Dodaj do ulubionych

Dziecko z kleszczem, leczyć profilaktycznie?

28.06.14, 08:43
Niektórzy pewnie mnie pamiętają bo czasami bywałam, ja ogólnie rzecz biorąc mam od nieleczonej kiedyś CPN i bartonelli( niewykrytej w porę tylko po latach) problemy immunologiczne i objawy które tutaj wszyscy znacie- bóle głowy itd- to tak na marginesie
Sprawa dotyczy mojej córki lat prawie 8 .Wczoraj zauważyłam nimfę w pachwinie- od razu na izbę przyjęć i ją usunięto- całą ( mam ją w soli fizjologicznej w lodówce- chyba ja zbadam tylko czy to ma sens???) Coś tam oprócz tego wyglądającego jak mała kropka jeszcze lekarka wyciągała igła i stwierdziła że jest ok
Nie muszę mówić że miałam większą wiedzę od niej na temat temat odkleszczowek i ogólnie była ta lekarka drętwa
Pytanie co teraz, zbadać kleszcza??? Tak mi kiedys poradził lekarz chorób odzwierzęcych, mogę kleszcza zawieżć w poniedziałek rano do CBDNA i co z córką??? Lekarka chciała mi dań antybiotyk na wszelki wypadek UWAGA dawkę na JEDEN dzieńsmile Dałam spokój
Przeleczyć ją dłużej od razu? Jeśli tak to czym???

Obserwuj wątek
    • madziasm Re: Dziecko z kleszczem, leczyć profilaktycznie? 28.06.14, 08:46
      Dodam jeszcze że córka jest z ciąży już po moim epizodzie z kleszczem więc hipotetycznie mogłaby mieć coś ode mnie już z brzucha. Na pewno zaraziłam ją CPN bo ma niektóre objawy jak ja tyle że dyskretne- wyniki w kierunku borelii, bartonell i CPN miała robione już jako 6 - latka i były ujemne, czasami boli ja głowa dośc znacznie - tomograf komp wykluczył zmiany wiec teraz nie dość że już mam ją pod obserwacją i tak to jeszcze ta nimfa wczoraj sad
      • niebieskaaa Re: Dziecko z kleszczem, leczyć profilaktycznie? 28.06.14, 22:07
        Madzia pamiętam Cię i rozumiem Twój dylemat i moim zdaniem mniejszym złem jest podanie natychmiast antybiotyku wg. protokołu Buchnera.
        Sama znalazłam nimfę 11.06 i też miałam wątpliwości co robić, bo obawiałam się o jelita i grzybicę. Dwa dni później zaczęły się bardzo subtelne objawy, a trzeciego dnia wzięłam abx, czyli właściwie o 3 dni za późno. Nie warto czakać na cokolwiek, bo ktoś, kto nie ma doświadczenia z bb nie będzie umiał dostrzec subtelnych objawów, tym bardziej mała dziewczynka. Sama wiesz, że na poczatku wszystko można wytłumaczyć choćby zmęczeniem. Moja córka też miała kleszcza w wieku 7 lat. Nic nie wskazywało na bb, ale zaczęła zachowywać się nieco agresywnie, łatwo wpadała w złość. Po 4 latach okazało się, że ma bb.
        Jeszcze jedno. Zaczęłam pić wodę utlenioną zaczynając od dawki 3x dziennie po 1 kropli w 3 łyżkach wody przed jedzeniem. Nie biorę probityków, czasem zjem jogurt, robię herbatę z oregano i to wszystko i nie mam najmniejszego problemu z grzybem

• madziasm Re: Dziecko z kleszczem, leczyć profilaktycznie? 28.06.14, 22:41
          Co do mnie to ja mam ciągle objawy, aktalnie nie biorę antybiotyków próbuje leczyć się u immunologa ale chyba nie da rady bez abaxów. Moim najgorszym problemem jest chyba chlama.
          Gdybym zdecydowała się podać coś córce to co Amoksycyklinę? I w jakiej dawce zanim dotrę do jakiegoś lekarza kompetentnego/ Córka waży ok 30-32 kg ma prawie 8 lat.
          • fela125 Re: Dziecko z kleszczem, leczyć profilaktycznie? 29.06.14, 08:36
            Madziu, a nie myślałaś, aby dziecko objąć ziołolecznictwem, w dodatku, że może być zakażona przez całe zycie. Zamiast martwic się lub w ciemno faszerować małą antybiotykami zacznij działać. Przeczytaj wątek ,,Komary i borelioza".
    • madziasm Re: Dziecko z kleszczem, leczyć profilaktycznie? 29.06.14, 23:09
      A co konkretnie z ziół mogę jej dać już teraz?
      • fela125 Re: Dziecko z kleszczem, leczyć profilaktycznie? 29.06.14, 23:29
        Zapytaj może na Forum Łuskiewnik.
        • angela.n Re: Dziecko z kleszczem, leczyć profilaktycznie? 01.07.14, 11:55
          Mojemu synowi po podobnym epizodzie podałam sumamed 10 dni, a potem długo andrografis w dużych dawkach.
          • madziasm angela.n 01.07.14, 13:59
            W jakiej dawce ten sumamed? Bo że raz dziennie to wiem
            I andrographis możesz mi napisać jak podawałaś?
            • fela125 Re: angela.n 01.07.14, 14:21
              Co do andrographisu, to mam jakieś mieszane uczucia brałam go przez rok, wiele osób go nie może przyjmować, chyba wolałabym sięgnąć po polskie zioła fitoncydowe.
    • angela.n Re: angela.n 01.07.14, 23:14
      Jeżeli Twoje dziecko waży ok.30 kg to wystarczy 250 mg dawka dobowa sumamedu, ale to niech lekarz obliczy najlepiej. Andrografis w medycynie chińskiej podaje się dorosłemu 10 g na dobę, więc dla wagi 30 kg to bedzie max. około 2- 3 g na dobę, nie więcej. Ja gotowałam w garnku (20 min), ale możesz też kupić w tabletkach, podaje się dwa razy dziennie, czyli np. 1 g rano i 1 g wieczorem. Poczytaj sobie o protokole Buhnera, on też zaleca andrografis, ale w trochę mniejszych dawkach. To zioło jest bardzo dobre, tylko że niektórzy mogą byc uczuleni na nie, wtedy trzeba odstawić. Moje dziecko nie ma na to uczulenia, więc spokojnie może pić.
      • miloszimateusz Re: angela.n 19.10.14, 18:40
        Jeśli podejrzewam boreliozę u dziecka ( jestem chora i karmiłam bardzo długo dizecko , nieświadoma swojej choroby...) . Dziecko nie ma typowych objawów, poza sporadycznymi bólami brzuszka, ostatnio dwa razy zgłaszała bóle nóżek - stópek ..., a WB niby negatywny ,jednak VisE wyszło 15 , a prążek p39 wynosił 9 ...., to czy mogłabym profilaktycznie podawać coś dziecku ? ( np. nalewkę ze szczeci, czystek, czy tez wykorzystywać olejki Lyme Essence Oil , do smarowania?) .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka