Dodaj do ulubionych

kolagenoza

26.04.12, 20:13
czy jest ktoś na forum kto choruje również na kolagenozę?jeżeli tak to bardzo proszę o kontakt
Obserwuj wątek
    • ayurveda101 Re: kolagenoza 27.04.12, 01:06
      U mnie ją podejrzewają jedni lekarze a drudzy już ją wykluczyli. Kolagenozy to grupa chorób jest ich kilkanaście od lekkich po śmiertelne. Badanie, które mi wykonywano to ANA, cały pakiet ANA 2 HLA B27, ANTY CCP
      (czy jakoś tak smile ). A co tobie różnicują bb z kolagenozą? Masz badanie na bb? Proszę napisz po czym zdiagnozowano lub podejrzewają u ciebie kolagenozę.? Bo u mnie nadal się niektórzy lekarze nad tym zastanawiają.

Z tym, że np. przeszukałem pracę naukowe i nie spotkałem się nigdy z opisem fascykulacji podczas kolagenoz. Ktoś z was o tym objawie słyszał?
      • taboko Re: kolagenoza 27.04.12, 14:32
        ja mam boreliozę ,ale chodzi o moją córkę m-c temu miała zabieg usunięcia guza nerwiaka z dołu podkolanowego (po wieloletniej diagnostyce i bólach punkowych kłujących )teraz okazuje się po wyniku badanń hist-pat,że możliwa jest kolagenoza (martwica tkanek,twardzina )ma skierowanie na oddział do kliniki reumatologicznej ,ale chcemy to najpierw skonsultowac ,żeby nie kłaśc się w ciemno zobaczymy co dalej?
        • pies_z_laki_2 Re: kolagenoza 27.04.12, 23:45
          Badanie hist-pat? A badanie w kierunku BB (i/lub koinfekcje) też robiliście?
          • zazule Re: kolagenoza 06.05.12, 00:14
            Tabako ja Wam radze klasc sie w ciemno - zrobia badania, jakos diagnoze musza postawic, w razie czego bedzie powód do zwolnienia lekarskiego czy łatwiejszy dostep o innych innych badan.
            Ja miałam podejrzenie koleganozy układowej i skierowanie do szpitala ale nie dotarłam przez kilka latsmile
            • taboko Re: kolagenoza 06.05.12, 09:49
              tak córa ma skierowanie pilne ,ale teraz te święta trochę zawaliły sprawę a kłaśc się ,żeby poleżec to bezsens bo i tak żadnych badań nie zrobią a ordynator będzie po 14 maja więc już zaczekamy podobno dobry specjalista??? odezwę się jak będzie jakiś konkret pozdrawiam Bożena
            • taboko Re: kolagenoza 06.05.12, 09:52
              a jakie miałaś objawy że podejrzewali kolagenozę?jak jest obecnie?czyli rozumię,że nie jesteś zdiagnozowana w tym kierunku?będę wdzięczna za odp
              • ayurveda101 Re: kolagenoza 06.05.12, 15:38
                U mnie badano cały pakiet ANA i ANA 2:

ANA, dsDNA, nRNP (nazywane również Anti-U1 RNP), Sm, SS-A (Ro), SS-B (La), Scl-70, Jo-1, PM-Scl, fibrylarynowe, RNA-Polimeraza I, PCNA, ACA, mitochondrialne, cytoszkieletowe, rybosomalne ale tylko z krwi nie z tkanek i wykluczono. Nie wiem czy dobrze czy źle ale kiedyś zapytałem się mojej reumatolog czy wykluczyli kolagenozy i powiedziała, że brali je pod uwagę i wykluczyli.
            • hall.9000 Re: kolagenoza 24.05.12, 07:53
              A jakie mieliście wyniki ANA-2 ? Czy miano ANA-2 jest podwyższone w boreliozie ? bo już k. nie wiem co mam czy tocznia czy boreliozę.
              • ayurveda101 Re: kolagenoza 24.05.12, 09:16
                Wiem, że ANA w boreliozie później się zdarza ale ANA-2 nie wydaję mi się. W skład badania ANA-2 wchodzą przeciwciałą dsDNA, nRNP, Sm, SS-A (Ro), SS-B (La), Scl-70, Jo-1, PM-Scl, fibrylarynowe, RNA-Polimeraza I, PCNA, ACA, mitochondrialne, cytoszkieletowe, rybosomalne są to poszczególne przeciwciała odpowiedzialne za różnego rodzaju choroby autoimmunologiczne nie znalazłem opracowań na temat występowania nich w boreliozie.
              • iza-pal Re: kolagenoza 24.05.12, 22:56
                Borelioza może wywoływać reakcje autoimmunologiczne i jak najbardziej ANA2 może być podwyższone przy bb, chlamydii zresztą też.
                Ja mam też lekko podwyższone ANA-2 i w szpitalu reumatycznym nie przejęli się tym, twierdząc,że takie miana mają też osoby zdrowe.Miesiąc później zdiagnozowałam bb i chlamydię.
                • hall.9000 Re: kolagenoza 25.05.12, 16:51
                  Lekko podwyższone ANA-2 czyli jakie ? 1 do 160,320,640 ??
                  • iza-pal Re: kolagenoza 25.05.12, 20:59
                    Ja miałam dodatnie w mianie powyżej 1:100.
    • hall.9000 Re: kolagenoza 25.05.12, 17:09
      Ja niby choruję ale na 100% nie wiadomo na co czy na kolagenozę czy boreliozę.
      • taboko Re: kolagenoza 03.06.12, 10:03
        odezwię się po 29 czerwca powinny byc cząstkowe wyniki a 8 sierpnia szpital reumatologiczny więc zobaczymy może będzie więcej konkretnych badań
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka