11.10.06, 18:11
Na początku wrzesnia podczas pobytu w lesie zostaem zaatakowany przez
kleszcza, którego usunełem 2 dni później. Niestety w miejscu kleszcza
pozostał rumień. Po wizycie u lekarza dostałem sumamed 2*500mg przez 3 dni, a
potem 2*0,1 deksocyklina przez 10 dni.
Tylko jest problem rumień jak nie zchodzi tak nie z chodzi a w piątek biorę
ostatnia tabletkę. Czy mam się czym niepokoić?
Obserwuj wątek
    • szympek88 Re: Bolerioza 11.10.06, 18:14
      Lepiej przeczytaj szybko FAQ i szukaj lekarza który Ci przeleczy odpowiedni
      długo odpowiednią dawką leku. W twoim przypadku jak masz jeszcze rumień
      leczenie bedzie pewnie dość krótkie... Masz szczęście że tu trafiłeś
      • wroteknowynick Re: Bolerioza 11.10.06, 18:18
        Rumień schodzi sam nawet bez leczenia. Martwić się należy tym co może nastąpić
        jak leczenie nie poskutkuje.
        • szympek88 Re: Bolerioza 11.10.06, 18:24
          jak chcesz mieć wysoki poziom pewności, że leczenie poskutkuje i bedziesz
          zdrowy, to weź się przelecz 400 - 600mg doksycykliny przez okres jakis 5 - 8
          tygodni i masz prawie pewność, że jesteś wyleczony. jaw obecnej chwili bym się
          napewno nie zawahał... jednak często mniejsze dawki leku też często prowadza do
          wyleczenia, a poza tym trudno znaleźc lekarza który Ci zapisze wieksza dawke
          leku...
          • szympek88 Re: Bolerioza 11.10.06, 18:27
            I jeszcze jedno, nie wiem co to za choroba BOLERIOZA, my tu piszemy o
            BORELIOZIE...
            • skrzyszowski Re: Bolerioza 11.10.06, 18:30
              Witam, przepraszam ale małe przestawienie literek oczywiście miało być
              Borelioza.
              Mam pytanko czy ktoś leczył się gdzieś w okolicach katowic i może mi polecić
              lekarza, bo z moim nie ma o czym rozmaiać.
              • franiolek1 Re: Bolerioza 11.10.06, 20:12
                Jezeli masz rumien, to oznacza, ze masz borelioze. Przynajmniej nie musisz sie
                zastanawiac.
                Powinienes szybciutko zrobic zdjecie tego rumienia, bo on zniknie - tak jak Ci
                odpowiedzial wrotek - rumien znika nawet nie leczony. Z tym zdjeciem latwiej
                lekarz Ci uwierzy.
                Drugi etap: przeczytaj FAQ na tym forum. Bedziesz wtedy juz duzo wiedzial o tej
                chorobie. Jestes na razie we wczesnej fazie choroby, wiec masz duze szanse na
                wyzdrowienie, ale musisz sie ostro leczyc. W przeciwnym razie staniesz sie
                naszym forumowiczem, czego Ci nie zycze. Po przeczytaniu FAQ-a zrozumiesz
                napewno, ze Twoje leczenie jest zbyt krotkie i dawki zbyt male. Chorobe z
                rumieniem trzeba leczyc 4-6 tygodni. Czesto podawana jest na poczatku
                doxycyklina, bo ten antybiotyk moze wytluc przy okazji inne bakterie, ktorymi
                podzielil sie z Toba kleszcz. Dawki stosowane przy energicznym leczeniu sa
                wyzsze od Twoich ( chyba, ze jestes 10 letnim chlopcem smile
                Trzeci etap: biegnij i szukaj lekarza, ktory poprowadzi Twoje leczenie. I nie
                trac czasu, bo w nim tez jest Twoja szansa na zdrowie.
                Pozdrawiam
                • klematis7 Re: Bolerioza 11.10.06, 20:23
                  Rumień bez objawów leczy sie 2 miesiace dawka podstawowa (400mg doxy lub 6g
                  amoxy). Jesli chcesz byc zdrowy, oczywiscie.
                  Gdybym ja to kiedys wiedziala...
    • skrzyszowski Re: Borelioza 12.10.06, 10:49
      Witam nie wiem gdzie mozna w poblizu katowic zrobić dokładne badania Elise
      zrobie w piątek ale jak piszecie to nie jest zbyt wiarygodne. Czy są jeszcze
      inne badania potwierdzające chorobę.
      • jmgpk6 Re: Borelioza 12.10.06, 12:12
        Skrzyszowski-mniej pisz a więcej czytaj;o tych sprawach jest na forum po
        piętnaście razy,wystarczy poszukać i poczytać. jmgpk6
      • franiolek1 Re: Borelioza 12.10.06, 12:47
        No widzisz, wszystko Ci opisalam, a Ty chyba nawet tego nie przeczytales. Wroc
        do mojego posta: jako drugi etap napisalam Ci, ze musisz przeczytac FAQ. W tym
        FAQ-u masz wszystkie informacje na temat badan. Test Elisa jest testem bardzo
        malo czulym, tylko rzadko podaje prawdziwy wynik. Jezeli masz zbyt duzo forsy,
        to mozesz sobie go zrbic. Drugi test, o wiele czulszy, to Western Blot,
        drozszy, ale masz wieksze szanse dostac prawdziwy wynik. Do Ciebie nalezy
        wybor.
        Pomylilam sie za to w dlugosci leczenia: z rumieniem leczy sie borelioze 6-8
        tygodni minimum. Nie wiem dlaczego, to juz drugi raz pisze taka bzdure.
        Borelioza niestety otepia...
    • emli7 Re: Bolerioza 06.07.18, 22:13
      Wiem, to szczegół, ale muszę to w końcu napisać.
      BoReLioza.
      powodzenia w leczeniu boReLiozy. Skoro świeża, to będzie dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka