Dodaj do ulubionych

rezonans magn a borelioza

03.07.05, 20:20
witam
mnie klesz zakaził w sierpniu, pokazął się rumień na jakiś tydzień, potem
znikł. w połowie września dostałem okropnych zawrotów głowy. zrobiłem szereg
badań w szpitali i oczywiście nic. niestety nie skojarzyłem tego z kleszczem.
w lutym zrobiłem badanie na boreliozę IgG i IgG, no i wyszło:IgG 36,4 zaś IgM
3,1. biegałem od lekarza do lekarza, bo jeden osyłał mnie do drugiego. w
koncu usłyszałem że powinienem poczekac na bóle głowy i stawów, same zawroty
głowy nie wystarczą i że to pewnie nerwica, na którą się leczę od prawie 2
lat. w koncu trafiłem do neurologa, z którym dało się wejść w dialog.
lekarz neurolog stwierdził iż jeśli jest neuroborelioza to rezonans
magnetyczny głowy musi ją wykazać. zrobiłem więc w kwietniu to nietanie
badanko. lekarz opisujący stwierdził zaniki korowe w płatach czołowych i
ciemieniowych oraz w móżdżku. natomiast neurolog orzekł iz żadnych zaników
nie widzi, to taka uroda mózgu. i że na 100 % neuroboreliozy nie mam. po
przerwie zacząłem znów brać lek na nerwicę - pramolan i przez kilka tygodni
zawroty nagle jakby ręką odjął. ale teraz znów się pokazują, chociaż nadal
leczę się tym lekiem.
co Wy sądzicie? czy faktycznie rezonans magn. jest wiarygodnym badaniem na
neuroboreliozę?
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: rezonans magn a borelioza 03.07.05, 20:36
      Rezonans nie jest badaniem na borelioze i moze on wykryc na ogol jedynie niespecyficzne zmiany w mozgu w bardzo zaawansowanej chorobie.
      Po tym stwierdzeniu dopisze, ze jest jednak w BC jakis radiolog, ktory twierdzi, ze umie rozpoznawac niektore przypadki boreliozy rezonansem i czasami w opisie napisze "zmiany odpowiadaja boreliozie". Ale po pierwsze nie wiem na ile ma racje, po drugie on pracuje w epicentrum kanadyjskiej boreliozy i widzi duzo takich przypadkow. Inni radiologowie (w tym polscy) na pewna beda mieli problemy.

Bardziej przydatnym badaniem na borelioze jest SPECT scan badajacy przeplywy naczyniowe mozgu. Borelioza je jakos znamiennie zmienia.

Nie wiem czy SPECT scan jest w Polsce osiagalny. W USA sa lekarze, ktorzy opieraja diagnoze boreliozy wylacznie na tym badaniu i podobno im sie to niezle sprawdza.

Wracajac do twojego problemu, to wynika, ze nie znalazles jeszcze dobrego lekarza od tej choroby. Szukaj dalej.
      • artur737 Re: rezonans magn a borelioza 03.07.05, 20:52
        Nadto samo badanie ELISA jest tak czesto bledne (w obie strony zreszta), ze nie powinno sie na nim opierac diagnozy. Lepszym badaniem bedzie Western Blot. Mozesz tez rozwazyc PCR.

Ale ten kleszcz i rumien i zawroty glowy mocno sugeruja borelioze, choc moze rzeczywiscie troche malo objawow by leczyc w ciemno.
        • sauk Re: rezonans magn a borelioza 03.07.05, 21:02
          to nie są typowe zawroty głowy ale raczej uczucie jakby się było pijanym bądź
          bardzo sennym, uczucie "pływania umysłu", chyba tak to mogę określić.
          dziękuję za porady i przepraszam za literówki wink
          • anepu Re: rezonans magn a borelioza 03.07.05, 21:54
            Oczywiscie jest prawdopodobne, ze masz borelioze. Ale leczenie tez jest ciezkie i niebezpieczne, dlatego daz do zdobycia innych przekonywujacych dowodow, ze masz te chorobe i wtedy dopiero ja lecz.
            • sauk Re: rezonans magn a borelioza 03.07.05, 22:12
              czyż obecność rumienia przez jakiś tydzień nie jest dowodem na zakażenie
              boreliozą? chociaż to ze to był rumień, wiem z późniejszych oględzin fotek w
              necie... no i to IgG dodatnie... teraz czekam na wynik powtórnego badania na
              IgG i IgM
              • iskra857 Re: rezonans magn a borelioza 04.07.05, 10:24
                Spróbuj znaleźć innego radiologa, który by ci opisał Twój rezonans. Neurolodzy
                zazwyczaj nie opisują zdjęć, robia to radiolodzy. Jesteś pierwszą osobą, która
                ma to, co ja - ja moje zawroty też nazywam "pływaniem mózgu".
    • peste Re: rezonans magn a borelioza 04.07.05, 14:21
      Witam. Co prawda nie moge ci pomoc, napisze tylko, ze mam podobne objawy.
      Zawroty glowy, wlasnie jakby lekkie upicie, do tego straszne oslabienie i
      otumanienie.I od czasu do czasu przeleci cos przed oczami. Nie wiem czy to
      Borellioza, Ig M wyszlo mi ujemne.Na inne badania poczekam, bo w tej chwili
      badaja mnie na inne takie tam ciekawostki, typu koziorozce czy inne znaki
      zodiaku. Mam pytanie, ewentualne EEG moze cos wykazac? Tobie to robili?
      • sauk Re: rezonans magn a borelioza 04.07.05, 15:32
        witam
        mi akurat EEG nie robiono. miałem natomiast robioną tomografię głowy. OB, ktore
        podobno również powinno wykazać stan zapalny w organizmie, wyszło zadziwiająco
        niskie. zaznaczam iż te badania wykonane zostały w chwili, gdy te zawroty głowy
        były tak silne, że nie pozwalały praktycznie na poruszanie sie. poza zawrotami
        mam czasami nudności i objawy choroby lokomocyjnej, ale te miałem już przed
        zakażeniem - nerwica. no chyba że są skutkiem jakiegoś wczesniejszego zakażenia
        boreliozą, po którym nie było żadnego rumienia, czego równiez teraz nie mogę
        wykluczyć, bo kleszczy w zyciu już wiele miałem... w dodatku jak gdzieś
        wyczytałem, wcale nie trzeba być ugryzionym aby zachorować na boreliozę..
        wystarczy podobno sam kontakt nimfy ze skórą, czy chociażby wypicie mleka od
        zakazonej boreliozą krowy... podobno równiez końskie muchy ją przenoszą ale
        najczęsciej jednak o boreliozę wini się ugryzienie zarażonego kleszcza. a co do
        komarów to żaden naukowiec nie potwierdza, ani tez nie wyklucza na 100 %
        • peste Re: rezonans magn a borelioza 04.07.05, 15:43
          Fakt, ja nie pamietam zebym kiedykolwiek byla ugryziona przez kleszcza, ale tu
          gdzie mieszkam jest ich mnostwo. Mam kilka psow i od czasu do czasu jak je
          zaczynaja zbierac, pryskam je specjalnym plynem. Pare razy robilismy
          dezynfekcje, ale po miesiacu jest to samo. Lekarz jednak po wyniku Ig M
          pokraktowal mnie jak natreta, oczywiscie o boreliozie chronicznej chyba nie
          slyszal.
    • sauk Re: rezonans magn a borelioza 11.07.05, 19:43
      witam
      dzisiaj odebrałem wynik ponownego badania na IgG: 13,1 U/ml gdzie jak podano
      min 16,0 a max 22,0 zaś norma -
      czas udać się do lekarza wink w wawie, po wizycie opowiem o wrażeniach wink
    • viiking Opis zmian w rezonansie i SPECu 19.07.05, 08:43
      www.lyme.numernet.pl/mri.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka