Dodaj do ulubionych

dieta i mąka krupczatka

30.09.11, 11:15
Witajcie. Przymierzam sie do antybiotyków i oczywiście diety. Od miesiaca pieke sama pyszny chlebek na zakwasie i mam nirtujace mnie pytanie. Bardzo lubie ten chlep jest on jednak na mące krupczatce i mące na żurek ( ciemnej-więc ta raczej moze być). Mam obawy co do mąki krupczatki - czy można ją stosować?? Jak nie to jaki może być zamiennik??
Obserwuj wątek
    • ines108 Re: dieta i mąka krupczatka 30.09.11, 11:30
      Najważniejsze to żeby nie było pszenicy - nie wiem jakim zbożem jest krupczataka. Ja piekę chleb na zakwasie z mąki żytniej pełnorazowej - i wychodzi pyszny po co ci ta krupczatka smile ?
      Nawet orkisz bywa problematyczny ( w końcu to też odmiana pszenicy) u mnie pełne żyto jest bezpieczne - muszisz sprawdzić co się sprawdzi u Ciebie.
      Bezpieczne mąki są z pełnego przemiału żytnie, ryżowe lub orkiszowe. reszta tzn pszenica, kukurydza itd... mogą być pożywką dla grzyba.
    • ines108 Re: dieta i mąka krupczatka 30.09.11, 11:35
      W końcu znalazłam - krupczatka to rodzaj mąki pszennej, białej, o grubszej strukturze nadająca się do ciast kruchych itd.. czyli absolutnie dla nas zakazana.
      • ines108 Re: dieta i mąka krupczatka 30.09.11, 12:30
        Szkoda że nie można edytować odpowiedzi sad , bo jak ma się sklerozę to trzeba aż 3 posty napisać smile tu link :
        www.yp.pl/blog/przemysl/2011/01/28/maka-krupczatka/
        • kria1 Re: dieta i mąka krupczatka 30.09.11, 12:41
          Kurcze-tak myślałam ze nie można tej mąki, a jakie można? proszę napisać mi jakiej mąki mogę używać??
          • ines108 Re: dieta i mąka krupczatka 30.09.11, 13:03
            Z mąk chlebowych żytnia razowa typ 2000, orkiszowa razowa typ 2000
            z niechlebowych z brązowego ryżu.
            Ja piekę chleb na zakwasie z mąki żytniej 2000 i wychodzi bardzo smaczny. Czasem trzeba poprostu dłużej zaczekać na wyrośnięcie.
            Są też mąki żytnie o nazwie - chlebowa przemiał 750 ale lepsze dla nas są te o przemiale 2000 .
            • kria1 Re: dieta i mąka krupczatka 30.09.11, 13:27
              Bardzo dziękuję, mam nadzieję, że znajdę gdzieś takie mąki.
              • ines108 Re: dieta i mąka krupczatka 30.09.11, 13:48
                Ja kupuję w Tesco w łodzi, wcześniej kupowałam przez allegro - nie ma problemu z zakupieniem takiej mąki.
                • metroo Re: dieta i mąka krupczatka 02.10.11, 15:23
                  Ines,a czy możesz podać na maila gazetowego przepis na chlebek,
                  pozd
                  ania
                  • kria1 Re: dieta i mąka krupczatka 03.10.11, 08:00
                    Ja też bardzo proszę o taki przepis na kria1@wp.pl. Bardzo proszę.
                    • magalik Re: dieta i mąka krupczatka 03.10.11, 12:00
                      to i ja poproszę
                      magdar2@o2.pl
                      • ines108 Re: dieta i mąka krupczatka 03.10.11, 13:55
                        Napiszę jak będę w domku bo teraz w pracy jestem, a to dużo do pisania smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka