waple
15.12.13, 08:57
Ja nie jestem od gloryfikowania żadnej władzy natomiast bacznie się jej przyglądam.Pisałem tu na forum już kilka razy o zamkniętej szkole przy ul. Brodzińskiego w Halembie, roczny koszt utrzymania tego pustostanu to ok.200 000 tys. a w Świętochłowicach szkołę zaadoptowano na mieszkania w ilości 25.Zarzucano mi nieznajomość prawa a można czy nie? i tam rządzi PO.Następna sprawa to biblioteki, Biblioteka Pedagogiczna.Jak podała Tv Sfera uratowana w Rudzie Śląskiej a ościennych miast na takową nie stać, czylRiuda Śląska to bogate miasto?A pracownicy wypowiadający się na jej temat z szczerością opowiadają,że to uratowane miejsca pracy, nie o misji biblioteki,że jest konieczna.Ja bym prosił o analizę ilu to z niej korzysta naszych nauczycieli i ile to nas kosztuje?Trzeba też wspomnieć o tym ,że owe biblioteki to zajmują najpiękniejsze obiekty w Rudzie, Wirek, Halemba.Biblioteka to wypożyczalnia książek i to trzeba sobie jasno powiedzieć.Ale biblioteka to ludzie którzy za tym stoją i temu się trzeba bacznie przyjrzeć.Jak zwalniać to górników,murarzy i innych i to bez słowa.Trzecią sprawą co chciałem poruszyć to inwestorzy.O ile by były sprzyjające warunki w naszym mieście to by wchodzili drzwiami i oknami.Niby mamy tereny a tu pustka, niby środek aglomeracji a tu wskazuje na to,że sprowadza się nas do miana peryferii.Budżet na 2014r.bez większych inwestycji a planowane kolejne zwiększenie o 20 mln.długu miasta.A jednak się kręci.