Dodaj do ulubionych

Obiektywnie o władzy.

15.12.13, 08:57
Ja nie jestem od gloryfikowania żadnej władzy natomiast bacznie się jej przyglądam.Pisałem tu na forum już kilka razy o zamkniętej szkole przy ul. Brodzińskiego w Halembie, roczny koszt utrzymania tego pustostanu to ok.200 000 tys. a w Świętochłowicach szkołę zaadoptowano na mieszkania w ilości 25.Zarzucano mi nieznajomość prawa a można czy nie? i tam rządzi PO.Następna sprawa to biblioteki, Biblioteka Pedagogiczna.Jak podała Tv Sfera uratowana w Rudzie Śląskiej a ościennych miast na takową nie stać, czylRiuda Śląska to bogate miasto?A pracownicy wypowiadający się na jej temat z szczerością opowiadają,że to uratowane miejsca pracy, nie o misji biblioteki,że jest konieczna.Ja bym prosił o analizę ilu to z niej korzysta naszych nauczycieli i ile to nas kosztuje?Trzeba też wspomnieć o tym ,że owe biblioteki to zajmują najpiękniejsze obiekty w Rudzie, Wirek, Halemba.Biblioteka to wypożyczalnia książek i to trzeba sobie jasno powiedzieć.Ale biblioteka to ludzie którzy za tym stoją i temu się trzeba bacznie przyjrzeć.Jak zwalniać to górników,murarzy i innych i to bez słowa.Trzecią sprawą co chciałem poruszyć to inwestorzy.O ile by były sprzyjające warunki w naszym mieście to by wchodzili drzwiami i oknami.Niby mamy tereny a tu pustka, niby środek aglomeracji a tu wskazuje na to,że sprowadza się nas do miana peryferii.Budżet na 2014r.bez większych inwestycji a planowane kolejne zwiększenie o 20 mln.długu miasta.A jednak się kręci.
Obserwuj wątek
    • mietlorz707 waple zamiast Teleranka 15.12.13, 12:52
      Tyle że zaś gupoty smoli, takie że nawet dzieci by w to nie uwierzyły.

> Ja nie jestem od gloryfikowania żadnej władzy natomiast bacznie się jej przyglą
      > dam.Pisałem tu na forum już kilka razy o zamkniętej szkole przy ul. Brodzińskie
      > go w Halembie, roczny koszt utrzymania tego pustostanu to ok.200 000 tys. a w Ś
      > więtochłowicach szkołę zaadoptowano na mieszkania w ilości 25.Zarzucano mi niez
      > najomość prawa a można czy nie? i tam rządzi PO.

Nie, nie jesteś od gloryfikowania, ale dziwnym trafem jeśli rządzi PO to gloryfikujesz.

> Następna sprawa to biblioteki,
      > Biblioteka Pedagogiczna.Jak podała Tv Sfera uratowana w Rudzie Śląskiej a oście
      > nnych miast na takową nie stać, czylRiuda Śląska to bogate miasto?A pracownicy
      > wypowiadający się na jej temat z szczerością opowiadają,że to uratowane miejsca
      > pracy, nie o misji biblioteki,że jest konieczna.

Najwidoczniej równie bogate jak walący się Bytom, czy małe a zadłużone Świony.
      bip.pbw.katowice.pl/struktura/filie
      17 filii, a waple znowu nie mając pojęcia o temacie tworzy ideologię.

> Ja bym prosił o analizę ilu to
      > z niej korzysta naszych nauczycieli i ile to nas kosztuje?

Nie wiem, ilu korzysta, podobno całkiem sporo. Z miast ościennych niech też korzystają, jeśli pomoże im to w nauczaniu - jest szansa że dzięki temu mniej będzie ludzi tak wykształconych jak Ty.

> Trzeba też wspomnieć
      > o tym ,że owe biblioteki to zajmują najpiękniejsze obiekty w Rudzie, Wirek, Halemba.

Po pierwsze, ignorancie, biblioteka pedagogiczna to filia biblioteki WOJEWÓDZKIEJ, a nie biblioteka miejska.
      Po drugie, najwyraźniej boli Cię to, że budynki przekazano bibliotece, a nie... no właśnie, może ujawnisz, komu?
      Po trzecie, budynek w Halembie jest ładny, fakt. Budynek w Wirku to o ile pamiętam jakaś waląca się kamienica, Bykowina to to "piękna" stara szkoła, która gdyby nie zrobiono tam biblioteki (CISu) chyba poszła by do rozbiórki. Reszta to lokale w blokach jak ta w Kochłowicach, no chyba że się mylę? Wyprowadź mnie z błędu.

> Biblioteka to wypożyczalnia książek i to trzeba sobie jasno powiedzieć.

Tym się waple różnimy, że ja czasem coś czytam. I wyobraź sobie, że np. w takiej Hameryce sprzedaje się dużo e-booków. Elektronika systematycznie zastępuje papier (oderwany od tematu przykład z życia wzięty masz choćby w Tesco na Czarnym Lesie). Między innymi dlatego upadają tam księgarnie. Tamtejsze biblioteki dostosowują się do nowej sytuacji, stają się czymś w rodzaju znanych nam domów kultury. Najwidoczniej u nas ktoś to potrafił przewidzieć, i to chyba już za poprzedniej władzy.

> Ale biblioteka to ludzie którzy za tym stoją i temu się trzeba bacznie przyjrzeć.

Gratuluję. Do Żydów, masonów, i cyklistów dołączyli bibliotekarze. :)

> Jak zwalniać to górników,murarzy i innych i to bez słowa.

Górników mamy za dużo. A z murarzami toś walnął jak dzik w sosnę. :)

> O ile by były sprzyjające warunki w naszym mieście
      > to by wchodzili drzwiami i oknami.Niby mamy tereny a tu pustka, niby środek agl
      > omeracji a tu wskazuje na to,że sprowadza się nas do miana peryferii.Budżet na
      > 2014r.bez większych inwestycji a planowane kolejne zwiększenie o 20 mln.długu m
      > iasta.A jednak się kręci.

Z inwestorami waple jest tak, że jeśli władza da im teren za darmo lub prawie darmo, do tego jakaś ulga podatkowa - to wtedy coś zbudują. I od razu znajdzie się setka oburzonych wapli krzyczących na forach o tym, że miasto coś oddało za bezcen. Niektórym nigdy nie dogodzisz.
    • greenrs2 Re: Obiektywnie o władzy. 15.12.13, 14:24
      Waple, ręce opadają! Dziwi mnie, że mietlorzowi chciało się to komentować...
      Poza tym zapytaj swojego psa co to znaczy "obiektywnie".
    • fifik_rsl Re: Obiektywnie o władzy. 15.12.13, 19:40
      Czasami się zastanawiam czy Ty Waple czytasz co tutaj publikujesz? Jeśli tak to czy sam rozumiesz swoje przesłania. Ponadto zastanowiłeś się kiedyś co mogą po takich wpisach pomyśleć sobie np. osoby ze Stowarzyszenia w którego zarządzie zasiadasz??
      Czytając docinki Mietlorza w twoją stronę czasami miałem wrażenie że gość się uwziął, ale z każdym kolejnym tekstem jaki tu wrzucasz, zaczynam go bardziej rozumieć. Chciałbyś likwidacji Bibliotek, potem może domy kultury, a na końcu spalimy na Paraden placu biurko i stworzymy Rudzką kulturę Hasiora, a Ciebie namaścimy na jej mentora.
      Winna Władza, Winni Żydzi, Winne Biurko, Winni Bibliotekarze, kto następny na ścięcie Panie Kłys?

• waple Re: Do fifika! 16.12.13, 10:45
        Likwidacja biblioteki, to wymysł tego kogo wspominasz.I do Ciebie nic więcej, szanuję nieszczęśliwych .Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka