Dodaj do ulubionych

badanie SPECT

23.02.06, 11:07
Czy ktos z Was mial wogole robione takie badanie?
Moze orientujecie sie od jakiego specjalisty potrzebuje skierowanie (tylko
neurolog czy moze byc ktos inny)?
No i sprawy prozaiczne - czyli cena uncertain, czas oczekiwania, czy to badanie cos
wogole wnioslo do diagnozy, itp.

Z dostepnoscia nie jest chyba tak zle - w Warszawie znalazlam przynajmniej 3
miejsca, w ktorych SPECT jest dostepny.
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: badanie SPECT 23.02.06, 20:54
      Tylko jeden z forumowiczow podawal, ze mial to badanie. Ale dawno juz nie pisal.
      • artur737 Re: badanie SPECT 23.02.06, 21:20

Jakos nie moge znalesc tego posta. Tak czy inaczej w jego przypadku SPECT byl prawidlowy a choroba wg mnie to nie byla borelioza. Zdaje sie, ze nie uzyskal potwierdzenia laboratoryjnego boreliozy rowniez.
        • ambrozy666 Re: badanie SPECT 24.02.06, 08:32
          zrobili mi badanie spektro-MRI, w opisie wyszło prawidłowo. Ale widziałem
          materiały, że badanie spec u osób z neuroboleriozą może wykazać zmiany w mózgu.
          Może czyli nie musi. W wielu przypadkach różnych chorób, badania nie pokazują
          choroby, mówi się wtedy o postaci utajonej (subklinicznej) i tu tak jak z
          boleriozą, nie ma wystarczającej literatury o tych postaciach. Przydała by się
          następna książka na temad chorób subklinicznych. To moje badanie spec opisali
          mi po 7 miesiącach jak dzwoniłem kilka razy po 5 ciu to powiedzieli, że
          profesor opisujący wyjechał za granicę i muszę czekać jak wróci. Nie wiem czy
          jest ono rzetelne, ale zakładam że jest. I cieszę się, że nie mam zmian w
          mózgu. Ale to niczego nie wyklucza. Pozatym o mojej boreliozie świadczą fakty.
          13 lat temu miałęm ją stwierdzoną przez lekarza. Rumień bardzo się rozrósł
          prawie na całę plecy, nikt nie wiedział co to jest. Po ok miesiącu jeden doktor
          porównał z atlasem i stwierdził że to bolerioza. Przypisał syntarpen na 2
          tygodnie, i rumień zniknoł. Tak więc ja miałem boleriozę i miałem ją
          stwierdzoną. W materiałach pisze że jak ktoś miał raz to już ma zawsze bo na
          razie nie potrafi się jej wyleczyć. Dlaczegu u mnie miała ustąpić jak mam
          objawy. Miałem boleriozę stwierdzoną to jest niepodważalne i mam ją nadal. Poza
          tym mam szereg objawów boleriozy. Nie wiem dokładnie kiedy ale jak miałęm
          jakieś 14 lat to ciągle bolała mnie głowa, nie mogłem się uczyć bo byłem
          zmęczony i zaraz zasypiałem, miałem wybicia z koncentracji i problemy z nią.
          Wtedy to borelioza zaczeła się odzywać i to był jej początek. Teraz nie będę
          pisać o moich obecnych objawach ale są one poważne i świadczą o boleriozie.
          Nadal mam momenty że boli mnie głowa, ale po odespanej nocy najczęściej
          przestaje. Mam szereg badań, które właśnie tak wyglądają przy boleriozie. Np.
          stymulacja LH z LH-RH norma 25 u mnie po 30 min 107. TSH norma 4,5 u mnie 5,75,
          PRL norma 5-35 u mnie 40,54, triglicerydy N: 150 u mnie 184, Alat N: 40 u mnie
          46, Erytrocyty N; 5,7 u mnie 5,11. Wysoki cholesterol i inne. Z całum
          szacunkiem do Artura ale jak on może wnioskować o mnie po jednym poscie, który
          napisałęm pod wpływem emocji bo po wielu latach znalazłęm na co choruję a w
          dodatku pewnie o 2 giej w nocy. Miałem stwierdzoną boleriozę, no to z moimi
          objawami mam ją dalej. Zrobiłęm PCR wyszło negatywnie. Ale po 13 latach choroby
          jest to całkiem normalne, pozatym w tej chwili mam znaczną poprawę. A jeden
          doktor autorytet neurologi powiedział mi we wrześniu, że punkcja i ninne
          badania w momencie jak mam poprawę nic nie wykarzą i jeśli bym chciał mieć
          dowody to muszę robić badania jak będę miał pogorszenie.
          • artur737 Re: badanie SPECT 24.02.06, 14:41
            Wcale nie stwierdzilem na co chorujesz - tylko w oparciu o to co napisales wyrazilem prawdopodobienstwo. W oparciu o Internet, wybacz jest o wiele trudniej.
            • ambrozy666 Re: badanie SPECT 24.02.06, 15:41
              wiem, że jest trudniej i nic nie zarzucam.
          • freshka Re: badanie SPECT 24.02.06, 20:09
            Czyli w sumie nikt nic nie wiesmile
            Jak sie poszuka SPECTU, to pojawiaja sie Katowice, Poznan, Kielce, Krakow itd.
            wiec chyba nie jest tak zle z dostepem do badania. Moze trafi mi sie ktos kto
            je mial? Sprobuje jeszcze zapytac na forum Zdrowie.

A z ciekawostek - na stronie pracowni z szpitala Brodnowskiego jest
            opis "ciekawych przypadkow". Jeden z nich to: Podejrzenie zapalenia neczyń
            mózgowych w przebiegu choroby układowej u dziecka z zaburzeniami
            neurologicznymi.
            Jak dla mnie - borelioza lub cos rownie egzotycznego dla (polskich)lekarzywink
            www.amwaw.edu.pl/NuclearMedicine/przyp19.htm
            • artur737 Re: badanie SPECT 24.02.06, 20:24
              Jak dla mnie to tez borelioza. A ci biedni lekarze sie tak miotaja...
              • freshka Re: badanie SPECT 24.02.06, 20:31
                Tylko to podwyzszone ASO - moze byc niedoleczona angina. Biedna dziewczyna,
                wynika ze jej nie zdiagnozowali.
                Tu jest tez ciekawy "przypadek": Przypadek immunologicznego zapalenia naczyń
                traktowanego jako zaburzenie hipochondryczne
                www.psychiatriapsychoterapia.pl/?a=articles_show&id=263
                Jak dla mnie przyklad czym jest wiele tzw. nerwic. I troche inspiracja, zeby
                sie nie poddawacsmile
                • artur737 Re: badanie SPECT 24.02.06, 20:37

Najwazniejsze, ze pacjent otrzymal "satysfakcję z wyjaśnienia przyczyny zaburzeń" LOL

Swoja droga to wielu ludzi z borelioza ma tak mocno wmowiona nerwice, ze juz sie nic nie da zrobic. Tzn tak mocno wierza w nerwice, ze nie beda brac pod uwage innych opcji.
    • freshka Re: badanie SPECT 17.03.06, 19:03
      Podbijam, moze ktos cos wie?

Chyba spytam na forum Zdrowie ale pewnie mnie tam zjedza wink
      • ambrozy666 Re: badanie SPECT 17.03.06, 20:55
        czytałem na forum marshala że jedna chora przez wiele lat miała boleriozę i
        neuroboleriozę, wielokrotnie prześwietlali jej głowę i robili różne badania
        które zawsze wychodziły prawidłowo.
    • dartom.www Re: badanie SPECT 27.11.06, 15:51
      witam, badanie SPECT, kosztuje około 300 zł, podają ci izotop jakiegos tam
      pierwiastka(nie pamietam jakiego) dożylnie, po 40 minutach masz robione
      badanie, trwa około 30-40 minut, na drugi dzień miałem wynik: "...rozsiane
      ogniaska obniżonej perfuzji znacznika (czy jakoś tak nie pamietam, nie mam
      przed soba wyniku) w obu półkulach mózgu...", MRI (z kontrastem i bez) i CT
      prawidłowy,
      wcześniej robione badanie EEG, --
      • szympek88 Re: badanie SPECT 27.11.06, 18:20
        Miałeś to badanie robione w Polsce?? Mógłbys powiedziec konkretnie gdzie??
        • artur737 Re: badanie SPECT 27.11.06, 18:34
          Tigerness.74 pisala na forum zdrowie, ze w Bydgoszczy robia PET-tomografię
          emisyjną pozytronową (positron emission tomography), wykorzystującą
          anihilacyjne promieniowanie gamma z emiterów pozytronów otrzymywanych w
          cyklotronach, takich jak np. izotop Fluoru (liczba atomowa 18)-jedyne takie
          urządzenie z działającą w układzie koicydecyjnym gammakamerą.

Byloby to nie tylko rownowazne SPECTowi, ale nawet lepsze.
          • dartom.www Re: badanie SPECT 27.11.06, 22:24
            tak, badanie miałem robione w szpitalu wojewódzkim w Olsztynie, myśle że
            zrobisz to badanie w każdym większym mieście w Polsce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka