14.10.18, 15:27
Cześć,
mam pytanie dotyczące stosowania tego antybiotyku. Czy jest on bezpieczny u osoby, która miała wcześniej epizody tachykardii lecząc się klarytromycyną? Czy ma ktoś jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • rzene Re: Azitrox 14.10.18, 19:57
      Azirto czy Amotaks to jedne z lżejszych antybiotyków jakie można zapodać osobom wrażliwym. Tylko pytanie czy to ma sens bo leczenie tylko Azitro jest prawidłowe przy świeżym zakażeniu.
      • majk11111 Re: Azitrox 24.10.18, 11:40
        Czy połączenie amotaks + minocyclina ma sens w leczeniu według ilads (plus tinidazol i nystatyna)? Poza tym czy mógłby ktoś napisać jakie przykładowo zestawy antybiotyków stosuje sie przy ilads?
    • zenobek Re: Azitrox 15.10.18, 01:03
      Odnośnie azytromycyny i klarytromycyny to są abx należące do dwu grup i trudno tu cokolwiek wyrokować.Ta tachykardia mogła być reakcją Herxheimera. Co na tachykardię powiedział lekarz? Czy przeszła ta tachykardia czy się utrzymuje?
      • rzene Re: Azitrox 15.10.18, 09:17
        jak wiadomo antybiotyki wywołują różne skutki uboczne o czym można przeczytać w ulotce, każdy reaguje indywidualnie. Jedna osoba zażyje jeden antybiotyk w lichej dawce i ma już skutki uboczne, a inna łyknie 4 i nie ma z tym problemu.
        • majk11111 Re: Azitrox 15.10.18, 10:13
          dzięki za wasze wpisy, tachykardia przeszła dość szybko tzn przy pomocy beta blokera, ale został pewien dziwny niepokój i lekarz twierdzi, że to taki trwały skutek uboczny klarytromycyny, dziwi mnie to dlatego że kiedyś brałem ją już w mniejszej dawce i to bez większych skutków ubocznych
          • miklasz55 Re: Azitrox 24.10.18, 17:48
            Azitro takich objawów raczej nie powoduje. Podczas leczenia boreliozy brałem azitro w dawce 500mg/dz przez 5 dni w tygodniu przez pól roku i nie było żadnych ubocznych reakcji. Natomiast po innym leku miałem mocno przyspieszony puls już po jednym dniu brania. Bardziej trzeba uważać na wątrobę, kontrolować enzymy wątrobowe (badanie krwi). Przy klarytro uboczne działania ze strony układu krążenia są rzadkie ale zdarzają, lekarz ma rację. Podczas leczenia tym lekiem pamiętać, że konieczne jest wstrzymanie się od alkoholu. Próby wątrobowe co jakiś czas również wskazane. Uzgodnij to z lekarzem.
    • deathrone Re: Azitrox 25.10.18, 14:50
      ta tachykardia to nie musiałabyć od leku tylko mógł to być herx. Ja tak herxowałem długo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka