Dodaj do ulubionych

JESTEM CHORA - bardzo się boję

12.10.05, 08:12
cześć i pozdrawiam Wszystkich!
W poniedziałek dowiedziałam się że jestem chora! Tak szczerze mówiąc zostałam
zlekcoważona przez mojego lekarza pierwszego kontaktu! Nie wiem nic o tej
chorobie, wprawdzie szukałam informacji na necie lecz ich ilość i jakość
spowodowały że jeszcze bardziej się boje nie wiem gdzie szukać pomocy, nie
wiem co mi tak naprwade grozi! Bardzo sie boję !
Czy z tą chorobą można żyć normalnie???
Jestem chora dokładnie 2 miesiące, zostałam ukąszona 17.08.2005 roku a juz
mam rumień i to bardzo wielki!!!
Pomóżcie mi bardzo proszę o wszelkie inforamcje!!!
Gdzie sie leczyć u jakiego specjalisty - jestem z Bielska-Białej!
Obserwuj wątek
    • dominik59 Re: JESTEM CHORA - bardzo się boję 12.10.05, 10:26
      Nie bój się!! Przede wszystkim musisz sie uspokoić. Optymistyczne podejście do
      problemu, to już połowa sukcesu. TĘ choroę się leczy. Można ja nawet skutecznie
      zaleczyć!! Musisz znaleźć zakaźnika ,najlepiej jakiegoś światłego, i przejść
      porządną kurację antybiotykową...... Poczytaj na tym forum. Tu wszyscy chorują i
      daja sobie z tym radę. Powodzenia w leczeniu.....i uszy do góry!!!
      • wroteknowynick Re: JESTEM CHORA - bardzo się boję 12.10.05, 18:13
        Musisz pokazać lekarzowi rumień, jeżeli masz taką możliwość to go udokumentuj,
        zrób zdjęcie bo jak ci zniknie zanim zobaczysz lekarza to może ci nie dać
        leczenia. Rumien swiadczy w 100% o zakazeniu.
        Najlepiej zeby cie w szpitalu polozyli i dali antybiotyki dozylnie, taka
        kuracja jest najlepsza. Musisz przejsc leczenie jak najszybciej, z roznych
        doswiadczen slyszy sie ze szansze na calkowite wyleczenie maja tylko ci
        najwczesniuej zdiagnozowani i leczeni, ja bylem leczony dopiero po 3 latach, ty
        masz to dopiero 2 miesiace
    • 12.07.66jg Re: JESTEM CHORA - bardzo się boję 13.10.05, 21:53
      Nie obawiaj sie.Duzo robi twoje nastawienie psychiczne.Przedewszystkim nie
      poddawaj sie.Intensywnie szukaj specjalisty,ktory zna sie na boreliozie i
      faktycznie zrobi wszystko,zeby ci pomoc.To moze dlugo potrwac i lekarz moze byc
      daleko od twojego miejsca zamieszkania.Powiedz sobie,ze to warto,bowiem chcesz
      w miare zachowac swoj standart zycia i komfort psychiczny.Ja szukam dopiero od
      maja tego roku,ale sie nie poddalam.Najblizszy termi u specjalisty ok. 90 km od
      domu uzyskalam na 04.12.05.Uzbroilam sie w cierpliwosc i w grudniu tam pojade.
      • kameleon24 Re: JESTEM CHORA - bardzo się boję 17.10.05, 13:01
        12.07.66jg napisała:

> Nie obawiaj sie.Duzo robi twoje nastawienie psychiczne.Przedewszystkim nie
        > poddawaj sie.Intensywnie szukaj specjalisty,ktory zna sie na boreliozie i
        > faktycznie zrobi wszystko,zeby ci pomoc.To moze dlugo potrwac i lekarz moze
        byc
        >
        > daleko od twojego miejsca zamieszkania.Powiedz sobie,ze to warto,bowiem
        chcesz
        > w miare zachowac swoj standart zycia i komfort psychiczny.Ja szukam dopiero
        od
        > maja tego roku,ale sie nie poddalam.Najblizszy termi u specjalisty ok. 90 km
        od
        >
        > domu uzyskalam na 04.12.05.Uzbroilam sie w cierpliwosc i w grudniu tam pojade.
        witam ja po kilku latach też dowiedziałam sie że jestem chora miałam dwa razy
        pobierana krew i wynik pozytywny nie wiem tylko co to było za badanie.Byłam 14
        dni na doxycyklinie i dalej nic pani doktor powiedziała ze jezeli nic sie nie
        dzieje to nic nie robimy za miesiac mam kolejne badanie.Jetem z okolic
        Poznania czy możesz mi podać jakiś namir na lekarza do którego idziesz.Dzięki
        • moona3 Re: JESTEM CHORA - bardzo się boję 17.10.05, 13:51
          Dzięki za wsparcie wszystkim którzy zdecydowali się odpisać na moje pytania!
          Bardzo mi było porzebne wałśnie Wasze wpsparcie i uczucie, że w walece z tą
          chorąba nie jestem sama i że jest nas więcej. Samo pocieszenie, że z tą choroba
          można wmiare normalnie żyć i funkcjonować już wiele mi pomogło i pozwoliło się
          mi uspokoić!
          Teraz wiem jedno nie można panikować i bać się, należy się wziąć w garść i
          solidnie zacząć się leczyć! Tylko szkoda, ze tak mało jest specjalistów którzy
          się tym problemem zajmują, a nasi lekarze rodzinni jednak chcą na nas
          eksperymentalnie sie uczyć walki z tą chorobą!
          A jeszcze jedno zawsze w czasie leczenia jest sie tak słabym i zmeczonym, czy
          tylko ja chodzę jak struta?smile
          Pozdrawiam
          • ag170274 Re: JESTEM CHORA - bardzo się boję 17.10.05, 14:41
            cześć,

jest do badzo dziwna choroba objawów jest wiele poczytaj na forum, ja miałem
            np problemy jelitowe i trawienne bóle głowy, ale leczenie antybiotykami bardzo
            pomaga choć trwa to długo zobaczysz są efekty. Ja po 6 miesięcznej walce
            zaczynam się czuć znacznie lepiej choć dopiero jestem kilka tygodni na
            intensywnym leczeniu lendacinem.

życze zdrowia pozdrawiam
            Arek
          • artur737 Re: JESTEM CHORA - bardzo się boję 17.10.05, 16:08
            Leczenie boreliozy jest wlasnie tak jak napisalas - eksperymentalne bo jest bardzo malo badan. W dodatku trudno jest znalesc lekarza, ktory chce leczyc eksperymentalnie. W twoim przypadku skoro ugryzienie bylo juz doscy dawno sugerowalbym przynajmniej 2 miesiace leczenia np tetracyklina 2x750mg lub Doksycyklina 6 mg/kg wagi ciala. Im mniejsza dawka antybiotyku i im krotsze leczenie tym wieksza szansa, ze choroba przejdzie w forme przewlekla.
            • moona3 Re: JESTEM CHORA - bardzo się boję 18.10.05, 15:27
              A po czym poznać, że choroba weszła w stan przewlekły????
              Ile czasu trzeba na stwierdzenie, że to właśnie już jest stan przewlekły???
              I nie roumiem dlaczego lekarz poinformował mnie, że 99% jest to całkowicie
              wyleczalne? Czy miał na celu poprawienie mi humoru, czy zaaplikowanie dużej
              dawki optymizmu, jeżeli o to mu chodziło to się udało!
              Pozdrawiam!
              • artur737 Re: JESTEM CHORA - bardzo się boję 18.10.05, 16:26
                Choroba jest zdecydowanie przewlekla gdy trwa dluzej niz rok lub manifestuje sie mnogoscia objawow (a nie tylko rumien). Inne stadia, te wczesniejsze nieco latwiej wyleczyc, ale ciagle lepiej stosowac dluzsze leczenia (np 2-3 miesiace i wiekszymi dawkami niz sie to typowo stosuje w medycynie na podstawie starych 25-letnich zalecen. Wczesnie wykryty rumien np tydzien dwa po zainfekowaniu wystarczy leczyc 5-6 tygodni doxy 400 mg dziennie.
                W przypadku dodatkowych objawow takich jak te pseudogrypowe lub bole stawow nalezyc leczyc nieco dluzej np przez 3 miesiace.
                Im krotsze leczenie i im mniejsze dawki tym wieksza szansa na chorobe przewlekla , ktora niekiedy moze sie pojawic dopiero po kilku latach.
            • moona3 Re: JESTEM CHORA - bardzo się boję 18.10.05, 15:49
              Artur - jesteś pierwszą osobą, która powiedziała mi wprost, że moje zetkniecie
              z kleszczem jest już "dawne", ja cały czas miałam nadzieje, że mimo wszystko
              jest to wczesne stadium i żyje nadzieją, że mi sie uda!
              Powiedz proszę kiedy powinam się
              zdecydować na pierwsze badanie Western blot, czy mam czekać aż skończę pierwszy
              miesiąc kuracji doxycykliną!Czy po kuracji powinnam mieć jakiś okres przerwy
              przed wykonaniem badania! Prosze o odpowiedź i z góry dziękuję za Twoją
              życzliwość!
              • artur737 Re: JESTEM CHORA - bardzo się boję 18.10.05, 16:19

W FAQu jest duzo na temat WB. Jest to badanie takze niedoskonale i raczej slabo sie nadaje do monitorowania leczenia. Tak naprawde nie ma dobrych testow bo nie zostaly wymyslone. Jezeli z jakis przyczyn WB jest koniecznie potrzebny z powodu uporu lekarza, ktory inaczej odmawia leczenia, to najczesciej wychodzi on dodatni w 6 tygodni po zakonczeniu antybiotykow. Ale jak sie leczy borelioze to lepiej leczenia nie przerywac tylko po to by zrobic WB.

WB robi sie na poczatku, wtedy gdy sa watpliwosci kliniczne czy masz borelioze czy nie ale sama klinika i wykluczenie innych chorob wystarcza do postawienia rozpoznania i rozpoczecia leczenia.
    • artur737 Re: JESTEM CHORA - bardzo się boję 14.10.06, 19:24
      Stary watek, podbijam by nie zniknal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka