ryszard51 23.05.09, 11:56 witam czy tym z Was, którzy biorą antybiotyki na boreliozę czernieją zęby? jak z tym walczyć? czy po zakończeniu leczenia to zejdzie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fionka21 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 12:02 Samo nie zejdzie... Co parę miesięcy trzeba piaskować. Nic przyjemnego, ale dzięki piaskowaniu przez pewien czas nie wygląda się jak menel Odpowiedz Link
z2009 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 12:05 Miałem to samo po abxach,które brałem 3 mies i po tym objawie trzymam się od abxów jak najdalej.Zeszło jakimś cudem samo ale po wielu miesiącach i z wielkim trudem.Sadzę,że jakbym dalej brał abxy to by nigdy nie zeszło. Odpowiedz Link
anyx27 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 12:19 na początku też miałam ten problem przy tetracyklinach - ale po zastosowaniu polecanej tutaj pasty vilcacora, problem zniknął Odpowiedz Link
ter69 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 12:59 A gdzie można kupić tą pastę? Ja leczyłam w młodości trądzik tetracykiną. Pomagało na krotko a zęby pozostały szarawe. Odpowiedz Link
ren.ika Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 13:25 Najgorsze tetracykliny "Najwięcej polekowych przebarwień zębów występuje w wyniku przyjmowania tetracyklin. Zęby dają złotą fluorescencję w świetle ultrafioletowym. Poszczególne pochodne tetracyklin powodują odmienne przebarwienia: żółte – oksytetracyklina, tetracyklina i demeklocyklina, szarobrązowe – chlorotetracyklina" pl.shvoong.com/medicine-and-health/dentistry-oral-medicine/1635047-zaburzenia-barwy-przebarwienia-z%C4%99b%C3%B3w-discoloratio/ Abx zmieniają również pH śliny, stąd problemy z przebarwieniami też moga być. Majka była w trakcie wymiany zebów, i stałe są w żółtawe plamy. Reszta ma sinawo - szary nalot. Czyścimy u dentysty. "Unikać cukrów, ponieważ stanowią one pożywienie dla Bb.” – doradza dr Cowden – „Najistotniejsze jest, aby zachować pH śliny pomiędzy 6.7 a 7.0. Minerały zawarte w pożywieniu (diecie) podnoszą zbyt niskie pH. Unikanie stresu również podnosi poziom pH. Należy rozpoznać i usunąć alergeny pokarmowe i wziewne. Należy także rozpoznać swój typ metabolizmu i zastosować odpowiednią dietę.” www.borelioza.org/materialy_lyme/n-tlumaczenie.pdf Do głównych przyczyn przebarwień zębów zalicza się: 1) przebarwienia tetracyklinowe, powstają po zadziałaniu antybiotyków z tej grupy na zawiązki zębów mlecznych lub stałych. Przebarwiają zęby na żółto, szarobrązowo lub czarno. Są to przebarwienia trudne do wybielenie, 2) fluorozę (patrz zdjęcie) - jest to choroba zębów związana z nadmierną podażą fluoru, w postaci tabletek, czy wodzie pitnej. Stężenie fluoru przekraczając 1,5 mg/litr powoduje początkowo utratę połysku i przeźroczystości szkliwa. Następnym etapem fluorozy jest powstawanie na powierzchni szkliwa kredowobiałych, a następnie brunatnych plam, 3) niedostateczną higiena, dieta, używki. Zaniedbania w codziennej higienie jamy ustnej, palenie papierosów, picie dużych ilości kawy, gorzkiej herbaty oraz spożywanie pokarmów np.: pomidorów, ziemniaków. Zawierają one barwniki powodujące przebarwienia (jest to grupa przebarwień dość łatwo ulegająca wybieleniu). 4) przebarwienia związane z wiekiem. Wraz z wiekiem zęby przybierają barwę od żółtej do brązowej oraz jeszcze ciemniejszą, 5) chorobę hemolityczną noworodków, 6) porfirię wrodzoną, 7) ostre choroby gorączkowe, 8) przyczyny miejscowe www.epacjent.pl/artykul.php?idartykul=415&poddzial=Profilaktyka Odpowiedz Link
klematis7 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 13:29 paste vilcacora mozna kupic w aptece, koszt ok.14zl. Jest swietna i nie zawiera fluoru, ktory niszczy zeby Odpowiedz Link
koala101-0 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 13:37 ja raz już piaskowałam. Zszedł czarny nalot ale odcień zębów i tak mam szarawy... Odpowiedz Link
anyx27 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 13:41 można tutaj: www.doz.pl/apteka/p8477-Vilcacora_pasta__do_zebow_75_ml i na grzyba tez działa Odpowiedz Link
kleszczorak pasta 14.08.09, 11:05 Dzięki za tę pastę. Leczę się 3 tygodnie i to co zobaczyłam na moich zębach mocno mnie przeraziło. Dzisiaj ją kupię i zobaczymy. A może ktoś ma jeszcze inne sposoby? Życzę cdrówka i białych zębów dla wszystkich Odpowiedz Link
dx771 Re: pasta 14.08.09, 11:18 forum.gazeta.pl/forum/w,26140,93836867,94391726,Re_Fotowatek_.html Odpowiedz Link
no_log_in Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 15.08.09, 12:28 Hej. Kupiłem tą pastę i zobaczymy czy się sprawdzi. Mam jeszcze pytanie, bo stan mojego uzębienia jest, że tak powiem krytyczny. Czy podczas kuracji abx można bezproblemowo leczyć zęby? Mam sporo do zrobienia i głownie chodzi mi o to czy antybiotyk nie będzie jakoś reagował ze znieczuleniami które podaje stomatolog. Odpowiedz Link
kleszczorak Re: znieczulenie 15.08.09, 19:58 Ja reagowałam na znieczulenie odlotowo jeszcze zanim zaczęłam się leczyć na boreliozę, o której nie wiedziałam. Po pierwszy odlocie każde leczenie, nawet przyszyjkowe, przeżywam bez znieczulenia. Odpowiedz Link
szila2008 Re: znieczulenie 16.08.09, 09:39 Ja leczę ze znieczuleniem i nie ma problemu. Odpowiedz Link
alabedz Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 04.12.09, 07:10 Czy prócz czarnienia zębów, zauważyliście może nalot np czarny na ścianach jamy ustnej? Mi się coś takiego pojawiło między 7 a 8 zębem takie trzy czarne kropeczki. Czy to od nalotu, czy może od grzyba? Odpowiedz Link
aniad28 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 09.03.10, 11:32 a czy tej pasty można używać przy wrażliwych zębach?Mam odsłonięte szyjki, teraz używam elmexu, ale chętnie kupiłabym vilcacorę, jeśli byłaby dla mnie odpowiednia, bo też mam czrny nalot. Odpowiedz Link
koala101-0 czy tylko piaskowanie??? 08.03.10, 21:16 teraz piaskowanie kosztuje u mnie 150 zł. Zapisałam się więc na samo usuwanie kamienia, które kosztuje 100 zł. Ale zastanawiam sie czy to wystarczy. Mam czarny nalot na zębach przy dziąsłach... Odpowiedz Link
cez77 Re: czy tylko piaskowanie??? 08.03.10, 21:52 Usuwanie kamienia to usuwanie kamienia, a czarny nalot to coś innego - też kiedyś poprosiłam dentystę tylko o usunięcie kamienia i niestety musiałam się pofatygować po drugi raz... Odpowiedz Link
ter69 Re: czy tylko piaskowanie??? 08.03.10, 22:00 Ja mam poważny problem z zębami, bo są w coraz gorszym stanie a nie mogę być znieczulana, bo mam odloty połączone z kołataniem serca. To zaczęło się jakiś rok przed rozpoczęciem leczenia bb, już wtedy na pewno byłam chora. Teraz robię tylko to, co można zrobić bez znieczulenia a i tak mam uraz, boję się, że zrobi mi się słabo , wydaje mi się, że zaczynam się dusić. Kiedyś nie bałam się chodzić do dentysty, teraz taka wizyta łączy się zawsze z ogromnym stresem. Odpowiedz Link
reni5553 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 09.03.10, 01:02 ryszard51 napisał: > witam > czy tym z Was, którzy biorą antybiotyki na boreliozę czernieją zęby? > jak z tym walczyć? czy po zakończeniu leczenia to zejdzie? miałam spory nalot na zębach po tetracyklinach po leczeniu stosując odpowiednie pasty-nalot zszedł Odpowiedz Link
dor-ast pasta Ajona 09.03.10, 11:47 Tym którzy mają problemy z nadwrażliwością zębów ,krwawieniem dziąseł , zapaleniem dziąseł itp polecam pastę Ajona - dostępna w aptekach. Uwaga - jest to koncentrat pasty stosuje się ją tylko kroplę na szczoteczkę. Ja używam ją naprzemiennie z Vilcacorą i jest ok. sprawdzone w 100% . Odpowiedz Link