Dodaj do ulubionych

Borelioza?

22.01.15, 19:07
Witajcie,

Czytam Was od jakiegoś czasu a teraz postanowiłam, że napiszę coś od siebie. Na początek może parę słów jak to się stało, że się tu znalazłam.

We wrześniu 2014 r zgłosiłam się do internisty z wędrującymi bólami mięśni/kości/stawów - ciężko było mi to dokładnie określić. Trwało to około tygodnia następnie następowały około 2 tygodnie przerwy i wszystko zaczynało się od początku. Z czasem doszły do tego zawroty głowy ("ucieka mi obraz", mam wrażenie jakbym była po spożyciu alkoholu), uczucie ciężkiej głowy, którą trudno utrzymać, czasem mam napady duszności, generalnie towarzyszy mi poczucie osłabienia, zmęczenia i senności, czuję się jakbym miała za chwilę stracić przytomność po czym dolegliwości ustępują. Czasami mam uczucie jakby węzły chłonne w okolicach pach i pachwin były powiększone, czasami bolesne. Ostatnio okresy bólu i spokoju się zatarły - boli cały czas, chociaż ból teraz jest silniejszy - nie taki "ćmiący" jak na samym początku. W tym tygodniu w ogóle źle się czuję. Bolą mnie mięśnie, mam wrażenie jakby mnie ktoś pobił, mam zawroty głowy, boli mnie szyja (kręgosłup szyjny) i mam napady zimna a później gorąca a gorączki nie mam.

Internista zlecił mi szereg badań morfologię (podwyższone eozynofile), glukozę (norma), fosfazę zasadową (obniżona) , ast (norma), bilirubina (podwyższona ale praktycznie od zawsze), IgE (podwyższone - alergia w postaci świądu), badania na obecność wzw B i A (nieobecne), ob w normie, wapń, kwas moczowy CRP, kinaza fosf-kreat, pasożyty - wszystko w normie. RZS również zostało wykluczone, mioglobina - w normie, toksoplazmoza - wykluczona, wit b12, tarczyca również w porządku.

Zrobiliśmy również badania w kierunku boreliozy IgG - <5 AU/ml nieobecne, IgM - 21,4 AU/ml wątpliwe, zalecono aby powtórnie wykonać badanie, co też zrobiłam. Za drugim razem uzyskałam wynik: IgG - <5 AU/ml nieobecne, IgM - 22,6 AU/ml obecne. oba badania wg opisu na wynikach zrobiono metodą CLIA (nie wiem czy jest to samo co Elisa). Czekam jeszcze na wyniki p/c ANA w kierunku tocznia.

Czy zostałam ugryziona przez kleszcza? Tak, kilkakrotnie - jednak było to już dawno temu w dzieciństwie. Czy coś ostatnio, tego nie umiem powiedzieć, rumienia u siebie nie zauważyłam. Czy to może być coś starego?

Co o tym myślicie, jutro mam wizytę u internisty, idę pokazać drugie wyniki z testów na boreliozę, zobaczymy co mi powie. Pewnie zleci WB.

Mam pytanie, polecono mi konsultację u lekarzy z Krakowa. Czy możecie mi kogoś polecić? Ktoś może się u nich leczy? Chodzi o dr Klaudię, dr Beatę, dr Andrzeja (nie podaję nazwisk bo nie wiem czy wolno wink).

Z góry dziękuję za informację.

Obserwuj wątek
    • baska192 Re: Borelioza? 22.01.15, 22:41
      Masz kwasochlonne podwyzszone I ogolne IgE...Moze jakies pasozyty.?Niestety.Nie mozna wszystkiego zwalac na alergie.
      • arisa-krk Re: Borelioza? 22.01.15, 23:00
        Robiłam badania w celu wykrycia lamblii i pasożytów, nic nie znaleziono a lekarz nie dążył dalej tego tematu, zresztą dermatolog również . Myślisz, że warto pociągnąć ten temat?
        • miroslaw111 Re: Borelioza? 23.01.15, 07:28
          warto ciągnąć,
          ale przygotować się na najgorsze czyli boreliozę

wspomniałaś o wynikach ,
          ja mam fozfatazę również obniżoną,
          IGE dwukrotnie przekroczyło normę.

jeśli to świeże zakażenieto morfologia powinna być w miarę ok i z każdym miesiącem się pogarszać (ja tak miałem(
          na granicy normy alfaglobuliny

osłabienie tarczycy i hormonów ...
          • arisa-krk Re: Borelioza? 23.01.15, 07:44
            U mnie IgE też przekroczyło normę dwukrotnie, reszta wygładza dobrze. Dostałam też już wynik na p/c Ana. Są obecne miano 1:116 świecenia gruboplamisty. Może to mieć związek z boreliozą? Bo w sumie to robione je miałam w kierunku tocznia...
            • miroslaw111 Re: Borelioza? 23.01.15, 08:13
              nie robiłem tego badania to nie wiem , tocznia nie masz to też może wskazywać na borelę

jak widać część wynikó mamy zbieżnych
              mi również fosfataza kwaćna przekracza normę,czasem zdarzały się niedobory ferrytyny,

jak wygląd u Ciebie obraz krfi wbc,rbc,hgb,plt? jakie masz poziomy hormonów ?
    • miroslaw111 Re: Borelioza? 23.01.15, 08:17
      objawy masz całkiem typowe dla przewlekłech borelli , zrób test Western Blotem ale i ten test nie musi wcale wyjść dodatnio
      • arisa-krk Re: Borelioza? 23.01.15, 16:54
        U mnie wygląda to tak :
        Leukocyty 6,6 (norma 4,0-10,0)
        Erytrocyty 4,26 (3,7-5,1)
        Hemoglobina 12,9 (12,9-16,0)
        płytki 220 (150,0-450)
        W sumie wszystko w normie...
        • miroslaw111 Re: Borelioza? 23.01.15, 22:05
          wydaje się że tak , ale u mnie natąpił jednak szybki deficyt ,hemoglobinę masz na bardzo niskim poziomie ciekawe jak żelazo ferrytyna ,TIBC
          płytki 220 to nie jest duża wartość ja miałem we wrześniu 260 obecnie150

te wyniki są ok , ale ocena polega na robieniu kilku wyników i oglądania tendencji jeśli kolejny wynik da -!15% tychże noto sytuacja jest zła
    • arisa-krk Re: Borelioza? 23.04.15, 22:39
      Witajcie,

trochę mnie tu nie było smile tak skrótowo w połowie lutego 2015 roku rozpoczęłam leczenie abax (wynik WB okazał się graniczy, w szpitalnej przychodni stwierdzono, że jestem zdrowa i odesłano do immunologa - w związku z p/ciałami ana. Z kolei immunolog po przebadaniu i przeczytaniu wyników odesłał do przychodni chorób zakaźnych. W każdym razie mój zestaw leczniczy wygląda tak: azytromycyna 1 tab co 2 dni + doxycyklina 2x2tab + suplementy, probotyk, nystatyna i devikarp.

W sumie muszę przyznać, że pod koniec marca poczułam się lepiej, miałam więcej energii, zaczęłam wychodzić ze znajomymi a nie tak jak wcześniej dom-praca-dom, zauważyłam, że lepiej się wysypiam. Problemy z koncentracją dalej mi dokuczały jak i "spadki" kondycyjne ale nie tak gwałtowne jak dawniej.

Niedawno włączyłam trynidazol w pulsach (10 dni na 20 dni przerwy, po 1 tab dwa razy dziennie) i tusicom 1 saszetka na dzień. Początkowo nie mogłam pozbyć się tego okropnego, gorzkiego posmaku w ustach. Szorowałam, płukałam, żułam i nic - 4 bite dni a później spadek. Czułam się chora, tak jak wtedy gdy czujecie się gdy coś złapiecie. Miałam wrażenie, że mam stan podgorączkowy mimo, ze temp była ok, bóle, stawów, mięśni, osłabienie siły mięśniowej, bóle żuchwy, codzienne bóle głowy i karku, czasami ból "za gałkami ocznymi", zawroty głowy, wahania nastroju. 2-3 dni to takie apogeum. Nie spowodowało to, że nie byłam w stanie funkcjonować ale było mi dużo ciężej. Nasilenie tylu objawów (zwłaszcza po poprawie), nawet jeśli nie jest ono kosmiczne, daje w kość. Dosłownie smile

Teraz jest już lepiej - pierwszy puls skończony, dzisiaj pierwszy dzień wolności. Boli dalej ale oceniam, że punkt kulminacyjny jest już za mną. Co dziwne pojawiło się uczucie jakby cały czas coś po mnie chodziło... Jutro druga wizyta kontrolna.

Poza WB przed rozpoczęciem leczenie robiłam badania na Chlamydię - wyszła dodatnia w klasie IgA, bartonellę (obydwie klasy negatywne), lamblię - ze względu na podwyższone eozynofile (wątpliwe dwie klasy).

Odebrałam dzisiaj wyniki kontrolne:

Badanie Parametr Wynik Jednostka L H Norma Opis
      Morfologia krwi Leukocyty 6,2 tys/?l 3,8 10,0 N
      Erytrocyty 4,5 mln/?l 3,7 5,1 N
      Hemoglobina 13,7 g/dl 12,0 16,0 N
      Hematokryt 40,60 % 37,00 47,00 N
      MCV 91 fl 80 99 N
      MCH 31 pg 27 35 N
      MCHC 33,7 g/dl 32,0 37,0 N
      Płytki krwi 263 tys/?l 140 440 N
      RDW-SD 41 fl 36,4 46,3 N
      RDW-CV 12 % 11,6 14,8 N
      PDW 15 fl 9,0 17,0 N
      MPV 12,00 fl 9,0 13,0 N
      P-LCR 40,0 % 13,0 43,0 N
      PCT 0,3 % 0,2 0,4 N
      Neutrofile 2,47 tys/?l 2,50 7,00 L
      Limfocyty 2,8 tys/?l 1,00 3,50 N
      Monocyty 0,60 tys/?l 0,20 1,00 N
      Eozynofile 0,20 tys/?l 0,10 0,50 N
      Bazofile 0,1 tys/?l 0,0 0,1 N
      Neutrofile 40,1 % 40,0 70,0 N
      Limfocyty 46 % 20,0 45,0 H
      Monocyty 9,7 % 4,0 12,0 N
      Eozynofile 3,2 % 1,0 5,0 N
      Bazofile 1,0 % 0,0 2,0 N
      Rozmaz krwi met. Schilinga Gran. segmentowane 43 % 40 70 N
      Gran. kwasochłonne 2 % 1 5 N
      Limfocyty 49 % 20 45 H
      Monocyty 6 % 3 8 N
      Badanie ogólne moczu Przejrzystość przejrzysty
      Barwa żółty
      Ciężar właściwy 1,012 kg/l 1,015 1,030 L
      pH 5,0 5,0 7,0 N
      Glukoza nieobecna
      Ketony nieobecne mmol/l 0,00 0,50
      Urobilinogen 3.2 ?mol/l 0,0 16,0 N
      Bilirubina nieobecna
      Białko nieobecne
      Azotyny nieobecne
      Erytrocyty w normie
      Leukocyty w normie
      ALT ALT 15 U/l 0 33 N
      AST AST 20 U/l 0 30 N
      Bilirubina całkowita Bilirubina całkowita 24,20 ?mol/l 0,00 21,00 H
      Mocznik Mocznik 4,40 mmol/l 2,76 8,07 N
      Kreatynina Kreatynina 90,00 ?mol/l 44,00 80,00 H
      eGFR 65,15 ml/min/1,73m2
      Wzór wg MDRD (Modification of Diet in Renal Diseases)
      > 60 ml/min/1,73 - prawidłowy
      < 60 ml/min/1,73 - zaburzenia filtracji nerek
      Neutrofile poniżej a Limfocyty powyżej normy, martwi mnie przekroczenie kreatyniny we krwi , czy ktoś tak miał? Boje się o nerki, mają teraz ciężką pracę do wykonania...

Co ciekawe pierwszy raz dawien dawna miałam podwyższone teraz spadły.

• miroslaw111 Re: Borelioza? 23.04.15, 23:02
        wyniki godne pozazdroszczenia ,
        marzę że taką poprawę wkrótce będę miał na ziołach , coś drgnęło widać że organizm ma więcej sił do walki , ale bóle chociaż mniej dotkiliwe nie ustępują zarówno te od borelli jak i bartonelli i babesji,nawet jeśli zioła nie wy leczą jestem przekonany o ich zbawiennym wpływie na wzmocnienie organizmu
        • arisa-krk Re: Borelioza? 23.04.15, 23:15
          Trzymam kciuki, żeby tak było i to jak najszybciej. Silny organizm to w naszym przypadku cel do sukcesu. Będzie dobrze smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka