Dodaj do ulubionych

Statystyki

08.05.06, 10:59
Pokusiłam się o zrobienie przeglądówki ze statystyk PHZ w Warszawie.
Przejrzałam dane o zgłoszonych zachorowaniach na boreliozę do Sanepidów w
latach 2003, 2004,2005 i I kw. 2006.
Sprawa przedstawia się następująco:
2003 - 3574
2004 - 3822
2005 - 4406
2006 do 30.04. - 1206, przy czym porównując tu rok poprzedni i ten sam okres
zgłoszeń było 769, czyli 64 % obecnych zgłoszeń.

Strach pomyśleć co będzie , gdy ten rok się skończy.
Poza tym pojawia się nowa choroba odkleszczowa gorączka Q, gdzie w 2005 r.
zanotowano 59 zgłoszeń.
Obserwuj wątek
    • wroteknowynick Re: Statystyki 08.05.06, 12:20
      wrotek.250free.com/iloscosobzarazonych20032005.xls
      wrotek.250free.com/iloscosobzarazonych20032005.pdf
      To jak neostrada pozwala zakladac strony www tylko dla swoich uzytkownikow to ja
      dziekuje, ale tandeta sad
    • iiana1 Re: Statystyki 08.05.06, 16:41
      Dzieki Wawan za statystykesmile
      • borelka46 Re: Statystyki 08.05.06, 18:03
        poza taka statystyka , ktoradaje tylko uznane przypadki, myslalam o stworzeniu
        statystyki strony i stowarzyszenia,co do np.objawow i okresi i zmiennosci ich
        wystepowania reakcji na swiatlo itp. co dalo by nam pozbawionym rzetelnej
        pomocy lekarskiej , mysle obraz ,calosci czego nie mamy szukajac w pojedynke i
        bedac negowanym przez lekarza jako chipohondrycy
        • wawan1 Re: Statystyki 08.05.06, 18:34
          Tak, myślałam o czymś podobnym, tzn. chciałabym zebrać nas trochę większa ilość
          i opracować ankietę, bruszoprę, i na tej podstawie wysnuć odpowiednie wnioski,
          jak i statystykę w zakresie objawów, leczenia, wyleczenia(wink), wrażliwości
          chorych na dany czynnik, itp, itd.
          Pomysł uż jest, tylko jakoś nie mogę się zebrać i popracować nad taką ankietą.
          Ale myślę, że to miałoby sens dopiero, gdy się jakoś sformalizujemy.
          • tomek_krk74 Re: Statystyki 08.05.06, 21:22
            Wawan1 - ale ankieta juz jest prawie gotowa - jesli idzie przynajmniej o tresc -
            artykul dr B. zawiera takowa i wydaje mi sie ze jest dosyc dobrym poczatkiem. Ta
            ankieta dotyczy diagnozowania, ale mozna ja rozszerzyc o kuracje, przebieg
            leczenia itp itd

Tomek.
            • wawan1 Re: Statystyki 09.05.06, 08:29
              Gotowa??? No to daj mi broszurę. Opracuj wnioski.
              W artykule Burascano są nieco inne realia. Zejdźmy na ziemię, tu jest Polska,
              inne są kryteria diagnostyczne w Polsce, inne w USA, czy Kanadzie.
              Tam jest wyszczególnienie objawów w taki sposób, że nawet zdrowa osoba znajdzie
              kilka, kilkanaście u siebie. A przecież chyba nie o to chodzi. To ma być
              rzetelne opracowanie, a nie naciągane na siłe.
              CZy uważasz, że zdrowym ludziom (lub ze zwykłą grypą) nie zdarza się ból
              głowy,łamanie w kościach, rozbicie, albo zapomnienie, gdzie są klucze?
              • iiana1 Re: Statystyki 09.05.06, 10:46
                Wawan,
                po czesci sie z Toba zgadzam co do rzetelniejszego opracowania statystyki,
                ale, ze u Burascano objawy sa naciagane , to nie moge sie zgodzic. Nie sa
                naciagane.

(Przy okazji, bo zapomne-hehe krotka pamiecsmile)):wydaje mi sie, ze nalezy
                informowac ludzi o tym na co sie samemu choruje.Przez przypadek w ciagu
                ostatniego miesiaca ,dzieki temu ze nie ukrywalam tematu, dwie osoby, na
                podstawie wlasnie tych delikatnych objawow plus testy, zostaly pozytywnie
                zdiagnozowane na borelioze i z tego co wiem, czekaja juz na leczenie. Nie musza
                czekac na kolaps zdrowotny ze wszystkimi mozliwymi objawami, zeby otrzymac
                leczenie.)

Wracajac do tematu, racja, kazdy moze miec zaniki pamieci , uczucia zmeczenia,
                lamania jak przy grypie- ale nie trwajace miesiacami.! Gdyby w moje rece wpadlo
                to opracowanie dr.B juz pare lat temu, nie zwalalabym pewnie totalnego
                zmeczenia na "niewiadomo" co,okresowego drzenia rak na to wlasnie
                zmeczenie,pogorszenia widzenia na prace przy kompie i innych delikatnych wtedy
                ale ciaglych symptomow na tzw."przemeczenie" .(
                Zastanawialam sie tylko, skad niby mialabym byc przemeczona czy zestresowana-
                powodow realnych nie znalazlam- ale poniewaz tluka o tym ciagle w prasie i Tv -
                modny tematsmirkTRES ,to pewnie ja tez mam . Tak to sobie tlumaczylam, nie
                przejmujac sie za bardzo.
                A wystarczyloby tylko te pierwsze objawy skojarzyc z kleszczem sprzed paru lat
                i przepis na Borelke gotowy! Leczenie moglabym podjac juz kilka lat temu.!! I
                podejrzewam ze sporo osob funkcjonowalo przez lata podobnie ,nie majac pojecia
                w czym rzecz.

Oczywiscie nie mowie o, jak to uslyszalam z ust zakaznika ,"masowej histerii" i
                szukaniu borelli na sile. Uswiadamianie ludzi w sprawie zagrozen zdrowia, przy
                NAJMNIEJSZYCH czasem symptomach, oraz kontrolne badania przynosza efekty.
                (Wystarczy spojrzec na akcje informacyjne np. dotyczace raka piersi-
                plakaty,ulotki,od lat prowadzona akcja przez pismo "Twoj Styl" etc., mowiace
                wyraznie o kontrolach lekarskich, nielekcewazeniu minimalnych nawet
                abnormalnosci.)

Proponowalabym nawet rozszerzyc baze symptomow dr.B. i poprosic Wrotka o
                wrzucenie jej na glowna stronke Borelioza.tivi.pl. dla tych , ktorzy nie maja z
                jakis wzgledow cierpliwosci do szukania jej po artykulach.Wawan, Wrotek co Wy
                na to?

• wawan1 Re: Statystyki 09.05.06, 11:03
                  Fakt, może źle się wyraziłam. Nie sądzę, że tesymptomy są naciągane. Ale...
                  zmiarzałam do tego, aby taka ankieta właśnie uszczegóławiała w czasie trwanie
                  objawów, co mogłoby pozwolić na rozmyślania, czy to aby na pewno jest
                  borelioza.
                  Nie można też na podstawie samych przeciwciał i okresowego łupania w stawach
                  wmawiać sobie boreliozy, bez innych istatnych objawów.
                  Przecież prawie 50-60% społeczeństwa ma przeciwciała na toxo, cytomegalię,
                  pewnie też ospę, świnkę, itp, itd. A przeciez nie oznacza że są chorzy
                  pzrewlekle.
                  Myśląc w taki sposób sami wpadamy w błędne koło.
                  Przecież sama przechodziłam przez większość objawów, część z nich mi pozostała.
                  Sama też nie wiem, czy mój dodatni IgM to czynna borelioza, czy rozbestwiony
                  układ immunologiczny.
                  Naukowcem nie jestem, więc pewnie ciężko mi będzie uchwycić istotę problemu,
                  ale chciałam na to spojrzeć obiektywnie, a nie subiektywnie tylko i wyłącznie z
                  pozycji osoby chorej na boreliozę.
                  • trinity28 Re: Statystyki 09.05.06, 11:15
                    Myslę ża ta ankieta to genialny pomysł. Co do Waszej dyskusji: oczywiście że
                    kazdy może mieć kilka objawów z tej listy, tylko pamiętajcie co pisał Artur i
                    sam Burrascano, Boreliozę można podejrzewać przy WIEKSZOSCI objawów (z listy) a
                    nie tylko kilku.
                    • iiana1 Re: Statystyki 09.05.06, 11:22
                      trini, im wczesniej uchwycona borelli tym lepiej. A czesto pierwsze objawy sa "
                      niespecyficzne" lub pojedyncze(zapomnijmy juz o rumieniu na wypadek jakby nie
                      wystapil). Chyba ,ze kogos sieknie od razu paraliz.
                      • trinity28 Re: Statystyki 09.05.06, 11:42
                        Sorry, mogłam wprowadzić w bład. Chodziło mi o postać przewlekłą.
                  • iiana1 Re: Statystyki 09.05.06, 11:19
                    Zgadza sie Wawansmile) , ja prawie codziennie mam chwilowy metlik w glowie,
                    zastanawiajac sie czy to borelka czy juz nie. Ale skoro borelioza jest uznana
                    za chorobe multisystemowa, to wina po stronie borelli ,ze sie wszystko sypie.Bo
                    niby skad opracowania naukowe mowiace o wyhodowaniu kretkow z plynu rdzen
                    mozg,plynow stawowych,skory,wycinkow miesni (w tym sercowego)czy tkanki
                    mozgowej ( podejrzewam ze tu juz na denatach robili badanie). Obecnosci borelli
                    wewnatrz komorek, rany boskie - wszedzie,nawet jak nie ma przeciwcial i objawy
                    ustapily? W sumie to nikt nic nie wie- czeski film...sad Ale balagan.
                    Chyba jedyna metoda na sprawdzenie to wyhodowanie kretka z wlasnego,
                    przeleczonego/wyleczonego? organizmu. Kto to rzetelnie zrobi i za jakie
                    pieniadze?

• wawan1 Re: Statystyki 09.05.06, 11:27
                      Stąd moje marzenie. Posiąźć taką wiedzę, zdobyć taaakie pieniądze, i wyhodować
                      taaaaaaaaaaaaakiego krętka z własnego organizmu.smile
                      • iiana1 Re: Statystyki 09.05.06, 11:33
                        hehe,smile) taka scenka :
                        bar czy kawiarnia, pozny wieczor, muzyka sie saczy,alkohol sie saczysmile..
                        podchodzi mezczyzna do jakiejs kobiety ,mowiac niskim, zalotno-uwodzicielskim
                        glosem:

mam na pania KRETKE,smile))) hihihi
              • tomek_krk74 Re: Statystyki 09.05.06, 12:39
                Wawan1 - mialem wrazenie ze chodzi o zebranie statystyk odnosnie objwawow,
                kuracji , przebiegu choroby, czy tak? Jesli tak, to wyraznie napisalem ze to
                jest dobry poczatek - naprawde nie wiem czemu wyczuwam jaks irytacje po Twojej
                stronie.
                Chcialem tylko pomoc i zasugerowac cos.
                Po drugie to wydaje mi sie ze takowa ankieta powinna byc kierowana do ludzi
                z forum, ktorzy zmagaja sie z borelioza - chyba nie masz zamiaru ankietowac 40
                mln Polakow, no nie?

Milego dnia
                Tomek
                • wawan1 Re: Statystyki 09.05.06, 13:13
                  Ogólnie, ankieta - czyli wywiad. Nie tylko nasz, ale troszkę rodzinny. A być
                  może, wyjdzie w jakimś przypadku pochodzenie rodzinne.
                  Jeśli chodzi o irytacje, źle wyczuwaszsmile zapewniam Cię o dobrym nastawieniu do
                  Ciebie, jak i innych uczestnikówsmile
                  Owszem, objęci byliby najczęściej uczestnicy forum, bo głównie do takich
                  chorych mam dostęp. Natomiast nie chciałabym się ograniczać, chcałabym dotrzeć
                  do innej grupy osób. Być może my forumowicze mamy zbyt subiektywny stosunkek do
                  naszej "przemiłej" borelki. Być może soby będące poza grupą, nie kontaktujące
                  się z innymi chorymi mają inne odczucia. Gdyby było stowarzyszenia, albo choćby
                  formalna grupa wsparcia - nie anonimowa, odważyłabym się poprosić lekarzy o
                  rozdawania takiego opracowania osobom z boreliozą, lub z jej podejrzeniem.
                  • borelka46 Re: Statystyki 09.05.06, 15:49
                    sluchajcie trzeba sie skupic, zacznijmy od ankiety Dr. B i uzupelnijmy to . kto
                    to zrobi? niech sie zdeklaruje i zacznie robote. Sugestie naturalnie tez musza
                    byc tylko zeby nie rozmyly celu.
                    • wawan1 Re: Statystyki 09.05.06, 18:39
                      Ja to mogę zrobić. Ale potrzebuję na to trochę czasu, a niestety teraz mam
                      gorący okres w pracy i na uczelni. Dajcie mi kilka tygodni. Chyba że ktos ma
                      teraz nadmiar czasu i energii, to jak najbardziej może się nad tym pogłowić,
                      jesli zechce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka