Dodaj do ulubionych

jak sie utuczyc? :)

18.03.14, 20:47
macie pomysly jak to zrobic stosujac diete?
mam 174 cm i waze 53 kg. za chudo mi z sama soba.duzo jem.codziennie awokado i migdaly.chcialabym przytyc i nie moge...
jak u Was z waga?
Obserwuj wątek
    • lukalien Re: jak sie utuczyc? :) 19.03.14, 14:58
      będąc na diecie antygrzybicznej (jeżeli realnie zmniejszasz zawrtość cukru w diecie) to jest to chyba niemożliwe a wręzz będziesz miała tendencję spadkową. No chyba że będziesz przyjmowała cukier w kroplówkach smile
      • chemdog Re: jak sie utuczyc? :) 19.03.14, 18:58
        Z ziół zwiększających anabolizm tkanek zapodaj sobię macę wzmaga apetyt.Ilość kalorii się liczy podaż w ciągu dnia a żeby więcej jeść potrzebne są ziołą stymulujące apetyt.Tutaj maca działa silnie tak samo zioła na wydzielanie soku trzustkowego oraz żółci.Potrawy które dłużej się trawią i połaczenie węgli i białek razem.
        • chemdog Re: jak sie utuczyc? :) 19.03.14, 19:02
          takiego shake codziennie wypijając na pewno się przytyje www.zielonysklep.com.pl/hi-tec-whey-mass-builder-3000-gr-latem-taniej.html
          • deathrone ani się waż ! 27.03.14, 22:56
            Chemdog, co Ty za głupoty gadasz , tam w składzie są same słodziki, to jest toksyczne, poza tym po co kobiecie białko? tylko w nery jej pojdzie, masy miesniowej przeciez nie potrzebuje.
    • tosho Re: jak sie utuczyc? :) 20.03.14, 18:22
      Żeby przytyć można komponować posiłki w następujący sposób:
      węglowodany (np. ryż brązowy/kasza) + białko (np. mięso/ryby/jajka/strączkowe/twaróg jeśli nie ma alergii, itd.) + łyżka zdrowego tłuszczu (lniany, z oliwek, z wiesiołka itp.). Najeść się do syta i powtarzać, dajmy na to 3 takie posiłki dziennie.
      Czwarty posiłek np. porcja płatków owsianych bezglutenowych.

Dodatkowo raz dziennie, pół godziny przed posiłkiem, z dala od leków można zmiksować sobie taki drink: 1 awokado, dwie łyżki zmielonych nasion (kto jakie lubi), łyżka soku z aloesu, pół cytryny (z cytrusami generalnie uważać przy lekach - nie za dużo. Grejpfrut - nie stosować będąc na lekach.), różne warzywa do smaku, przyprawy + wrzucić probiotyki.
      • giger6 Re: jak sie utuczyc? :) 21.03.14, 10:43
        Wg TCM istotne jest również przeżuwanie pokarmu - każdy kęs nawet do 50 razy. Trawienie rozpoczyna się już w ustach. Na każdy posiłek powinniśmy wyprodukować ok. pół szklanki śliny.
        Sam raczej schudłem podczas leczenia i choroby, a nie miałem za bardzo z czego shcodzić, więc nie będę pisał o swoich doświadczeniach w zwiększeniu masy ciała. Jednakże wiem, że istotne jest odpowiednie łączenie pokarmów.
        Warto dodawać dużo zieleniny i odpowiednich przypraw (majeranek, tymianek, estragon, cząber i inne), co pozwoli na lepsze trawienie i odpowiednie wchłonięcie wymaganych przez organizm substancji.
        Zapewne można sięgnąć po kurczaki z grila i zwykłe bułki czy odzywki dla sportowców, to dość szybko się napuchnie smile , ale ten środek nie przybliży nas do celu jakim jest wyjście z choroby. Uzyskamy pewien efekt, ale raczej kosztem zdrowia smile.
        • smallfoot7 Re: jak sie utuczyc? :) 22.03.14, 20:27
          w ciagu 8 msc z 85 kg zjechałem na 70 kg... uncertain jem w zasadzie normalnie oczywiscie przestrzegajac diety tj bez cukrów bielego pieczywa/mąki. Nie wiem wlasnie czy kazdy kto leczy to cholerstwo tak chudnie czy posypały mi sie jelita i dlatego co zjem to wyleci (tak wlasnie mam... )
          • princessa.of.persia Re: jak sie utuczyc? :) 23.03.14, 07:24
            ja mysle ze dieta robi swoje bo rezygnujemy z cukrow i zapychajacej bialej maki ale tez abx zaburza wchlanianie pokarmow bo niszczy flore jelitowa.

• filizanka21 Re: jak sie utuczyc? :) 23.03.14, 16:25
              Ja jestem dopiero 3 miesiące na diecie i schudłam już 10kg. W takim tempie nie dobrnę nawet do roku bo wcześniej umrę przy takim spadku wagi...Nie wiem już sama co mam wymyślać...Jemu nabiał bo mnie akurat nie zagrzybia, mięso, warzywa a i tak moja waga spada w zastraszającym tempie...
              • princessa.of.persia Re: jak sie utuczyc? :) 23.03.14, 17:44
                no wlasnie ja to samo.jem wiecej niz moj maz.czesto dwa dania obiadowe dziennie.maz mowi abym tluszczu wiecej jadla np boczek ale to tez obciazenie dla watroby ktora i tak jest obciazona.tez juz nie wiem co jesc aby przytyc.codzienni awokado i migdaly.kupilam ostatnio platki kokosowe bio bez cukru-56 g tluszczu w 100g.
                aczlolwiek mi sie waga zatrzymala na 53 kg.tyle waxylam przed pierwsza ciaza.mam nadzieje ze wiecej nie bedzie leciala w dol.wolalabym troche przytyc.
                • tosho Re: jak sie utuczyc? :) 23.03.14, 23:59
                  Ja na sposobie odżywiania, jaki opisałem powyżej, przytyłem z 65 kg do 76 kg. Smażonych rzeczy prawie w ogóle nie jem. Nie wolno też wyrzucać wszystkich węglowodanów z diety, powinny być te zdrowe (ryż brązowy, kasza gryczana niepalona itd.). Warto też przy tym trochę poćwiczyć - może być w domowych warunkach - trochę pomaga na chroniczne zmęczenie, ale nie można się forsować z ćwiczeniami, bo wtedy będzie rozwój objawów.
                  • princessa.of.persia Re: jak sie utuczyc? :) 24.03.14, 08:51
                    jakie przyprawy i warxywa miksujesz w tym koktajlu?

bo ja dzis zrobilam bez aloesu i z selerem naciowym-ochyda ledwo zjadlam.

zawsze robilam swoj kojtajl: awokado jogurt natka pietruszki i sol pieprz.ale Twój jest bardziej kaloryczny wiec powiedz co didajesz aby lepiej smakowal?
                    • tosho Re: jak sie utuczyc? :) 25.03.14, 19:16
                      1/3 pomidora, pół cytryny, 1 dojrzałe awokado, pół ogórka świeżego, 2 łyżki soku z aloesu, po 1 łyżce zmielonych nasion słonecznika, dyni, ostropestu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, woda, sól.
                      • tosho Re: jak sie utuczyc? :) 25.03.14, 19:58
                        P.S. Ostropest może zmniejszać działanie leków Malarone i Wellvone.
                      • tosho Re: jak sie utuczyc? :) 07.04.14, 19:56
                        Sprawdziłem jeszcze, wersja bez soli lepiej smakujewink
    • deathrone to proste 27.03.14, 22:58
      1. naprawić jelita (pasozyty, grzybica, gluten)
      2. jeść więcej kcal niż wynosi Twoje zapotrzebowanie

napisz co jesz i w jakich ilosciach to Ci policze ile jesz kcal i co mozemy dodać. Podstawa żywienia u mnie to ryż i olej lniany i jajka i łosoś i jogurty naturalne.
      • princessa.of.persia Re: to proste 28.03.14, 10:52
        dziękismile

moje przykladowe menu:
        1. dwie kromki pieczywa wasa + jajecznica z dwoch jaj(lub mozarella, lub pasta z fasoli itp) + 2 rzodkiewki,pol ogorka,dwie lodygi selera naciowego
        2. pasta z awokado z lyzka sera bialego, 4 lyzki oleju lnianego
        3. kasza jaglana ok 1,5 szklanki + brokuły ok 2 szklanki z cebulka.Lub mieso + sos warzywny z cukinii, cebulki,czosnku i pora.
        4. filizanka migdałow
        5. sałatka z rukoli, szuszone pomidory 2szt ,pol ogorka, pol czerwonej cebuli, pol cykorii - duza miska z oliwa z oliwek + udko z kurczaka pieczone
        6. 2 lyzki sera bialego tłustego z malym jogurtem naturalny z cynamonem
        • deathrone Re: to proste 28.03.14, 12:33
          szklanka kaszy przed ugutowaniem czy po ?
          • deathrone Re: to proste 28.03.14, 13:07
            i ile bedzie lyzek tej oliwy z oliwek?

do tego podaj swoja wage i wzrost oraz aktywnosc dzienna (jaki rodzaj pracy, czy spacerujesz czy dojezdzasz wszedzie, ile razy w tyg. jaki trening)
            • princessa.of.persia Re: to proste 28.03.14, 13:38
              po ugotowaniu.na zmiane z gryczana.
              ok 4lyzek oliwy z oliwek

siedze z dziecmi w domu. normalne codzienne czynnosci:zawozenie do przedszkola samochodem, na zakupy, na spacer, ugotowac obiad, czasem posprzatac.jak gorszy dzien to czesto poleguje.
              174 cm i 53 kg
              • deathrone Re: to proste 28.03.14, 13:57
                no to faktycznie niedowaga, a jaka masz budowę ciała? (chodzi głównie o grubość kości, grubość szkieletu czy jestes drobna czy mocno zbudowana). I jeszcze wiek potrzebny.
                • princessa.of.persia Re: to proste 28.03.14, 14:31
                  jestem drobnokoscista.zawsze bylam.mam 30 lat.
                  • deathrone Re: to proste 28.03.14, 20:13
                    Twoje dzienne zapotrzebowanie to 2300 kcal, w tym 80 gram tłuszczy.
                    Zjadasz tymczasem 150gram tłuszczy i ok. 2100 kcal.
                    Struktura tłuszczy 25:67:50 (nasycone, jednonascyeniowe,wielonascyeniowe), więc możesz wywalić oliwę z oliwek z jadłospisu żeby wyrównać jedno z wielo i zmniejszyc ilosc tluszczy (po co meczyc watrobe).
                    Zdecydowanie za mało błonnika, bo tylko 18 ,a powinnas 30-50.
                    67% białka zwierzęcego w białku i 66% skropi w węglowodanach.

Składniki mineralne:
                    sód 80% (chyba ze solisz choc troche to OK)
                    Potas OK
                    WAPŃ 70%
                    FOSFOR 200%
                    MAGNEZ 50%
                    ŻELAZO 70%
                    CYNK 80%
                    MIEDŹ OK
                    MANGAN OK
                    A OK
                    D 50%
                    E OK
                    B1 85%
                    B2 OK
                    B3 60%
                    B6 OK
                    B12 OK
                    FOLACYNA 200%
                    C OK

moje propozycje:
                    zamień oliwę z oliwek na 2 woreczki ryżu brązowego (2x100g) bo za dużo tłuszczy (nie naraz 2 woreczki tylko sobie rozdzielic na 2 porcje czy ile tam chcesz), a jak chcesz przytyć to dokładaj po 1 woreczku ryżu i po tygodniu jak waga nie ruszy to dołóż następny woreczek ryżu, jak waga nie ruszy to nastepny.
                    Ja zjadam 6-7 woreczków ryżu dziennie, także polecam
                    • deathrone Re: to proste 28.03.14, 20:15
                      czyli jak w ciagu dnia zjesz jeszcze 3 woreczki ryżu i wyrzucisz oliwę z oliwek to będziesz jadła 2600 kcal dziennie, wiec masa pewinna ruszyć.
                    • princessa.of.persia Re: to proste 28.03.14, 20:23
                      boje sie zagrzybienia gdy doloze ryz zwlaszcza tyle.jesli chodzi o weglowodany to zawsze sa dwa posilki z nimi-chleb wasa na sniadanie i jakas kasza na obiad. ryz jem tylko dziki.
                      w ogóle to dzięki za taka rozpiske. dietetyke masz skonczona?smile
                      • deathrone Re: to proste 28.03.14, 23:20
                        predzej ta wasa Cie zagrzybi niz ryż, ale zamiast ryzu mozesz kasze gryczaną. Bez węglowodanów masy nie zrobisz, a tłuszczy masz już za dużo w diecie.
                        nie, ale mam fajny programik do diet i interesuje sie troche kulturystyką
                        • anna.brzez Re: to proste 29.03.14, 10:02
                          możesz podzielić się programikiem, bo mi rozpisują faceci z siłowni te diety ale albo coś ze mną nie tak, albo oni się nie znają, albo po prostu oni te sterydy jedzą a mi wmawiają że to wszystko dietą a w szatni przed treningiem igła w tyłek - podejrzewam że tak patrząc na coraz większą ilość złotych medalistów dyskwalifikowanych po 5 latach, to chyba wszyscy sportowcy coś jedzą
                          • deathrone Re: to proste 29.03.14, 10:12
                            sterydy bez diety nic nie dadza, sterydy to testosteron. Testosron reguluje m.in. ilość białka jaką jest w stanie przyswoić organizm, dlatego też kobiety nie budują tak łatwo mięśni jak mężczyźni. Biorac sterydy mogą jeść jak świnie i wszystko im się wchłania elegancko.

Mówię Ci musisz mieć węgle i błonnik w diecie. Błonnik dziala jak szczotka wymiata jelita, zwlaszcza przy abx trzeba go duzo żreć.
                            programik nazywa się MR. BIG albo VITALMAX stad mozna pobrac za darmo:
                            www.darkthorn.republika.pl/cp.htm
                            • rich69 Re: to proste 05.04.14, 16:31
                              Niedobory maslanu sodu czesto jest tego przyczyna szczegolnie przy kandydozie.
                              www.biolek.com.pl/pdf/kliniczne_aspekty_lekka.pdf
                              • uruz2 Re: to proste 06.04.14, 08:59
                                Ehhhhh. Poczekaj aż od nadczynności tarczycy wejdziesz w niedoczynność. Lub, bardziej optymistycznie, jak leki opanują huśtawkę hormonalną. smile
                                • pumeczka77 Re: to proste 06.04.14, 11:55
                                  Mam od lat niedoczynność, nawet przy tsh 9 byłam chuda jak patyk.
                                  • uruz2 Re: to proste 06.04.14, 12:06
                                    No tak. To jest bardzo złożona sprawa z tymi hormonami. Nie chodzi tylko o tarczycę, niestety...Przyczyna jednak, wg mnie, tkwi w chorobie podstawowej.

To jest jednak, podkreślam, moje zdanie. I nie mam zamiaru przedstawiać tutaj kilku czy kilkunastu linków, uzasadniających taką hipotezę, bo to jest jedynie hipoteza. Problemy z tarczycą mamy właściwie wszyscy, bo one są w jakiś sposób mierzalne. Generalnie szwankuje cały układ hormonalny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka