 13:52
                  Waple nad wodę a żona na 36 st. marchewką handluje. :-)
                  • mietlorz707 Re: Kąpieliska. 29.07.13, 14:27
                    Gdy wapla nie ma w pobliżu, to upał łatwiej znieść...
            • jankolodziej Re: Kąpieliska. 29.07.13, 15:19
              Sam się znowu ośmieszasz pisząc, że to jednak była tabelka. Bo to nie była tabelka pomimo tego, że zrobiono "to" w Excelu, do czego ludzie są przyzwyczajeni.
              • mietlorz707 Re: Kąpieliska. 29.07.13, 16:09
                Właśnie o to chodzi, że... była.
                I wszyscy ją zrozumieli poza jednym Jasiem.
                Jaś skompromitował się wtedy, a teraz się pogrąża.
                W dodatku Jaś nie potrafi przyznać "ojej, jakie głupstwo palnąłem."
                • hepik1 Re: Kąpieliska. 29.07.13, 21:37
                  Nawet nie podziękował za konkretną poradę kiedy ma wystawić kubełek ! ;)
                  • mietlorz707 Re: Kąpieliska. 30.07.13, 00:07
                    Bo porada była Twoja, a więc wraża, proprezydencka. ;-)
                    • hepik1 Re: Kąpieliska. 31.07.13, 22:27
                      > Bo porada była Twoja, a więc wraża, proprezydencka. ;-)

Se wypraszam!
                      Nigdy w życiu nie byłem proprezydencki.
                      A,że byłem antyreferendalny to inna sprawa.
                      To nie jest tożsame. ;)
                      • mietlorz707 Re: Kąpieliska. 31.07.13, 23:21
                        Się nie znasz.
                        W ich logice to, że jesteś antyreferendalny oznacza, że nie jesteś antyprezydencki. A kto nie jest antyprezydencki ten jest proprezydencki i wuj. ;-)
                        Najwidoczniej w czarno-białym świecie lepiej im się żyje.
                        • amarian2 wspomnień czar 01.08.13, 16:03
                          Tak dla ochłody odejdziemy od tematu. jak czytam te dialogi powyżej (hepik, mietlorz) to pamiętam kolonie w Sławkowie pod koniec lat 60. Przez tydzień trzymali nas jak na obozie, bo łapali jakiegoś bandyty. Zgonili nas dla zabawy do baraku świetlicy, powiesili koc i młoda dziewczyna po przedstawieniu się, za koc i nagle niespodzianka. Jacek i Agatka, pamiętam do dzisiaj Jacek na prawej ręce, Agatka na lewej. Ponieważ nie do końca pani wychodziła zmiana głosu przy poszczególnych kwestiach to żeby dzieciaki wiedzieli kto w danym momencie "mówi" to potrząsała daną pacynką.
                          Takie sobie wspomnienia.
                          • waple Re: wspomnień czar 06.08.13, 20:20
                            Byłem na kąpielisku Leśna w Gliwicach.Cztery baseny, trzy brodziki czoraz głębsze i ten dla pływających.Zjeżdzalnia, bogate zaplecze/WC, przebieralnie, punkt opatrunkowy, mała gastronomia/.Było i piwko, nawet butelkowe lecz przelewane do plastiku, chyba bezpieczeństwo, bo może znależć się wariat.I wszystko można tylko u nas brak chęci i tak się zastanawiam czy jest tu jeszcze do nas jakaś kruszyna na tej brodzie do otarcia przez rządzących? Jeszcze nie czas ale trzeba będzie brać sprawy w swoje ręce i nie trzeba będzie nas do tego namawiać.Tylko to trzeba społeczeństwu uświadomić i to ZROBIMY!Pozdrawiam.
                            • hepik1 Re: wspomnień czar 06.08.13, 22:36
                              Leśna?W Gliwicach?Tam juz dwa razy referendum było plus trzecie o mało,by odwołać prezydenta
                              Czyli do d...y z takim prezydentem i takim kąpieliskiem
                              Cudze chwalicie,swego nie znacie ;)
                          • hepik1 Re: wspomnień czar 06.08.13, 22:45
                            Do ustalenia,amarian,brakuje ci tylko czy mietlorz to Jacek a hepik agatka czy na odwrót .
                            Popracuj nad tym ;)

Aż strach pomysleć,kim ja na tym forum już nie byłem ;)
                            • aloes69 Re: wspomnień czar 06.08.13, 23:03
                              Masz racje Waple kąpielisko Leśne w Gliwicach to fajny i ciekawy historycznie obiekt. Ciekawostką jest jego zasilenie w wodę. W linii prostej od basenów są zbiorniki retencyjne . Największy po przekątnej za hotelem. Ten zbiornik zasilany jest naturalnym strumieniem czystej wody. Można teren obejść i zobaczyć. Pamiętam jednak czas kiedy to kąpielisko niszczało w oczach i kolejni włodarze miasta nie mieli na niego pomysłu. Proces ratowania tego kąpieliska rozłożył się na wiele lat. Z mozołem na raty remontowano kolejne baseny , tan największy miał być dla kajaków, ale jeżeli dobrze pamiętam chyba tylko dwa lata od wyłożenia dna kamieniem napełniany był wodą . Potem w tym miejscu postawiono Olimpijczyka. Dziś to obok Czechowic drugie najczęściej odwiedzane miejsce w czasie upałów. Różnica między Gliwicami, a Rudą sprowadza się do jednego jest ciągłość i perespektywiczne myślenie władzy. Każde miasto z założenia rozwija się wiele lat i ten rozwój wymaga konsekwencji, a Waple najtrudniej zmienić mentalność ludzi. Na swoje szczęście Gliwice to miasto gdzie postawiono na rozwój inteligencji , a wcześniej miało mocne korzenie mieszczańskie. Rynek w Gliwicach zaczyna żyć nocą. Pamietam chwile, gdy wyburzono przednią cząść budynków otaczających ratusz , by odsłonić podcienia. Dzisiaj kawiarnie i restauracje zajmuja też piwnice. W ten sposób utworzyło się zaplecze dla ogródków tzw „piwnych” (a nasz Rynek to niestety granitowy plac defilad) . Stara część Gliwic jest teraz remontowana tak by oddać urodę zabudowy - wąskich cudnych architektonicznie uliczek. Ten proces Waple trwa już lata. Najpierw wyremontowano np ul. Wieczorka. A My w Rudzie chcemy cudów. W ciągu trzech lat jednej kadencji nadrobić wieloletnie zaniedbania i brak jakiejkolwiek wcześniejszej wizji rozwoju miasta? W dobie krzyzysu, który za chwile walnie w Polaków? Waple jak myślisz czy Rudzianie umieją się wspierać, budować , dogadywać? Nie myślę tu o jednoczeniu sił, żeby komuś dokopać czy coś uwalić ( to niewatpliwie mamy opanowane), ale o jednoczeniu się by pomóc , wesprzeć , docenić i zabrać się do ROBOTY? Zresztą o czym ja piszę....Ruda to przecież od dwóch lat arena wyłącznie walki i to na poziomie kamienia łupanego. I pewnie uważasz, że to wina tej jednej osoby ? Tymczasem ja z zaciekawieniem obserwuje, że kiedy wy stale powtarzacie tą samą klasę , ten ktoś szybko się uczy i mimo wszystko się stara , a że czasami nie wychodzi? No to wtedy teoretycznie powinna wkroczyć do akcji np. mądra opozycja z konstruktywną krytyką. Tylko gdzie takiej opozycji w tym mieście pełnym hipokryzji ,pazerności, obłudy i ignorancji szukać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka