Dodaj do ulubionych

Nowa historia - cześć!

16.01.07, 11:26
Czytam Wasze forum od jakiegoś czasu, bo kazała mi tu zajrzeć ... moja
lekarka. Choruję od prawie 2 lat, tak jakoś dziwnie, ale po przeczytaniu
tego, co tu pisze, widzę że od początku to była borelioza. Kleszcza nie
pamiętam, rumienia nie miałam. Lecze się w mojej przychodni. Od ok. 3 tyg.
mam silne bóle krzyża i biodra prawego, kolana lewego i zawroty głowy.
Przedtem przez te 2 lata były okresowo: bóle krzyża, bóle różnych stawów,
teraz wiem, że "wędrujące", zmęczenie, tachykardia, zawroty głowy. Często
chorowałam i leczona byłam antybiotykami i pewnie dlatego te dolegliwości raz
były, raz nie. Do przychodni przyszła nowa lekarka i jak usłyszała, jakie
mam/miałam objawy to namówiła mnie, żeby zrobić test WB na boreliozę. No i
wyszedł dodatni w IgG. Od początku stycznia zaczęłam leczenie - najpierw
Doxycyklina 2 razy 200 mg, po tygodniu do tego Tinidazol 2 razy 500 mg. Po
paru dniach leczenia miałam sztywność karku, bóle głowy "z tyłu" - to chyba
potylica. Sztywnośc karku przeszła po paru dniach, ale nasiliły się bóle
krzyża - bóle tak silne, że zamierałam z bólu, nie mogłam zmienić pozycji czy
to stojąc czy leżąc. I sztywność - nie mogłam nachylić się. To jest w
zasadzie do dziś, ale od wczoraj biorę leki na to, bo już nie mogłam
wytrzymać i jest trochę lepiej. Zaczęło też mnie boleć kolano, no i głowa
cały czas pobolewa. Z tego co piszecie, to to jest chyba herx? Czyli
prawidłowa reakcja na leczenie? Nie muszę się tym martwić? Mam jeszcze
zawroty głowy - nie bardzo silne i nie cały czas, ale są - moja lekarka
uważa, że powinnam wziąć chociaż m-c dożylnie ceftriaxon, tylko wiem, że to
drogi lek i narazie nie mogę. Czy możecie napisać, co o tym leczeniu
myślicie? Jak się lepiej poczuję mam do tych leków jeszcze mieć Zinnat 2 razy
500 mg. Proszę Was bardzo o rady. A i jeszcze jedno. Miałam bóle kolana, tego
które zaczęło mnie boleć teraz na antybiotykach ok. 10 lat temu, na studiach.
Były to bardzo silne bóle, byłam wtedy u ortopedy, który nic nie stwierdził,
bóle przeszły i byłam zdrowa aż do teraz. Czy myślicie, że to już była
borelioza? Pozdrawiam. Kasia
Obserwuj wątek
    • dziubolek2 Re: Nowa historia - cześć! 16.01.07, 11:44
      Jakąś masz dobrą lekarkę! To chyba nie w Polsce.Gratulacje. To jest 3/4 sukcesu
      mieć oswieconego lekarza.
    • franiolek1 Re: Nowa historia - cześć! 16.01.07, 13:48
      Czesc Iskra
      Dziekuj tej lekarce - to naprawde rzadkosc. Jezeli sie zgodzi, to podaj jej
      namiary osobom, ktore szukaja lekarza w Twoim miescie. Szukanie lekarza, ktory
      ogarnalby borelioze, jest katorga nas wszystkich.
      Co do Twojej choroby: klasyka. Wiele osob nie pamieta kleszcza, ani rumienia.
      Mozliwe, ze bol kolana byl juz borelioza, a moze nie. Borelioza czesto ujawnia
      sie w czesci slabej naszego organizmu ( przeraza mnie to, ze u mnie jest to
      mozg smile)) Mozliwe wiec, ze Twoje kolano bylo slabe i tam krentki zaatakowaly.
      Dobrym znakiem jest pogorszenie Twoich objawow po antybiotyku. Ten stan trzeba
      przetrwac, nie ma innej drogi ( gdy bol staje sie nie do zniesienia, zamiast
      lykac srodki przeciwbolowe, mozesz zmniejszyc na 24 godz dawke antybiotyku,
      nabrac glebszego oddechu i znowu zwiekszyc dawke; nie nalezy jednak przerywac
      antybiotyku). Narazie 400mg doxy + tinidazol 500mg to dobra dawka. Mam
      wrazenie, ze jestes w dobrych rekach. Twoje leczenie musi jednak trwac dlugo,
      kilka miesiecy minimum.
      Zycze Ci duzo sily, dobrze, ze tu trafilas smile))Pozdrawiam Cie cieplo
    • kazia_g Re: Nowa historia - cześć! 16.01.07, 14:29
      czy możesz podać blizsze namiary na lekarza ?
      kazia_g@poczta.onet.pl
    • ewax100 Re: Nowa historia - cześć! 16.01.07, 16:23
      Ile kosztował ten test na boreliozę?Ja jeszcze nie wiem czy mam borelioze tylko
      sama podejrzewam.Niesety nie mam takiego lekarza jak Ty a szkoda.Mam podobną
      historię też nie pamietam zeby mnie kleszcz ugryzł ale te objawy to jakos
      dziwnie mi sie zgadzają chociaż mi stwierdzili fibromialgie ale ta zupełanie
      jest nieuleczalna a bardzo cierpię z bólu/w watku fibromialgia czy borelioza/Z
      dwojga złego wolałabym borelioze bo to sie leczy i jest jakaś przynajmniej
      nadzieja.
      • iskra857 Re: Nowa historia - cześć! 16.01.07, 18:20
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Dzięki Franiolku - czyli to dobrze, ze jest
        gorzej sad Dziwne to, ale już wiem, że tak musi być. Od wczoraj biorę leki
        p/bólowe - ten od rana wystarczył do 16-tej. Niestety pracuję i najgorzej
        właśnie jest w pracy.
        Dziubolku, leczę się w Polsce, ale nie mogę powiedzieć u kogo - lekarka nie
        pozwoliła ujawniać jej nazwiska.
        Arturze, założyłam konto z nazwą iskry wczoraj, przedtem tylko czytałam, sam
        pisałeś żeby nie logować się, jeśli się nie pisze, a czytam Was od m-ca.
        Ewa, test na boreliozę kosztował 175 zł.
        Franiolku, właśnie u mnie lekarka też podejrzewa neuroboreliozę, bo są zawroty
        i bóle głowy i bóle korzonkowe. Przeraża mnie ta ilośc antybiotyków, nie wiem
        czy to wytrzymam, jak Ty to znosisz?
        • franiolek1 Re: Nowa historia - cześć! 17.01.07, 09:16
          Iskra
          Ja nie wiem jak to robie ze znosze te ilosc antybiotykow, ale moge z reka na
          sercu powiedziec, ze znosze je dobrze. Nie mam zadnych problemow zwiazanych z
          antybiotykiem, mam za to mase problemow zwiazanych z kilku miesieczna borelioza.

Tak, to pogorszenie po antybiotyku jest normalne i nie takie dziwne. Krentka
          boreliozy jest bakteria, ktora ginac uwalnia spora ilosc toksyn. Te toksyny
          powoduja stany zapalne w naszym organizmie. I to boli! Te toksyny sa wydalane
          przez nasz organizm, ale bardzo powolutku. To moze trwac nawet kilka lat, bo
          toksyny chowaja sie w trudno dostepnych miejscach, np w tluszczu. Mozna wiec je
          sobie tak przechowywac, az do ...schudniecia, wtedy toksyny sa uwalniane...
          Te stany zapalne wywolane przez toksyny, moga byc bardzo silne i wtedy moga byc
          nawet grozne. Trzeba to wiedziec, i nauczyc sie wydozowac uwalnianie toksyn -
          nie mozna przeholowac, ale trzeba tez utrzymac odpowiednie stezenie antybiotyku
          by bic bakterie. Tego sie trzeba nauczyc niestety na wlasnej skorze.
          Witaj w klubie forumowiczow z bolem glowy. Gdy borelioza usadawia sie w glowie
          ( tak dokladnie nie wiadomo co w tej glowie jest zaatakowane), cierpienia sie
          poteguja. Bole glowy rzadko przechodza po srodkach przeciwbolowych - u mnie
          wcale! Bol jest okropny i nie popuszcza nawet na minute. Znam ten rozdzial
          swietnie. Jedyne czym sie pocieszam, to ze w pewnym momencie bylam zmuszona do
          zmniejszenia dawki antybiotyku i bole przeszly. Wiem wiec, ze ten bol jest
          powodowany toksynami z ubitych bakterii, to mnie podnosi na duchu.
          Iskra, przed Toba bitwa, wrog jest silny i cwany, ale Ty jestes silniejsza i
          bardziej cwana od wroga, wiec dasz rade. Pozdrawiam Cie serdecznie.
          Staraj sie namowic lekarke na pozwolenie podania namiarow. Nie chodzi o
          ujawnienie na forum jej nazwiska - tego nigdy nie robimy, jest to nawet
          zakazane. Ale prywatna poczta...Ta lekarka dobrze leczy, niech pomoze innym
          chorym smile))
          Sciskam serdecznie
          • stuffan Re: Nowa historia - cześć! 17.01.07, 10:51
            iskra gdzie ten test kosztuje 175??? i jaki to test??
            bo w wawie kosztuje 230 zl test WB

skad jestes?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka