21.06.11, 12:04
Witam,
JEstem chlopakiem, mam 27 lat.
Dzis odebralem wyniki badania "serodiagnostyka jersiniozy" (ciezka nazwa) i znajduje sie tam taka tabelka, w ktorej zapisano:
LPS Y. enterocolitica 03: Ig A 8,5; Ig G 7,9; Ig M 11,8;
LPS Y. enterocolitica 08: Ig A 7,2; Ig G 6,9; Ig M 7,6;
LPS Y. enterocolitica 09: Ig A 8,8; Ig G 5,8; Ig M 7,1;
LPS Y. pseudotuberculosis I: Ig A 11,0; Ig G 11,2; Ig M 6,0;
Bialka wydzielnicze YOP: Ig A 6,7; Ig G 7,5; Ig M 6,3;

Lekarz zlecajacy mi to badanie przyjmuje dopiero w piatek, wobec tego trzy dni oczekiwania spowoduje u mnie stan niebywalego zaniepokojenia. Prosze mi podpowiedziec, czy te wyniki sa w normie, czy moze jest w nich cos niepokojacegoo?

Dwa lata temu wycieto mi wyrostek robaczkowy, przed operacja mialem w odstepach 7 miesiecy jakis 5 atakow, ktore nie zostaly przez lekarzy uznane za zapalenie wyrostka. W koncu jednak wycieto mi go, bowiem okazalo sie ze jest zapalony i polozony zakatniczo.

Po operacji niestety zaczely sie dla mnie problemy (trwaja do dnia dzisiejszego), troche biegunek, i bole brzucha w prawym boku. Poza tym lekkie zgrubienie pod skora, ktore wyczuwam kiedy leze na lozku plasko. Dziwna opuchlizna, albo maly balon, ktory wedruje po brzuchu. Czasami wyczuwam jakby na jelitach lekka trwardosc. Lekarze wykluczyli przepukline, usg niczego nie wykazalo, a objawy ciagle sa. Lekarz rowniez wskazal, ze raczej nie podejrzewa mnie o jakas chorobe jelit.
Do tego czuje lekki bol nog, takie dziwne przemeczenie stawow, wydaje mi sie jakbym ciagle potrzebowal dac moim nogom odpoczyac. Nie wiem, czy ma to zwiazek, ale rowniez zaczely wypadac mi wlosy, z roznym nasileniem. Biegunki mecza mnie rowniez, ale ostatnio jakby ustaly. Chociaz nie ukrywam, ze nie ma tygodnia z normalnym wyproznieniem.

I ten dziwny bol brzucha, ktory niewiadomo skad sie pojawia... Mocz, kal i pozostale badania krwi sa ok, teraz pozostaje wyjasnic ww. badanie.

Z gory dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Wojtek
Obserwuj wątek
    • witia24 Re: Yersinia 23.07.11, 17:15
      czesc musisz podac skale z badania od ilu do ilu jest przekroczony stan przeciwciał,mi sie wydaje ze wyrostek to juz była yarsinia, ja tez bylem ale mi nie wycieli po 2 latach okazało sie ze to yarsinia bule stwów i td masakra,

a wczesniej mialem krwawienie z odbutu zoperowana szczelina odbytu a mi sie wydaje ze to byla yarsinia krwawienie

pisz na meila witia24@wp.pl pozdrawiam
    • zgoorek Usuwam post 11.08.11, 01:00
      Zgodnie z regulaminem umieszczonym na 1. stronie usuwam post sygnowany przez "baska192" - bowiem jednoznacznie wystawia diagnozę i sugeruje sposób leczenia.
      • baska192 Re: Usuwam post 13.08.11, 00:04
        Nie odbija Ci czasem szajba?Kto tu sugeruje sposob leczenia?Uniemozliwiasz kontakt miedzy ludzmi.Uniemozliwiasz wzajemna pomoc.Lekarze o wiele czesciej "nie wiedza" niz "wiedza" i dlatego tak wazny jest kontakt miedzy ludzmi ktorzy maja ta sama chorobe i jakies doswiadczenie w tej chorobie..Wiem ,ze usuniesz tego posta i usuwaj go sobie.Ale w sumie straszne co sie dzieje.Jeszcze raz powtarzam -ten chlopiec ma jersinie.
        • zgoorek Do 'baska192' 13.08.11, 13:56
          Obok jest znane Ci zapewne forum, w którym na podstawie jednego wpisu obcego człowieka forumowicze wystawiają mu diagnozy i dyktują terapię.

Może w najlepszej wierze, ale szkodzą.

Już moja skromna wiedza wskazuje, że nie znasz się na medycynie i niewiele wiesz o jersinii.

Osobom chorym można w jeden sposób: wnikliwa analizą, oceną kondycji, wieku, diety, niekiedy pracy w warunkach szkodliwych czy innych przebytych lub przewlekłych chorób, et caetera, et caetera. Tego nie robi się przez internet.

Jeżeli chcesz pomóc założycielowi wątku, doradź mu wizytę u sprawdzonego lekarza, ale nie udawaj Stańczyka. W każdym razie nie tutaj.

Mam nadzieję, że rozumiesz pojęcie "Regulamin"? Nie jesteś u siebie, weszłaś na - co prawda, otwarte, ale prywatne forum.

Czy u nowych znajomych tez się tak zachowujesz na pierwszej wizycie?
          • baska192 Re: Do 'baska192' 14.08.11, 02:41
            sz takich

Tak sie jakos sklada ,ze o jersinii wiem najwiecej,Oprocz ddoc Rastawickiego bo on rzadzi w tej dziedzinie(badania na samych bakteriach)!!!!!Dobre!!!!!!!A gdzie czlowiek w tych badaniach?Zreszta nie mam zamiaru wchodzic z Toba w dyskusje.Chcialam pomoc temu chlopcu ktory najprawdopodomniej juz nie wroci na to forum.Lekarz skierowal go na badania ale jak dostanie wyniki to nie bardzo bedzie umial je przeanalizowc.Nie bedzie wiedzial co z czym,..To jest w miare nowa choroba i zapada na nia coraz wiecej osob.Mowi sie ,ze pechowiec znajdzie jesrsinie w szczypiorku.I naprawde nie jest to klamstwem.

• zgoorek Re: Do 'baska192' 24.08.11, 16:40
              baska192 napisała:
              > Tak sie jakos sklada ,ze o jersinii wiem najwiecej,Oprocz ddoc Rastawickiego bo (...)

Najwięcej na całym podwórku, Baśka?
              Jeśli faktycznie jesteś specjalistą, to zachowuj się jak specjalista, a nie jak pieniacz. Przestrzegaj zasad.
              Jeśli masz prawo leczyć, to zwróć się do potencjalnego pacjenta z prośbą o prywatny post.
              Natomiast nie masz prawa diagnozować i leczyć na forum, nawet gdybyś była profesorem nauk. W każdym razie nie na tym forum.
              • taggin Re: Do 'baska192' 01.09.11, 22:47
                pani basiu, czy ciagle pani jest na tym forum? bardzo pilne, niech sie pani odezwie!!
            • atena_nn Re: Do 'baska192' 23.11.11, 16:54
              Witam, mam kilka pytań związanych z tą chorobą - yersinia - proszę o kontakt w tej sprawie gdyż jak widzę posiada Pani szeroki zasób wiedzy na ten temat
    • witia24 Re: Yersinia 17.08.11, 01:52
      Witam na jarsinie lecze sie 2 lata wszystkie wyniki w 3 klasach caly czas dodatnie ostnio 3 miesiace temu bylem na zakaznym i bralem biotraxol 14 dni 1 rok wczesniej boitraksoli i amikin jeszcze wczesniej cipronex unidox zinat itd,

i taak 1miesiac po kroplowce biotraksol 14 dni , zrobilem przeciwciala w standardowym laboratorium wyszly dodatnie igm 13,5 wiecej niz przed kropówka skala powyzej 8 dodatnie

wkoncu sie wkuzylem i wysalem surowice do wrszawy ro P.R.
      to bylo z 2 miesiace po wczesniejszym wyniku i wyniki wyszly nastepujace

o3 2,3/2,9/7,4
      o8 5,6/4,1/5,8
      o9 5,3/4,2/7,0
      pseudotuberculosis I 5,9/9,1/9,7
      bilka 6,8/3,4/6,5

prosze o interpretacje wynikow

dolegliwosci ogulnie z prawej strony przerzuciły si ena lewa strone oslabiony nadgarstek wsrudstopie dolne zebra bolce itd awczesniej takie objawy i wiecej mialem tylko po prawej stronie no i caly kregoslup bolacy, strzelajace kolano itd

proszeo pomoc

sory zapisownie
      • nati Re: Yersinia 25.03.12, 18:21
        Witam,
        mam pytanie co oznaczają wyniki na p-ciała p/ yersinia enterocolitica w mianach:
        IgA: dodatni
        IgG: 29 RU/ml
        Mam antygen HLA B27 i choruje na chorobę autoimmunologiczną. Sporadycznie (ale jednak) występują u mnie 3-4-dniowe silne bóle brzucha, które raczej nie są zatruciami. Lekarze podejrzewają zespół Reitera, miałam też reaktywne zapalenia stawów.
        Czy to może być od yersinii?
    • alis919 Re: Yersinia 07.07.12, 11:42
      Prosze o interpretacje
      Wynik Bdania:
      Antygen w odczynie ELISA IgA IgG IgM
      LPS Y.enterocolitica O3 : 13,6 / 17,2 / 12,8
      LPS Y.enterocolitica O8 : 12,4 / 11,5 / 9,4
      LPS Y.enterocolitica O9 : 10,2 / 10,1 / 10,1
      LPS Y.pseudotuberculosis I : 11,4 / 11,5 / 10,8
      Białka wydzielnicze Yop : 10,5 / 9,8 / 5,7

Zakres granicznych wartości miana przeciwciał dla grupowych O antygenów oraz dla białek wydzielniczych (antygen białkowy) pałeczek Yersinia oznaczonych odczynem ELISA

WYNIK INDEKS PRZECIWCIAŁ
      ujemny <8
      wątpliwy 8-12
      dodatni >12

To mam yersinie czy nie, bo już zgłupiałam w dwóch poprzednich badaniach było, że ujemne, czyli że nie mam.
      • witia24 Re: Yersinia 15.07.12, 11:32
        Witam ja tez głupieje bo w warszawie wychodza mi wyniki ujemne 2 razy a we wszystkich innych w opolu dodatnie we wszystkich klasach, a dolegliwosci sa ras takie raz siakie cos mi wyniszcza organizm plytki nisko biale krwinki nisko czerwone tez witamina d3 ponizej normy , juz mam dosc tej choroby
        • alis919 Re: Yersinia 16.07.12, 10:30
          Ja byłam z wynikiem u lekarza rodzinnego i gastrologa i każdy mówi, że się nie zna... Więc przejde sie do lekarza od chorób zakaznych i zobaczymy co powie, taki lekarz powinien się znać na tej bakterii.
          • witia24 Re: Yersinia 26.07.12, 22:12
            Witam , Ja mysle ze jezeli nawed bedzie wiedzial oco chodzi to i tak ci nie pomoze bo zacznie faszerowac antybiotykami , a ta bakterja si ena to uotparnia itd szkoda gadac na tema tych tumanow. powodzenia
            • witia24 Re: Yersinia 26.07.12, 22:14
              sory za błedy dys ortografia pisz jak slysze i mozetacy fachowcy moga mnie nazwac tumanem ale to niem anic wspulnego z jarsinioza a to tylko tak do moich bledow
              • jan440 Re: Yersinia 30.07.12, 13:52
                Zawsze podziwiam tych co wierzą w moc różnych testów.
                Jak również tych co wiedzą czy to jest jersinia czy też nie.
                • alis919 Re: Yersinia 30.07.12, 16:53
                  Ale beka byłam u tej lekarki zapłaciłam 60 zł a ona powiedziała że sie nie zna.... i kase oddała. Lekarz z labolatorium obiecał mi odczytać ten wynik, no i trzeba jeszcze posiew z kału zrobić. Ja bronię sie przed antybiotykami bo bardzo zle je znosze, mam limfocytarne zapalenie jelit więc antybiotyki robią zaostrzenie.
    • trinity28 Re: Yersinia 05.03.13, 12:18
      A gdzie mozna zrobic taja serodiagnostykę Yersini, w jakim laboratorium, jak ja szukam to tylko ELISA
      • trinity28 Re: Yersinia 05.03.13, 13:15
        chodziło mi, ze ELISA , ale ogólnie bez rozbicia na wszystkie podgrupy. Czy te badania rozbiliscie w PZH w Warszawie. Czy to co mają w cenniku
        Serodiagnostyka jersiniozy-odczyn immunoenzymatyczny (ELISA) przeciwciała klasy IgA, IgG IgM wg procedury PB – 01-LEB/DS to jest to? Wolałabym sie upewnic zanim wyslę do nich krew i zapłacę za badania, bo nie chciałabym powtarzac zwykłej ELISY
        • witia24 Re: Yersinia 06.03.13, 01:21
          Witam ja wysyłałem do warszawy do doktora Rastawicki mogłem przekręcić nazwisko
          • baska192 Re: Yersinia 22.03.13, 22:28
            PZH Warszawa.Oni tam podaja ilosc antygenow bialkowych ktore wiecej mowia o chorobie niz przeciwciala.
    • e_zebra Re: Yersinia 26.03.13, 19:55
      Witam,

Mój 3,5l syn ma objawy podobne do objawów przy zapaleniu wyrostka robaczkowego - silny ból brzuszka, nóżek, dwa razy gorączka, w usg bardzo liczne powiększone węzły krezkowe. Zaczęło się mniej więcej tydzień temu. Lekarz rodzinny zlekceważył "sprawę". Znalazłam informacje nt. zakarzenia yersinią, chciałabym ją wykluczyć. Czy ktoś się orientuje i może mi podać jakie badnie powinnam wykonać? Czytałam, że posiew z kału, ale w jakim kierunku?Wyniki z morfologi, rozmazu i crp, będę miała dopiero jutro...

Z góry dziękuję
      • witia24 Re: Yersinia 28.03.13, 00:32
        Posiew z kału to na pewno ale tam zazwyczaj nic nie wychodzi ja mam yarsinie i nigdy z kału mi nie wyszła i zrób jeszcze przeciw ciała metoda elisa w 3 klasach ja bym proponował w warszawie do profesora rastawickiego wyslac surowice bo u niego mi wyszły ujemne a wszedzie indziej dodatnie a rastawicki robi dokladniejsze badanie pozdrawiam
        • witia24 Re: Yersinia 28.03.13, 00:34
          cytuje

PZH Warszawa.Oni tam podaja ilosc antygenow bialkowych ktore wiecej mowia o chorobie niz przeciwciala.

aby ci dzieciaka niepotrzebnie faszerowali antybiotykami
          • baska192 Re: Yersinia 28.03.13, 23:08
            Tak jak mowi witia 24.Czytalam w ksiazce wydanej w 1990 roku ,ze z kalu nie wychodzi.Poza tym trzeba znalezc medyka ktory w ogole wie co to jersinia.
            • witia24 Re: Yersinia 28.03.13, 23:37
              No właśnie jeszcze 6 lat temu lekarze nie wiedzieli o istnieniu yarsini teraz wiedza ale nie potrafia leczyc i głupa wal....... ja mam od 6 lat we wszystkich klasach 4 razy przekroczone przeciwciała i antybiotyków na koncie nie pamietam ile, a wyniki jak wysokie byly takie sa ,

a o dziwo u doktora rastawickiego 2 krotnie elisa i 2 krotnie ujemne ale tylko u niego a wszedzie indziej dodatnie o masz tu babo placek

pozdrawiam
              • baska192 Re: Yersinia 28.03.13, 23:43
                Jakie masz objawy -moze porownamy I w jakis sposob sobie pomozemy.
                • witia24 Re: Yersinia 29.03.13, 15:34
                  to moze na witia24@wp.pl ale po switach
    • camadreja Re: Yersinia 31.05.13, 13:40
      Witam, wlasnie czekamy z dwuletnim synkiem na potwierdzenie czy ma yersinie i niepokoi mnie ze piszecie ze to moze trwac kilka lat????? Myslalam, ze to jest kwestia wziecia antybiotyku i bedzie po sprawie....czy to jest tak ze antybiotyk moze nie pomoc????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka