Dodaj do ulubionych

Doksycyklina

04.10.05, 00:15
Dzis napisze troche o doksycyklinie. Jest to ogolnie bardzo dobry antybiotyk na borelioze i wiele osob wyzdrowialo z przewleklej boreliozy nie uzywajac nic innego jak tylko monoterapie doksycyklina. Poczatkowy sceptyzm co do tego antybiotyku by spowodowany po prostu niedostatecznymi dawkami. Dawka tego antybiotyku musi byc wieksza niz typowo przepisywana przez ignorantow
leczenia boreliozy typu 100-200 mg dziennie. Wg ILADS powinno sie brac dawki 400 mg lub nawet 600 mg dziennie. Mozna tez pulsowac gdyby ktos zle znosil wysokie dawki: 4-5 dni w tygodniu dawka 400-600 mg dziennie i reszte dni w tygodniu tylko po 300 mg. Zwykle bierze sie ja co 12 godzin ale mozna tez co 8 godzin gdyby np bral 3 tabletki dziennie i mial klopoty z ich
dzieleniem.

Mozna zwiekszyc skutecznosc doksycykliny poprzez dodanie do leczenia bromelainu, ktory jest wyciagiem z ananasa (2 razy po dwie
kapsulki) oraz srodka zobojetniajacego lizosomy, np Amantadyny 200-300 mg dziennie lub Plaquenilu 400 mg dziennie.
Doksycykline mozna tez laczyc z Tinidazolem 500-1000 mg dziennie lub z Metronidazolem do 500 mg dziennie gdyby komus bylo malo samej doksycykliny.
Te leki nalezy raczej dolaczyc pozniej aby uniknac zbyt silnej reakcji Herxeimera.

Czasami jednak leczenie doksycyklina jest obarczone tak duzymi objawami ubocznymi, ze kontynuacja leczenia tym antybiotykiem jest niemozliwa i wtedy trzeba wybrac inne leczenie.

Doksycyklina jest szczegolnie wskazana na zime poniewaz skora staje sie po niej bardzo wrazliwa na slonce a przy krotszych dniach i pod grubym ubraniem latwiej uniknac problemow.
Obserwuj wątek
    • pasquale Re: Doksycyklina 04.10.05, 22:09
      Artur dziekuje za zebranie informacji o Doksy, zwlaszcza za podanie
      sugoerowanych dawek odnosnie Tinidazolu i Metro.
      co do tego slonca to przestrzegam rowniez innych bioracych ten lek (m.in we
      wczesniejszym swoim poscie) - reakcja na slonce jest bardzo silna i pomimo
      wyleczenia powraca jesli nie stosuje sie odpowiednich filtrow, nawet na sloncu
      wrzesniowo-pazdziernikowym.

pozdrawiam
      • stuffan Re: Doksycyklina 09.12.06, 23:10
        chcialem zapytac wlasnie
        co jest lepsze,albo inaczej bardziej skuteczne??

ja biore duomox a wszyscy pisza ze lepsza jest doxycyklina

juz nie wiem co myslec

ktos sie orjentuje???

• artur737 Re: Doksycyklina 02.03.06, 02:51
      Zbliza sie wiosna i lato. Podbijam watek w celu przypomnienia, ze leki z grupy tetracyklin: doxycyklina, minocyklina, tetracyklina bardzo uwrazliwiaja skore na slonce. Nalezy bardzo uwazac, bo mozna doznac powaznych poparzen nawet w samochodzie przez szybe. Gdyby slonca dalo sie unikac to lepiej przejsc na lato na inne antybiotyki.
      • marteczkac1 Re: Doksycyklina 02.03.06, 09:37
        Ja wczoraj wziełam pierwszą dawke doksy i niestety po 20 minutach byłam cała
        zsypana czerwonymi piekącymi krostami, dostałam domięsniowo coś od
        uczulenia.Więc chyba nie moge brać tetracyklin?????-szkoda!!!!! Jeśli ktoś
        zaczyna kurację doksy proponuje zacząć od najmniejszej dawki i zobaczyć czy nic
        się nie dzieje.
        • idanta Re: Doksycyklina 28.03.06, 21:20
          Odswiezam ten watek poniewaz przeszlam na doxy.
          Mam brac 3x200 mg.
          To chyba najwieksza dawka.
          Czy oprocz unikania slonca ,sa jeszcze jakies przeciwskazania?
          A jak watroba radzi sobie z doxy?
          Czy nalezy zazywac duzo probiotykow bo lekarz nic mi nie zalecil?
          Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje.

• iwna19 Re: Doksycyklina 28.03.06, 21:31
            jak najwiecej probiotykow!!! zeby nie dostac Clostridium Diffivcile i nie
            nabawic sie zapalenia jelita, a w tej dziedzinie jestem weteranka i
            ekspertem wink bierz nawet po 3 tabletki Enterolu dziennie. Co prawda jest to
            rujnujace finansowo, ale przynajmniej nie bedziesz latac po kilkanascie razy do
            toalety i umierac na bol brzucha wink pozdrawiam!
    • spinka7 Re: Doksycyklina 04.12.06, 17:56
      Arturze,
      nie chcę przynudzać, ale ponawiam pytanie czy wsrod wspomnianych przez Ciebie
      objawów ubocznych doxy moze byc rzut na oczy? Problem dokładnie opisałam w wątku
      "mroczki przed oczyma".
      A może krętki z innych części ciała uciekaja przed doxy do oczu, gdzie być może
      penetracja abx jest mniejsza?
      Pozdrawiam
    • taliza Re: Doksycyklina 04.12.06, 19:49
      Witam,
      Od sześciu tygodni biorę, po raz drugi, 3 x 100 doxy i 4 x 1 duomox. Czuję się
      ok. Moja kuracja będzie trwała jeszcze min 3 miesiące.
      Pod koniec grudnia wyjeżdżam do ciepłego klimatu. Jaki antybiotyk powinnam
      zażywać w tym czasie aby nie narazić skóry na działanie promieni słonecznych.
      Mimo, że będę unikała słońca kontakt będzie nieunikniony.
    • tinciao Re: Doksycyklina 05.12.06, 15:25
      ...pomimo zaleceń brania doxy na czczo, ze wględu na lepsze wchłanianie ja musiałam spasować...za każdym razem wymiotowałam...zastanawiam się jak mam rozumieć, że pomiomo wyleczenia silna reakcja na słońce nadal występuje?...czy to oznacza, że nawet po skończonej antybiotykoterapii i odstawieniu doxy nietolerancja słońca przez skórę pozostaje na stałe?...
      • szympek88 Re: Doksycyklina 05.12.06, 16:51
        Nietolerancja na słońce wystepuje tylko w trakcie przyjmowania doxycyklny i w
        pewnym okresie po zaprzestaniu brania leku. Doksycyklina dośc szybko sie wydala
        także dość szybko po skończeniu brania antybiotyku mozna nawet się opalaćsmile
        • welwiczia1 Re: Doksycyklina 06.12.06, 11:05
          Mam watpliwosci: wczesniej czytalam na forum, że tetracyklin, czyli rowniez
          doxycykliny nie podaje sie z metronidazolem.
          Tymczasem teraz Artur napisal: doxy mozna podawac z Metronidazolem do 500 mg
          dziennie.
          Czy to 500 mg dziennie to maksymalna dawka?
          Z czym dobrze łączyć metronidazol, tak zeby dojsc do dawki 1500 mg? Wiem, ze z
          penicylinami, ale proszę o przyklady? Jakimi i w jakich dawkach?
          Czy penicyliny przenikaja bariere krew - mozg? Ktore sa szczegolnie wskazane
          przy przewleklej boreliozie?
          Pozdrawiam i prosze o odpowiedz
          • laurawroc Re: Doksycyklina 06.12.06, 11:25
            mój lekarz nie zaleca łaczenia doxy z metro .
            poniżej cytat o metronidazolu ( to Flagyl)
            "Flagyl: This drug is used to treat the cystic form of Lyme Disease as it is
            capable of killing spirochetes that are in the cystic form. Flagyl should not
            be used with Tetracyclines (according to Dr Burrasccano). Use either
            Penicillins or Cephalasporins.Do not consume ANY alcohol with Flagyl or you
            will have a severe reaction.Many people find that they get a very strong
            reaction from this drug and it is advisable to slowly build up to the maximum
            dose."

• ccicci Re: Doksycyklina 11.07.07, 18:39
            W ulotce informacyjnej załączonej do doxycykliny jest napisane, że działa
            na "bakterie tworzące formy przetrwalnikowe", więc może na cysty też.
            Ja mam inny problem. Co można brać zamiast doxy?
            Po dwóch dniach brania doxy wysiada mi układ moczowy, przestaję sikać. Mam
            potworny ból i palenie cewki moczowej. Dzień i noc siedzę na kibelku i
            spuszczam po kropelce. Różne ziółka moczopędne nie pomagają. Ulgę, ale
            krótkotrwałą przynosi tylko zjedzenie dużej porcji czereśni (ok. 1 kg
            dziennie). Nikt tutaj nie uskarżał się na tego typu nietolerancję. Sezon na
            czereśnie się skończył, co teraz?
      • rzepex Re: Doksycyklina 16.11.07, 09:36
        @tiniciao

Mój lekarz zalecił mi zażywanie doksy po jedzeniu (dal osłony żołądka), jako że
        doksy w większych stężeniach jest drażniąca... Może więc stąd dolegliwości ze
        strony układu pokarmowego, takie jak nudności i wymioty?
    • welwiczia1 Re: Doksycyklina 06.12.06, 13:20
      Tak wlasnie myslalam. A moglabys mi Laura napisac co dobrze łączy sie z
      metronidazolem? Chodzi mi o konkretne nazwy, a nie ogolne stwierdzenie, ze
      penicyliny i makrolidy smile
      Czym Ty sie leczylas?
      Ja lada dzien bede zmieniac tetracykline na cos innego i chce sie przygotowac smile
      • laurawroc Re: Doksycyklina 07.12.06, 11:23
        odbierz maila prosze,
    • stuffan Re: Doksycyklina 09.12.06, 23:11
      i jeszcze jedno
      a ten lek co to jest???

niby jakis dobry na BB

tegoklarytromycyna

co to jest ??
      • amorejalo Re: Doksycyklina 09.12.06, 23:43
        Nauczysz się, nauczysz.
        Zanim się wyleczysz to będzisz musiał trochę postudiować medycynę.
        Nie jednego lekarza jeszcze zadziwisz.
        • stuffan Re: Doksycyklina 09.12.06, 23:51
          z tego co widze to pewnie tak bedzie sam zostane lekarzem hehehehehe

zawsze to cos nowego w zyciu

teraz jestem muzykiem
          nawet nie snilem ze cos takiego mi sie przytrafi

mam pecha i tyle smile)

co za los

ale ja nigdy sie nie poddaje

nawet nie miewam takich pomyslow

teraz szukam informacji jakie antybiotyki i w jakich dawkach sa najskuteczniejsze

ktos mi powie co moge brac poza duomox???

bo to teraz biore

2 tabl dwa razy dziennie

• stuffan Re: Doksycyklina 10.12.06, 00:45
            artur to chyba jest lekarzem co ???

wie chyba wszystko

jestem pod wrazeniem !!!!!!!!!!

poprostu szok ze wie o tym wszystko

poprostu jak obsesja

• welwiczia1 Re: Doksycyklina 10.12.06, 09:46
              Tak sie zastanawiam, czy skoro tetracyklina i doxycyklina to abx z grupy
              tetracyklin, to czy jest sens po trzymiesiecznej kuracji tetracykliną wchodzic
              teraz w doksycykline? Czy te dwa abx mają odmienne działanie?
              • stuffan Re: Doksycyklina 11.12.06, 00:49
                mam pytanie
                ale to i tak raczej glupie co robie bez pytania ale nie ma wyboru
                tak wiec zwiekszylem sobie sam dawke na 5 g dziennie
                az do jutra
                jutro rano ide po recepte juz na doxy
                i zasune sobie odpowiednia dawke
                i do tego priobiotyki

mam nadzieje ze nie padne od tego
                z tego co juz wiem to max 400 mg na dobbe
                jak narazie

no i jade do krakowa to juz raczej pewne

tylko musze w pracy ustalic co i jak

ehh no i kasa sad

przekonalem babke w wawie zeby mi przepisala doxy w odpowiedniej ilosci
                jest to lekarz pediatra wprawdze ale chciala oczywiscie dostep do informacji
                medycznych na ten temat wiec od razu dalem jej adres forum i opwiedzialem co i jak

nie sadze zeby zmienila specjalizacje albo specjalnie sie uczyla od nowa
                ale chyba jej to nie zaszkodzi
                tym bardziej ze daje mi mocne doxy

bo to co mam to masakra

Pani z wolskiej jaja sobie roi z ludzi

dzieki Bogu ze mam taki ciekawski wnik bo jak by nie to to nic bym nie wiedzial
                a tu dzieki wam dowiedzialem sie juz bardzo duzo

dzieki

smile))

pozdro

czemu ten narod nasz jest taki oganiczony na nauke ehhh

(mam na mysli srodowisko medyczne)

moze trzebaby zaczac prowadzic akcje juz na uczelni gdzie ucza sie medycyny zeby
                ich uswiadamiac i byc moze dzieki temu mlodzi ludzie po studiach bede sie tym
                zajmowac

hehehe powiedzial co wiedzial

wiem wiem

spadam spac

nareczqa
                • amorejalo Re: Doksycyklina 11.12.06, 09:54
                  Widzę żę już pierwsze doświadczenia ze służbą zdrowia masz za sobą, a więc
                  witaj w klubie smile
                  Teraz widzisz jaki jest stan wiedzy i rozumiesz dlaczego nas nie satysfakcjonuje
                  to co oferuje oficjalna służba zdrowia.
                  Dlatego powstało nasze stowarzyszenie aby ten stan zmienić.

A co do twojego leczenia to ja ci proponuje nie przerywać duomoxu, tylko nadal brać dawkę jaką sobie ustaliłeś i do tego możesz dołączyć doxy .
                  Dużo ludzi stosuje tą kombinację, moja żona od wczoraj do 6g duomox dołączyła 400mg doxy, a waży 55kg.
                  Poza tym doxy można brać do 600mg, a nie jak myślisz że 400mg to już max.
                  Dawka na kg. masy ciała to 5-6mg/kg, to przy twojej masie 100kg dawało by dawkę
                  500-600mg doxy/dzień.
                  400mg to jest dawka początkowa którą następnie powinno się zwiększać gdy organizm już przywyknie.
                  Ciągnij narazie to co masz, a resztę omówisz na wizycie w krakowie.

A co do twojej doktor pediatry, to i tak dobrze że zainteresowała się tematem, bo ja myślałem że prędzej dostaniesz od niej skierowanie do psychiatry a nie
                  receptę.
                  Będziesz też jej potrzebował żeby na miejscu ci pomagała (badania, konsultacje,itd), więc dobrze byłoby żeby coś wiedziała i nie była przeciw.
                  Dobrze sobie radzisz, gratuluję i pozdrawiam.
                • amorejalo Re: Doksycyklina 11.12.06, 10:11
                  Przeczytaj jeszcze sobie ten wątek :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=49428801
                  Ten szympek ma 17 lat, a popatrz jak sobie chłopak poradził.

Pozdrawiam
                  • stuffan Re: Doksycyklina 11.12.06, 16:29
                    czesc

dzieki za dobre slowo

tak tez zrobie jak mowisz od jutra zaczne te 400mg doxy brac

a co do Pani doktor to spodziewalem sie wiekszego zainteresowania z jej
                    strony,ale i to dobre
                    cos tam poczytala itd
                    wymoglem na niej obietnice ze poczyta wiecej ,powedzialem jej ze zamiezam tak
                    wlasnie sie leczyc no i jesli chce mi pomoc to musi sie w temat wgryzc

inaczej nie da rady

powiedziala mi dzis ze maxymalna dawke doxy to ona moze przepisac 100 mg na
                    dzien i to jest duzo
                    wiec ja jej na to ze prosze niech czyta itd

no i zmienila zdanie
                    ale same posty jej nie przekonaly tylko te materialy dla lekarzy
                    mam to wszystko tylko po angielsku

ciekawe czy jest gdzies to samo tylko po polsku
                    jak nie ma to trzebaby to rzetlumaczyc
                    bo angielski u naszych lekarzy(nie wszystkich) jest na poziomie ............

takim wlasnie

dzwonie zaraz do krakowa do i sie umawiam

wiem ze zuza juz dwonila i wstepnie sie umowila

ehh

pozdrawiam

a !!! i wniknolem w te diete i juz od jutra ja wprowadzam
                    wlasciwie to juz ja wprowadzilem

ehh i piwka nie wolno i wodeczki sad

no nic

wnikam teraz w te hexy ,co to jest i jak tego uniknac
                    pelen odjazd

i do tego w niedziele gram koncert a nie wiem jak przyjme doxy

oby bylo wszystko ok

pozdrawiam

• dorota1011 Re: Doksycyklina 12.12.06, 11:20
      czytałam że doksycyklina jest skuteczna w monoterapii- a co z cystami bb??? czy
      doksy działa na wszystkie formy bakterii?
      • sankaj Re: Doksycyklina 10.07.07, 01:56
        dorota1011 napisała:

> czytałam że doksycyklina jest skuteczna w monoterapii- a co z cystami bb??? czy
        >
        > doksy działa na wszystkie formy bakterii?

Właśnie , bardzo to teraz mnie interesuje , więc prosiłabym o odpowiedź bo nie
        mogę się jej doszukać na forum ( być może coś przeoczyłam ).
        Z góry dzięki i pozdrawiam .
        • likorek Re: Doksycyklina - do sankaj 10.07.07, 09:33
          doxy jest w monoterapii OK ale po jakimś czasie należy włączyć inny antybiotyk
          i jeżeli wystąpi herx to ją zmienić. Pomimo, że doxy działa też na cysty to po
          pewnym czasie trzeba włączyć do kuracji metro lub tini i obserwować. Takie info
          jest od franiolka na wątku "amoxy...".
          • sankaj Re: Doksycyklina - do likorek 11.07.07, 00:45
            Dzięki likorek smile
            • franiolek1 Re: Doksycyklina - do likorek 11.07.07, 00:54
              Nie doxy nie dziala na cysty. Cysty tworza sie w mniejszym stopniu przy doxy
              niz np przy amoxycylinie czy cefalosporynie.
              Badania nad cystami sa jeszcze rzadkoscia i zazwyczaj dotycza cyst na szkielku,
              co moze sie okazac sprzeczne z tym co sie dzije w ludzkim organizmie.
              Metro lub tini nalezy wiec wedlug mnie wlaczyc w czasie kuracji, ale przy doxy
              mozna troche odczekac. Tak mysle....
              • likorek Re: Doksycyklina - do likorek 11.07.07, 09:42
                dzięki franiolku - ja zawsze coś pokręcę. A jak myślisz ile poczekać z tym tini
                czy metro - czy 3 miesiące na doxy to dobry czas, żeby coś dołączyć? Czy jak
                będzie herx to włączyć na stałe (np. w pulsach przez 2 tygodnie z przerwami 3-
                tygodniowymi)?
                • zalesiu Re: Doksycyklina - do likorek 11.07.07, 09:58
                  W tym wątku artur napisał o nowych wytycznych dla metro i tini:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=65639302
    • dorota1011 Re: Doksycyklina 13.12.06, 15:51
      hej. ponawiam pytanie- czy doksy działa na wszystkie formy krętka skoro
      monoterapia jest wystarczająca? a co z cystami?
    • nataszkam Ważne! Info od farmaceuty! 20.12.06, 19:53
      Przy realizacji recepty, farmaceuta zapytał mnie, czy wiem, czego unikac
      podczas kuracji unidoxem. Powiedzialam o unikaniu światła. Dopowiedział o
      unikaniu mleka, kefirów, jogurtów i wszelkich innych źródeł wapnia (także tego
      w tabletkach i z witaminami, oczywiście), bo to może zneutralizować działanie
      leku, tzn. raczej ten lek unieczynnić, bo tam sa jakies wiązania z wapnem w tym
      leku i każdy dodatkowy wapń zadziała fatalnie. Dotyczy to tak unidoxu, jak i
      doxycykliny.
      Czy ktos cos więcej wie na ten temat???
      • artur737 Re: Ważne! Info od farmaceuty! 20.12.06, 22:06
        Mleka i wapnia lepiej nie, a zwlaszcza przed i po tetracyklinie (2 godziny przed i 2 po). Troche sie da wcisnac mleka i sera jak ktos bardzo chce a np bierze tetra lub doxy 2 razy dziennie.

Przy dawkowaniu co 8 godzin jest trudniej.
        • niko161 Re: Ważne! Info od farmaceuty! 21.12.06, 12:23
          Juz ktos pisał zeby przy zażywaniu doxy unikać wapnia - zaczełam tak robić...
          Efekt? Po pewnym czasie mój organizm bardzo mocno się go domaga - niamal snią
          mi się mleka, jogurty, kefiry... A jeśli ma sie na coś tak straszną ochotę to
          znak ze mocno tego czegoś organizmowi brakuje... poza tym przśladuje mnie
          zacytowana kiedys na forum historia o psie któremu sie czaszka zapadła (jemu -
          od boreliozy ale to z powodu jakiegoś zżerania kosci przez krętki)
          i ja muszę przemycać troszkę tego waonia chociaz...
          • nataszkam Re: Ważne! Info od farmaceuty! 21.12.06, 12:42
            Wapń jest obecny także w pokarmie roślinnym i na okres leczenia doxy (chocby
            kilka miesięcy) jest on wystarczający i osteoporozy id tego na pewno nie
            dostaniesz- popatrz na zwierzęta- one mleka nie pija, a oseoporoza im nie
            grozi smile;poza tym- może to miec związek z MP jak wrotek pisze (o wit. D).
            Natomiast w kefirkach, jogurtach itp jest go po prostu za duzo dla tego leku
            (taka bomba- raz i dużo. Jak pisałam- ja się na tymnie znam, ale farmaceuta byl
            naprawdę obeznany z tematem
            Niko- dostałas mojego maila?
            • niko161 Re: Ważne! Info od farmaceuty! 21.12.06, 13:54
              mnie z roślinnego widocznie nie wystarcza... cisnie mnie na te mleczne
              smakołyki jak licho... A z tym psem - tak dla smiechu chciałam (chociaż jak
              pomyślę to wcale mi do smiechu nie jest...). Maila dostałam i mogę jeszcze ze
              trzy osoby dookoptować (jeśli beda chciały)
              • magda4853 Re: Ważne! Info od farmaceuty! 02.05.07, 11:35
                Witam wszystkich. W Polsce nie ma doxycykliny w ampułkach. Czy ktoś może wie
                czy w Niemczech kupię na receptę wystawioną przez polskiego lekarza
                doxycyklinę w ampułkach do podawania dożylnego?
                Czy ktoś z Was leczył sie doxycykliną podawaną dożylnie i z jakim skutkiem?
                Będę wdzięczna za informację.
                • zazule Re: Ważne! Info od farmaceuty! 02.05.07, 11:56
                  Nie ma. Ja wykupiłam ostatnie 10 z aptek szpitalnej- tam moga jeszcze byc-
                  prawie przedatowanych. Dostawałam do zylnie bo wysaidł mi zoładek. Brałam do
                  złyły w łokciu i do zyły miedzy dłonia i łokciem. Spływ musi byc b powlny- ale
                  100mg nie powinno isc szybciej niz 1.5godziny- troche piecze. 100mg
                  ropzuszczasz w 500ml NACL lub glukozy.. Ja brałam na chlamydie pn (protokół
                  leczenia przewiduje 200mg dziennie) na pewnoe lepiej penetruje niz doustna -
                  naisliły mi sie Herxy. Jednak nie wyobrazam sobie zeby ktos tak brał 400mg
                  dziennie- zyły nie wytrzymją długo. Mi wytrzymały kilka dni.
                  pozdr
                  zaz
                  • skoga Re: Ważne! Info od farmaceuty! 02.05.07, 14:28
                    Ja leczylam sie najpierw 10 dni pozniej 21 dni doxy dozylnie. Moja ciocia jest
                    pielegniarka pracuje na o. ratunkowym i na pogotowiu. Zalatwila mi u swoich
                    znajomych kolezanek w aptece, ze sciagnely mi doxy w ampulkach. To bylo w
                    grudniu i mowily, ze moge brac ile potrzebuje. Bralam 200 na dobe i
                    rozpuszczalam glukozie 5% 250 ml. Wlew mialam na ok 1 godzine i tolerowalam
                    dobrze. Bralam jednoczesnie lek wzmacniajacy zyly, niestety nie pamietam nazwy.
                    W momencie kiedy pekaly mi zyly, bo tak tez sie zdarzaly, czy tez po zmianie
                    wenflona, robilam oklady z Borasol na wacik, nastepnie kladlam na to folie,
                    wiekszy wacik, folie i bandazem obwijam, aby bylo cieplo. Siniaki i zapalenia
                    bardzo szybciutko sie goily. Dbalam tez o to, aby reka podczas podawania
                    kroplowki caly czas byla ciepla, wiec przykrywalam ja kocykiem np. smile. Pod sam
                    koniec praktycznie bolaly mnie bardziej rece od kucia, a problemow z
                    przyjmowaniem doxy nie mialam naszczescie smile.
                    • magda4853 Re: Ważne! Info od farmaceuty! 02.05.07, 15:01
                      Czy pomogło? Jak się teraz czujesz po tym leczeniu i jak oceniasz to leczenie?
                      • zazule Re: Ważne! Info od farmaceuty! 02.05.07, 19:09
                        Moze z glukozą jest lepiej. U mnie z zyłami był taki problem ze wczesnie były
                        juz strasznie słabe porobiły sie zrosty - miałam za duzo badan z krwi w b
                        kórtkim okresie czasu. W trakcie brania doksy zachorowałm na grype jelitowa
                        wiec dodtakowa dostawałam kroplówki i pewnie daltego zyły odmówiły wspołpracy,
                        pewnie jak sa dobre zyły to mozna dłuzej pocignać.
                        Mysl ze zagranica moze byc doxy w ampułkach bo z tego co wiem to tylko u nas
                        wycofano.
                        pozdr
                        zaz
                        • skoga Re: Ważne! Info od farmaceuty! 03.05.07, 12:12
                          Rownoczesnie z doxy bralam amoxy 6g. Wtedy mialam bardzo silny bol w biodrze,
                          taki, ze po 5 minutach siedzenia musialam wstac bo nie moglam wytrzymac. Ten
                          bol stopniowo sie zmniejszal i do tej pory dokladnie z tym biodrem mam
                          calkowity spokoj. Wtedy bralam rowniez Detralex (na wzmocnienie zyl). Nie wiem
                          co mi dokladnie pomoglo. Teraz jak tylko zrobie badania PCR to chce zaczac
                          leczenie wlasnie od doxy. Doxy w ampulkach mozna zalatwic, najlepiej poprzez
                          apteke szpitalna, badz taka ktora wspopracuje ze szpitalem. Wycofano jedynie z
                          normalnej sprzedazy z aptek dltago, iz nie jest powszechnie stosowana w
                          leczeniu domowym. W szpitalach caly czas ja kupuja. Napewno wiem, ze to
                          leczenie mi pomoglo i to sporo i zaluje, ze musialam je przerwac bo pewnie
                          teraz moze bym zbilzala sie do konca. Moj znajomy leczyl sie pol roku na samej
                          doxy i twierdzi, ze jest wyleczony.
                          • zazule Re: Ważne! Info od farmaceuty! 03.05.07, 20:57
                            Nie wiem jak to dokładnie jest z doksy ale ja mam tez z apteki szpitalnej i nie
                            sa w stanie wiecej sprowadzic bo podobno juz zaprzestano produkcji. Mi b
                            chetnie dali wszysko co mieli po powiedzieli ze i tak tego w szpitalu sie juz
                            nie uzywa.
                            pozdr
                            • magda4853 Re: Ważne! Info od farmaceuty! 04.05.07, 17:56
                              Bardzo dziękuję za odpowiedzi. To są dla mnie bardzo ważne informacje.
                              Też mam problem z biodrem i mnóstwo innych dolegliwości,ale jest coraz lepiej
                              właśnie po doxy.
                              Kiedyś źle znosiłam ten lek, ale to prawdopodobnie była sprawa nieodpowiedniej
                              diety i piłam zbyt mało płynów.Jest tylko jeszcze jeden problem-lato na
                              doxy.Przecież latem nie jest się wstanie uniknąć słońca. Chwilowo wypadałoby
                              się leczyć czymś innym.Pozdrawiam.
                              • zazule Re: Ważne! Info od farmaceuty! 04.05.07, 20:18
                                Nie wiem czy czytałas jest info w innym watku, ze doksy mozna z produktami
                                mlecznymi.
                                pozdr
                                zaz
    • likorek Re: Do zalesiu 11.07.07, 10:30
      dzięki, chciałam się tylko upewnić. Nie wiem tylko kiedy to tini najlepeij
      włączyć?
      • ccicci Re: Do zalesiu 12.07.07, 11:17
        Po dwóch dniach brania doxy wysiada mi układ moczowy, przestaję sikać. Mam
        potworny ból i palenie cewki moczowej. Dzień i noc siedzę na kibelku i
        spuszczam po kropelce. Różne ziółka moczopędne nie pomagają. Ulgę, ale
        krótkotrwałą przynosi tylko zjedzenie dużej porcji czereśni (ok. 1 kg
        dziennie). Nikt tutaj nie uskarżał się na tego typu nietolerancję. Sezon na
        czereśnie się skończył, co teraz?
    • zalesiu Re: Doksycyklina 16.11.07, 08:06
      up
      • katowiczanka10 Re: Doksycyklina 25.11.07, 18:10
        Przeczytalam caly watek i nie znalazlam....
        Podawac unidox na pusty zoladek,czy z jedzeniem?
        pozdr kasia
        • rzepex Re: Doksycyklina 25.11.07, 18:45
          Moim zdaniem po posiłku, tak mi zalecił lekarz, a moje doświadczenia to
          potwierdziły- pewnego dnia wziąłem na pusty żołądek i po 20 minutach zwróciłem.
          Doksy jest drażniąca. Pozdrawiam!
        • bagnowska Re: Doksycyklina 25.11.07, 18:47
          No i co z tymi jogurtami?! Grzegorz stosuje dietę zaleacaną na forum i przez
          dr Beatę a tam jest mnóstwo naturalnych jogurtów... Poradźcie, Kochani , bo
          zgłupiałam...
          • rzepex Re: Doksycyklina 25.11.07, 19:20
            Ja jadę na doksy bez żadnej specjalnej diety jedyne co sie dzieje to brzuch mi
            rośnie, pęcznieje wręcz smile Jogurt jedz a jeszcze lepiej jakieś produkty
            acidofilne z zawartością bakterii. Pozdrawiam!
          • zazule Re: Doksycyklina 25.11.07, 19:44
            Tu jak przewiniesz trochę w dół to poczytasz jak podawać doksy
            www.chlamydioza.pl/index.php?go=4
            Mozna z jogurtami jak najbardziej. Równiez w ksiązce "Antybiotyki
            współczesny stan wiedzy" podają ze moża doksy podawac z produktami
            mlecznymi.
            • nataszkam Re: Doksycyklina 25.11.07, 20:57
              Zazi, ale chodzi o UNIDOX, a nie o DOXYCYKLINę. Tabletek (Unidoxu)
              nie podałabym z mlekiem. Z własnego doświadczenia wiem, że nie można
              unidoxu brac na czczo- trzeba wziąć razem z kromeczką chleba, bo
              inaczej bunt żołądka murowany (może Geodeta cos napisze w tej
              sprawie?).
              To ta sama substancja czynna, ale inna postac leku.
              • domin46 Re: Doksycyklina 25.11.07, 21:08
                ja kupiłem doxyratioM , to też jest jednowodzian tak jak unidox tylko o połowę
                tańszy, w ulotce pisze wyraźnie, żeby nie podawać z mlekiem i produktami
                mlecznymi , bo utrudniają wchłanianie. Pisze też żeby zmniejszyć ewentualne
                dolegliwości żołądkowe że można brać w czasie posiłku.
                Ja jak do tej pory już 3dzień biorę to na czczo i odpukac nic się nie dzieje.

Pozdrawiam
                • zazule Re: Doksycyklina 25.11.07, 21:39
                  Na zwykłej doksy tez pisze o mleku a to nie prawda.

Inne Tetracykliny b łatwo tworzą kopleksy z Ca i Mg (dlatego ich nie
                  wolno podawać szczególnie z mlekiem jak i innymi substancjami
                  spozywczymi). Wchanianie do krwi moze spasć jak utworzą sie takie
                  kompleksy od 50 do 90% i dlatego nie wolno tertacykiln dawac z
                  mlekiem i jedzenim oraz innymi lekami czy suplementami.

Natonmiast doxy ( chodzi o wszyskie formy) nie wykazuja takich
                  tendencji - wiazanie z Ca jest b małe. Nawet jak powstana kompleksy
                  po podaniu z jedzeniem czy z mlekim to stezenie we krwi spada nie
                  znacznie ( w porównaniu z braniem na czczo) ale po 3 godzinach C
                  doxy we krwi jest takie samo jak przyjmowana bez jedzenia.
                  zaz
                  • bagnowska Re: Doksycyklina 26.11.07, 10:07
                    Dzięki!Jak zwykle, niezawodni. Trzymacie mnie przy życiu.Gdzie dostałabym takie
                    natychmiastowe informacje i wsparcie.Grzegorz bierze unidox 2 x dziennie
                    rozpuszczony w wodzie przed jedzeniem.Dobrze toleruje taki sposób. On wogóle
                    wszystko pochłania bez mrugnięcia i z wielkim zapałem, nawet mega herxy go nie
                    zniechęcają i nie zmniejsza dawki.A zestaw ma teraz zabójczy...Czasem
                    zastanawiam się, czy nie mam w domu cyborgawink))Ciepło pozdrawiam z zimnego
                    Wrocławia-Basia
    • lipinski71 Re: Doksycyklina 01.12.07, 09:15
      witam dawno nie pisałem. dzieki tym informacjom dr. Burascano a
      potwierdza to artur, wyleczyłem się i jestem zdrowy. dawke leków sam
      sobie regulowałem, w zależności od herxów. rok po ugryzieniu
      rozpoznałem chorobe, leczyłem sie 8 miesiecy. w końcu dopadło mnie
      słońce i stwierdziłem że dobrze się czuje, to może sprubować czy
      wyzdrowiałem. Test PCR REAL TIME zrobiłem po 2,5 miesiaca od
      skończenia brania doxy. mineło już 5 miesiecy, narazie nie mam
      objawów. zrobie nastepny test w styczniu. wracajcie do zdrowia.
      pozdrawiam
    • domin46 Re: Doksycyklina 09.12.07, 10:59
      biorę doksycyklinę ponad 2tygodnie, od 2-óch dni boli/drapie mnie gardło. Nie
      mam specjalnie jakiś refluksów czy nudności po doksycyklinie. Ale mam
      wątpliwości, czy jest to objaw uboczny doxy czy może się nadziębiłem gdzieś??
      Miał ktoś tak?

Pozdrawiam!
      • arrakis74 Re: Doksycyklina 09.12.07, 20:49
        Brałem doxy 4 miesiące. Po skończeniu miałem ból gardła i migdałów.
        Gardło całe czerwone. Po miesiącu jest nieznacznie lepiej. Pzdr.
        Arrakis
        • katowiczanka10 Re: Doksycyklina 14.12.07, 22:24
          Witajcie,z tego co wyczytalam to unidoxu nie nalezy laczyc z innymi
          lekami, a jak to jest z chlorella czy te algi mozna podac np pol
          godziny po unidox, lub przed?
          • domin46 Re: Doksycyklina 14.12.07, 22:48
            bardziej bym powiedział, że ze 3godziny przed lub ze 2po.
            • katowiczanka10 Re: Doksycyklina 17.12.07, 00:05
              Napiszcie mi prosze czy jesli podaje unidox rano i wieczorem,czy
              czas podawania musi byc idealnie taki sam,tzn czy jesli podam o 10
              rano dnia pierwszego a drugiego o 12 w poludnie ,czy tak mozna?
              Czy jednak musi byc idealnie o tej samej godzinie.
              Pozdr.Ka
              • jmgpk6 Re: Doksycyklina 17.12.07, 07:48
                Pewien profesor od mechaniki mawiał,że idealna w życiu jest tylko
                miłość.jmgpk6
                • franiolek1 Re: Doksycyklina 17.12.07, 09:18
                  Nie Kasiu, doxy mozesz przesunac w czasie. Niektorzy biora Doxy w
                  jednej dawce. Ten antybiotyk utrzymuje sie dlugo we krwi, a
                  prawdopodobnie w wysokim stezeniu jest o wiele bardziej efektywny na
                  kretki bb.
                  Gdy lezalam w szpitalu, podawano mi doxy jeden raz dziennie...w domu
                  rozkladalam na dwa razy.
                  To nie dotyczy innych antybiotykow.
                  • artur737 Re: Doksycyklina 17.12.07, 17:22
                    Doxy podaje sie jak najrzadziej nie dlatego, ze tak dlugo pozostaje we krwi
                    tylko dlatego, ze skutecznosc w przypadku boreliozy wydaje sie byc lepsza przy
                    rzadkim podawaniu w boreliozie i chorobach odkleszczowych. Nie wiadomo dlaczego
                    tak jest.

Tak wiec podaje sie raz lub dwa razy dziennie. Raz dziennie jest pewnie nawet
                    lepiej niz dwa razy dziennie, ale nie kazdy zoladek to wytrzymuje. Czasami zbyt
                    duza dawka na raz powoduje nudnosci i wymioty. Wtedy trzeba przejsc na dawke 2
                    lub nawet 3 razy dziennie.

Podobnie raz dziennie mozna podawac makrolidy lub rifampicyne zupelnie nie
                    kierujac sie okresem poltrwania tych lekow.

Dodam, ze organizm sie czesto przyzwyczaja do lekow i to co na poczatku wydaje
                    sie trudne z uwagi na objawy uboczne typu nudnosci i wymioty z czasem czesto
                    przestaje byc problemem. Ta uwaga dotyczy bardzo wielu lekow a nie tylko doxy
                    lub makrolidow.
                    Czyli moze sie zdarzyc, ze ktos na poczatku musi przyjmowac doxy co 8 godzin,
                    ale np po kilku tygodniach swietnie toleruje jedna, duza dawke dobowa. Tak
                    zreszta jest tez latwiej bo nie trzeba pamietac o lekach co 8 godzin.
                • franiolek1 Re: Doksycyklina 17.12.07, 09:21
                  Pol-zycie doxy jest od 16-22 godzin, wiec pokrywa prawie cala dobe.
                  • domin46 Re: Doksycyklina 17.12.07, 09:25
                    różnie to piszą, ja czytałem 10(+-)8 ; w każdym bądź razie ja też łykam to
                    różnie, dziele na 2razy ale w odstępach czasem 9 czasem 11godzin, jak wyjdziesmile

Pozdrawiam
                    • domin46 Re: Doksycyklina 17.12.07, 09:36
                      pomyłka oczywiście miało być +-6 w odniesieniu do 16godzin.

pozdrawiam
                    • franiolek1 dla francuskojezycznych 17.12.07, 12:45
                      www.biam2.org/www/Sub244.html
                      www.biam2.org/www/Sub1961.html
    • hopekk Re: Doksycyklina 27.12.07, 16:04
      Czy ktoś wie czy w Polsce można kupić doksycyline "pokrytą jelitem" a nie w kapsułkach? podobno daje mniej problemów jeslitowych i herhaimerowych.
      • zazule Re: Doksycyklina 07.05.13, 23:57
        up
        • pawel96b Re: Doksycyklina 08.05.13, 09:21
          No wlasnie - skoro up, to ktos wie, co u Artura737? Watek ma juz 8 lat .... duzo czasu minelo, jestem ciekaw czy/jak wyleczyl sie jego autor....

Pawel
          • pawel96b Re: Doksycyklina 24.05.13, 09:33
            Up.

Pawel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka