morita11 22.12.12, 08:00 Czym zastepujecie karpia?? Bedzie ryba czy moze jednak arnaki na Wigilie??? Co ciekawego ugotujecie/upieczenie?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margarita6 Re: Ja wygada wasze greckie wigilijne menu?? 22.12.12, 08:44 Na Wigilie jak daje rybe to tsipure,ale w tym roku bez,bo kto to wszystko zje.Dzieciaki i maz chca pierogi,wiec beda miec i ruskie i z kapusta i grzybami,ja bede miala sledzika w smietanie+ ziemniaczki,moze jakis barszczyk i,moze jakas salatka i wsio....reszta wieczoru bedzie slodka Nie szykuje duzo,bo potem zostaje i nikt nie chce jesc. Na 1 i 2 dzien co ugotowac pomyslu nie mam Odpowiedz Link
bebiak Re: Ja wygada wasze greckie wigilijne menu?? 22.12.12, 16:02 Do greckiego wigilijnego menu się nie wtrącam a co u mnie w ten wieczór - dobrze od lat wiecie, bo niezmiennie smacznie, typowo, tradycyjnie i od roku wyczekiwanie. W Święta natomiast (to dla zatroskanej Gosi może) jak dla mnie koniecznie zupa pomidorowa z makaronem, zupa taka jak robiła moja Babcią, jak robi moja Mama i jak robię ja, czyli bez udziwnień (z przypraw trochę pieprzu i gram soli) i bardzo prosto: ugotowany wywar ze skrzydełek kurczęcych z marchewką i korzeniem pietruszki, potem sporo przetartych pomidorów (u mnie: koncentratu pomidorowego) i sporo gęstej śmietany. Makaron/kluski domowej roboty*, koniecznie w kształcie wstążek - i już *) - odkąd u nas w sklepach makaron "Mediterranea" czy jakoś (tj od kilku lat), nawet moja wymagająca w kuchni Mama przestała robić w domu swoje kluski - kupuje, bo ten makaron niczym nie różni się od Jej domowego. Odpowiedz Link
morita11 Re: Ja wygada wasze greckie wigilijne menu?? 22.12.12, 19:40 Ja bede miala Wigilie z pania starsza. Sobie robie jakas rybe, zobacze co kupie. Moze i zwykla perke, byle by ryba byla Chyba ja nawet "po grecku" zrobie Do tego jakies ziemniaki, ale nie wiem pod jaka postacia. Na I i II dzien pani starsza jakiegos ptaka i moschari robi ale nie wiem pod jaka postacia. Ja sie zamierzam w salatkach wykazac Odpowiedz Link
mamalal-ka Re: Ja wygada wasze greckie wigilijne menu?? 23.12.12, 00:04 A ja czekam jutro na karpika...ciekawe czy mi dowiezie zaprzyjaźniony sklep rybny ...śledzik już się przegryza, pierogi zrobione, uszka i barszczyk w poniedziałek. Jutro z młodzieżą pieczemy serniczek, rogale z makiem i melomakarona. Sałatke jarzynową jeszcze upichcimy i kompot z suszu! AAAAAAA i makówki, których nigdy nie robiłam ale postanowiłam wymienić coroczną kutie na coś innego . Na obiad świąteczny upieczemy kawał baranka, karkóweczkę i zrobię roladę z indyczej piersi nadziewaną serem . Czyli żarcia na cały tydzień! Odpowiedz Link
izka7790 Re: Ja wygada wasze greckie wigilijne menu?? 23.12.12, 07:49 Karpia nie lubię więc mi go nie brakuje ale jak ja Wam zazdroszczę tych śledzików U mnie bardzo tradycyjnie, zupa grzybowa z suszu, barszcz czerwony z krokietami z nadzieniem z pieczarek, pierogi ruskie, kapusta z grzybami i kotlecikami orzechowymi, dorsz duszony w maśle, do tego domowe bułeczki i kompot z suszu. Ze słodkości pierniczki (już są) strucla makowa, sernik i κουραμπιέδες oraz angielskie ciasto bożonarodzeniowe, które zrobione przez moją walijską przyjaciółkę, czeka cierpliwie w zamrażalce. Świąteczny obiad zaś, to karkóweczka z ziemniaczkami i michą sałaty Już nie mogę się doczekać.... idę piec makowca! Odpowiedz Link
bachula_gr sernik, sernik! 23.12.12, 10:04 Lalka, dawaj przepis na sernik. Mam dwa opakowania serka Quark (no wyglada jak homogenizowany raczej) w sumie 1kg i kilka zoltek (oistatki po wczorajszym lukrowaniu). CO DALEJ????????????????? Nighdy tunie pieklam sernika a data waznosci do 24/12. HELPUNKU! Odpowiedz Link
mamalal-ka Re: sernik, sernik! 23.12.12, 21:38 Piecz piecz bo jutro będziesz miała w hotelu kuriera ode mnie...nic więcej nie powiem ! heheeheh ...serniczek zrobiłam na jogurciku STRAGISTO i wyszedł cudowny! Kostka margaryny z 1,5 szkl cukru ubić do tego 6 żółtek pomalutku miksując, następnie jogurt 2 kilo pomalutku i 2 budynie waniliowe i 2 łyżeczki proszku. Na koniec piana ubita z białek. Przekładam brzoskwiniami z puszki. Do pieca na godzinke w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia w piecu Odpowiedz Link
kalanitka Re: Ja wygada wasze greckie wigilijne menu?? 23.12.12, 22:23 UUUUUUU menu super mnie intryguje ta rolada z indyka - w przypływie wolnego czasu poproszę o przepis (jeśli jest przepis łatwy i przyjemny Odpowiedz Link