Dodaj do ulubionych

Interpretacja

25.02.10, 12:44
Witam, wczoraj otrzymalem wynik testu western blot w klasie IgG - Borelia
burgdorferi, wynik jest dodatni jednak spotkalem sie w internecie z artykulami
wg ktorych moja boreliza jest watpliwa, badz moge byc nawet zdrowy(sam sie
wyleczylem), Ponizej przedstawiam moje wyniki, prosze o interpretacje:
Borelioza IgG Antygen Vlse -
Borelioza IgG Antygeny specyficzne :
Borelioza IgG antygen p17 +
Borelioza IgG antygen p19 -
Borelioza IgG antygen p21 -
Borelioza IgG antygen p25 (OspC) -
Borelioza IgG antygen p30 -
Borelioza IgG antygen p31 +
Borelioza IgG antygen p39 -
Borelioza IgG antygen p83 -

Wczesniej mialem robione jakies badania(nie wiem jakie) IgG bylo pozytywne a
IgM negatywne.

Czy to jest jakas bardzo powazna bolerioza (tzn gorzej juz byc nie moze)?
Obserwuj wątek
    • kasroz Re: Interpretacja 25.02.10, 13:03
      Witajsmile
      Przeczytaj FAG i będziesz wiedzieć wszystko.
      Napisz co cię skłoniło do wykonania WB kiedy i czy był kleszcz i rumień. Objawy
      są bardzo ważne jeżeli ich nie masz to jest połowa sukcesu.
      • nk2016 Re: Interpretacja 25.02.10, 13:13
        Mialem serie badan bo mam chore oko no i wtedy to wyszlo. Kilkakrotnie wciagu
        ostatnich 10 lat mialem kleszcza. Mialem tez raz rumien ale kleszcza tam nie
        zauwazylem, myslem ze to moze jakis pajak byl.Teraz dostrzeglem kilka objawow
        ale sa one bardzo delikatne.
        • kasroz Re: Interpretacja 25.02.10, 13:21
          A jakie masz dokładnie objawy bo to bardzo istotne.
        • kasroz Re: Interpretacja 25.02.10, 13:27
          Jeśli naprawdę miałeś rumień to na nić badania gdyż rumień= borelioza
          Bardzo ważne abyś poczytał FAG tam jest wszystko dokładnie wytłumaczone.
          Nie martw się to jest wredna choroba niesamowicie ciężka do wyleczenia ale
          większość ludzi z tego wychodzi a skoro mówisz że masz delikatne objawy to
          będzie dobrze odpowiedni lekarz Cię z tego wyciągnie.
          A jeszcze pytanko czy badałeś sie na Toksokarozę ona lubi namieszać ze wzrokiem
          a objawy daję jak bb
          • nk2016 Re: Interpretacja 25.02.10, 13:55
            Mialem toksokaroze wszystko bylo ok, generalnie wszystkie wyniki badan byly
            conajmniej dobre, rumien byl rok temu a problemy ze wzrokiem rozpoczely sie 6
            lat temu. Owy rumien pojawil sie podczas pobytu w Anglii/
            • nk2016 Re: Interpretacja 25.02.10, 14:07
              Wyczytalem ze moja bolerioza nie jest aktywna.Czyli moze sie w kazdej chwili
              uaktywnic?
            • kasroz Re: Interpretacja 25.02.10, 14:07
              I nie byłeś u lekarza rumieniem? tak czy siak musisz iść do jednego z naszych
              lekarzy i on podejmie decyzję o leczeniu. Skąd jesteś? bo lekarzy jest tylko
              paru na całą Polskę
              • nk2016 Re: Interpretacja 25.02.10, 14:17
                Nie bylem u lekarza bo nie widzialem kleszcza w srodku rumienia-tylko kropke,
                myslalem ze moze to byl jakis pajak. Wlasnie czekam juz na mamiar do owego dr z
                Warszawy.
                • kasroz Re: Interpretacja 25.02.10, 14:22
                  No to dobrze on już cię dalej poprowadzi.Ale zanim do niego trafisz to żeby nie
                  marnować wizyty na niepotrzebne podstawowe pytania przeczytaj FAG bo pewnie
                  będzie musiał zrobić badanie na koinfekcję
                  Pozdrawiam
                  • nk2016 Re: Interpretacja 02.03.10, 19:18
                    W tej chwili(od kilku dni) jestem juz na unidoxie 4 tab/dzien. Za kilka dni
                    dostane 30 tab doxycyliny od znajomego ktory pomogl mi zalatwic leki (niestety z
                    opoznieniem).Jak mam to polaczyc?czy moze sobie darowac juz doxycyline?
                    • kasroz Re: Interpretacja 02.03.10, 19:40
                      Nie prowadzi Cię lekarz? Sam lepiej nie kombinujuncertain
                      • nk2016 Re: Interpretacja 02.03.10, 19:59
                        juz prowadzi mnie lekarz, napoczatku bralem doxycyline teraz unidox, chodzi o to
                        ze zwykly zakaznik przepisal mi doxycykline na 3 tyg wtedy ja zaczalem szukac
                        lekarza ILADS, myslalem ze nie uda mi sie to szybko wiec zaczalem zalatwiac
                        swoimi metodami doxycycline zeby nie przerywac antybiotykoterapii dopoki
                        nieskontaktuje sie z odpowiednim lekarzem, naszczescie udalo sie teraz juz biore
                        unidox, ale nie wiem co zrobic z doxycyclina ktora za kilka dni dostane od
                        znajomego(bo miala byc wczesniej)???
                        • kasroz Re: Interpretacja 02.03.10, 20:09
                          Może ktoś bardziej obeznany odemnie by się wypowidział bo mi się
                          wydaję że jeszcze powinieneś mieć do tego tinidazol i azitrox plus
                          doxy a z unidox nie mam doświadczenia.
                          • nk2016 Re: Interpretacja 02.03.10, 20:18
                            lekarz z Warszawy stwierdzil ze wystarczy narazie sam unidox bez tynidazolu bo
                            mialbym zbyt mocne herxy.
                            • kasroz Re: Interpretacja 02.03.10, 20:32
                              Raczej dopóki nie trafisz do lekarza ILADS nie mieszaj jak skończy
                              się unidox to przejdz na doxy (dawka według wagi) i poczekaj do
                              wizyty. Pamiętaj o dieciesmile
                          • great.blondino Re: Interpretacja 02.03.10, 20:27
                            unidox to doxy w formie rozpuszczalnej smile
                            • nk2016 Re: Interpretacja 02.03.10, 20:34
                              sa roznice w dzialaniu, z tego co wiem to na unidoxie latwo sie poparzyc na
                              sloncu, dlatego tez wole zapytac najpierw
                              • kasroz Re: Interpretacja 02.03.10, 21:21
                                Na doxy też słoneczko nie wskazane sad
                                • nk2016 Re: Interpretacja 11.03.10, 12:15
                                  biore juz doxycykline(400mg/dzien) caly miesiac i jeszcze nie mialem herxa.co
                                  sie dzieje?moze jestem zdrowy?
                                  • nk2016 Re: Interpretacja 13.03.10, 08:08
                                    Co mam zrobic jesli brak herxow mimo ze biore abx od miesiaca??
                                    • anyx27 Re: Interpretacja 13.03.10, 10:11
                                      Cieszyć się smile nie kazdy ma herxy. Ja tez nie miałam.
                                      • nk2016 Re: Interpretacja 13.03.10, 13:42
                                        myslalem ze brak herxow to nieskuteczne leczenie.
                                        • kasroz Re: Interpretacja 13.03.10, 14:01
                                          A bierzesz tyni? Herxsy to sprawa indywidualna.
                                          Mój znajomy leśnik który ma ewidentnie bb jak się zalecza nigdy nie
                                          miał herxa.
                                          A nie czujesz poprawy ?
                                          • kasroz Re: Interpretacja 13.03.10, 14:02
                                            I jeśli pamiętasz to opisz swój rumień.
                                            • nk2016 Re: Interpretacja 13.03.10, 16:26
                                              biore jedynie unidox(lekarz z warszawy stwierdzil ze herxy bylyby zbyt mocne
                                              gdybym dostal 2abx)-poczulem delikatna poprawe wlasnie po przejsciu z doxy na
                                              unidox,
                                              rumien mial srednice ok 10cm, umiejscowiony byl na stopie,wsrodku byla malutka
                                              kropeczka bez kleszcza, wew byly rozne odcienie czerwieni zmieniajace sie do zew.
                                              • kasroz Re: Interpretacja 13.03.10, 17:17
                                                Musisz się leczyć według zaleceń swojego lekarza zaufaj mu on wie co
                                                robi.
                                                Może tak być że po dołączeniu tyni dostaniesz herksa ale też nie
                                                koniecznie chorobę tak jak leczenie każdy przechodzi inaczejsmile
                                              • piwis78 Re: Interpretacja rada 13.03.10, 19:55
                                                Witaj moim zdaniem pwiinaś przelczyć toxocarozę taka kurachą jak
                                                moja a potem leczyć boreliozę.. Sprawy oczne to toxocaroza... byłaś
                                                na to leczona? Robialaśtoxoplazmozę.pwis78
                                                • nk2016 Re: Interpretacja rada 13.03.10, 20:10
                                                  okulisci zrobili mi mnostwo badan wlacznie z toksoplazmoza.moj problem z oczami
                                                  prawie napewno nie ma zwiazku z borelioza.
                                                  • raf.99 Re: Interpretacja rada 13.03.10, 20:54
                                                    Tu się możesz mylic (chyba że badał Cię okulista dobrze świadomy
                                                    zawiłości boreliozy). Przeczytaj chocby to:
                                                    Okluistyczne
                                                    objawy boreliozy w Eurpie

Czytaj, czytaj, czytaj.
                                                    Będziesz potrzebował tej wiedzy w równym stopniu jak kontaktu z
                                                    kompetentnym lekarzem.

Powodzenia!
                                              • piwis78 Re: Interpretacja 13.03.10, 20:10
                                                Opisz te klopoty oczne co siędzieje. piwis78
                                                • nk2016 Re: Interpretacja 13.03.10, 20:18
                                                  zapalenie blony naczyniowej, mety w szklistce, zacma podtorebkowa tylna,
                                                  • piwis78 Re: Interpretacja 13.03.10, 20:47
                                                    Posłuchaj mnie uważnie.... Ratuj oko bo ro jest
                                                    uveistis wynku toxocarozy...LEkarze nie mają baldego pojecoia o tym
                                                    tak zawana postac oczna... o czym świadxzy to z tornka zaczewki.
                                                    Napisz Ci emiala gazetowego . odpbierz. Pozdarawiam pwis78
                                                  • piwis78 Re: Interpretacja 13.03.10, 21:22
                                                    Która część naczyniówki masz zajętą to bardzo ważne....czy tą część
                                                    od siatkwoki choreniditis czy irodcyclitis. Stan zapalny naczyniówki
                                                    oka wywaluje borelioza jak też wirusy: CMV EBV i HSV. Borelioza
                                                    żądko zajmuję calą naczyniówkę i jak zajumuje to ognioskowe. piwis78
                                                  • nk2016 Re: Interpretacja 14.03.10, 08:19
                                                    niestety nie jestem wstanie odpowiedziec teraz na to pytanie.Dodam jeszcze ze
                                                    lecze sie pod okiem najleszych lekarzy w szpitalu.
                                                  • piwis78 borelioza 14.03.10, 09:26
                                                    Breliza na każdym etapie chorby może zjąć oko i doprowadzić do stanu
                                                    zaplengo naczyniólwki...rzadziej zajmuje przednią część naczyniowki
                                                    wywołując zapalnie tęczówki lub rogówki. Częsciej zajmuje częśc
                                                    tylką naczynowiki wywołująć zapalenia naczyniowa- siatkowkowe o
                                                    charaktrze punktowym i ogniskowym .... najrzadziej zdarza się
                                                    zajęcie przez borelioze całej naczyniowki. Taki stan w oku już moze
                                                    się pojawić na teapie rumienia jak pożnej i chronicznej boreliozy.
                                                    Należy pamietać, ze borelioza może powdować po zagalkowe zaplenie
                                                    nerow wrzokowcy. Ja na Twoim mijescu by tak temy lekarzwi nie ufał.
                                                    Stan zaplane naczyniówki to bardz skoplikowana materia... i nawet
                                                    lekarze nie wiedzą co zraobić w przypadku np: błony pozap;anej
                                                    przedsiatkówkowej - należy ją zdjąc poptrzez popercję zwana
                                                    vikterotomią. Nie wielu lekarzy to potrafi robić. Najlepiej to robi
                                                    lekarz w Jeleniej Górze. Właśnie stany zapelne wydzielają wysięk
                                                    zaplany z naczyniówki, a ten wysięk powduje takie błony pozapaolne ,
                                                    kóry potem naczęscięj pociągają za siatkówke i prowadzą do
                                                    odawrstwienia siatkólwki i śpeoty wtórnej. Zapalenia naczyniówki tez
                                                    proadzą do tak zawanych trakcji szklistkowo-siatkowkowych, czyli
                                                    zrośnięcia ciała szklistego z siatkówką. Przepraszam za ten wyklad.
                                                    pozdarwiam piwis7
                                                  • nk2016 Re: borelioza 14.03.10, 11:22
                                                    dziekuje za tem wykladsmilew moim przypadku sprawa wyglada tak ze rumien byl ok 1,5
                                                    roku temu a zapalenie naczyniowki ok 7 lat temu.Ale mialem tez kleszcze 15 lat
                                                    wstecz.Profesor mowil o mozliwosci usuniecia szklistki w przyszlosci.We wtorek
                                                    ide do okulistow postaram sie dowiedziec ktora to czesc.
                                                  • piwis78 Re: borelioza 14.03.10, 11:39
                                                    Skad ty jesteś? JAki prof.Oki, o kim mowisz? Wikterotomia to wymiana
                                                    szklistki. piwis7
                                                  • nk2016 Re: borelioza 14.03.10, 11:48
                                                    z lodzi jestem, prof Omulecki.
                                                  • nk2016 Re: borelioza 18.05.10, 12:22
                                                    witam ponownie, tym razem moim problemem sa zle wyniki badan, pisze na forum poniewaz nie moge sie skontaktowac z moim lekarzem.
                                                    mam przekroczone normy:

ALT - 41 U/l, powinno byc 0-40
                                                    kreatynina - 1,47 mg/dl, powinnobyc 0,0-1,4
                                                    krwinki czerwone - 5,93, 4,50-5,80
                                                    Do tego hemoglobina i hematokryt wyszedl blisko gornej granicy.

Obecnie od tygodnia biore bioracef(1000mg/dzien) oraz tinidazol(1000mg co drugi dzien).Prosze o wskazowke co dalej, poniewaz nie wiem co robic, czy odstawic leki czy zmniejszyc, czy sie nie przejmowac tym.
                                                  • szila2008 Re: borelioza 18.05.10, 13:31
                                                    Nie są duże odstępstwa wiec nie martw sie na zapas.
                                                    Skontaktuj się z lekarzem ale leczenie zostaw na razie jak jest.
                                                    Tak ja bym zrobiła.
                                                    Wiola
                                                  • beat-ac7 Re: borelioza 19.05.10, 12:22
                                                    nk2016 zrobiłeś w końcu badania na koinfekcje ?
                                                  • nk2016 Re: borelioza 19.05.10, 19:58
                                                    dostalem wiad od lekarza zeby narazie sie nie przejmowac tymi wynikami krwi.
                                                    Zrobilem najprostsze badania na babesjoze i bartonelloze. Wyniki wporzadku.
                                                    Generalnie wszystkie dolegliwosci przeszly, jest tylko problem z mysleniem i pamiecią (duzo gorzej niz przed leczeniem)zastanawiam sie czy to nie jest efekt
                                                    uboczny dzialania antybiotykow a nie herx??
                                                    Bo w tym zakresie jest caly czas tak samo zle, natomiast jak zmniejszylem dawke
                                                    antybiotykow o polowe, znowu pamiec mialem super jak kiedys??
                                                  • fionka21 Re: borelioza 19.05.10, 20:10
                                                    Pamięć i koncentrację upośledzają toksyny.

Jak bierzesz wyższe dawki abx to ginie więcej bakterii i jest więcej toksyn wink
                                                  • nk2016 Re: borelioza 19.05.10, 20:24
                                                    juz mialem nadzieje ze po 5 miesiacu zakoncze leczenie ale widze ze jednak w
                                                    takim razie sie na to nie zanosi.
                                                  • nk2016 Re: borelioza 28.05.10, 09:54
                                                    wyglada na to za moj lekarz pomylil sie przy wypisywaniu recept.
                                                    Bioracefu mam na 50 dni a Tinidazolu az na 72 dni.
                                                    Czy moge polaczyc nadwyzke tini z doksycyklina, ktora mi pozostala??
                                                  • nk2016 Re: borelioza 07.06.10, 19:25
                                                    Czy herx w boreliozie musi wystepowac co miesiac tyle co cykl zyciowy bb??
                                                    Czy pogorszenie samopoczucia co 2 tyg nie jest herxem ale pochodzacym z innej
                                                    choroby??
                                                  • anyx27 Re: borelioza 07.06.10, 21:52
                                                    Herx rzadko kiedy występuje co miesiąc. Herx to reakcja organizmu na toksyny,
                                                    wydzielane przez bakterie, które są niszczone przez abx. U niektórych herx nie
                                                    wystepuje wcale, u niektórych cały czas podczas leczenia, u innych pojawia się
                                                    co jakiś czas, nieregularnie.
                                                  • nk2016 Re: borelioza 15.06.10, 13:39
                                                    Dlaczego uwaza sie ze nie powinno sie stosowac kortykosteroidow przy
                                                    boreliozie?
                                                    W moim przypadku podawano mi dwukrotnie sterydy na oczy w
                                                    dwutygodniowych cyklach, jeden z tych cykli przypadl akurat na
                                                    szczyt moich boreliozowych dolegliwosci.Czy teraz moje leczenie
                                                    bedzie trudniejsze?
                                                  • nk2016 Re: borelioza 24.06.10, 19:39
                                                    Niestety z przyczyn finansowych zmuszony jestem zawiesic tymczasowo leczeniesad ,
                                                    dodam, ze jestem "prawie" zdrowy badz calkowicie zdrowy po 4,5 miesiacach
                                                    leczenia. Za miesiac dopiero bede wstanie zakupic kolejne leki.
                                                    Czy antybiotyki mozna odstawic z dnia na dzien nie zmniejszajac dawki?
                                                    Czy sa moze jakies niedrogie srodki, ktore pomoglyby mi przetrwac owy miesiac
                                                    tak aby kretek w tym czasie sie nie uodpornil na abx (myslalem np greposept czy
                                                    jakies ziola)?
                                                  • szila2008 Re: borelioza 24.06.10, 20:06
                                                    Moja dr.mówiła,że odstawia się od razu bez zmniejszania dawki.
                                                    Tanim abx jest doxycyklina i cipronex jeśli masz koinfekcje.
                                                  • nk2016 Re: borelioza 29.06.10, 11:20
                                                    Witam, niestety w sobote zdarzylo mi sie wypic 3 piwa(mimo ze biore bioracef i
                                                    tinidazol) na imprezie.
                                                    Niestety juz 3 dzien jestem pobudzony, rozdrazniony, mam zmniejszona potrzebe
                                                    snu zupelnie jak przed rozpoczeciem leczenia.
                                                    Okurat jutro wypada mi przerwa od abx.
                                                    Czy reakcja na alkohol moze trwac tak dlugo bo mam nadzieje ze to nie jest
                                                    nawrot dolegliwosci??
                                                  • uruz2 Re: borelioza 29.06.10, 12:03
                                                    Alkohol przy bb wywołuje herxa. Mówi się i pisze, że alkohol działa
                                                    podobnie jak tini. Nie są to moje obserwacje, tylko opinia innych
                                                    chorych.

Swoją drogą - nie powinno sie pić przy abxach...smile
                                                  • nk2016 Re: borelioza 29.06.10, 15:52
                                                    Napilem sie celowo kilka dni przed przerwa w leczeniu, z ciekawosci jak to
                                                    bedzie. Bardzo ciekawe jest ten herx po alkoholu w moim przypadku bo powrocilo
                                                    to co najbardziej mi przeszkadzalo czyli pobudzenie, rozdraznienie.
                                                    Po tych 3ch piwach na imprezie ludzie zaczeli mnie podejzewac o narkotyki
                                                    poniewaz bylem bardzo pobudzony.
                                                    Moze gdybym przed leczeniem nie byl przeciwnikiem alkoholu teraz bylbym zdrowysmile
                                                    Pozdrawiam
                                                  • nk2016 Re: borelioza 29.06.10, 22:52
                                                    Czy azitrolek to abx uzywany przeciwko kretkowi czy raczej stosuje sie go przy
                                                    jakiejs(jesli tak to jakiej) koinfekcji??

Pozdrawiam
                                                  • nk2016 Re: borelioza 01.07.10, 16:57
                                                    W zwiazku z odstawieniem lekow mam kilka pytan:
                                                    Czy kolka podczas wysilku czy nawet podczas zwylkego spaceru to efekt problemow
                                                    z watroba(boli dokladnie tam gdzie jest watroba)?
                                                    Po jakim czasie od odstawienia lekow powroci dawna sprawnosc umyslowa oraz
                                                    kondycja fizyczna?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka