Dodaj do ulubionych

Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jeszcze?

01.07.07, 21:53
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów!
Postanowiłem założyć swój wątek z kilku powodów:
- by pomagać innym z podobnymi problemami dzieląc się własnymi doświadczeniami
- by dr Beata mogła na bieżąco kontrolować "co u mnie słychać"
- by poznać Wasze opinie, sugestie i porady pomocne w moim leczeniu

Wszystko zaczęło się kilka lub kilkanaście lat temu. Nie jestem w stanie
określić konkretnej daty ani nawet roku. Ze względu na silne bóle kręgosłupa
spowodowane najpr. skrzywieniem "musiałem?" zażywać niesteroidowe leki
przeciwzapalne (oczywiście bez osłony). Przy większości infekcji lekarze
przepisywali antybiotyk (również bez osłony), a ja brałem, brałem, brałem...,
później nawet sam bez uzg. z lekarzem. Do tego dużo alkoholu wypitego na
imprezach itd. Skutkiem tego były objawy ze strony układu pokarmowego, które
przerodziły się w związku z nieleczniem w kandydozę najpr. systemową,
obejmującą wiele części ciała. O jej istnieniu uświadomiłem sobie dopiero w
marcu tego roku, gdy na języku pojawił się biały "kożuch". Początkowo
zacząłem się leczyć preparatami naturalnymi. Jednak 2 tygodnie temu coś mnie
ukąsiło i powstał rumień boreliozowy. Trafiłem na forum gazety i teraz leczę
się u Dr Beaty na obie przypadłości. Mam za sobą raptem 1 dzień leczenia i na
razie nie jest źle (oby tak dalej). Mam jednak watpliwości co do skuteczności
leczenia candidy przy antybiotykoterapii. Jeżeli ktoś miał z tym jakieś
doświadczenia proszę o kontakt. Jestem również otwarty na wszelkie pytania
osób szukających informacji i pomocy w tych chorobach.

Pozdrawiam i życzę duuuuuuużo zdrowia smile)))
Obserwuj wątek
    • mariano_84 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 02.07.07, 00:05
      Mnie interesuje to czy candida daje rzeczywiscie takie objawy jak borelioza, mycoplasma (ktora na 100% mam), lub chlamydia? Miom zdaniem jest to troche wyolbrzymianie problemu z kandydoza, ze daje az takie straszne objawy. Na poczatku tez myslałem ze moje objawy sa spowodowane kandida ktora za kazdym razem wychodziła ujemna w badaniu.
      • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 02.07.07, 10:42
        Objawy są naprawdę bardzo podobne. To jeszcze zależy od stopnia rozwoju
        kandydozy. Opisze może pokrótce moje objawy dzieląc je na III okresy:
        I okres: do marca 2007 r.:
        - układ pokarmowy: wzdęcia, gazy, rozwolnienia, rzadziej zaparcia, niestrawione
        resztki pokarmu, zgaga, refluks jednocześnie po posiłu i pracy fizycznej, bóle
        żoładka i w okolicach jamy brzusznej, uczucie "wściekłego głodu", świąd odbytu
        - układ nerwowy: zaburzenia pamięci, zapominanie numerów, nazwisk itp., pomyłki
        w pisaniu wyrazów, błedy ortograficzne, rozkojarzenie, uczucie nieobecności,
        ataki paniki i histerii, zaburzenia równowagi, niezauważanie przedmiotów
        znajdujących się blisko - częste zawadzanie, uderzanie się o przedmioty i
        meble, codzienne złe samopoczucie, depresja, myśli samobójcze itp.
        - skóra: łupież głowy, świąd skóry w róznych miejscach, świąd nosa, suchość
        skóry, liczne wypryski na skóry twarzy, czerwone przebarwienia na twarzy po
        prysznicu, brzydki zapach stóp pomimo wielokrotnego mycia itp.
        - układ sercowo-naczyniowy: chwilowe przyspieszone bicie serca bez żadnej
        przyczyny,
        - układ oddechowy: wiecznie zatkany nos, chroniczny katar, "kozy" w nosie,

II okres od marca 2007 r.:
        Doszło:
        - przewlekłe zapalenie migdałów i gardła- tutaj typuję chlamydie lub mycoplasmę
        lub obie albo jeszcze coś innego,
        - biały kożuch na jezyku, (candida?)
        - przezroczysta wydzielina z narz. rozrodczego (chla, myco?)
        - obrzęk żołedzia (chla, myco?)
        - świąd narz. rozrodczego

III okres od czerwca 2007 r.
        Doszło:
        - rumień boreliozowy - już znikł
        - kłucie w stawach i mięśniach
        - uczucie ucisku klatki piersiowej (płytki oddech)
        - po flukonazolu znaczące zmniejszenie objawów żołądkowych i świądu narz.
        rozrodcz.

Z tego co do tej pory dowiedziałem się z forum znaczna część objawów pokrywa
        się z objawami borelli, a to jakie objawy daje kandydoza zależy od stopnia
        rozprzestrzenienia w organizmie. Układowa kandydoza manifestuje się w różnych
        postaciach j.w. Jakie robiłeś badania na Candidę? Jeżeli z kału a próbka
        trzymana była 5-7 dni to nic nie wyjdzie. Ja zrobiłem od razu PCR z krwi w
        Poznaniu i niesety wyszło sad

Pozdrawiam
        • mariano_84 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 02.07.07, 11:15
          Wiele objawow sie zgadza a wiele nie. Robiłem badanie kału a probka byla trzymana 21 dni.
          • mariano_84 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 02.07.07, 11:19
            Aha. Jak mozesz to daj mi namiary odnosnie badania PCR na kandydoze i ile ono kosztuje?
            • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 02.07.07, 13:07
              www.cbdna.pl/oferta.html - mailem można zamówić badanie, koszt około 90
              zł + zestaw wysyłkowy 30 zł.
              • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 02.07.07, 22:33
                Kuracja:
                Uni – 250x1, 200x1
                Virezyt – 100x1
                Azi – 500x1 co 2 dni

I. W związku z tym, że wyczytałem na forum candidy, że candida lubi się
                uodparniać m. innymi na flukonazol zastanawiam się czy nie przerwać go po 4
                dniach brania i:
                1) zrobić pauzę na 4 dni lub
                2) przez 4 dni zażywać orungal (mam) albo też
                3) rotacyjnie przez 4 dni po kolei czosnek, cebulę, paraprotex, cats claw

II. W jakim czasie od momentu brania abx + flukonazol zrobić badania wątrobowe
                (mam już skierowanie)

Proszę o sugestię Pani Dr Beaty w powyższych kwestiach 

Na chwilę obecną moje objawy wyglądają tak:
                - czuję delikatny powrót candidy najpr. po zastosowaniu abx, którą podleczyłem
                dietą przeciwgrzybiczną i MO, probiotykami i ziołami objawiający się niezbyt
                częstym: świądem nosa, skóry, oczu, krocza, przekrwieniem oczu, delikatne
                objawy gastryczne
                - rewelacyjnie na objawy zadziałał flukonazol - na objawy gastryczne i świąd –
                przez 2 dni spokój
                - objawy związane z borelką – sporadyczne kłucia w stawach, uczucie mikrodrgań
                tkanki łącznej i mięśniowej całego ciała, rzadko lekkie cierpnięcie stóp, lekki
                tępy ból głowy w lewj potylicy
                - musiałem włączyć więcej węglowodanów do pożywienia, gdyż dieta spowodowała
                ciała ketonowe w moczu na poziomie 1,5 czyli „+” – co mogło również spowodować
                powrót
                - zauważyłem lekkie kłucie w okolicy serca przez około 5 min po 10 min od
                przyjęcia abx i czasami w ciągu dnia – czy jest się czym przejmować?
                - niestety dalej częstomocz, choć może to wynikać z wypijania około 1,5-2 l
                wody dziennie
                - inne objawy j.w. – bez zmian

Pozdrawiam wszystkich a zwłaszcza naszą wspaniałą Dr Beatę i życzę mnoostwo
                zdrooowka 
                • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 03.07.07, 10:06
                  I jeszcze jedno pytanie:
                  W związku z produkcją neurotoksyn przez candide jak i borelke i podejrzewaniem
                  u siebie pewnych zmian neurologicznych proszę o info odnośnie badań w tym
                  kierunku. Z moich informacji najlepszy jest chyba rezonans. Czy po wykryciu ew.
                  zmian następują zmiany leków w kuracji na borelkę? Kiedy takie badanie RM
                  najlepiej wykonać oraz czy z kontrastem czy bez?
                  Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
                  Pozdrawiam
    • dorota1011 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 02.07.07, 22:48
      hej. ja myślę że to nie od grzybicy. ja na początku miałam bardzo silny świąd
      skóry(oczy , nos, czoło), bóle stawów i po 8 mies antybioterapii objawy bardzo
      się zmniejsyły. nie przestzegam drastycznie diety. po zjedzeniu czegoś
      słodkiego świąd się nasila ale tylko w "pewnym miejscu". myślę że jeśli byłaby
      to candida to objawy po 8 mies antyb. by się bardzo nasiliły a nie zmniejszyły.
      pozdrawiam
      • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 02.07.07, 23:38
        No hej, znaczylo by to, że nie jest to świeża borelka? Please, nie załamuj mnie
        ( na szczęście wieczorami mam duże lepsze samopoczucie i humor, więc myśl tą
        przyjąłem bardzo spokojnie) smile))))
        • dorota1011 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 02.07.07, 23:47
          wiesz co chyba cię nie pociesze...ja wieczorem też dużo lepiej się czujęsmile
          • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 03.07.07, 14:42
            No i niestety PCR pozytywny sad jedyna nadzieja, że to świeża borelka i szybko
            ją wytłukę. Pozdrawiam Wszystkich i jak zwykle dużo zdrówka smile
    • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 04.08.07, 22:36
      Witam serdecznie po tak długim okresie nie pisania na forum. Spowodowane to
      było przede wszystkim nie najlepszym samopoczuciem ale również brakiem czasu -
      jestem Tata mojej ukochanej 7-miesięcznej Ewunii smile
      Chciałbym podzielić się z Wami moimi doświadczeniami w zakresie leczenia.
      Przede wszystkim w 80% wiem już z czym walcżę, a jest to w kolejności ważności:
      1. Borelioza (prawdopodobnie neuro)
      2. Candida (systemowa - najprawdopodobniej)
      3. Mycoplasma
      4. Ewentualne koinfekcje Borelki - których jeszcze nie udało mi się
      zdiagnozować jeżeli są
      5. Ewentualne pasożyty - podejrzewam lamblie

Kończę już 5-ty tydzień na doustnych abx i mam zlecone przejście na dożylny
      Ceftriaxon, czego trochę się obawiam. Początkowo wydawało mi się, że nie dam
      rady przetrwać takich dawek abx bo zawsze reagowałem żołądkowo nieciekawie na
      dużo mniejsze dawki. Ale jak do tej pory wszystko jest OK. Jestem Wam bardzo
      wdzięczny Drodzy Forumowicze, bo chociaż nie zadaję pytań bacznie śledzę
      większość Waszych Postów i staram się wcielać wasze porady do mojego leczenia.
      Dzisiaj od popołudnia czuję się naprawdę dobrze - tak jakbym nie był chory smile.
      Byż może zadziałał olejek oregano, który zacząłem stosować regularnie 2x5
      kropel na oliwę z oliwek (więcej oliwy niż 1 łyżka), ale raczej stawiałbym na
      to, że po raz pierwszy od 6 miesięcy pozwoliłem sobie na popoołudniową 1,5 h
      drzemkę. Niestety do tej pory z racji obowiązków domowych, pracy, opieki nad
      dzieckiem nie miałem takiej możliwości.
      W celu dobrego leczenia candidy we wtorek wybieram się do Poznania na testy.
      W środę z kolei robie próby wątrobowe i morfologię. Oczywiście nie omieszkam
      poinformować o wynikach.
      Pozdrawiam - życzę zawsze tego samego zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia smile
    • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 05.08.07, 21:42
      Witam wszystkich. Dzisiaj nowe objawy:
      - uczucie ścisku gardła w okolicach szyjnych węzłów chłonnych
      - wzdęcie i dość obfite gazy (może to candida atakuje, albo jelita po abx dają
      znać)
      Pozdrawiam i życzę tylko zdrowia
      • baska192 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 05.08.07, 21:49
        strasznie ciezko leczyc sie na borelioze i jednoczesnie na candidie.Jak Ty
        sobie radzisz???
        • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 05.08.07, 22:10
          Na razie lecze 5 tydzień borelioze abx-ami. Candidę leczę oregano, ziołami,
          dietą, probiotykami. Leczę to może za dużo powiedziane ale staram się nie
          doprowadzić do sytuacji nie do opanowania. Najbardziej boję się sepsy
          grzybiczej (mam candidę we krwi - wiec może być rozsiana w całym ciele
          ). Z drugiej strony candidę wykryłem w połowie marca i od razu zacząłem leczyć
          tylko dietą. Niektóre objawy całkiem ustąpiły po około 2 m-cach. Niestety na
          początku czerwca diagnoza borelioza - no i abx. Teraz niestety większośc
          objawów candidy występujących przed jej leczeniem wraca. Proszę o sugestię
          doświadczonych użytkowników forum ponieważ jestem przed leczeniem dożylnym
          Biotraxonem, którego nie chciałbym przerywać.
          Czy mam:
          1. Leczyć borel dożylnie i candidę ziołowo
          2. Leczyć borel dożylnie, a candidę lekami przeciwgrzybiczymi i ziołowo (nie
          wiem tylko jak moja wątroba to wytrzyma)
          3. Przerwać leczenie borel, wyleczyć candidę, ale to może potrwać nawet 2 lata
          (podobno tak długo utrzymują się grzyby we krwi), a dopiero później zacząć
          leczyć boreliozę.
          • katowiczanka10 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 05.08.07, 22:55
            Witaj arrakis,skad wiesz ze masz candide we krwi,robiles badania jesli tak to
            napisz jakie.Ja dopiero zaczynam szukac grzyba,podejrzewalam go juz od dawna
            ale nie zdawalam sobie wczesniej sprawy ze to jest takie niebezpieczne. Na abx
            jest maz 4 tydzien.
            • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 05.08.07, 23:13
              Czyli tak jak ja - 5 tydzień. Badania do tej pory robiłem tylko wysyłkowo w
              cbdna. We wtorek jade do poznania do Centrum Alergologii i do szpitala MSW.
              Badanie na grzyby możesz zrobić:
              Z krwii:
              1. www.cbdna.pl - Poznań - wysyłkowo - nie oznaczają rodzajów grzyba tylko na
              obecność candida albicans - mnie wyszedł pozytywny
              2. Centrum Alergologii - Poznań ul Bogusławskiego -
              www.centrumalergologii.pl/index.php?page=23 - testy IGG ale nie ma
              innych rodzajów albicans
              3. Szpital MSWiA Poznań ul. Dojazd 34
              I piętro pracownia mykologiczna
              tel. (0-61)846-45-87

Badanie kału trwa 3 tygodnie
              koszt ok. 40 zł - najprawdopodobniej oznaczają wszystkie candidy

Nie wiem czy powinienem, żeby Cię zbytnio nie wystraszyć, choć sam jestem w
              strachu ale myślę że warto żebyś zapoznała się z pewnym artykułem dotyczącym
              leczenia grzybic. Napisz maila do mnie to wyslę Ci go. Wejdż też na mój wątek
              to dowiesz się conieco o mojej historii. Pozdrawiam. Araksis. e-mail:
              araksis@o2.pl
              Pozdrawiam

• tosho Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 05.08.07, 23:21
                arrakis - ja poprosze ten artykul na mail gazetowy
                • baska192 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 05.08.07, 23:27
                  ja tez poprosze bardzo o ten artykul.I lecz wszystko naraz.Wprowadz leki
                  oslaniajace watrobe.Sylimarol,essenciale forte,duze dawki wit.E(ponoc
                  rewelacyjnie poprawiaja stan watroby).Pozdrawiam

• arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 05.08.07, 23:34
                    Dzięki za odpowiedź Basiu. Zaraz wyślę Ci ten artykuł. Wszystkie leki osłonowe
                    stosuję w następujących dawkach:
                    1. Sylimarol - 3x70 mg dziennie
                    2. Tokovit E - 1x400 mg dziennie
                    3. Hepatil - 3x150 mg dziennie
                    4. Heparegen 3x100 mg dziennie
                    5. Essentiale forte 1x dziennie (jest na bazie etanolu - candida - nie wskazane)
                    Proszę o info czy istnieją jakieś określone odstępy od abx (doxy i azitro) w
                    ich stosowaniu?
                    We środe bede mial wyniki watrobowe - dam znac jak wyszły.
                    Pozdrawiam
                    • tosho Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 06.08.07, 00:07
                      dzieki arrakis za artykul.
                      • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 06.08.07, 00:21
                        Proszę bardzo. Jeśli miałbyś jakieś sugestie co do mojego przypadku - bardzo
                        proszę o upublicznienie. Pozdrawiam
                        • katowiczanka10 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 06.08.07, 00:51
                          Arrakis napisalam do Ciebie E-mail,mam nadieje ze dojdzie
                          Pozdr Kaska
                          • baska192 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 06.08.07, 22:13
                            Dzieki za poczte.Pierwszy zalacznik mi sie nie otwiera.Jesli chodzi
                            o leki to szczerze mowie,ze pojecia nie mam.Moze jedno bierz rano a
                            drugie wieczorem.
                            • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 08.08.07, 11:46
                              Witam wszystkich. Czy ktoś z Was miał taki objaw, który zaczął się u
                              mnie jakieś 5 dni temu a mianowicie uczucie takiego ściśniętego
                              gardła, tudzież kłucia po obydwu stronach gardła tak jakby to były
                              migdały lub węzły chłonne. Takie zaczerwienienie gardła - chyba
                              takie same jak opisuje Tome3ek - mam już od marca tego roku. Proszę
                              o poradę co w tej kwestii uczynić? Jestem na dosi i azi już 4
                              tygodnie. A ten ból/kłucie uniemożliwia mi normalne skupienie się.
                              Czy to może być od antybiotyków? Takie podobne uczucie kłucia miałem
                              jak doświadczałem silnych stresów.

Pozdrawiam
                              • baska192 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 09.08.07, 15:39
                                Moze byc i od stresow skoro zaobserwowales taka reakcje.Ale z
                                choroba tez sie moze wiazac.Ja mam taka wlasna teorie,ze to robactwo
                                co nas zre broni sie atakujac.I w tym miejscu gdzie zadzialal lek
                                zaczyna sie cala akcja.A z gardlem mam podobny problem-czerwone od
                                lat.Teraz robie sobie inhalacje z soli fizjologicznej i
                                mukosolwanu.Zauwazylam po 7 tygodniach lekka poprawe.Gardlo nie jest
                                juz bordowe a najwyzej czerwone a czasem normalnie rozowe.Lekarz
                                powiedzial mi ,ze czerwone gardlo moze byc od zatok.
                              • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 08.09.07, 20:47
                                Witajcie Drodzy Forumowicze. Dawno nie pisałem, ale zebrać się do
                                tego to u mnie nie jest łatwo. Na chwilę obecną jestem na
                                biotraksonie dożylnie (zostało 9 z 35), unidox 500 i tini 250
                                dziennie przez 14 dni i 14 dni przerwa. Objawy stopniowo się
                                wyciszają chociaż nie jestem w stanie rozróżnić co jest herxem a co
                                nie jest. Miałem około tygodnia taki okres, że psychicznie czułem
                                się jakbym nie był chory - żadnego otępienia, polepszyła się pamięć.
                                Chcąc być pewien że wszystko właściwie przyjmuję proszę o podpowiedź
                                jak ustawilibyście godzinowo poszczególne rodzaje leków które biorę.
                                A więc tak:
                                ABX:
                                1. Unidox - 300 mg rano i 200 mg wieczorem (co 12 godzin)
                                2. Tinidazol - 250 mg codziennie
                                3. Biotrakson - 2g wlew codziennie - teraz około 18-tej

Osłona wątroby:
                                1. Essentiale forte - 3xdziennie 2 tabsy
                                2. Sylimarol 70 mg - 3xdziennie 2 tabsy
                                3. Heparegen - 3xdziennie 1 tabletka
                                4. Hepatil - 3xdziennie 1 tabletka
                                5. Tokovit E 400 - 1xdziennie 1 tabletka
                                6. Liv52 - 1xdziennie 2 tabletki (nie zawsze)

Probiotyki:
                                1. Probacti 4 - 3xdziennie 1 tabletka
                                2. Lactive Up - 3xdziennie 2 tabletki
                                3. Colon C - 1xdziennie 1 łyżeczka

Suplementy:
                                1. Vitamina B12 - 1x1tabletka co 2 dni
                                2. Hela-Mg B6 - 1 tabletka dziennie
                                3. Hela Selen - 1 tabletka dziennie
                                4. Hela Cynk - 1 tabletka dziennie
                                5. Spirulina+propolis - 1x2 tabletki dziennie
                                6. Minerały koloidalne - 1x5ml dziennie
                                7. Krzemionka organiczna

Oczyszczanie:
                                1. Chlorella - 2x7 tabletek dziennie

Anti-Candida:
                                1. Fluconazol 1x100 mg dziennie
                                2. Candida clear - 1x1 caps dziennie
                                3. Czosnek w caps - 1x2 caps dziennie (zamiennie z candida clear)
                                4. Pau darco - 1x1 caps dziennie (rotacyjnie z 2. i 3.)
                                5. Paraprotex - 1x1 caps dziennie (rotacyjnie z 2. i 3. i 4.)
                                6. Olejek oregano - brałem 3 tygodnie ale więcej podobno nie można
                                7. Liść oliwny - 1x1 caps dziennie
                                8. Srebro koloidalne - 10 ml dziennie

Wiem, że jest tego bardzo dużo, nie stosuję wszystkiego na raz.
                                Chciałbym Was spytać i prosić o radę osób które mają podobny lub
                                taki sam zestaw abx w jakich porach/odstępach przyjmują
                                wszystkie/niektóre z tych specyfików. Które z nich wg Was są
                                najskuteczniejsze a z których można zrezygnować. Jakie są odstępy
                                między posiłkami a przyjmowaniem abx i w/w rzeczy. Byłbym wdzięczny
                                za podpowiedź bo zaczynam się już w tym wszystkim gubić.
                                Pozdrawiam i życzę zawsze tego samego - zdrowia, zdrowia i jeszcze
                                raz zdrowia. Teraz wiem jak jest ono cenne.
                                • adomi6319 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 09.09.07, 23:34
                                  Ja sobie rozplanowałam tak:
                                  8.00 śniadanie,
                                  ok. 8.30 duomox 2*1,0
                                  10.30 unidox 2*200 (zawsze po drobnej przegryzce typu orzeszki, pestki bo
                                  inaczej jest mi niedobrze)
                                  13.00 solidne drugie śniadanie plus 2*nystatyna, probiotyki 2*2 szt (kupuję
                                  zawsze kilka różnych) plus essentiale 1*
                                  15.00 Azitrox 1*0,5 co drugi dzień; naprzemiennie z Enterolem, który też bierze
                                  się nie blisko jedzenia
                                  17.00 obiad plus 2*nystatyna, probiotyki 2*2 szt (inne niż po sniadaniu) plus
                                  essentiale 1*
                                  20.00 kolacja i po niej ok 20.30 duomox 2*1,0
                                  22.30 unidox

osłonowych na wątrobę nie biorę za wiele ale na razie wyniki mam "książkowe",
                                  natomiast pomimo diety ciągle "ocieram się" o grzyba, głównie nalot na języku,
                                  ale miałam też biegunki, ustąpiły po fluconazolu, brałam go dwa tygodnie i
                                  wystarczyło;

jęzorek teraz mam nie biały ale brązowy i tylko do miejsca gdzie mogę go
                                  wystawić na zewnątrz, bo w środku nie mogę szorować szczotką, od razu mi się
                                  "poziom podnosi".
                                  Czy jak brązowy, to też grzyb?
                                  Ala

• arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 10.09.07, 10:14
                                    Dzięki Zgoorku, dzięki Adomi - na pewno wykorzystam Wasze
                                    harmonogramy do stworzenia swojego
                                  • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 21.09.07, 20:59
                                    Adomi możemy sobie "podać ręce z koinfekcjami". Mam dokładnie to
                                    samo co Ty i w tych samych mianach. Czy zaczęłaś juz jakieś leczenie
                                    na koinfekcje?
                                    • adomi6319 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 25.09.07, 01:16
                                      też zauważyłam, że dostaliśmy ten sam zestaw chorób;
                                      z antybiotyków biorę unidox 2*200, duomox 2*1000, a teraz zaczęłam rimfapicynę
                                      2*300
                                      przy rimfapicynie trzeba bardziej uważać na watrobę
                                      • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 25.09.07, 11:11
                                        Dzięki za info o rimfapicynie - zwieksze dawki osłony wątrobowej. Ja
                                        niestety dodatkowo mam mycoplasmę i candidę - przez tą ostatnią
                                        musiałem zrezygnować z duomoxu bo czułem się źle pomimo stosowania
                                        fluconazolu. Nie wykluczone, że po konsultacji z Panią Doktor włącze
                                        amoxy. Przeraża mnie tylko dawka 2x3000 jaką miałem zaordynowaną.
                                        • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 25.09.07, 12:19
                                          DO Adomi.
                                          Napisałaś, że wybierasz się do Szczecina "na Babesie". Mimo ujemnego
                                          wyniku w IMW? Czy badalas yersiniozę? Ile takie badania kosztują w
                                          Szczczecinie - orientujesz się może? No ileczenie tych dwóch czy
                                          jest zbieżne z Bart i Erlichia czy całkiem co innego? Pozdrawiam
    • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 08.09.07, 23:33
      Nie bierzesz nic osłonowego na wątrobę? Ani witamin?
      • tosho Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 21.09.07, 17:50
        Arrakis wyslalem Ci mail jakis czas temu. Doszedl do Ciebie?
        pzdr.
        • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 21.09.07, 20:56
          Cześć Tosho. Niestety nie dotarł. Bardzo proszę wszystkich
          zainteresowanych w tym również Ciebie o przesyłanie maili wyłącznie
          na adres araksis@o2.pl. Chętnie poznam Twoje doświadczenia z
          leczenia koinfekcji. Ja mam Bart i Erlichie i zaczynam rimfapicynę
          od jutra.

Pozdrawiam

Prześlij mi tego maila jeszcze raz jeśli możesz.
          • arrakis74 Re: Borelioza, kandydoza, może chlamydia i co jes 21.09.07, 21:17
            Witam Wszystkich serdecznie. Jestem po 33 wlewach bitraksonu i
            gdzieś tak w połowie przez tydzień psychicznie czułem się
            rewelacyjnie, później 3-4 dnie niezbyt i znowu około tygodnia super.
            Psychicznie tzn. mam na myśli brak albo zupełnie niewielkie
            splątanie/odrealnienie. Niestety inne objawy nadal były. Ponieważ
            zrobiłem badania w IMW i wyszła bart i erlichia dostałem inny zestaw
            leków: rifampicyne, unidox i duomox. Przyznam szczerze że poluźniłem
            trochę dietę bo fizycznie musiałbym głodować. Głupio to pisać ale
            sam nie jestem w stanie sobie przygotować właściwych posiłków
            (dawniej sam gotowałem obiady dwudaniowe) i muszę liczyć na
            najbliższych. Ci zaś średnio rozumieją istotę diety anti-candida i
            anti-borelia i po prostu jem to co jest przygotowane na obiad z
            zastrzeżeniem produktów absolutnie zakazanych. Niestety chyba coś
            dzieje się niedobrego bo odkąd skończyłem biotrakson i byłem na doxi
            + tini odczuwam - narastające objawy:
            - czasami świąd pleców i twarzy w różnych miejscach
            - gazy
            - aktywniejsze (bardziej czerwone) wyprzenia drożdżakowe w fałdach
            skórnych palców rąk
            - pieczenie języka
            Zwiększyłem również osłonę wątroby:
            - essentiale - 2x3 caps
            - hepatil - 3x1 caps
            - tokovit e 400 - 1x1 caps
            Mam nadzieję, że to pomoże i nie zniszczę wątroby bo musiałem na
            kilka dni włączyć flukonazol, żeby uspokoić grzyba. Ostatnio ALT69,
            AST34 - czy coś koło tego).
            Przepraszam za trochę chaotyczne pisanie ale dzisiaj nie jestem w
            najlepszej formie. Myślę więc że pora zakończyć i życzyć Wam
            Wszystkim naprawdę dużo tego na literę Z. Pozdrawiam
    • netka_net Re: prośba.. 04.10.07, 23:17
      jestem z Krakowa i szukam bardzo dobrego lekarza, który już zetknął się z
      niejednym przypadkiem boreliozy...
      od 2 miesiecy jestem chora...
      to moj mail: net_ka@o2.pl

prosze o pomoc...
      • arrakis74 Re: prośba.. 12.10.07, 21:53
        Dr Beta leczyw Krakowie - namiary do niej znajdziesz w wątku "Jestem
        lekarzem"
        • arrakis74 Re: prośba.. 02.12.07, 22:10
          Witajcie Drodzy Forumowicze. Postanowiłem odświeżyć swój wątek co by
          nie popadł w zapomnienie. NIestety w środę minie miesiąc jak nie
          biorę abx. Zdaję sobie sprawę, że nie jestem wyleczony, ale
          przerwałem leczenie ze względu na:
          - atak parapadaczkowy (nagłe drętwienie całego ciała, puls 124, fala
          gorąca, po prostu myślałem że zejdę),który zdarzył mi się po raz
          pierwszy w życiu. Dzień wcześniej i w tym samym dniu bolał mnie
          żołądek oraz miałem lekko podwyższoną temperaturę
          - nasilenie się objawów candidy
          - złe wyniki krwi - neutrofile 0
          - złe nastawienie mojej rodziny co do dalszego leczenia
          Obecnie poprawiam odporność, leczę ziołowo candidę i staram się
          podleczać ziołowo bb.
          Bardzo chciałbym wrócić do leczenia abx zwłaszcza, że z perspektywy
          czasu wiem, że miałem herxy co by znaczyło, że leczenie idzie w
          miarę dobrze, z punktu widzenia tego, że nie było na początku
          ustawione na koinfekcje które mam niestety.
          Wiem, że podjęcie decyzji w mojej sytuacji jest bardzo trudne.
          Nie mam 100% wsparcia w rodzinie, również w kwestii diety.
          Dlatego też proszę Was o sugestie jeśli ktoś znajduje się w podobnej
          sytuacji.
          Podejmując to leczenie abx zdawałem sobie sprawę, że jest ono
          niebezpieczne.
          Czytając Wasze wypowiedzi na forum uzmysłowiłem sobie, że jest
          jeszcze kilka rzeczy które składają się na owe ryzyko. Jest to m.
          innymi:
          - ryzyko zakażenia np. HCV podczas dożylnego podawania abx albo
          podczas regularnych kontroli krwi ALAT,ASPAT, morfologia
          - obniżenie odporności - zagrożenie sepsą np od candidy którą mam
          lub jakiegokolwiek innego patogenu
          Wiem, że życie w ogóle jest ryzykowne, ale zastanawiam się i usiłuję
          się przekonać, żeby potem nie żałować, że dalsze leczenie abx jest w
          moim przypadku dobrym rozwiązaniem. Chdzi mi o to żeby przysłowiowo
          nie wpaść z deszczu pod rynnę.
          Liczę na Was, napiszcie co o tym sądzicie.
          Pzdr.
          Arrakis
          • kwiat.wisni Re: prośba.. 03.12.07, 15:30
            Krew u nas pobiera się i zastrzyki podaje sprzętem jednorazowym -
            nie widzę możliwości zarażenia Ciebie, widzę jedynie możliwośc, że
            Ty zarazisz personel medyczny w przypadku niezastosowania
            odpowiedzniej ochrony.
            • arrakis74 Pytanie do expertów 12.12.07, 15:58
              Co mogą oznaczać takie wyniki rozmazu manualnego krwii obwodowej:
              Rozmaz - manualnie
              wynik norma
              Segmentowane 39 % 40 - 70 L
              Kwasochłonne 2 % 1 - 5 ~
              Limfocyty 59 % 20 - 45 H

Czy jest się czym przejmowac? Bardzo prosze o odpowiedź.

Pozdrawiam

arrakis
              • domin46 Re: Pytanie do expertów 12.12.07, 23:34
                przejmować się nie ma czym, niby odchyłka nieduża, masz tak samo jak ja tzw.
                odwrócony rozmaz, bo procentowo limfocytów za dużo do granulocytów powinno być
                po prostu odwrotnie.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka