14.03.07, 20:46
Widziałem twoja historie na str. Stowarzyszenia.

Czytałaś moje ostatnie posty na temat magnezu?

Jeżeli nie to znajdź je wyszukiwarką i przeczytaj bo tak sobie myślę, ze
przy twoich obecnych objawach wina częściowo może wynikać z braku magnezu. W
każdym razie warto spróbować suplementacji, może akurat poprawi niektóre
symptomy.
Obserwuj wątek
    • wroteknowynick Re: Klematis 14.03.07, 21:02
      Mnie zawsze interesowało wypłukiwanie magnezu przez kawę, ale nie mogłem się
      dowiedziec w jaki sposób kawa to robi. Może ktoś wie ? Herbata też magnez
      wypłukuje ? Chodzi ogólnie o produkty kofeinowe, czy też inny składnik kawy.
    • artur737 Re: Klematis 15.03.07, 19:21
      Moja hipoteza na dzisiaj jest taka, ze toksyna Bb otwiera jakies kanaly w blonie
      komorkowej przez ktore magnez ucieka z komorek do plynu tkankowego i krwi.
      Pozniej jest wydalony przez nerki bo czlowiek nie posiada jakis specjalnych
      mechanizmow chroniacych ilosc magnezu w organizmie. Jak jest go duzo we krwi do
      zostaje odfiltrowany przez nerki i wydalony. Ogolnie wiec pula magnezu spada.

Wiecej toksyny wydziela sie w czasie skutecznego leczenia abx, zwlaszcza jezeli
      abx przenikaja do wnetrza komorek bo wtedy toksyna jest wydzielona
      wewnatrzkomorkowo wiec intensywne leczenie sprzyja utracie magnezu.

Ktos na poczatku leczenia moze nie miec niedoborow magnezu, ale takowe moga sie
      pojawic po ilus tam miesiacach lub latach choroby.

Magnez uaktywnia pompy jonowe i transfer komorkowy i na suplementacji magnezem
      moze sie zdarzyc, ze wiecej toksyny zostanie wyrzucone z komorek do krwi, co
      moze wygladac jak reakcja Herxeimera (choc technicznie to tylko przesuniecie
      toksyny z jednego miejsca w drugie).

Niedobory magnezu nieslychanie trudno uzupelnic poniewaz, prawie calosc magnezu
      ulega wydaleniu przez nerki zamiast wniknac do wnetrza komorek.

Znawcy sugeruja by suplementacje rozlozyc rownomiernie na cala dobe tak by
      przyjmowac go co 2-4 godziny i zawsze z kazdym posilkiem. Lepiej mniej, ale za
      to czesto. Odbudowanie puli wewnatrzkomorkowej magnezu zajmuje wiele miesiecy
      lub nawet lat.

Jak ktos jest na abx to niestety ma utrudnienie bo magnezu nie nalezy podawac z
      wieloma lekami a juz na pewno nie z tetracyklinami. Trzeba tak kombinowac by
      byla odleglosc czasowa od abx.
      • klematis7 Re: Klematis 15.03.07, 20:59
        Dzieki, Artur.
        Mam jeszcze pytanie, bo przestalam sie czuc bezpiecznie (do tej pory czulam sie
        bezpiecznie u mojego lekarza, poniewaz wszystko pokrywalo sie z wiadomosciami z
        forum). Moj lekarz stwierdzil, ze teraz bedzie mi zmienial abx co miesiac.
        Miesiac bralam klarytromycyne + zinnat + plaquenil. Teraz bede brac tetra +
        amantandyne + zinnat na zmiane z plaquenilem. Na moja prosbe, zeby to bylo
        przynajmniej dwa miesiace powiedzial NIE. A jak zapytalam, co zrobi, jesli
        wyczerpie mu sie zestaw abx, odpowiedzial, ze bedzie wracal do poprzednich.
        Jestem tym zaniepokojona.
        • artur737 Re: Klematis 15.03.07, 21:06
          Zmiana leczenia co miesiac nie jest w moim przekonaniu blędem.
          Niektórzy LLMD tak właśnie robią. Da ci to tez szybsze rozeznanie co działa
          lepiej a co gorzej w twoim przypadku.
          • klematis7 Re: Klematis 15.03.07, 21:09
            dzieki, uspokoiles mnie
            • dx771 Re: Klematis 15.03.07, 21:18
              Moim skromnym zdaniem reakcja na zmianę antybiotyku może pokazać co się dzieje
              wewnątrz organizmu. Ja właśnie nie rozumiałem jak można wyciągać wnioski na
              podstawie 5 miesięcznego leczenia jednym zestawem.

• artur737 Re: Klematis 16.03.07, 15:50
        A nalepsza forma magnezu jest cytrynian. Inne formy takie jak tlenek magnezu tez
        sie wchlaniaja ale nieco slabiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka