Dodaj do ulubionych

Borelioza u dziecka

30.08.12, 22:12
Witam
W lipcu córka złapała kleszcza, został on od razu usunięty. Po powrocie do domu od razu byliśmy u lekarza, ale antybiotyku nie dał bo nie widział takiej potrzeby, dwa tygodnie od momentu wkłucia zrobił się jej nie typowy rumień a bardziej czerwona plama. Lekarka dała w końcu antybiotyk, choć jej to na rumień nie wyglądało Helacid brała go dwa tyg. Dziś odebrałam wyniki krwi Elisa i tak IgG 11,31 IgM 35,23 wiem, że to świadczy o świeżym zakażeniu co nas dalej czeka ? Jestem przerażona ...
Obserwuj wątek
    • baska192 Re: Borelioza u dziecka 31.08.12, 00:54
      Wrocilabym do tego lekarza i pokazala mu wyniki i zapytala jakim prawem nie dal abx skoro zupelnie nie zna sie na boreliozie.Nic by go nie kosztowalo gdyby zapobiegawczo dal przez 6 tygodni mocna dawke abx.Zrobil to z lenistwa bo nie chcialo mu sie recept wypisywac.????
      Odpowiednie leczenie moze jeszcze zrobic swoje bo jest stosunkowo wczesnie.
      Wiem na pewno ,ze mozna podawac augmentin plus inne abxy.Musisz teraz o to walczyc.Oczywiscie ta cala zwloka przedluzy wasze leczenie ale naprawde jest o co walczyc.Ale lekarzowi powiedzialabym ,ze konowal i narazil dziecko na straszna chorobe.Nie wiem po co obowiazkowe szczepienia a po ukaszeniu kleszcza nawet leku nie chca dac.Dwa tygodnie helacidu to za malo.Musisz szukac odpowiedniego lekarza.Moze zadzwon do Stowarzyszenia i powiedz o swojej sprawie.Przynajmniej wskaza Ci lekarza(leczenie moim zdaniem powinno byc minimum 3 miesieczne jak nie dluzsze)
      • mama-1983 Re: Borelioza u dziecka 31.08.12, 09:11
        Właśnie wyszła od nas lekarka. Mała dostała doumox 375mg co 12 godzin na 3 tygodnie. Pod koniec antybiotyku mamy zrobić test western blot a potem się okaże. Jeżeli wyjdzie borelioza leczenie szpitalne nas czeka. Mam nadzieję, że nas to ominie.
      • analogkid Re: Borelioza u dziecka 31.08.12, 12:33
        > Wrocilabym do tego lekarza i pokazala mu wyniki i zapytala jakim prawem nie dal
        > abx skoro zupelnie nie zna sie na boreliozie.Nic by go nie kosztowalo gdyby za
        > pobiegawczo dal przez 6 tygodni mocna dawke abx.Zrobil to z lenistwa bo nie chc
        > ialo mu sie recept wypisywac.????

opamiętajcie sie NIKT nawet lekarze zrzeszeni wokół ILADS nie dają dzieciom ani dorosłym przez 6 tygodni zapobiegawczo antybiotyków po ukąszeniu kleszcza
        • baska192 Re: Borelioza u dziecka 31.08.12, 16:47
          Zapewniam Cie,ze wiekszosc lekarzy daje swoim bliskim antybiotyk.I jest to lepszym rozwiazaniem niz czekanie na chorobe.
          • ga-rgamel Re: Borelioza u dziecka 31.08.12, 16:53
            Skąd wiesz, że daje? I skąd wiesz, że większość? Na jakiej podstawie zapewniasz? Na tej tylko, że tak ci się wydaje?
            • pumeczka77 Re: Borelioza u dziecka 31.08.12, 17:07
              Guru Burrascano zaleca podawanie dzieciom abx przez 28 dni. Boszsze, czemu tak łatwo się zaogniacie? Czy to bb czy taki rys charkteru wink
              • ga-rgamel Re: Borelioza u dziecka 31.08.12, 17:11
                Jedno i drugie, ze znaczną przewagą chyba jednak tego drugiego.smile
            • margolcia_63 Re: Borelioza u dziecka 31.08.12, 17:19
              Zasadnicza sprawa, dziecko ma spore miana przeciwciał w IgM, więc to już nie jest zapobieganie, widzicie analogu!!!
              Dodatkowo był rumień, więc przykrością przychylam się do zdania baski192
              Od ukąszenia do podania jakiegokolwiek antybiotyku minęło 2 tygodnie, więc po pierwsze choroba jest już najprawdopodobniej rozsiana, po drugie ja bym radziła powtórzyć również Elisę i zobaczyć, czy IgM nadal nie wzrasta.
    • grybelka Re: Borelioza u dziecka 31.08.12, 17:28
      Moim zdaniem duomox w takiej dawce nie wybije wszystkiego, zresztą żaden antybiotyk w pojedynkę może nie dać rady.Tym bardziej w ciągu 3 tygodni.
      Mama-1983 może poszukaj lekarza, który będzie chciał porządnie to wyleczyć? skąd jesteście?

Co do przepisywania abx zapobiegawczo po ugryzieniu - zgadzam się, że żaden lekarz nie da dziecku abx na 6 tyg, co najwyżej na 6 dni albo góra 3 tygodnie.Przynajmniej ja takiego dotąd nie spotkałam.
      • mama-1983 Re: Borelioza u dziecka 31.08.12, 22:59
        Jesteśmy z Bytomia
        • grybelka Re: Borelioza u dziecka 31.08.12, 23:20
          To może tu?
          www.wielkoszynski.webity.pl
          Osobiście nie miałam do czynienia, ale może odezwie się ktoś kto się leczył u tego dr.
          • mama-1983 Re: Borelioza u dziecka 02.09.12, 18:45
            Rozmawiałam z jeszcze jednym lekarze, który twierdzi że test Elisa mógł wyjść fałszywie dodatni ... po cichu mam taką nadzieję...
            • pies_z_laki_2 Re: Borelioza u dziecka 03.09.12, 13:57
              Jasne, że mógł wyjść fałszywie dodatni, jak również mógł wyjść prawidłowo pozytywny, albo fałszywie ujemny tongue_out Podał jakieś wyjaśnienie tego fenomenu? (fenomen, bo to lekarz, a jednak nie wierzy w Evidence Based Medicine czyli wynik czarno na białym big_grin)

A ten lekarz chociaż zasugerował żeby sprawdzić wynik testu Elisa testem WB? Czy tylko "pocieszył", zbył tekstem że na pewno nic się nie dzieje i zapomniał o sprawie?
            • margolcia_63 Re: Borelioza u dziecka 03.09.12, 14:27
              mama-1983, wg. mnie jeśli zakażenie jest świeże, a jest, i jeśli są przekroczenia w klasie IgM to raczej jest nikła szansa, że wynik jest fałszywie dodatni. Ja jestem takim przypadkiem i ELISA może mi nawet służyć do monitorowania postępów leczenia.
              Wątpię by kleszcz był zakażony tylko boreliozą, zrób Młodemu przynajmniej panel infekcji odkleszczowych + toksoplazmozę.
              Sorki, ale tak to dla mnie wygląda.
              • mama-1983 Re: Borelioza u dziecka 04.09.12, 09:13
                Pod koniec brania antybiotyku mam zrobić test western blot i wtedy się okaże. Najlepsze, że ten kleszcz siedział może z 15 min a kurde wszystko zrujnował... Puki co mała się dobrze czuję i zaczęła chodzić do przedszkola.
                • mama-1983 Re: Borelioza u dziecka 11.10.12, 09:43
                  Odebraliśmy wyniki testu western blot wyszedł negatywnie boreliozy nie ma smile ufff
                  Życzę wszystkim sił do walki z tym paskudztwem dużo zdrowia .
                  Dziękuję za informacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka