szila2008 Rplacuszki z cukinii 23.11.09, 20:00 Jedna mała cukinia,1 por,2 ząbki czosnku,pęczek koperku,4 łyżki mąki żytniej,2 jajka,przyprawy i sól.Cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce,odsączyć.Por drobno pokroi.czosnek przecisnąć,koperek drobno pokroić.Wszystko wymieszać i smażyć tak jak placki.Odsączyć na papierze. Odpowiedz Link
szila2008 Re: placuszki drobiowe 24.11.09, 16:09 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki mąki żytniej pełn. 2 jajka 10 dag. sera mozarella przyprawy Jajka wymieszac z mąką dodać przeciśnięty czosnek,majonez,i starty ser.Filet pokroić w drobną kostkę,przyprawić i dodać do masy.Smażyć na rozgrzanym maleju małe placuszki. Odpowiedz Link
great.blondino Zapiekanka z baklazana 24.11.09, 17:31 2 duze baklazany opakowanie szynki: prosciuttto, speck albo poledwicy, cebula 5 zabkow czosnku bazylia, oliwa, puszka pomidorow calych mozarella Baklazana kroimy wzdluz na na kilka "kotletow" o grubosci ok 1.5 cm, solimy dosc dobrze z kazdej strony i odkladamy do miski "na stojaco" na minimu 30 min. Odlewamy wode. rozgrzewamy patelnie i na suchej goracej patelni "obsmazamy" kolejne plastry az zmieknie. Ukladamy je na duzej blasze polanej oliwa. Na glebokiej pateli na odrobinie oliwy podsmazamy cebulke, wrzucamy duza puszke pomidorow calych (bez cukru) i rozgniatamy, dusimy az zgestnieje, dodajemy soli i pieprzu, na sam koniec dajemy konkretna ilosc bazyli suszonej tak przynajmniej 1 duza lyzke, mieeszamy chwilke, wylaczamy kuchenke i wrzucamy 5 posiekanych zabkow czosku i mieszamy. jesli dla kogos to za duzo moze dac mniej...ja normalnie daje ok 10 ale biore czasem jedzenie ze soba do pracy wiec wczoraj dalem tylko 5. Sosem pomidorowym polewamy nasze baklazany ulozone na blasze, na tym ukladamy porozrywana szynke (jaka wolicie) i posypujemy starta mozarella (jesli chcecie bardziej artystycznie mzna porozrywac mozarelle do piekarnika na 150 stoni na ok 20 min zeby baklazany zmiekly a pozniej ok 10 min zwikszamy do 250 zeby sie zarumienilo...pilnujemy zeby sie nie spalilo... Pycha sory za nieskladny opis ale facetom jakos latwiej gotowac niz to opisywac Odpowiedz Link
1_tylko_ja_0 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 08.12.09, 21:21 Moja propozycja na schabowe lub kotlety z fileta z kurczaka: mięso kroimy w plastry, rozbijamy sypiemy wegetą, (możemy zostawic na kilka godzin beda miały lepszy smak ) i panierka, która wygląda i smakuje identycznie jak ta z bułką tartą: musimy jedynie zaopatrzyć się w mąke zytnią razową (typ 2000) są takie w szczególności w sklepach na dziele z ekologiczną zywnościa bio.. kotlety maczam najpierw w tej mące potem w roztrzepanym jajku i jeszcze raz w mące, smaże na oliwie, wypróbowałam to w tajemnicy na innych i nikt nie zauwazył róznicy w samku. Więc jak ktoś ma ochotę na typowego schabowego juz nie musi sie go wyrzekąc Odpowiedz Link
1_tylko_ja_0 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 08.12.09, 21:30 do teg0 ziemniaki - wiem, ze to temat drażniacy jedni jedza drudzy nie, ale ja z racji, iż lekarz nie zabronił, inny stwierdził, ze sa nawet zalecane jeżeli sie je usmazy(skrobia zmienia strukture i zamiast karmic grzybka to go zwalcza) spożywam je od czasu do czasu bo coś musze : ziemniaki obieramy, gotujemy tak zeby były prawie gotowe( ugotowane, ale jeszcze nie rozpadające się) tniemy w paski, ćwiartki wedle uznania, wykładamy na blachę piekarnika posypujemy przyprawa do ziemniaków, lub ziołami prowansalskimi- tym co lubimy i mamy pod reka. Polewamy olejem włączamy np pcje grill od góry, około 180* i smazymy do zarumienienia i przypiecznia boków jesli ziemniaki nam zostana to na nastepny dzien mozemy spokojnie je odsmazyc na patelni sa smaczne i im dłuzej sa odsmazane tym bardziej sa dla nas wskazane Odpowiedz Link
fufuszka Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 12.12.09, 19:00 A ja polecam omleciki - w sam raz na kolację Mąką orkiszowa + zółtka jaj + woda + sól + piana z białek To wszystko razem mieszamy i smażymy na oleju słonecznikowym Pychotka Odpowiedz Link
mryg1212 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 15.12.09, 23:36 Od razu mówię, że preferuję kuchnię "na winie", więc moje przepisy są niekonkretne... Często ratuję się, gdy trza coś na szybko, czymś w rodzaju fritatty: Biorę jajka (ok. 2-3 na osobę), roztrzepuję je, dodaję do nich ulubione przyprawy (pieprz, sól, włączyłam kurkumę, zioła) W międzyczasie na patelni podduszam na oliwie co się nawinie z lodówki - u mnie najczęściej cebulka, czosnek, zielona papryka, cukinia, resztki wędlin, mozzarella, ale może być naprawdę wszystko. Zalewam to jajkami, smażę do ścięcia pod przykrywką na niezbyt dużym ogniu. Potem kroję jak pizzę. Podaję z jakąś surówką i gotowe. Odpowiedz Link
fufuszka Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 16.12.09, 13:23 Zupka krem Potrzebne: mały kalafior + por + seler + 2 skrzydełka z kurczaka + koperek + czosnek + przyprawy W małym garczku gotujemy wodę i wkładamy skrzydełka żeby się ugotowały. Po jakimś czasie wrzucamy brokuły, pokrojony por i pokrojony seler. Gotujemy do miękkości. Na koniec kiedy warzywa są już miękkie wyciagamy mięsko i dodajemy czosnek oraz koperek. Doprawiamy wszystko do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia a nastepnie miksujemy wszystko blenderem. Na koniec do talerza wrzucamy kawałeczki oskubanego mięsa ze skrzydełka (mozna też zmiksować z mięskiem ale wtedy zupka jest mniej "tresciwa"). Życzę smacznego Odpowiedz Link
1_tylko_ja_0 Pyszne i bardzo proste ciasto 17.12.09, 20:26 znalazłam ten przepis na moim ulubionym blogu kulinarnym zmodyfikowałam go pod nasza diete najbaredziej jak sie da jedyne na co nie azdy moze sobie pozwolic to banany. 150 g miękkiego masła 175 g mąki żytniej słodzik, to juz wedle waszego uznania ja uzywam splendy 2 jajka 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 niewielkie banany, rozgniecione Masło utrzeć z słodzikiem, aż powstanie gęsta emulsja. Dodawać pojedynczo jajka, rozgniecione banany. W osobnej misce wymieszać starannie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać tą mieszaninę do masy maślano - jajecznej, mieszać do połączenia składników. Piec w temperaturze 170°C przez około 45 - 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w foremce - keksówce np 10x30. Ciasto jest naprawdę pyszne wygląda jak chlebek, zjadłam połówke zanim zdazyło wystygnąc, zwazywszy ze zawsze byłam miłosnikiem słodyczy to na diecie bardzo cierpie a to ciasto jest jak niebo w gębie;D Odpowiedz Link
a.guzia Re: Moje ciastka razowe. Pychota:)) 21.12.09, 21:07 Stwierdziłam, że muszę zjeść coś słodkiego na Święta i basta Wymyśliłam całkiem fajny przepis na ciasteczka razowe. Już wypróbowany, czego efektem jest pełny kartonik Składniki na ok. 30 ciasteczek: - pół kostki masła, - 3/4 szkl. cukru brzozowego (ksylitolu), - 1 jajko - 1 szkl. mąki razowej (grubej, typ 2000), - 3 łyżki mąki pszennej (żeby ciasto było bardziej plastyczne) - wiórki kokosowe 100 g (jedna paczka), - pół paczki płatków migdałowych, - garść orzechów włoskich (pokruszonych) - 1/4 łyżeczki sody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie: Masło utrzeć na puch, dodać ksylitol i dalej miksować. Następnie dodać jajko i dalej miksować. Potem dosypać wiórki, mąkę, płatki migdałowe, proszek do p. i sodę i oczywiście orzechy. Wszystko ładnie zmiksować. Ja na koniec, całą masę potraktowałam blenderem żeby masa była bardziej jednolita. Następnie, formujemy małe placuszki (dosyć płaskie, żeby szybciej się piekły) i chyc na wyłożoną papierem blachę. Piec w temp. 180 st. ok. 20 min. (zależy od piekarnika) Gotowe ciasteczka muszą być zarumienione. Pychooota! Mojej rodzince też smakują Polecam, bo mało przy tym roboty, a efekt super Odpowiedz Link
fionka21 Torty świąteczne - orzechowy i makowy 22.12.09, 22:51 Tort orzechowy Ciasto: 32 dkg łuskanych orzechów włoskich 10 jajek 25 dkg ksylitolu 8 dkg skórki pomarańczowej Orzechy zemleć na maszynce do mielenia orzechów. Żółtka utrzeć z ksylitolem, dodać skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć delikatnie z żółtkami i orzechami. Przelać do przygotowanej, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej żytnią mąką dużej tortownicy. Piec 45 minut do godziny w temperaturze 180-200 stopni. Masa orzechowa do tortu 30 dkg łuskanych orzechów włoskich 25 dkg ksylitolu (lub słodzik "na oko"!) – lepiej rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody gęsta kwaśna śmietana Wymieszać zmielone orzechy i całą resztę. Przełożyć oraz posmarować z zewnątrz tort, udekorować orzechami. Tort makowy Ciasto: 28 dkg maku 8 jajek 15 dkg ksylitolu Skórka cytrynowa i pomarańczowa. Mak sparzyć i przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa. Utrzeć żółtka z ksylitolem, dodać skórkę cytrynową i pomarańczową. Ubić sztywną pianę. Połączyć żółtka z makiem, a następnie delikatnie z pianą. Przelać do przygotowanej, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej żytnią mąką dużej tortownicy. Piec 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Do tego tortu pasuje masa kawowa lub kawowo-czekoladowa. Smacznego! Odpowiedz Link
szila2008 Re: Ciasto orzechowe 24.12.09, 11:33 Oczywiście zmodyfikowane. 15 dag mąki żytniej pełnozar. 5 dag mąki orkiszowej peł. 25 dag orzechów włoskich lub laskowych ja robiłam z włoskich 25 dag margaryny 10 tabletek słodzika chyba trochę za mało 4 jajka 1 łyżeczka proszku ja dałam sodę 10 dag czekolady gorzkiej 90% 15 dag orzechów zemlec>ja potłukłam w woreczku tłuczkiem>i lekko przyrumienić na blasze w piekarniku a pozostałe 10 dag orzechów drobno posiekać.Ustawić mikser na najwyższe obroty i rozetrzeć margarynę ze słodzikiem.Stale ucierając dodawać kolejno jajka.Czekoladę drobno posiekać.Mąkę wymieszać z proszkiem,przesiać>ciężko jest pełnozarnostą> i dodawać po łyżce do masy,mikser przestawić na średnie obroty.Do ciasta dodać mielone i posiekane orzechy oraz czekoladę.Blaszkę keksową mysmarować.Pieć ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 . Nawet dobre. Odpowiedz Link
kleszczorak Kapusta kiszona 28.12.09, 18:42 Lubię świeżą kiszoną kapustę. Mam własną w słoikach, ale to już jest inny smak. Poszatkowałam połowę dużej kapusty w malakserze, posypałam solą kamienną, serdecznie ją pościskałam. Już 4 dnia można było jeść a 5 jest pyszna. Ma zupełnie inny smak niż kapusta długo kiszona. Na gorzki posmak po tini jest jak znalazł. Przy tetrze jem ją na śniadanie i kolację. Do tego upieczona w folii pierś z indyka. Odpowiedz Link
1_tylko_ja_0 Re: Kapusta kiszona 28.12.09, 20:04 kleszczorak napisała: > > Lubię świeżą kiszoną kapustę. > Mam własną w słoikach, ale to już jest inny smak. > > Poszatkowałam połowę dużej kapusty w malakserze, posypałam solą kamienną, > serdecznie ją pościskałam. > Już 4 dnia można było jeść a 5 jest pyszna. > Ma zupełnie inny smak niż kapusta długo kiszona. > > Na gorzki posmak po tini jest jak znalazł. > > Przy tetrze jem ją na śniadanie i kolację. > Do tego upieczona w folii pierś z indyka. a co robisz juz po poszatkowaniu;] przecowujesz ja w słoiku, misce, Odpowiedz Link
kleszczorak Re: Kapusta kiszona 28.12.09, 20:21 Wkładam do dużego szklanego słoja i ubijam z solą aż puści dużo soku. Przykrywam talerzykiem, ściereczką (od światła) i czekam Lepszy jest garnek kamienny, ale nie mam takiej wielkości. Przez szkło widzę chociaż co się dzieje. To znaczy, widzę, jak szybko ubywa tej kapusty i czas już robić nową porcję. Prosta rzecz a mnie cieszy. Ta kapusta i kiwi pozwalają na przywrócenie moich kubków smakowych do właściwego stanu. Odpowiedz Link
kleszczorak Pasztet jarski 30.12.09, 12:21 Dawno temu takim pasztetem zostałam poczęstowana i mam dobre wspomnienia. Teraz tetra zmusza do poszukiwań, bo co jeść przy niej? Znalazłam taki sensowny przepis na pasztet jarski. Odpowiedz Link
1_tylko_ja_0 Re: Pasztet jarski 30.12.09, 15:09 a przepraszam, ze w tym watku, ale czy na tetra trzeba jeszcze bardziej uwazac na diete? zaczynam za tydzien dodatkowo tetre i nie odnajduje sie do konca jeszcze w tym. Odpowiedz Link
kleszczorak Re: Pasztet jarski 30.12.09, 15:25 Tetrę bierzemy raczej w porze śniadania i kolacji. Przy tetrze nie wolno jeść nabiału, więc mozarella, biały ser, jogurt z płatkami odpadają na śniadanie i kolację. Te jem 3 godziny po lub przed tetrą. Ze względu na grzyby, które lubią dodatki w wędlinach, konserwach i źle na mnie działają zrezygnowałam z nich. Zresztą u nas wędliny różnią się tylko płynnym dodatkiem smakowym. Na drugi dzień są nieciekawe smakowo. Zastąpiłam je pieczonym schabem, piersią z indyka, smażoną lub pieczoną rybą. Można jeszcze jajka, avokado, papryki nie toleruję. Czasami nie mam już ochoty na kanapki i podjadam kaszę lub ryż z tuńczykiem. Szukam innych rozwiązań i ten pasztet jest ciekawy. Dzisiaj ugotowałam soczewicę i zrobiłam z niej zupę z wczorajszą kaszą jęczmienną. Na gęsto można zjeść przy tetrze. Myślę, że z tej soczewicy można też zrobić pasztet, bo umiemy sobie dostosowywać produkty Pozdrawiam Odpowiedz Link
a.guzia Re: Mój pasztet z soczewicy 30.12.09, 16:33 Skoro już mowa o pasztecie z soczewicy, to chcę Wam napisać swój wypróbowany. Paczkę soczewicy zalać wodą w małym garnku tak, żeby była przykryta wodą. Gotować na małym ogniu aż do momentu, kiedy będzie miękka. Potem dodać pokrojoną w kostkę marchew (1-2 średniej wielkości). Dalej gotować. Na patelni przesmażyć cebulę z czosnkiem (2-3 ząbki przecisnąć przez wyciskaczkę, albo drobno pokroić). Przesmażoną cebule z czosnkiem dodać do soczewicy, dobrze wymieszać i doprawić według uznania. Ja dodaję majeranek, paprykę ostrą, pieprz ziołowy i oczywiście sól. Na końcu można całość zmiksować blenderem. Wszystko przełożyć na prostokątną niedużą blachę i piec ok. godziny w piekarniku w temp. 180 st. Wierzch posmarować masłem. Smacznego Odpowiedz Link
szila2008 Re: bigos z porów i kiełbasy 02.01.10, 15:08 3 duże pory 30 dag cieńkiej kiełbasy słoiczek fasolki 1/3 szk.oleju łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy Pory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki do zielonej części.Kiełbasę kroimy w cieńkie półplasterki.Fasolkę odsączamy z zalewy.W garnku rozgrzewamy olej i dajemy pory.Dusimy na małym ogniu do miękkości,dodajemy kiełbasę,mieszamy chwilę a pod koniec wrzucamy fasolę i dodajemy koncentrat.Doprawiamy i gotowe. Odpowiedz Link
szila2008 Re: pożywna zupa fasolowa 03.01.10, 21:15 1 szk.fasoli perłowej 6 szk.bulionu 40dag.wołowiny 2 pomidory 2 papryki 2 ząbki czosnku 1 cebula przyprawy,tymianek Fasolę moczymy w bulionie przez noc i gotujemy do miękkości.Cebulę,papryki,mięso kroimy i dusimy z czosnkiem,dodajemy do zupy.Pomidory obieramy,kroimy i dodajemy.Przyprawiamy do smaku i chwilę gotujemy. Odpowiedz Link
lysonka chleb żytni na zakwasie 06.01.10, 21:33 chleb żytni na zakwasie- zrobiłam wczoraj i za szybko zniknął. Przepis jest tu. www.chleb.info.pl/ wbrew pozorom wcale nie jest trudno upiec takie cudo Odpowiedz Link
fufuszka pyszne ciasteczka 14.01.10, 14:06 250 g mąki orkiszowej 50 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0k 80 - 100 g miekkiego masła cynamon do smaku szczypta soli wedle upodobania grzybka 2 - 3 łyżeczki cukru trzcinowego (ja nie dodaję, rokoszuje się smakiem cynamonu ) Wyrobić ciasto (musi być zwarte), rozwałkować placek na stolnicy, wyciąć ciasteczka, ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 220 - 230 stopni ok 10 minut. Palce lizać! Smacznego Odpowiedz Link
szila2008 Re: racuchy 14.01.10, 21:05 Do kefiru dodać jedno jajko,cynamon,mąkę żytnią i orkiszową żeby było bardziej gęstawe i smażyć.Można dokroić jabłko. Odpowiedz Link
szila2008 Re: ryż z bakaliami i kurczakiem 19.01.10, 15:39 20 dag ryżu 20 dag filetów z drobiu 1 i pół szk.bulionu lub przegotowanej wody 5 dag pistacji i migdałów 10 dag masła pół puszki groszku pół łyżeczki szafranu przyprawy Mięso drobno pokroić,posolić i popieprzyć.W garnku roztopić masło i zeszklić ryż ciągle mieszając.Wlać bulion,dodać szafran,mięso,bakalie i groszek.Dusić pod przykryciem aż bulion wsiąknie w ryż,ok 25 min.Zdjąć z ognia doprawić i przykryć na ok 10 min.Podawać na ciepło. Odpowiedz Link
fasolka_88 kokosowe babeczki 02.02.10, 20:45 Składniki na 7-8 muffinek: 150 g mąki żytniej 6-7 łyżek słodzika( ja daje splende) pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 8 łyżek wiórków kokosowych (56 g) 2 jajka 120 g stopionego masła 50 ml soku z limonki lub cytryny skórka otarta z 2 cytryn/limonek W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Naczynia połączyć, wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.( ja układam je do samych papilotek bo masa dzięki mąze zytniej jest bardzo gesta) Piec około 20 minut w 180ºC Odpowiedz Link
fasolka_88 Re: kokosowe babeczki 02.02.10, 20:45 aha i osobiscie robie bez skórki z cytryny/limonki Odpowiedz Link
szila2008 Re: babka herbaciana 14.03.10, 15:19 25 dag. mąki żytniej pełnoziarnistej słodzik według uznania ja dałam 5 tabletek i trochę za mało 8 dag margaryny 3 żółtka 1 szk.herbaty ja zrobiłam zieloną i do niej nalepiej dodać ten słodzik 1 czubata łyżeczka sody ciutka oleju Margarynę ucierać,dodawać żółtka a potem mąkę z sodą i ciutką oleju. Do ciasta wlewać stopniowo zimną herbate.wymieszać.Ja jeszcze dodałam troszkę cynamonu. Piec 50 min w piekarniku nagrzanym do 180. Ciasto słabo wyrasta ale jest miękkie no i coś na niedzielę jest bo tak brakuje. Odpowiedz Link
czupel Re: babka herbaciana 12.07.10, 19:08 Strudel: (przepis z dawnych czasów a nie wymaga cukru) 1 jajko, 1/4 kostki masła szczypta sody trochę wody mąka (muszę wypróbować orkiszową i żytnią, ten z mąki pszennej był rewelacyjny) dodatkowo : jabłka i roztopione masło do polania Zagnieść ciasto jak na makaron, rozwałkować cienko (było 3mm), nałożyć starte na grubej tarce jabłka, posypać je cynamonem, zawinąć w płat ciasta. Piec ok. 30min w temp. 180-200. Polewać masłem w trakcie pieczenia. Odpowiedz Link
szafirek_80 Re: babka herbaciana 16.05.11, 14:29 Dzieki za ten przepis. Babka jest pyszna. Aby ciasto było większe, daję po prostu składniki na 1,5 porcji (tylko ilości sody nie zwiększam i daję 4 jajka). Dodatkowo na koniec dodaję pianę z białek. Babka jest mięciutka i puszysta A piekę ją w formie do keksu - wysokość zadowalająca Odpowiedz Link
venla Mleko i płatki z mlekiem 08.08.10, 22:51 Czy zabronione jest prawdziwe mleko krowie takie prosto "ze stajni" ? mam problem, bo syn bardzo lubi mleko i teraz będzie musiał z niego zrezygnozwać. A co z mlekiem kozim? Domyślam się, że płatki kukurydziane trzeba wyeliminować, ale czy są jakiekolwiek inne, które nadają się do ewentualnego mleka lub jogurtu naturalnego? Odpowiedz Link
szafirek_80 Re: Mleko i płatki z mlekiem 09.08.10, 11:47 Gdzieś na forum znalazłam przepis i robię sobie taką mieszankę: płatki żytnie, płatki owsiane, owies nagi, do tego wg upodobania można dodać ziarka z dyni, słonecznika i orzechy (oczywiście ziarka i orzechy powinno się wcześniej wyprażyć w piekarniku - ale ja nigdy tego nie robiłam). Wszystko to zalewam gorącą wodą. Po wystudzeniu wystarczy dodać jogurt i wymieszać. Naprawdę pyszne, sycące i na dodatek dobrze działa na jelita. Odpowiedz Link
mab62 Re: Mleko i płatki z mlekiem 09.08.10, 13:01 Poczytaj na stronie:www.bioania.pl Ja jestem z małopolski,więc te produkty można u nas dostać w sklepach ze zdrową żywnością,ale na stronie są kontakty do dystrybutorów. Może dziecku zasmakują ich produkty,bo mają ciekawe kształty.Ze smakiem już gorzej,dla mnie bez mleka sojowego niejadalne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ter69 kożuch na ogórkach kiszonych 16.08.10, 12:12 Po trzech dniach kiszenia na powierzchni kiszonych ogórków tworzy się biały kożuch - czy to jest pleśń i trzeba wyrzucić cały słoik, czy to coś innego, bezpiecznego dla nas? Odpowiedz Link
mab62 Re: kożuch na ogórkach kiszonych 16.08.10, 18:56 Popatrz na ogórki,jak się nie psują(tzn.miękkie rozlatujące się ogórki)to może tak ma być.Ja daję dużo chrzanu do kiszenia,są twarde i piekące ,dobre przeciw grzybkowi.Raz zrobił mi się kożuch,sprawdziłam i ogórki gniły.Pewnie miały dużo chemii w sobie,wię je wywaliłam. Odpowiedz Link
venla Chleb - jego skład 17.08.10, 22:03 To nie wprawdzie przepis kulinarny ale pytanie odnośnie chleba. Czy pełnoziarniste pieczywo chrupkie RYVITA z dodatkiem nasion słonecznika i owsa jest bezpieczne? W składzie jest pełnoziarnista mąka żytnia (74%), nasiona słonecznika (14%), owies (11%), sól. Czy sezam jest w pełni dozwolony? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Odpowiedz Link
fufuszka Re: Chleb - jego skład 18.08.10, 10:04 Ja kupuję pieczywo RYVITA ciemne zytnie, w czerwonym opakowaniu i nic mi się po nim nie dzieje. Chcę własnie spróbować pieczywa o którym piszesz. Myślę że słonecznik i owies jest ok, nie wiem jak z sezamem ale myslę że musimy po prostu sprawdzić reakcję naszego organizmu na ten chlebek. Odpowiedz Link
venla Re: Chleb - jego skład 18.08.10, 10:36 To pieczywo ze słonecznikiem jest bardzo dobre i niezbyt twarde, jest tez inne z płatkami dyni, chyba w zielonym opakowaniu, nie widać tego na stronie internetowej, jest tylko opis. Jeszcze nie próbowałam. Brak składu, ale przypuszczam, że maka zytnia, owies i nasiona dyni - przeczytam na opakowaniu w sklepie. ryvita.abfoods.pl/produkty/view/1/Pieczywo%20chrupkie Odpowiedz Link
fufuszka Re: Chleb - jego skład 18.08.10, 11:53 Venla wydaje mi się że skoro w składzie nie ma innej maki niz zytnia, drozdzy i cukru to to pieczywo jest dla nas bezpieczne. Musisz wypróbować na sobie. Z resztą i tak się nigdy nie dowiemy co tak naprawdę dodają do tego pieczywa. Tak jak pisałam, ja wcinam pieczywo w czerwonym opakowaniu i nic mi się po nim nie dzieje. A z sałatą, pomidorkiem i cebulką smakuje wyśmienicie Odpowiedz Link
0.migotka Re: Chleb żytni? 20.08.10, 09:38 Znalazłam ostatnio w sklepie, nie mogłam powstrzymać radości i kupiłam dwa bochenki - zastanawiam się, czy dobrze robię, że teraz się zajadam chlebkiem, na którym napisane jest: CHLEB ŻYTNI BEZ DODATKU MĄKI PSZENNEJ I DROŻDŻY SKŁAD: MĄKA ŻYTNIA, WODA, SÓL Czyli idealny chyba, co nie? Nie zawsze mogę piec u siebie, a ten wydaje się w sam raz... Odpowiedz Link
adomi6319 Re: Chleb żytni? 06.09.10, 01:47 Zgodnie z obietnicą podaję przepis na ciastka. które jedliśmy na Zjeździe na ognisku: Ze specjalną dedykacją dla Tosho Ciastka śmieciowe • 1 kostka masła (lub margaryny) • 6 jajek • Szklanka wody (lub mleka jeśli ktoś może) • 2 łyżeczki sody • Olejek migdałowy • Cynamon, kardamon, imbir • 10 szklanek składników „suchych” - otręby lub płatki jęczmienne, gryczane, owsiane, mąka żytnia, mak mielony, pestki słonecznika, siemię lniane, sezam, (jeśli ktoś toleruje to mogą by też wiórki kokosowe, mielone orzechy a nawet w małych ilościach rodzynki czy miód) Do rozpuszczonego i trochę przestudzonego tłuszczu dodac żółtka i wodę, wymieszac, dodawac stopniowo suche składniki, ubic i dodac pianę z białek, dodac przyprawy i wymieszac. Masa wychodzi dośc gęsta. Układac łyzką na blasze na papierze do pieczenia. (Z tej porcji wychodzą mi 4 blachy). Piec do zarumienienia w temp. ok. 180 st. Jeśli piecze się wszystkie blachy na raz, to trzeba co jakiś czas je zamieniac miejscami i wtedy trwa to ok. godziny. Jeśli sie piecze mniej blach, to 30-40 min. Ze składnikami można eksperymentowac, zachowac tylko proporcje między mokrymi i suchymi. Można np. dac tylko ½ szkl wody i dołożyc 2 jajka. Jesli mąka jest gruba, to trzeba przynajmniej 2 szklanki maku mielonego i 2 szklanki siemienia lnianego mielonego. Jeśli mąka jest drobniejsza to siemię lub mak mogą byc całe. Ja za każdym razem robię te ciastka inaczej, w zależności co tam akurat mam w domu dostępnego i chociaż trochę się te wersje różnią, to zawsze szybko znikają. Smacznego Odpowiedz Link
depakinka11 Re: Chleb żytni? 06.09.10, 06:54 Czytajac przepis na ciasteczka,az mi slinka poleciala-mniam,mniam Nie bardzo lubie piec,ale te ciasteczka upieke Odpowiedz Link
adomi6319 Re: Chleb żytni? 06.09.10, 11:45 nie, wszystkie nie mają byc zmielone, ale tak ze 4 szklanki, bo coś musi to skleić, mak i siemię lniane można kupic zmielone (ale mak nie w takich puszkach do makowca, już przyprawiony a zawłaszcza posłodzony, tylko ja kupuję w torebkach i on jest przemielony ale nic więcej) siemię daję całe, ale wtedy gdy mąka żytnia jest drobniejsza, jeśli mąka jest 2000 (czyli gruba), to wtedy mielone (można je kupić w aptece ale nie tylko) Odpowiedz Link
mab62 Re: Sprawdzone przepisy na dania wigilijne... 07.12.10, 20:07 ...dla tych,co na diecie przeciwgrzybiczej. To będzie moja pierwsza wigilia na diecie,więc zaczynam myśleć jak dostosować tradycyjne dania do naszej diety.Z daniami świątecznymi,nie powinno być problemu.Ale,co np.do uszek albo pierogów zamiast grzybów,sama kapusta z cebulką?Macie jakieś pomysły? Proszę o jakieś podpowiedzi,albo sprawdzone przepisy. Odpowiedz Link
czupel Coś słodkiego? 14.01.11, 21:23 szarlotka - kostka masła, - ok. 0,5 kg mąki żytniej (można użyć orkiszowej) - 2 - 3 jajka, - 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, - łyżeczka sody oczyszczonej, - szczypta soli, - sok z połówki cytryny, - jabłka, - cynamon i goździki, - inne bakalie według uznania np migdały, żurawina albo suszone morele Masło posiekać z mąką i sodą. Dodać żółtka. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i soku z cytryny. Wymieszać z mąką (ja robię ciasto mikserem, ale można też zagnieść je tradycyjnie). Dodać jogurt (nie za dużo) i łyżeczkę cynamonu. Wymieszać, rozwałkować, ciut więcej niż połowę wyłożyć na blachę. Na to jabłka z bakaliami, potłuczonymi goździkami, cynamonem. Przykryć drugą częścią ciasta - można nakładać kawałki, kratkę, jak kto woli. Piec w temp. 180, ok. 40 minut, aż będzie pięknie zrumienione. Bakalie, cynamon i goździki zastępują cukier. A tak przy okazji - zauważyłam, że chęć zjedzenia czegoś słodkiego pojawia się u mnie równocześnie ze wzmożonymi objawami grzybka. Odpowiedz Link
fasolka_88 Re: Coś słodkiego? 15.01.11, 17:48 zamiast bakalii, które karmią grzyba propouje poprostu trochę słodziku Odpowiedz Link
czupel Re: Coś słodkiego? 15.01.11, 18:19 Te bakalie to mój wybór. Mam blokadę - nie potrafię świadomie kupić i zjeść żadnego słodzika. Przy abx mogę żyć bez cukru i słodkiego smaku. Z bakalii używam żurawiny suszonej lub moreli. 50g drobno pokrojone wystarczy na 2 blachy ciastek. Odpowiedz Link
maleoobeauty Re: Coś słodkiego? 15.01.11, 18:49 Przecież zamiast cukru mozna użyć Xylitolu . Wada to to, że 0,5 kg Xylitolu to 27zł - ale coś za coś, ja czasem kupuje i umilam sobie życie tym właśnie zdrowym łakociem Odpowiedz Link
czupel naleśniki 15.01.11, 18:40 Naleśniki: składniki: 2 jajka mąka żytnia woda (najlepsza gazowana mineralna) sól do smaku ok.1/4 łyżeczki do herbaty 1 łyżka oleju zmiksować składniki, aby ciasto miało konsystencje śmietany, niezbyt gęstej, dającej się nalewać. farsz: filiżanka kaszy gryczanej (ok. 50g) ser biały, mała cebula drobno posiekana, może być zeszklona na oliwie lub maśle 1łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany Kaszę ugotować na sypko. zmieszać z serem , doprawić solą i pieprzem, zieloną pietruszką lub bazylią lub kolendrą albo innymi ziołami, koniecznie odrobiną majeranku. jeśli farsz jest zbyt gęsty można dodać jogurt. Nadziewać naleśniki, przed podaniem naleśniki podsmażyć na chrupko z obu stron albo zapiec. Ozdobić kleksem jogurtu. Mój sposób na kaszę gryczaną: 1 filiżanka kaszy na 1 i 3/4 filiżanki wrzącej wody z łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki majeranku i łyżeczka masła. Na wrzątek wsypuję kaszę, mieszam i na dość dużym "ogniu" gotuję, aż kasza wchłonie wodę. Przykrywam, wyłączam palnik. Po 30 min kasza jest gotowa. Można garnek owinąć ściereczką i trzymać pod kocykiem Smacznego. Dania tego nie polecam przy kłopotach z wątrobą - moja rozbita abx -ami boli po takim obiedzie. Niewiele pomagają wszystkie środki osłonowe. Czy ktoś wie jak zrobić pierogi z mąki żytniej??? Odpowiedz Link
kleszczorak Re: naleśniki 16.01.11, 09:52 Ja zrobiłam pierogi z mąki orkiszowej. Ziemniaki na farsz były gotowane w łupinkach i pieczone w piekarniku. Drożej i dłużej, ale pysznie. Odpowiedz Link
ter69 Re: pierogi z mąki orkiszowej 16.01.11, 23:51 Kleszczorak, mogłabyś podać dokładny przepis, bo ja nigdy nie robiłam pierogów a bardzo chciałabym wreszcie się odważyć! Odpowiedz Link
kleszczorak Re: pierogi z mąki orkiszowej 22.01.11, 11:44 ter69 napisała: > Kleszczorak, mogłabyś podać dokładny przepis, bo ja nigdy nie robiłam pierogów > a bardzo chciałabym wreszcie się odważyć! Przepis ammniam.blogspot.com/2010/10/pierogi-ruskie-troszke-inaczej.html Ziemniaki dodatkowo piekłam w piekarniku. Ser i ziemniaki po ostudzeniu zmieliłam w maszynce. Do ciasta dodałam 1 rozbełtane jajko - ciasto było mięciutkie. Odpowiedz Link
maria1505 Re: naleśniki 16.01.11, 22:08 Zawsze udają mi się pierogi z mąki żytniej. Robię je na "oko" Składniki: mąka żytnia, jajko lub dwa jajka, trochę ciepłej wody i sól. Zagniatam i wyrabiam pierożki. Jeszcze żaden nie rozkleił się w trakcie gotowania. Ciasto jest mniej elastyczne, ale nie ma z tym problemu. Robiłam z serem i ziemniakami, z soczewicą , z kapustą . Palce lizać . Są jeszcze lepsze niż te z pszennej mąki. Cudownie przypieka się skórka i jest chrupiąca . Trzeba tylko uważać , aby nie przypaliły się przy odsmażaniu, bo mam wrażenie , że szybciej się przypiekają . Bardzo smaczny jest również makaron z mąki pszennej. Trochę mąki, jajko woda, sól . Mniam, mniam. Życzę smacznego i pozdrawiam wszystkich Forumowiczów. Odpowiedz Link
maroli1 Makaron chiński 30.01.11, 10:28 Witam!!! Czy podczas diety można jeść makaron chiński? Nie jest on z ryżu ale z grochu i fasolki mun. Pozdrawiam Odpowiedz Link
fufuszka ciasteczka twarogowe 30.01.11, 16:28 Dla osób, które mogą biały serek: - 25 dag margaryny lub masła - 25 dag twarogu - 25 dag mąki orkiszowej - szczypta soli lub ksylitolu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę siekamy z maką, proszkiem, twarogiel i solą. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Foremkami wykrawamy ciastka. Układamy na blaszce. Pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopni. Smacznego Odpowiedz Link
fasolka_88 spaghetti z brokułami i czosnkiem 08.02.11, 09:18 Składniki: makaron Spaghetti ( znalazłam ostatnio w Auchanie makaron składający się w 100% z mąki kukurydzianej , ja ją toleruje moja doktorka, też pozowliła ją jeść ) brokuły 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła duża śmietana 18% lub 22% 1/2 szklanki bulionu sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Brokuły podzielić na małe różyczki, ugotować, następnie wrzucić na patelnię dodać masło i podsmażyć delikatnie czosnek z brokułami. Całość zalać śmietaną i doprawić do smaku. Gotować chwilę aby śmietana się zredukowała. Całość podawać z makaronem ugotowanym al dente Odpowiedz Link
mniamumniamu Re: spaghetti z brokułami i czosnkiem 08.02.11, 12:12 Ja też polecam ten makaron, jem od dawna, moje dziecię z alergią na mąkę pszenną również. Kiedyś próbowałam zamiast niego zrobić spaghetti z makaronu żytniego z pełnego przemiału i to,co na pierwszym miejscu da się powiedzieć, to że kukurydziany naprawdę o niebo lepiej smakuje Odpowiedz Link
bzyka.bzyklewska Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 08.02.11, 13:14 Musze powiedzieć, że z lekkim przerażeniem czytam ten temat, bo będąc na diecie wegańskiej, czyli bez produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, mleko, jajka, miód) gdy zobaczyłam, że będę musiała odstawić jeszcze część zbóż, owoców, warzyw włos mi się na plecach zjeżył. Chyba czas odzwyczaić się od jedzenia, będzie prościej Bzyka Odpowiedz Link
mab62 Naleśniki zapiekane z mozzarellą. 08.02.11, 17:58 Z mąki żytniej(typ720),mleka(albo mleka sojowego),jajka,szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki. Przygotować farsz,zrobiłam warzywny:2 posiekane ząbki czosnku,pokrojoną w kostkę cebulę,pokrojoną w paski cukinię,pokrojoną kapustę pekińską(ew.sałatę lodową)-przesmażyć na patelni na łyżce oleju.Posolić i doprawić,ja dodałam sporo pieprzu cayeńskiego(ale można dowolnie ,byle dość ostro)). Na naleśniki nałożyć warzywa,złożyć w książeczkę,albo zwinąć tak jak na krokiety. Ułożyć w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.Posypać startą mozzarellą. Zapiec przez 15 minut w mocno nagrzanym piekarniku(ja termoobieg z opiekaczem na 200). Trzeba uważać,aby się nie przypaliły.Mają być rumiane. Trochę roboty,ale można przygotować sobie wcześniej,a później tylko zapiec. Mnie smakowały,ale następnym razem dodam jakieś mięsiwo,ja jestem mocno mięsożerna. Odpowiedz Link
mab62 Pikantne curry z indyka. 08.02.11, 18:31 Teraz coś z mięsem. 500g indyka ,puszkę pomidorów(bez cukru),2 cebule,2 ząbki czosnku,1 mały strąk chili,2 łyżki masła,curry w proszku,puszka mleka kokosowego(bez cukru),sok z połowy limonki,sól. Mięso pokroić w kostkę,pomidory pokroić na ćwiartki,cebulę i czosnek posiekać,strąk chili przeciąć,usunąć pestki i pokroić. Mięso obsmażyć na maśle,dodać cebulę i czosnek.Chwilę smażyć.Zdjąć z ognia i wsypać curry(ja daję sporo,bo mleko kokosowe jest mdłe).Wymieszać.Dodać pomidory i mleko kokosowe. Przykryć i dusić na małym ogniu 30 minut.Dodać sok z limonki(można z cytryny,ale kwaśniejsza). Posolić i ewentualnie dodać jeszcze curry. Można podawać z kaszą jaglaną,albo brązowym ryżem. Mnie smakuje lepiej z kaszą jaglaną,o której przed leczeniem nie miałam pojęcia,że jest zjadliwa. To danie jednogarnkowe i nie pracochłonne. Odpowiedz Link
fufuszka piernik 20.02.11, 16:57 I wersja: Składniki: - 4 jajka - 2 szklanki mąki orkiszowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kakao (gorzkie bez cukru) - 1,5 szklanki chudego mleka (ja dodałam sojowe bez cukru) - 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju - cynamon do smaku - kilka łyżeczek słodziku (ja dodałam ksylitol) Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek, dodać słodzić, mleko, olej i zmiksować. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ubić pianę z białek. Na koniec wszystko delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 stopni przez około 1 godzinę. W drugiej wersji zamiast ksylitolu dodałam pokrojone jabłko. Też wyszło bardzo dobre! Polecam i smacznego Odpowiedz Link
fufuszka chińszczyzna 20.02.11, 17:12 Składniki: - pierś z kurczaka lub indyka - fasolka szparagowa żółta - cebula - zielona papryka - czosnek - groszek konserwowy - sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, ostra papryka, tymianek (duuuuużo) Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę pierś podsmażamy na oleju, doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, dusimy aż cebula się zeszkli. Dodajemy starty czosnek i paprykę i nadal dusimy. Od czasu do czasu podlewamy wodą. Gdy papryka trochę zmięknie wrzucamy fasolkę szparagową i zielony groszek. Dusimy aż wszystko zrobi się miękkie. Na koniec doprawiamy. Cały smak w tym daniu daje tymianek. Podajemy z brązowym ryżem. Jesli ktoś lubi to może dodatkowo dodać pomidory z puszki bez cukru. Smacznego! Odpowiedz Link
fufuszka Sałatka warstwowa 20.02.11, 17:26 Na dzisiaj już ostatni przepis Składniki: - pierś z kurczaka - kapusta pekińska - cebula - ogórki kiszone - jajka ugotowane na twardo - groszek konserwowy - przyprawy Sos: - jogurt naturalny - czosnek - sól, pieprz - suszony koperek i oregano Przygotowanie: Przyprawiamy pierś przyprawą do gyrosa lub jak ktoś woli solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażymy, studzimy a następnie kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do miseczki. Na pierś układamy pokrojoną kapustę pekińską (nie za grubo). Następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone i cebulę w takie pół talarki. Na to dajemy jajka i na jajka groszek. Na samej górze układamy znów kapustę pekińską. Ta sałata najlepiej wygląda w szklanej salaterce gdyż wtedy widać wszystkie warstwy. Z podanych składników robimy sos czosnkowy i polewamy sałatkę (nie w salaterce tylko na talerzu) Smacznego! Odpowiedz Link
fufuszka coś na ząb 21.02.11, 18:57 Prażony groch: - woreczek grochu (cały nie połówki) - sól - tłuszcz (olej, smalec) Groch moczymy całą noc i dzień w wodzie następnie przepłukujemy zimną wodą i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy dowolny tłuszcz, wsypujemy jedną warstwę grochu, tak żeby każde ziarenko znajdowało się na patelni. Prażymy przez dowolny czas w zależności od tego jaki groch kto lubi - twardy, miękki, przypieczony. Przesypujemy do miseczki i solimy. Rewelacyjna przekąska - polecam i smacznego Odpowiedz Link
kleszczorak Re: coś na ząb 14.05.11, 10:07 Może przepisy z tej strony komuś przypadną do gustu Odpowiedz Link
fufuszka Cukiniowe muffinki z orzechami 08.06.11, 20:04 Składniki: - 1,5 szklanki mąki orkiszowej - 3 łyżeczki ksylitolu (wedle upodobania i grzybka oczywiście) - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 1 duże jajko - pół szklanki oleju - 1,4 szklanki mleka - 1 łyżka soku z cytryny - 1 szklanka startej cukini (ja starłam na tarce jarzynowej i dodałam jakieś 1,5 szklanki) - zmielone orzechy laskowe (dodałam 3/4 szklanki) Zamiast orzechów laskowych można dodać orzechy włoskie, zmielone migdały czy wiórki kokosowe. Co kto preferuje Z tych składników wychodzi 13-14 muffinek ale to zależy od wielkości foremek. Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej lekko ubijamy składniki płynne. Następnie te płynne wlewamy do suchych i szybko mieszamy do nawilżenia składników. Na koniec dodajemy cukinię i orzechy i lekko mieszamy ciasto. Wykładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok 20 minut. Smacznego Odpowiedz Link
szafirek_80 Racuchy z jabłkiem 09.06.11, 08:18 Kupiłam otręby owsiane i na opakowaniu znalazłam fajny przepis, który zmodyfikowałam na nasze potrzeby Składniki: 1 jajko 1 szklanka kefiru (jogurtu naturalnego) 0,5 szklanki otrębów owsianych 0,5 szklanki mąki żytniej 1 płaska łyżeczka sody cynamon jabłko Wykonanie: Jajko dobrze roztrzepać, dodać kefir i pozostałe składniki. Na koniec dodać pokrojone jabłko. Usmażyć. Z takiej porcji wychodzi mi 12 racuchów. Osobiście bardzo lubię cynamon, więc go nie żałuję Racuchy wychodzą pyszne Odpowiedz Link
fufuszka zupa gulaszowa 03.12.11, 12:46 Składniki: - mięsko gulaszowe, kawałek schabu, wołowiny - cebula - czosnek - marchewka (jesli ktoś je) - seler - pietruszka - papryka (kolorowa) - pomidory - ziemniaki (jak ktoś je) - sól, pieprz, ostra papryka - ziele angielskie, liść laurowy - fasola z puszki - groszek Wykonanie: Mięsko kroimy w kostkę. Cebulkę również pokrojoną w kostkę szklimy w garnku na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso i czosnek. Chwilę smażymy na mocnym ogniu, po czym wlewamy wodę. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 40 minut. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do zupy po upływie ok. 40 minut wraz z pomidorami rozgniecionymi widelcem. Gotujemy do miękkości. Przyprawiamy według gustu. Oczywiście składniki dobieramy według tego, co kto może i preferuje. Życzę smacznego Odpowiedz Link
dlakacperka Kluseczki z serem 03.12.11, 19:15 Nie wiem czy juz taki przepis gdzies nie był, ale ja dopiero dzisiaj przypomniałam sobie smaki dzieciństwa. 250g białego sera 1 jajo niepełna szklanka mąki (ja daję żytnią)- trudno określic bo zależy od wilgotności sera. Sól do smaku. Ser rozkruszyć, dodać jajko, sól, mąkę i wyrobić ciasto. Formować wałeczki i kroić - tak jak kopytka. Gotować na wolnym ogniu, od wypłynięcia kilka minut (ja tak około 3 minut trzymałam). Okrasiłam roztopionym masełkiem, posypałam szczyptą ksylitolu. Smakowały mi również odsmażane na masle. Odpowiedz Link
ninaspi Re: Pikantne curry z indyka. 22.03.12, 08:06 zrobiłam ten wynalazek Danie pycha i szybkie Odpowiedz Link
jarekg70 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 22.03.12, 19:14 Witam ja już zakończyłem zleczenie. Trzymam za wszystkich kciuki. W związkuz zakończeniem mam do odsprzedania kilka opakowań probiotyku 8 szczepów 14 bilionów bakterii. Sprowadziłem do z usa, szkoda żeby się miał zmarnować. e-mail mjijo@wp.pl Odpowiedz Link
czupel ser z orzechami 22.03.12, 21:03 Ser biały zmiksować blenderem z orzechami. Słodka pychotka do smarowania kanapek. Odpowiedz Link
ka-sia26 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 21.10.13, 16:56 A co myślicie o carbonarze? Makaron zrobiony samodzielnie z mąki żytniej razowej, jogurt naturalny, żółtko, mozzarella, natka pietruszki, czosnek i odrobina boczku? Może zaszkodzić czy raz na jakiś czas takie danie jest dozwolone? Odpowiedz Link