aloes69
27.08.15, 23:16
Moja mama zawsze powtarza ,że mądry głupiemu ustępuje.
No, ale ona kobietą jest.... między facetami to tak nie działa.
Gorzej... bo to w ogóle nie działa.
Może dlatego,że mądrzy to na wymarciu są , a może dlatego, że nam wpojono, iż ustąpienie jest równoznaczne z przegraniem.
Ja tam prosty człowiek jestem, ja nie wszystko rozumieć muszę, ale mnie się wydaje, że czasem to cofniecie daje więcej możliwości:
większy rozbieg do ataku, tego stojącego nam na drodze można z lepszej perspektywy pooglądać i siły oszacować ,czasem to druga strona się przesunie, z drogi ustąpi albo nagle do człowiek dotrze, że w złym kierunku idzie......
Nie da się wiedzieć , przewidzieć wszystkiego.
Nie zawsze ma się komplet danych czy zna precyzyjne odpowiedzi.
Czasem trzeba decydować szybko podejmując określone ryzyko, a czasem chwilkę zastanowić się , ale nie nad tym, kto nad kim ma przewagę i jak ją wykorzysta , nie przez pryzmat urażonego lub rozdmuchanego ego, nie dlatego ,że myli się politykę z odpowiedzialnością wobec mieszkańców.
Trzeba pochylić się nad meritum sprawy w możliwie obiektywny sposób, ocenić i podjąć decyzje, nie na swoją chwałę ale zwyczajnie dla ludzi takich jak ja – prostych i tych może bardziej skomplikowanych.
Oglądając dzisiaj sesję, która trwać będzie do przyszłego wtorku , a może i dłużej....., słuchając dyskusji na temat zakupu dwóch zabytkowych budynków ( notabene za bardzo rozsądną cenę) z przeznaczeniem na Urząd Stanu Cywilnego i Bibliotekę nagle dotarło do mnie,że na sali chyba nikt nie by przeciw zakupowi
i samemu pomysłowi.
Wizja ładnego, reprezentacyjnego centrum miasta w połączeniu z ratowaniem zabytków, wspomożeniem Huty chyba każdemu była bliska.
Dlaczego zatem uchwała nie została przegłosowana......?
No właśnie dlaczego ?
P.S.
A podobno trzeba „Słuchać, rozumieć, pomagać”
Nie da się?
Wierze , że jako gmina „Damy radę”.....