Dodaj do ulubionych

Własnie sie dowiedziałam

25.08.08, 12:11
Witam!!!
O swojej chorobie dowiedziałam sie 2 miesiace temu . przeszłam
kuracje 21 doxycylina ! Zrobiłam badanie tydzien pozniej wynik
dodatni 11. było 4.1. stoje w miejscu ide do lekarza jutro czuje sie
rozbita nie wiem co dalej. Jestem osoba nadzwyczaj dbajacą o zdrowie
robi od kilku lat badania chodze do lekarza czesciej niz ktokolwiek
i zachorowałam . Moim głwonym celem dlaczego o tym pisze jest to ze
jestem sama . Mam 23 lata i nie mam zadnego wsparcia od strony
rodziny . Poza tym chciałabym abyscie pomogli mi w wybraniu
lekarza . Piszecie o dr. Beacie.... Bardzo prosze o, kontakt.
Pozdrawiam serdecznie Justyna smile

Obserwuj wątek
    • swigonka Re: Własnie sie dowiedziałam 25.08.08, 12:14
      witaj Justynko! smile
      wreszcie sie udało! teraz na pewno każdy tu trafi! do dr Beaty
      mozesz napisać. Jej wątek to "jestem lekarzem cz. III" witamy na
      forum, tu na pewno otrzymasz dobre rady i wsparcie, którego
      potrzebujesz. pozdrawiam.
      • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 25.08.08, 12:45
        Bardzo dzikeuje czuje sie pewniej , moge na Was liczyc a to naprawde
        bardzo wazne dla mnie poza tym chciałabym uczestniczyc na birzaco na
        forum jak i na zjazdach w miare moich mozliwosci. Niestety jestem
        strasznie rozchwiana po tej wiadomosci i bardzo Was potrzebuje smile
        Pozdrawiam Justyna smile
    • swigonka Re: Własnie sie dowiedziałam 25.08.08, 12:19
      tu masz link
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=82099502
      • miniola1967 Re: Własnie sie dowiedziałam 25.08.08, 12:56
        Witam Cie Justynko!
        Doskonale Cie rozumiem - ja tez jestem sama nie mam wsparcia od
        nikogo , a tak mi tego brakuje, mysle nawet, ze pomoc i wsparcie ze
        strony bliskich i obecnosc takowych to polowa sukcesu w walce z ta
        choroba. Ja nie mam na kogo liczyc, wiec tez nie wiem jak to
        bedzie. Mam za to trojke dzieci za ktore jestem odpowiedzialna i
        mimo choroby musze poswiecac im caly swoj czas.
        Trzymajmy sie razem
        serdecznie pozdrawiam
        Monika.
        Swigonko, jak sie wkleja linki!smile?
        • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 25.08.08, 13:08
          Bardzo dziekuje za ta wiadomosc smile Naprawde samopoczucie moje
          wzrosło na plus smile) Niestety ale do mojej rodziny nie dociera ze
          bolerioza to nie grypa , kaszel czy cos takiego . miałam zawroty to
          stwierdzili ze jest za cieplo ... i Trafiłam tu i jestem duzo
          spokojniejsza smile)) Pozdrawiam serdecznie kiss
          • miniola1967 Re: Własnie sie dowiedziałam 25.08.08, 13:16
            skad ja to znam , moja jedyna rodzina jest ciocia ktora nota bene
            mieszka daleko , gdy mi bylo duszno i puchly nogi to tez mowila,
            ze to od pogody bo parno.
            Masz jeszcze jakies objawy, mialas rumien, widzialas kleszcza, bylo
            lepiej jak bralas doxy, w jakiej dawce?
            • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 25.08.08, 13:58
              Wiec tak miałam rumien nie widziałam kleszcza myslałam ze komar mnie
              ugryzł ale nie czułam skóry w tym mniejscu wystraszyłam sie i
              poszłam do lekarza poniewaz nadzwyczj czesto u nich bywam boje sie
              chorób i zwsze dbałam o to i jestem wsciekła ze tak sie to
              skonczyło... niestety . brałam doxy 21 dni i wynik z 4.1 zminił sie
              na 11 jutro mam wizyte i zobacze co dalej .
              Pozdrawiam
              • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 25.08.08, 16:28
                Chciałam jeszcze wiedziec co mi wolno czego nie wolno ?? czy musze
                sobie czegos odmówic opalania, picia alkoholu czy jeszcze
                czegos .... Pozdrawiam serdecznie
                • rrrenifer Re: Własnie sie dowiedziałam 25.08.08, 17:02
                  Uważanie, ano pewnie trzeba na coś
                  wysokie dawki leków, przydatne dieta przeciwgrzybiczna
                  doxu uczula na słoneczko, czyli przydłby się jaki krem z filtrem
                  wszsytko powoli się poukłada smile
                  Bliscy..., no cóż, tu nie zawsze można liczyć na zrozumienie i
                  pomoc sad Ale przecież my tu jak rdzinka, więc razem damy radę
                  Najważniejszy jest dobry lekarz, który odpowiednio poprowadzi
                  lecznie (doxy na 21 dni to raczej nie jest dobry wybór). Potem sporo
                  cierpliwości i uporu i będzie dobrze .
                  • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 25.08.08, 22:58
                    Brdzo dziekuje wink) Juro mam nadzieje bede wiedziała co dalej z moim leczeniem i bardzo sie ciesze ze trafiłam do Was smile)))
                    Pozdrawiam
                    • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 26.08.08, 11:15
                      wróciłam dzis od lekarza znowu mnie odsyłaja na zakażny no i własnie nowe antybiotyki Unidox. No i nadal nic nie wiem... Czy musze czekac na objawy zeby sie wiecej dowiedziec?czy mam złych lekarzy ?
                      rozbita cos jestem!
                    • dx771 Re: Własnie sie dowiedziałam 26.08.08, 11:46
                      Z tego co piszesz to miałas tylko rumień bez innych objawów (?)

To by był dobry znak.

Nie jesteśmy lekarzami ale ja bym zrobił tak:

1. PCR lub WB na borelioze.
                      2. Gdybym miał więcej kasy to do tego panel chorób odkleszczowych
                      3. Udał się do polecanego przez forum lekarza
                      4. Sam rumień raczej dobrze sie leczy (chyba że będą też koinfekcje)

Druga opcja to leczenie się w sposób standardowy - troche antybiotyku i badanie Elisa.
                      To Ty musisz wybrać. Ciężko będzie bez zrozumienia rodziny.
                      • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 26.08.08, 11:50
                        Tak rumien był ale go nie ma nie mam zadnych objawow chyba ze czeste zmeczenie i ból głowy .. nie wiem czy to sie zalicza poza tym czasami boli mnie kolano zaraz obok miejsca ukaszenia a jesli chodzi o te badania to je zrobie ... i bardzi dziekuje za informacje niestety lekaz mówi tylko o antybiotyku i nic wiecej ! Jescze raz dziekuje i jutro bede w szpiatlu na badaniach smile))
                        • dx771 Re: Własnie sie dowiedziałam 26.08.08, 12:02
                          Poczytaj w Faq o badaniach na bb.
                          Spokojnie podejdź do sprawy.
                        • koala101-0 Re: Własnie sie dowiedziałam 26.08.08, 13:02
                          azis_she jak wyglądało to ugryzienie u Ciebie? Ja po ugryzieniu przez nimfę
                          kleszcza biorę unidox już 6 tydzień. Ale kilka dni temu ugryzło mnie coś i
                          niestety nie widziałam tego. Teraz mam czerwoną plamkę, krostkę (5 dzień)... jak
                          dotykam tego miejsca to czuję to miejsce. Boję się, że to znów mogła być nimfa a
                          niedługo przestaję brać antybiotyki...
                          • flork74 Re: Własnie sie dowiedziałam 26.08.08, 13:11
                            koala
                            Ja bym przedluzyl o jakis miesiac atybiotyk,skoro nie wiesz co Cie
                            ugryzlo.
                            • koala101-0 Re: Własnie sie dowiedziałam 26.08.08, 13:45
                              To chyba przedłużę ten antybiotyk bo nie chciałabym aby te 6 tygodni poszło na
                              marne...
                              • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 26.08.08, 14:50
                                kleszcza nie widziałam w miejscu gdzie było ugryzienie miałam rumien i nie czułam skóry ... zdretwiała nie wiedziałam co to jest wystraszyłam sie i poszłam do lekarza on jak tylko to zobaczył zalecił badania na bolerioze drugie badanie potwierdziło pierwsze teraz zazywam antybiotyk i zobaczymy co dalej sad
                                • rrrenifer Re: Własnie sie dowiedziałam 26.08.08, 17:07
                                  Teraz poszukaj odpowienio leczącego lekarza. Najłatwiej to wybić
                                  jeśli był tylko rumień, bez innych objawów. Zmęczenie i ból głowy
                                  mogą być niestety takimi objawami... to zależy czy zaczęły się po
                                  rumieniu.
                                  I pomyśl o koinfekcjach!
                                  • rrrenifer Re: Własnie sie dowiedziałam 26.08.08, 17:08
                                    w faq znajedziesz o badaniach (i nie tylko)
                                    • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 26.08.08, 18:28
                                      Niestety dzis uswiadomiłam sobie ze zmeczenie i bóle głowy nastapiły zaraz po rumieniu chociaz mysle ze moze to moje nastawienie i lek przed ta choroba doprowadził mnie do takiego stanu... tym bardziej ze niesamowicie staram sie dbac oswoje zdrowie dlaego tez tak szybko dowiedziałam sie o boleriozie ... a moze za pózno... poza tym wiem juz jaki powinnam miec przebieg leczenia dzieki Wam... teraz czuje sie silniejsza dzieki i pozdrawiam
                                      • anyx27 Re: Własnie sie dowiedziałam 26.08.08, 18:31
                                        Za pozno???? ja dowiedzialam sie po 22latach choroby, a mam 27.
                                        borelioza, nie bolerioza.
                                        • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 26.08.08, 18:37
                                          anyx27 czasami własnmie czuje sie tak jakbym nie zauwazzyła zmiany chociaz widziełam ze w tym miejscu cos sie dzieje nie zrobiłam niczego zignorowałam, dopiero jak zorientowałam sie ze to nie komar i nie czuje miejsca w którym zostałam ugryziona wtedy poszłam do lekarza ... Bardzo mi przykro ze dowiedziałas sie tak pozno...
                                          Pozdrawiam serdecznie
                                          • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 29.08.08, 22:08
                                            Zaczynam panikowac !!! coraz bardziej boje sie tej choroby bolą mnie nerki miałam juz wzesniej z nimi problemy, głowa wybucha jutro do lekarza . potrzebuje lekarza na śląsku czy ktos z Was moze i kogos polecic... naprawde nie jestem w dobrej kondycji i cały czas o tym mysle Prosze o pomoc !!
                                            • reni5553 Re: Własnie sie dowiedziałam 29.08.08, 22:23
                                              Obecnie nie ma Śląsku lekarza leczącego wg. ILADS
                                              pozostaje Bielsko Biała lub Kraków. Nie trać czasu, weź sprawę w
                                              swoje ręce i głowa do góry. Nie jesteś sama.
                                              Temat nierozumiejącej rodziny wielu z nas zna, brak poparcia u
                                              najbliższych to przykra sprawa, ale często prawdziwa. Ważne by Ci
                                              nie przeszkadzano, do nieprzychylności trzeba się przyzwyczaić lub
                                              drążyć nadal temat.
                                              Ja od jakiegoś czasu przestałam wogóle mówić o chorobie. Ci co mają
                                              wiedzieć wiedzą, Ci co są obojętni - tacy już pzostaną i ja ich nie
                                              zmienię.
                                              fakt jest faktem
                                              zdrowie masz tylko jedno i ono należy do Ciebie
                                              musisz o nim pomyśleć
                                              • mea_51 Re: Własnie sie dowiedziałam 30.08.08, 06:28
                                                Jak to Reniu nie ma? A dr Tomasz z Zabrza? Ma swój wątek na forum- lekarz z
                                                Zabrza, przy tym diagnosta.
    • swigonka Re: Własnie sie dowiedziałam 30.08.08, 09:10
      podaj maila. Trzymaj się kobietko i głowa do góry! smile
      • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 30.08.08, 11:53
        azis_she@interia.pl
        po azis_ Dziekuje zaczne działac w Krakowie smile)) Pozdrawiam
        serdecznie
        • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 01.09.08, 21:28
          No wiec tak .... Byłam dzis w szpitalu tam dostałam skierowanie -zakazny. Pani Dr stwierdziła ze jesli był rumien i badanie wykazało boler... to antybiotyk (ok) po 21 dniach znowu badania potwierdza bolerkę ale Pani doktor stwierdziła ze to za wczesnie miałam kuracje i po tej kuracji odczekac 6 tygodni i wtedy zrobic badanie na bolerke a w tym czasie nie musze brac antybiotyku ... Bolą mnie nerki i zanikła mi miesiaczka według niej to nie sa objawy boreliozy... Prosze pomózcie i napiszcie co mam dalej robic i czy jej diagnoza? oraz leczenie? jest zgodne ...
          Pozdrawiam serdecznie Justyna
          • reni5553 Re: Własnie sie dowiedziałam 01.09.08, 21:33
            Ból nerek, znikająca miesiączka nie muszą być objawami boreliozy
            ale
            zakaźnik zaserwował Ci leczenie standardowe, więc niewystarczające
            by się wyleczyć z bb.
            • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 01.09.08, 21:39
              Więc co powinnam zrobic ?? Od dzis mam przestac brac antybiotyki i własnie obawiam sie ze nie bedzie to dla mnie korzystne tak naprawde nie wiem co dalej . Poza tym moze te objawy bardziej sa spowodowane stresem sama nie wiem. Moze korzystniejsze było by znalzc lekarza prywatnego ???
              • reni5553 Re: Własnie sie dowiedziałam 01.09.08, 22:03
                Na forum znajdziesz namiary na lekarzy
                Moja rada-tam powinnas szukać pomocy.
                Jak słusznie mea zauważyła, najbliżej masz lekarza w Zabrzu. Wstyd
                się przyznać, ale pomyliło mi się umiejscowienie Zabrza na mapie
                Polski. smile
                • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 01.09.08, 22:05
                  Bardzo dziekuje smile)) bede w takim razie szukac dalej ale czy powinnam przestac brac antybiotyk
                  ????
                  Pozdrawiam serdecznie
                  • swigonka Re: Własnie sie dowiedziałam 01.09.08, 22:15
                    jeśli masz to bierz dalej! wysłałam Ci maila.
                    • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 01.09.08, 22:21
                      Dziekuje kiss
                      • edyta.dwa Re: Własnie sie dowiedziałam 02.09.08, 08:18
                        Jade 10.09 do Bielska na 13 jak byś się umówiła też na ten dzień to zapraszam mam wolne miejsce w samochodzie.Jestem z Chorzowa.

Edyta
                        • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 02.09.08, 14:09
                          czy mozesz podac mi jakies namiary ??? tel? bardzo chetnie pojade smile))
                          • edyta.dwa Re: Własnie sie dowiedziałam 02.09.08, 15:52
                            Napisz do mnie na maila dytkalaw@op.pl lub podaj swój.
                            Edyta
                            • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 09.09.08, 15:24
                              wizyta u lekarza : odstawic antybiotyk i czekac 6 tygodni w innym wypadku nie
                              dowiem sie jaki jest wynik nie bedzie on wiarygodny jesli bede brała antybiotyki
                              ... wiem juz ze jest to standardowe leczenie , i nie przestałam ich brac czekam
                              na wizyte w Bielsku -koniec wrzesnia . w FAQ pisze ze antybiotyk moze miec wpływ
                              na wynik w takim razie jakie badanie wykonac aby wynik był wiarygodny!

Pozdrawiam serdecznie Justyna
                              • irzej Re: Własnie sie dowiedziałam 17.09.08, 11:37
                                azis_she napisała:

> w takim razie jakie badanie wykonac aby wynik był wiarygodny!
                                >
                                > Pozdrawiam serdecznie Justyna

z tego co ja się doczytałem - to nie ma na 100% żadnych wiarygodnych
                                badań
                                Więc jak nie zrobiłaś przed leczeniem - to lecz się jak najdłużej
                                można ( w konsultacjiz lekarzem ) potem dopiero jak skończysz
                                leczenie odczekaj 6 tygodni ( coby się nie działo - ale to moja
                                subiektywna teoria) i dopiero po 6 tygodniach od ostatniego
                                antybiotyku zrób badania

Co do rodziny - moja cała przestraszona była moją borelką wcześniej
                                niż ja wink
                                teraz jeszcze bardziej przestraszona jest moim sposobem leczenia wink
                                • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 17.09.08, 11:45
                                  no wiec własnie tak zrobiłam czekam te 6 tygodni chociaz jestem
                                  pełna strachu czy dobrze tak odstawic !! Poza tym zrobie badanie
                                  wester blotta mysle ze ono wystarczy ??
                                  Pozdrawiam
                                  Moja rodzina mysli , ze borelioza to tylko "kaszel" uncertain
                                  • dx771 Re: Własnie sie dowiedziałam 17.09.08, 12:03
                                    Każde badanie ma margines błędu. Coć w przypadku Western Blotta I PCR rt tym błędem może być wynik fałszywie ujemny a nie fałaszywie dodatni. Tu nic antybiotyk nie zaszkodzi.
                                    Są osoby które są w programie CBDNA i wykonują w czasie leczenia kontrolne badania co tydzień i wyniki dodatnie im jednak wychodza. Bakterie zdychają i są we krwi. Nie wiem czy na abx jest więcej wyników fałszywie ujemnych czy mniej, ale one zawsze się zdażają.

Nie wiem co z abx a WB .

Robienie badania
                                    • irzej Re: Własnie sie dowiedziałam 17.09.08, 13:23
                                      dx771 napisał:

> Każde badanie ma margines błędu. Coć w przypadku Western Blotta I
                                      PCR rt tym bł
                                      > ędem może być wynik fałszywie ujemny a nie fałaszywie dodatni. Tu
                                      nic antybioty
                                      > k nie zaszkodzi.
                                      > Są osoby które są w programie CBDNA i wykonują w czasie leczenia
                                      kontrolne bada
                                      > nia co tydzień i wyniki dodatnie im jednak wychodza. Bakterie
                                      zdychają i są we
                                      > krwi.

właśnie - są ich trupy we krwi wink
                                      a badanie DNA nie wykaże czy wykryto trupa czy zywą bakterię wink
                                      przyjmuje się iz 6 tygodni to czas gdy organizm pozbędzie się trupów
                                      z organizmu - wtedy badania powinny pokazywac żywe bakterie w
                                      organiźmie

co do badań - bakterie ciężko wychwycić we krwi juz bodajże po 3
                                      mies od zakażenia - toteż wynik ujemny testów wcale nie wskazuje na
                                      ich brak !!

nawet JOSEPH J. BURRASCANO twierdzi iż nie ma wiarygodnych testów
                                      które wykazałyby brak bakterii w organiźmie

borelioza.org/materialy_lyme/diagnositc_hints_and_treatment_guidelines_by_dr_burrascano_2005.pdf

kiedyś przez powyższe przebrnąłem - masz dłuższą chwilę czasu - to
                                      sobie poczytaj wink
                                      • azis_she Re: Własnie sie dowiedziałam 24.09.08, 16:46
                                        Byłam dzis na wizycie u lekarza ... kazała odstawic antybiotyk i
                                        stweirdziła ze jezeli nic mi sie nie dzieje wszystko jest
                                        wporzadku ! kurcze co jest z tymi lekarzami ( badanie zrobi na
                                        własna reke bo niestety ale nie bardzo wierze w moje szybkie
                                        uzdrowienia ) poza tym jak mam miec objawy jak biore od lipca
                                        antybiotyk chyba troszke za wczesnie na jakies objawy?? Czyli jakie
                                        badanie zrobic western blotta
                                        ? sad
    • swigonka wątek przeklejony 14.10.08, 13:50
      azis_she napisała:

Zrobiłam wb wynik ujemny ... Mam nadzieje , ze jest to koniec.
      Bardzo Wam dziekuje za wszystkie rade za Was samych dziekuje ...
      Niestety , ale cały czas zastanawiam sie czy to koniec ?...
      Pozdrawiam i dziekuje.
      Oczywiscie Wszystkim Wam zycze zdrowia smile))))))
      • azis_she Re: wątek przeklejony 14.10.08, 17:40
        lekarz powiedzial ze nie ma potrzeby ponownego badania nawet za
        jakis czas , ale nie ukrywam ze bardzo licze sie z Waszym zdaniem...
        Chcialabym wiedziec czy wedlug Was powinnam za jakis czas
        potwierdzic ten wynik ??
        • nataszkam Re: wątek przeklejony 14.10.08, 17:58

Jesteś tutaj nowa?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka