Dodaj do ulubionych

Czy borelioza może udawać padaczkę?

04.01.11, 10:47
Czy u kogos z Was pojawiały się takie drgawki i zaburzenia mowy, wygladające jak lekki atak padaczki, tylko bez utraty świadomości? Trwający ok minuty. Tuz po przebudzeniu, po niewyspaniu... Czy to tez może byc objaw boreliozy? Ja póki co o czymś takim objawie boreliozy jeszcze nie słyszałam... więc może trzeba szukać zupełnie czegos innego...
(nie chodzi o mnie)
Obserwuj wątek
    • babaelka-0 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 11:21
      Witam!
      Malgosiu ,co najmniej trzy osoby tu i na forum cpn pisaly o atakach padaczki.Wszystkie lecza boreioze.

Pozdrawiam
      Elka
      • babaelka-0 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 11:21
        borelioze
        • mtm.3 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 11:26
          Dziękuję, Elu, na Ciebie zawsze można liczyć smile wszystkiego dobrego w Nowym Roku
          • welwiczia1 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 11:31
            Mysle, ze nie udawac, a wywolywac padaczke. Tak jest u mnie.
            Poczytaj sobie ten watek
            forum.gazeta.pl/forum/w,26140,108555772,108555772,EEG.html
            Pozdrawiam!
          • babaelka-0 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 11:32
            Dziekuje Malgosiu.

Wzajemnie wszystkiego dobrego.Zdrowie to tak troche....zeby ten Rok byl bezobjawowy dla Wszystkich.
            Alez ze mnie minimalistka.

Pozdrawiam
            Elka
            • mtm.3 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 12:47
              welwiczia1 dziękuję, przeczytałam cały wątek, jak Ty się teraz czujesz? Książka Buhnera już do Ciebie dotarła? Jesteś na diecie dr Budwig? Ja tak. I jest dla mnie dobra. Piszecie tam, ze niektórych leków przeciwpadaczkowych nie można brać przy bb. Jakich? O co konkretnie chodzi?
              Elu, minimalizm w takim wydaniu jest ok smile bez objawów byłoby cudownie smile
              • welwiczia1 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 13:08
                Mtm ja mam bardzo ciezka postac neuro i kardio - boreliozy, a 3,5- letnie branie abx tylko pogorszylo moj stan, wiec je odstawilam w lutym 2010.
                Teraz staram sie dochodzic do siebie - od 3 miesiecy dieta Budwig, codziennie rano zupa miso, ziola krajowe, magnez, leki przeciwpadaczkowe, wzmacnianie watroby. Nie wiem konkretnie co z tego mi pomaga najbardziej, ale czuje poprawe smile
                Po nieudanej terapii abx jestem raczej nastawiona na wzmacnianie, regeneracje organizmu, a nie bezposrednia walke z bakteriami.

Nie wiem nic na temat interakcji lekow przeciwpadaczkowych z BB. U mnie jest tak ze mam juz trzeci lek i kolejne kontrolne EEG swiadcza niestety o ich malej skutecznosci - wtedy zmieniam go na inny.

Ksiazke niedlugo bede miala, Tosho kupil mi ja na spotkaniu poznanskim i juz jest w drodze. Na pewno wchodze w Buhnera jak tylko zapoznam sie z materialem.

Pozdrawiam Cie serdecznie!
                • mtm.3 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 13:19
                  Wiem, że thoso ja dla Ciebie kupił, stąd moje pytanie czy juz dotarła... smile dzięki Bogu, że w końcu czujesz poprawe! To naprawdę świetna wiadomość! Nawet jeśli ta poprawa miałaby być mała, to i tak napawa optymizmem.
                  Mnie osobiście zioła bardzo przekonały, bo książka wydaje sie być naprawdę wiarygodna, a poza tym na ziolach mam poprawę (choć miałam też herxy), byłam tez u bonifratrów we Wrocławiu i to, co zaaplikowała mi p. doktor też było dla mnie bardzo skuteczne (oczywiście też mówię o ziołach), do tego dieta Budwig i polecane przez Buhnera masaże szwedzkie.
                  Czytałam też, że na neuroboreliozę i padaczkę świetne jest noni (tez sok z polinezyjskich owoców), nie wiem czy próbowałaś, ale myślę, że warto...
              • mniamumniamu do mtm3 04.01.11, 21:16
                Nie można brać tegretolu, bo reakcje są niemiłe łagodnie rzecz ujmując. Wypróbowałam na sobie, gdy neurolog mi zalecił nieświadomy zupełnie tej kwestii. Powiem krótko: grypa żołądkowo-jelitowa to przy tym pieszczota, nie umiałam sama dojść na drugi koniec mieszkania a potem to nawet podnieść się z łóżka.
    • zebra12 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 15:44
      Ano może. U mojej córki taki zapis eeg:
      czynność podstawowa alfa i beta okresowo dosyć regularna, modyfikowana czynnością szybką, z miernie licznymi, nisko i średnionapięciowymi falami theta 5-7/sek. Reakcja OZ zaznaczona.
      W czasie i po ukończeniu HW zarejestrowano we wszystkich odprowadzeniach z wyraźną tendencją do napadowości, serie średnio i wysokonapięciowych fal theta 4-7/sek, delta 3/sek, typowych i nietypowych fal ostrych oraz zespołów fali ostrej z falą wolną.
      FS bez znaczącego wpływu na zapis.
      Orzeczenie: zapis o charakterze napadowym, przemawia za uogólnionymi zmianami.

Myśleliśmy, ze dziecko ma padaczkę. Ale kilka dni potem przyszły wyniki na boreliozę i są dodatnie! Teraz czekamy na kolejne badanie: western bloot czy jakoś tak. Potem leczenie. Nasza lekarka uważa, że zmiany w mózgu sugerujące padaczkę też są wynikiem boreliozy. Wcześniej dziecko było zdrowe. Córka ma 11 lat. Kilka razy miała kleszcza, Ani razu rumienia.
      • mtm.3 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 15:54
        to macie szczęście w nieszczęściu, że borelioza wyszła dodatnio i wiadomo z czym walczyć! wygranej walki Wam życzę i siły do tego! ucałowania dla córki smile
    • presleyova Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 21:36
      nieprawidłowy zapis eeg wcale nie oznacza padaczki! Jesli komuś z nieprawidłowym zapisem neurolog zapisał leki przeciw padaczce to radzę poszukać innego, specjalizującego się własnie w padaczkach! Takie leki przepisuje sie tylko wtedy, gdy był przynajmniej stwierdzony jeden atak. Nieprawidłowy zapis eeg jest czesto opisywany w neuroboreliozie, a jest to tak kiepskie badanie, że zaden porządny neurolog nie rozpoznaje po nim padaczki, a tym bardziej nie faszeruje lekami!
      • welwiczia1 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 22:18
        Presleyowa, tyle ze ja po lekach przeciwpadaczkowych mam poprawe, a bez nich zapominalam swojego adresu, nie bylam w stanie przejsc samodzielnie kilku metrow, bo mialam takie zawroty i zaburzenia rownowagi, a poziom odrealnienia byl ogromny, czulam sie jakbym miala worek foliowy zacisniety na glowie i ogladala swiat przez gruba szybe, do tego roztrzesienie i poczucie umierania. Nie potrafilam sklecic zdania.
        Moj zapis EEG jest bardzo nieprawidlowy o ciaglej czynnosci napadowej. Zwazywszy na poprawe uwazam ze w moim przypadku nie masz racji.
        • presleyova Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 22:24
          po poprawie na lekach wnioskujesz, że to padaczka? Przeciez tego typu leki stosuje się też w innych chorobach- psychicznych.
          • welwiczia1 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 22:30
            Tak, po poprawie tak wnioskuje. Z mojej ulotki wynika ze lek ktorego uzywam stosuje sie wylacznie w padaczce, a nie "innych chorobach psychicznych", a poza tym ufam mojej neurolog, ktore zajmuje sie mna od prawie 5 lat, a nie opiniom osobie o nicku presleyova nawet jesli jest psychologiem klinicznym.
            • presleyova Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 04.01.11, 22:38
              Od 5 lat leczysz tę rzekoma padaczkę, czy raczej boreliozę? napady miałaś czy eeg zadecydowało o zawartości recepty od neurologa?
              Gdybym miała wybór to wolałabym brac antybiotyki, ale z boreliozy i padaczki wybrałabym tę drugą opcję.
              • mtm.3 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 05.01.11, 10:58
                welwiczia1, kompletnie nie przejmuj się wpisami presleyovej... one w ogóle nie istnieją - ignorowanie takich złośliwości, to jedyne, co można... mam nadzieję, że administratorzy niedługo zareagują... pozdrawiam Cię serdecznie!
                • welwiczia1 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 05.01.11, 14:55
                  Mtm, nie przejmuje sie tymi wpisami smile
                  A Presleyova moze zamiast macic po raz kolejny na forum z ktorego juz kiedys zostala wyrzucona, moze zajelaby sie swoja Fundacja?
                  • presleyova Re: Czy borelioza może udawać padaczkę? 05.01.11, 17:35
                    hahaha! I mamy odpowiedź dlaczego działają u ciebie leki przeciwpadaczkowe big_grin
    • piwis78 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę?toxocaroza 05.01.11, 11:09
      te objawy są chaakterytyczne do toxocarozy postaci mózgowej. piwis78
      • dartom.www Re: Czy borelioza może udawać padaczkę?toxocaroza 05.01.11, 14:59
        nie te objawy są podobne wszystkiego, co moze spowodować zapalenie opon mózgowych lub mózgu więc jeżeli borelioza jest dodatnia to trzeba tłuc to antybiotykiem, który łatwo przenika przez barierę krew mózg
        • uruz2 Re: Czy borelioza może udawać padaczkę?toxocaroza 23.01.11, 10:44
          Ataki padaczki uspokoiły się, w moim wypadku, po wprowadzeniu rifampicyny.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka