Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

14.08.05, 12:24
Proszę o pomoc w interpretacja wyników analizy płynu mózgowo-rdzeniowego. Mój
nerolog prowadzący w miejscu zamieszkania nie umiał odpowiedzieć.Według Pani
Profesor z klinki neurologicznej wyniki te wskazują na SM.
Wyniki
1. Stężenie IgG w PMR nieznacznie podwyższone.
2. Wskażnik albuminowy podwyższony
3. Bariera krew-PMR nieszczelna.
4. Indeks produkcji IgG de nove prawidłowy
5. W badanym PMR nie stwierdzono obecności prążków oligoklonalnych w klasie IgG.
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Interpretacja wyników 14.08.05, 18:20
      Dla mnie to sa niespecyficzne zmiany. Jak chcesz wykluczyc SM to sobie zrob rezonans magnetyczny mozgu i rdzenia a nie polegaj na takim wyniku.
      PS
      Bariera jest nieszczelna takze w boreliozie.
      • kadlubzyga Re: Interpretacja wyników 14.08.05, 21:31
        Miałem już rezonans magnetyczny mózgu oraz rdzenia kręgowego. Rezonans
        magnetyczny mózgu nie wykazuje żadnych zmian. Zmiany występują w rdzeniu w
        odcinku szyjnym w postaci smugi. "W obrębie szyjnego odcinka rdzenia widoczne są
        patologiczne obszary o podwyższonych sygnałach sekwencji T2 i STIR, niewidoczne
        sekwencji T1 odpowiadające zmianom deminizacyjnym. Podożylnym podaniu środka
        kontrastowego nie uwidoczniono patologicznego wzmocnienia intensywności
        sygnałów" taki opis rezonansu otrzymałem.

Czy te zmiany odpowiadają SM-owi lub chorobie pokrewnej?
        • artur737 Re: Interpretacja wyników 14.08.05, 21:38
          SM jest wiec nieco bardziej prawdpodobny niz myslalem. Nie wiem, czy na tym
          etapie uda ci sie miec postawiana ostateczna diagnoze. Byc moze twoja diagnoza
          potwierdzi sie pozniej przy powtornych badaniach rezonansu za rok lub dwa.

Borelioza ciagle nie jest wykluczona, ale robi sie mniej prawdopodobna.

Zrobiles badania na borelioze Western blot i PCR? Gdyby ktores z nich wyszlo
          dodatnio to mialbys diagnoze.

SM leczy sie sterydami (najczesciej); gdybys dostal sterydy na SM a mial
          borelioze to nastapiloby duze pogorszenie zamiast poprawy.
          • kadlubzyga Re: Interpretacja wyników 14.08.05, 22:08

Byłem leczony sterydami "Solu Medrolem" i czułem się bardzo żle.
            Nie robiłem badania na borelioze Western blot i PCR? mam zrobione badanie Pc
            p/B. burgdorferi nie stwierdzono obecnosci pc w klasie IgM i IgG w badaniu krwi.
            Co TY o tym sądzisz?
            • artur737 Re: Interpretacja wyników 14.08.05, 22:25
              Sadze, ze powinienes zrobic te badania czyli Western blot (np w Warszawie w
              PZH) i gdyby wyszlo ujemnie (polowa chorych z borelioza nie ma wykrywalnych
              przeciwcial we krwi; przeciwciala zaczynaja pojawiac sie u nich po wielu
              miesiacach leczenia antybiotykami kiedy uklad immunologiczny staje sie mniej
              obciazony choroba) to zrob jeszcze badanie PCR. W FAQ znajdziesz wiecej
              informacji na temat tych badan, co gdzie i za ile.
              Niestety, ale wydaje sie, ze te badania musza byc pokryte z wlasnej kieszeni.
              Przed PCR wez antybiotyki przez kilka dni tak jak jest to opisane w FAQu. Masz
              do wyboru 3 metody. Zwiekszysz w ten sposob szanse wykrycia choroby ... jezeli
              masz borelioze. Przy okazji tez zobaczysz czy ci sie nie pojawi 3 dni po
              antybiotykach reakcja Herxermera typowa dla boreliozy.

W boreliozie zmiany w mozgu i rdzeniu wykrywalne rezonansem sie zdarzaja, choc
              najczesciej wszystko jest bez zmian.

Jestes niestety trudnym przypadkiem.
              • kadlubzyga Re: Interpretacja wyników 14.08.05, 22:46
                Dziękuję za pomoc. Jestem bardzo trudnym przypadkiem. Gdyby był to SM to
                wyszłyby prążki oligoklonalne( występuja u 95% chorych na SM), ale ich niemam
                dlatego szukam innej przyczyny mojego stanu zdrowia (osłabienie i nidowład
                lewej kończyny, oraz wiele zmian, które występują przy boreliozie). Zrobię te
                badania i zobaczę co dalej.
                • kadlubzyga Re: Interpretacja wyników 17.08.05, 23:16
                  Artur mam anginę i biorę antybiotyk AMOKSIKLAV 3 X 625 mg. Czy pojawi się
                  również 3 dni po antybiotykach reakcja Herxermera typowa dla boreliozy? Czy mogę
                  wykonać badanie PCR?
                  • artur737 Re: Interpretacja wyników 17.08.05, 23:47
                    Jezeli to amoksycylina to bierzesz mikroskopijna dawke leku wiec raczej sie nie spodziewaj herxa (jezeli masz borelioze). Musialbys brac 3 albo lepiej 4.5 g dziennie.
                    • kadlubzyga Re: Interpretacja wyników 21.08.05, 22:06
                      Artur, mam pytanie czy jednym z objawów boreliozy może być metaliczny smak w ustach?
                      • artur737 Re: Interpretacja wyników 23.08.05, 06:56
                        Toksyna bakteryjna moze zmieniac zmysl smaku a takze wywolywac dretwienia jezyka. Jakkolwiek opisu 'metaliczny smak' jak dotad nie spotkalem w tym odniesieniu.
    • artur737 Re: Interpretacja wyników 10.08.06, 18:31
      Podbijam by nie zniknal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka