Dodaj do ulubionych

Forum dla polskich LLMD?

15.10.06, 20:22
Chcialbym otworzyc poufne forum dla polskich lekarzy leczacych borelioze wg wskazowek (lub przynajmniej w duchu) ILADS.
Spytajcie swoich lekarzy (tych, ktorzy przeczytali materialy i probuja was leczyc) czy byliby zainteresowani uczestnictwem w takim forum.

To forum byloby niedostepne dla szerokiej publicznosci oraz niedostepne dla pacjentow; posiadaloby tylko minimalny stopien moderacji. Lokalizacja forum bylaby utajniona.

By powstalo klematis7 musialaby zaoferowac adres fizyczny na korespondencje (Stowarzyszenie i tak musi miec adres). Na ten adres lekarz pragnacy uczestniczyc w takim forum przyslalby pisemna prosbe podsteplowana wlasnym stempelkiem oraz stemplem z miejsca pracy.
Chodzi o to, by nie dostaly sie na forum niepowolane osoby.

klematis7 musi jednoczesnie zagwarantowac lekarzom 100% poufnosc wszystkich zebranych danych oraz zobowiazac sie, ze nie bedzie ich wykorzystywac do innych celow.
Obserwuj wątek
    • asmyk7 Re: Forum dla polskich LLMD? 15.10.06, 21:04
      Swietny pomysl i zycze powodzenia, ale marnie to widze. Obym sie mylil.
      Zwłaszcza pomysl: "Na ten adres
      lekarz pragnacy uczestniczyc w takim forum przyslalby pisemna prosbe
      podsteplowana wlasnym stempelkiem oraz stemplem z miejsca
      pracy"
      zdaje sie bardzo utrudniac realizacje. Po co stempel z miejsca pracy. Do czego
      on potrzebny? Czy nie wystarczy pieczatka wlasna lekarza?

Sa lekarze leczacy borelioze potajemnie bez przyznawania sie do tego przed
      srodowiskiem. Po co mmaja wedrowac do jakiegos sekretariatu po pieczatke zakladu
      pracy?
      • artur737 Re: Forum dla polskich LLMD? 15.10.06, 22:12
        Ewentualnie ze stempelka z miejsca pracy jestem w stanie zrezygnowac.
        Ale z pieczatki wlasnej lekarza juz nie. Takie forum musi byc poteznie zabezpieczone. Tak w kazdym razie uczy doswiadczenie innych krajow a ja sie ucze na cudzych bledach bo to mniej boli niz bledy wlasne.

Jezeli zglosi sie przynajmniej 3 lekarzy (za waszym posrednictwem: wpisujcie co na to wasi lekarze w tym watku) to oczywiscie forum zalozymy i bedziemy liczyc, ze sie rozkreci. Jego istnienie (bez lokalizacji) moze byc reklamowane na Stronie Stowarzyszenia - tego co ma dopiero powstac.

Jakkolwiek forum bedzie bez pacjentow to powinna z tego ewentualnie wyniknac kiedys korzysc i dla nich. Teoretycznie na tym forum lekarze beda mogli troche konsultowac miedzy soba trudniejsze przypadki czy omawiac inne aspekty swojej dzialalnosci, dzielic obserwacjami lub nawet nawiazac miedzy soba blizsza wspolprace.
        • artur737 Re: Forum dla polskich LLMD? 15.10.06, 22:28
          Forum oczywiscie bedzie anonimowe, tzn kazdy lekarz bedzie mial swoj wlasny login.

Tylko klematis7 bedzie wiedziala kto jest kto, ale bedzie zobowiazana do zachowania tajemnicy.
    • zgoorek Re: Forum dla polskich LLMD? 15.10.06, 22:00
      Też mi się wydaje przesadne zabezpieczenie.
      Mam doświadczenie z news-grupy dla tłumaczy poswięconej płatnościom za wykonane
      zlecenia (głównie chodzi tam o piętnowanie zleceniodawców-naciągaczy), na którym
      spotykałam już chlebodawców - co badali koniunkturę. Wolno przecież.
      Internet źle reaguje na wszelką cenzurę.
      Wydaje mi się, że zabezpieczenie w postaci nicka musi wystarczyć. Jak się ktoś
      nazwie *gienio*, to przecież i tak nie wiadomo, kto to. Może lekarz, a może
      tylko wścibski pacjent. Jak nie lekarz, to i tak wyjdzie w praniu...
      • asmyk7 Re: Forum dla polskich LLMD? 16.10.06, 05:55
        zgoorek napisał:

> Też mi się wydaje przesadne zabezpieczenie.
        >
        > Internet źle reaguje na wszelką cenzurę.
        > Wydaje mi się, że zabezpieczenie w postaci nicka musi wystarczyć. Jak się ktoś
        > nazwie *gienio*, to przecież i tak nie wiadomo, kto to. Może lekarz, a może
        > tylko wścibski pacjent. Jak nie lekarz, to i tak wyjdzie w praniu...

Internet zle reaguje na cenzure, ale lekarze zle reaguja na pacjentow, zwlaszcza
        takich, ktorzy cos wiedza. Pacjent "naumiany" boreliozy jest dla srodowiska
        lekarskiego zagrozeniem, a przynajmniej wbrew jego wlasnym intencjom, tak jest
        traktowany. Masz racje Zgoorku, ze w praniu nie-medyk na czyms sie potknie i
        inni odkryja, ze nie jest lekarzem, ale w szczegolach dotyczacych boreliozy moze
        ujawnic niewiedze lekarzy, a ci szybko sie z forum wycofaja.
        Lekarze rozpaczliwie bronia dychotomicznego podziału na mądrych z dyplomami
        medycznymi i glupia mase bez takich dyplomow i alergicznie reaguja, gdy pacjent
        ujawnia jakakolwiek wiedze, której ich zdaniem miec nie powinien. Internet
        nieuchronnie niszczy ten podzial, ale to sprawa na lata. Przynajmniej w Polsce.

Dlatego pomysl Artura z ograniczeniem dostepu do oddzielnego forum lekarskiego
        jest sluszny. Prawdziwych LLMD w Polsce nie ma, wiec forum (jezeli powstanie)
        bedzie dla tych lekarzy, ktorzy chca sie o boreliozie czegos dowiedziec. Trzeba
        im uwic cieple i bezpieczne gniazdko niezagrozone przez pacjentow i niech miedzy
        soba dyskutuja.

Co z tego wyjdzie? Zobaczymy. Jezeli beda miec madrego moderatora lekarza, wynik
        moze byc pozytywny. W internecie wiele inicjatyw rozwinelo sie wspaniale, wiele
        tez upadlo i sluch o nich zaginal.

Sprzeciwilem sie jedynie pomyslowi Artura, by zadac pieczatki z zakladu pracy.
        Trzeba dac lekarzom mozliwosc zapisywania sie na forum bez koniecznosci
        informowania srodowiska lekarskiego.
        Nacisk tego srodowiska na nieleczenie boreliozy jest coraz silniejszy, czego
        dowodzi chocby ostatnia dyskusja w watku "dzwonilam dzis do PZH".
        • joannbernat Re: Forum dla polskich LLMD? 16.10.06, 17:40
          Artur!
          Bardzo popieram! Takie forum dla lekarzy, to świetny pomysł. Ale ja również uważam, że powinno to być forum dające lekarzom maksymalne poczucie bezpieczeństwa i pełną anonimowaść. Środowisko lekarskie jest bardzo zamknięte i mało elastyczne (zwłaszcza oficjalnie).
          Mało jest lekarzy na tyle odważnych, by się "oficjalnie" wyłamać z szeregu. Zupełnie inaczej rozmawia lekarz z pacjentem w swoim prywatnym gabinecie, a zupłnie inaczej zachowa się i co innego powie, gdy jakiś dziennikarz przeprowadzi z nim wywiad.
          Lekarze mają wiele do stracenia angażując się w tak zwane "śliskie sprawy". Autorytet budowany latami można bardzo łatwo stracić. Myślę więc, że takie "ciepłe gniazdko" to rozsądny pomysł.

To trochę taka sytuacja jak na przykład w środowisku psychologów. Obojętnie w co wierzy przeciętny psycholog prywatnie, nacisk opinii publicznej i środowiska pracy nigdy nie pozwoli mu na to, żeby oficjalnie przyznać się do tego, że na przykład wierzy w duchy, ufo, czy cokolwiek innego w tym guście. Jak wiadomo, oficjalna psychologia i psychiatria również, nie uznaje istnienia duchów. Więc tak zwany przeciętny psycholog, nigdy się nie przyzna publicznie, że w nie wierzy, bo straciłby od razu szacunek w swoim środowisku.
          Podobnie jest też w środowisku nauczycielskim z którym miałam do czynienia przez parę lat. Wszędzie jest tak samo. Jak mówi stare przesłowie:
          "Wystający gwóźdź trzeba wbić"
          Jak się człowiek za bardzo wychyli z szeregu przeciętniaków, to jest wielkie ryzyko, że zaraz dostanie po łbie. Wszystko ma swoją cenę. Odwaga mówienia tego, co się myśli również.

Sądzę, że jest trochę mądrych, otwartych lekarzy, którzy chcą się dokształcać i są świadomi swoich braków. To świetnie, że będą mieć szansę uczenia się, wymiany doświadczeń, konsultacji. A im bardziej będą się czuć bezpieczni, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie ich co raz więcej, że będą się przyłączać kolejni i kolejni... A jak będzie ich dużo, to jest szansa na to, że pewnego dnia zmieni się trend, ogólne podejście do leczenia boreliozy i do jej leczenia.
          Świetny pomysł z tym forum! Naprawdę świetny!

• klematis7 Re: Forum dla polskich LLMD? 16.10.06, 19:22
            Fajny pomysl. To forum mogloby byc na stronie stowarzyszenia, o ile powstanie.
            Ja zaczynam tracic nadzieje. Mam wrazenie, ze taka prosta rzecz, jak zebranie
            15 osob, sie nie uda. Na 15 zgloszonych chetnych 5 nie daje znaku zycia. Moze
            mamy za malo determinacji? Moze trzeba, zeby ktos z nas umarl, zebysmy sie
            wreszcie zjednoczyli? Mam nadzieje, ze to nie bede ja.
            • asmyk7 Re: Forum dla polskich LLMD? 16.10.06, 19:41
              klematis7 napisała:

> Moze trzeba, zeby ktos z nas umarl, zebysmy sie
              > wreszcie zjednoczyli? Mam nadzieje, ze to nie bede ja.

Priwieziencew umarl i co to dalo. Jak ktos napisal, podobno doktor K. twierdzi,
              ze z przepicia i machina lekarska nawet nie dostała czkawki.
              • klematis7 Re: Forum dla polskich LLMD? 16.10.06, 20:26
                nie chodzi mi o lekarzy, chodzi o nas. Z leczeniem, jak jest, kazdy widzi i
                jesli nie wezmiemy sprawy w swoje rece, nic sie nie zmieni. Tylko, ze u nas
                jest tak, ze kazdy by chcial tylko brac, a dac od siebie, to juz nic.
                Narzekanie to nasza specjalnosc. Wszyscy sa zli, tylko nie ja. A moze by tak
                zaczac zmienianie swiata od siebie?

Mam nadzieje, ze nikt sie nie obrazil.
    • majka20k Re: Forum dla polskich LLMD? 16.10.06, 21:59
      Świetny pomysł. Czekamy na dalsze informacje smile a jeśli potrzebna by była pomoc
      - jesteśmy smile !!!
    • mark_bb Re: Forum dla polskich LLMD? 17.10.06, 13:39
      Najlepiej byłoby gdyby lekarze założyli swoje forum oddolnie, jeśli widzą taką
      potrzebę (oczywiście można im pomóc) - czy jednak faktycznie jest takie
      zainteresowanie ?. Dla nas może to być wiadomość dobra i kiepska jednocześnie -
      jeśli na swoim forum dojdą do zupełnie innych wniosków niż pacjenci na swoim.
      Zawsze jednak punkt widzenia zależy od p-ktu siedzenia smile
      Forum fachowców - tak, byle nie tracili kontaktu z resztą świata...
      A może jednak coś ciekawego mogą u nas wyczytać, a może nam powiedzieć ?

Co do Stowarzyszenia - no cóż, piękny i profesjonalny Statut, ale roboty na
      parę etatów gdyby miało naprawdę działać. Inaczej będzie tworem papierowym,
      znamy wiele instytucji w których poza szyldem nic się nie dzieje, może nawet
      zdarza nam się do nich należeć i wiemy jak to działa.
      Wydaje się że wiele funkcji propagandowych i informacyjnych spełnia już TO
      Forum, do tego parę sensownych stron internetowych, to już coś.
      I nie wymaga wiele kasy i biurokracji (ta jest w stanie zniszczyć każdą
      inicjatywę...) Internet to naprawdę efektywny środek, jest w stanie w dużym
      stopniu zastąpić tradycyjne formy działania stowarzyszeń.
      No i jeszcze proponuję uzupełnić Statut o naczelny cel Stowarzyszenia jakim
      powinna być jego SAMOLIKWIDACJA - poprzez wyzdrowienie wszystkich Członków i
      zapewnienie wszystkim pacjentom normalnej i prawidłowej opieki lekarskiej tam
      gdzie jej miejsce - w przychodniach i szpitalach.
      smile

PS. Czy ktoś zastanawiał się nad urządzeniem propagandowej demonstracji
      borelityków przed szpitalem w Leśnej Górze ? A gdyby jeszcze spotkała się z
      fachowym podejściem Dra Burskiego to już nikt w Polsce łącznie z doktorami nie
      śmiałby robić sobie jaj z Borrelii ...
      • artur737 Re: Forum dla polskich LLMD? 17.10.06, 17:37
        > Najlepiej byłoby gdyby lekarze założyli swoje forum oddolnie>

Ci lekarze nie moga tego zrobic bo nie sa ze soba w kontakcie.
      • majka20k Re: Forum dla polskich LLMD? 18.10.06, 22:58
        Masz sporo racji, ale wydaje mi się, że fakt istnienia forum wyłącznie dla
        lekarzy nie zabrania im czytania naszego forum. Ba! Nawet byłoby dobrze, gdyby
        tu zaglądali i poznawali przeróżne przypadki. Druga rzecz - mogą przecież na
        naszym forum również zabierać głos.

Ten pomysł naprawdę ma szansę w pewnym stopniu rozpowrzechnić nowe metody
        leczenia, a od czegoś trzeba zacząć smile
        • artur737 Re: Forum dla polskich LLMD? 18.10.06, 23:03
          Tak wiec czekamy na 3 zgloszenia od lekarzy (poprzez was - pacjentow) i zalozymy to forum.

Przy nastepnych wizytach pytajcie czy chca uczestniczyc w takim forum.
          • anibea100 Re: Forum dla polskich LLMD? 21.10.06, 13:41
            Rozmawiałam wczoraj z moją lekarką na ten temat i wydawała się nieco spłoszona.
            Uznała, że takie forum byłoby z pewnością bardzo przydatne dla wymiany
            doświadczeń pomiędzy lekarzami ale stwierdziła, że ryzyko dla tej grupy lekarzy
            byłoby bardzo duże. Całe skostniałe środowisko lekarskie odsądziłoby ich od
            czci i wiary gdyby w jakikolwiek sposób informacje o nich wyszły na jaw - "a w
            dzisiejszych czasach można bez problemu dotrzeć do komputera, z którego
            wysyłane są dane..."
            Próbowałam przekonywać, że tylko jedna osoba (ze stowarzyszenia) miałaby
            informację o członkach tego forum, że tylko lekarze mieliby do niego dostęp
            itd, itp ale nie rozwiałam do końca jej wątpliwości.
            Umówiłyśmy się, że to przemyśli do czasu mojej następnej wizyty u niej.
            • artur737 Re: Forum dla polskich LLMD? 21.10.06, 14:15
              Gdyby stowarzyszenie zobowiazalo sie prawnie do chronienia anonimowosci lekarzy
              to ci mieliby wiecej pewnosci i chetniej sie przylaczyli.

Nie wiem jak to zrobic by sie prawnie (i wiarygodnie) zobowiazac do ochrony
              anonimowosci uczestnikow takiego forum.
              • krystek67 Re: Forum dla polskich LLMD? 28.10.06, 15:02
                Na ostatniej wizycie u mojej pani doktor, zapytałam ją czy byłaby
                zainteresowana brać czynny udział w dyskusjach z lekarzami na forum.
                Odpowiedż zabrzmiała TAK
                • artur737 Re: Forum dla polskich LLMD? 28.10.06, 16:31
                  Jeszcze dwie takie odpowiedzi i zalozymy to forum.
                  • majka20k Re: Forum dla polskich LLMD? 05.11.06, 22:52
                    Jak to mówicie: "hop do góry". No i chcę powiedzieć, że mój lekarz też chciałby
                    w tym forum uczestniczyć. Na razie z nowych metod leczenia wie tyle ile
                    przeczytał na naszym forum, ale chce się dowiedzieć więcej. A to na początek
                    chyba wystarczy? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka