Dodaj do ulubionych

czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozie

23.05.09, 11:56
witam
czy tym z Was, którzy biorą antybiotyki na boreliozę czernieją zęby?
jak z tym walczyć? czy po zakończeniu leczenia to zejdzie?
Obserwuj wątek
    • fionka21 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 12:02
      Samo nie zejdzie...

Co parę miesięcy trzeba piaskować. Nic przyjemnego, ale dzięki piaskowaniu przez
      pewien czas nie wygląda się jak menel wink
    • z2009 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 12:05
      Miałem to samo po abxach,które brałem 3 mies i po tym objawie trzymam się od abxów jak najdalej.Zeszło jakimś cudem samo ale po wielu miesiącach i z wielkim trudem.Sadzę,że jakbym dalej brał abxy to by nigdy nie zeszło.
      • anyx27 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 12:19
        na początku też miałam ten problem przy tetracyklinach - ale po
        zastosowaniu polecanej tutaj pasty vilcacora, problem zniknął smile
        • ter69 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 12:59
          A gdzie można kupić tą pastę?
          Ja leczyłam w młodości trądzik tetracykiną. Pomagało na krotko a zęby pozostały
          szarawe.
          • ren.ika Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 13:25
            Najgorsze tetracykliny
            "Najwięcej polekowych przebarwień zębów występuje w wyniku przyjmowania
            tetracyklin. Zęby dają złotą fluorescencję w świetle ultrafioletowym.
            Poszczególne pochodne tetracyklin powodują odmienne przebarwienia: żółte –
            oksytetracyklina, tetracyklina i demeklocyklina, szarobrązowe – chlorotetracyklina"
            pl.shvoong.com/medicine-and-health/dentistry-oral-medicine/1635047-zaburzenia-barwy-przebarwienia-z%C4%99b%C3%B3w-discoloratio/
            Abx zmieniają również pH śliny, stąd problemy z przebarwieniami też moga być.
            Majka była w trakcie wymiany zebów, i stałe są w żółtawe plamy. Reszta ma sinawo
            - szary nalot. Czyścimy u dentysty.
            "Unikać cukrów, ponieważ stanowią one pożywienie dla Bb.” – doradza dr Cowden –
            „Najistotniejsze jest, aby zachować pH śliny pomiędzy 6.7 a 7.0. Minerały
            zawarte w pożywieniu (diecie) podnoszą zbyt niskie pH. Unikanie stresu również
            podnosi poziom pH. Należy rozpoznać i
            usunąć alergeny pokarmowe i wziewne. Należy także rozpoznać swój typ metabolizmu
            i zastosować odpowiednią dietę.”
            www.borelioza.org/materialy_lyme/n-tlumaczenie.pdf
            Do głównych przyczyn przebarwień zębów zalicza się:
            1) przebarwienia tetracyklinowe, powstają po zadziałaniu antybiotyków z tej
            grupy na zawiązki zębów mlecznych lub stałych. Przebarwiają zęby na żółto,
            szarobrązowo lub czarno. Są to przebarwienia trudne do wybielenie,
            2) fluorozę (patrz zdjęcie) - jest to choroba zębów związana z nadmierną podażą
            fluoru, w postaci tabletek, czy wodzie pitnej. Stężenie fluoru przekraczając 1,5
            mg/litr powoduje początkowo utratę połysku i przeźroczystości szkliwa. Następnym
            etapem fluorozy jest powstawanie na powierzchni szkliwa kredowobiałych, a
            następnie brunatnych plam,
            3) niedostateczną higiena, dieta, używki. Zaniedbania w codziennej higienie jamy
            ustnej, palenie papierosów, picie dużych ilości kawy, gorzkiej herbaty oraz
            spożywanie pokarmów np.: pomidorów, ziemniaków. Zawierają one barwniki
            powodujące przebarwienia (jest to grupa przebarwień dość łatwo ulegająca
            wybieleniu).
            4) przebarwienia związane z wiekiem. Wraz z wiekiem zęby przybierają barwę od
            żółtej do brązowej oraz jeszcze ciemniejszą,
            5) chorobę hemolityczną noworodków,
            6) porfirię wrodzoną,
            7) ostre choroby gorączkowe,
            8) przyczyny miejscowe
            www.epacjent.pl/artykul.php?idartykul=415&poddzial=Profilaktyka
          • klematis7 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 13:29
            paste vilcacora mozna kupic w aptece, koszt ok.14zl. Jest swietna i
            nie zawiera fluoru, ktory niszczy zebysmile
            • koala101-0 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 13:37
              ja raz już piaskowałam. Zszedł czarny nalot ale odcień zębów i tak
              mam szarawy...
              • anyx27 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 23.05.09, 13:41
                można tutaj:

www.doz.pl/apteka/p8477-Vilcacora_pasta__do_zebow_75_ml

i na grzyba tez działa smile
                • kleszczorak pasta 14.08.09, 11:05
                  Dzięki za tę pastę. Leczę się 3 tygodnie i to co zobaczyłam na moich zębach
                  mocno mnie przeraziło.
                  Dzisiaj ją kupię i zobaczymy.
                  A może ktoś ma jeszcze inne sposoby?

Życzę cdrówka i białych zębów dla wszystkich
                  • dx771 Re: pasta 14.08.09, 11:18
                    forum.gazeta.pl/forum/w,26140,93836867,94391726,Re_Fotowatek_.html
                • no_log_in Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 15.08.09, 12:28
                  Hej. Kupiłem tą pastę i zobaczymy czy się sprawdzi.

Mam jeszcze pytanie, bo stan mojego uzębienia jest, że tak powiem krytyczny.
                  Czy podczas kuracji abx można bezproblemowo leczyć zęby? Mam sporo do zrobienia
                  i głownie chodzi mi o to czy antybiotyk nie będzie jakoś reagował ze
                  znieczuleniami które podaje stomatolog.
                  • kleszczorak Re: znieczulenie 15.08.09, 19:58
                    Ja reagowałam na znieczulenie odlotowo jeszcze zanim zaczęłam się leczyć na
                    boreliozę, o której nie wiedziałam.
                    Po pierwszy odlocie każde leczenie, nawet przyszyjkowe, przeżywam bez znieczulenia.
                    • szila2008 Re: znieczulenie 16.08.09, 09:39
                      Ja leczę ze znieczuleniem i nie ma problemu.
                  • alabedz Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 04.12.09, 07:10
                    Czy prócz czarnienia zębów, zauważyliście może nalot np czarny na
                    ścianach jamy ustnej? Mi się coś takiego pojawiło między 7 a 8 zębem
                    takie trzy czarne kropeczki. Czy to od nalotu, czy może od grzyba?
            • aniad28 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 09.03.10, 11:32
              a czy tej pasty można używać przy wrażliwych zębach?Mam odsłonięte
              szyjki, teraz używam elmexu, ale chętnie kupiłabym vilcacorę, jeśli
              byłaby dla mnie odpowiednia, bo też mam czrny nalot.
    • koala101-0 czy tylko piaskowanie??? 08.03.10, 21:16
      teraz piaskowanie kosztuje u mnie 150 zł. Zapisałam się więc na samo
      usuwanie kamienia, które kosztuje 100 zł. Ale zastanawiam sie czy to
      wystarczy. Mam czarny nalot na zębach przy dziąsłach...
      • cez77 Re: czy tylko piaskowanie??? 08.03.10, 21:52
        Usuwanie kamienia to usuwanie kamienia, a czarny nalot to coś
        innego - też kiedyś poprosiłam dentystę tylko o usunięcie kamienia i
        niestety musiałam się pofatygować po drugi raz...
        • ter69 Re: czy tylko piaskowanie??? 08.03.10, 22:00
          Ja mam poważny problem z zębami, bo są w coraz gorszym stanie a nie mogę być
          znieczulana, bo mam odloty połączone z kołataniem serca. To zaczęło się jakiś
          rok przed rozpoczęciem leczenia bb, już wtedy na pewno byłam chora. Teraz robię
          tylko to, co można zrobić bez znieczulenia a i tak mam uraz, boję się, że zrobi
          mi się słabo , wydaje mi się, że zaczynam się dusić. Kiedyś nie bałam się
          chodzić do dentysty, teraz taka wizyta łączy się zawsze z ogromnym stresem.
    • reni5553 Re: czernienie zębów - antybiotyki przy boreliozi 09.03.10, 01:02
      ryszard51 napisał:

> witam
      > czy tym z Was, którzy biorą antybiotyki na boreliozę czernieją zęby?
      > jak z tym walczyć? czy po zakończeniu leczenia to zejdzie?

miałam spory nalot na zębach po tetracyklinach
      po leczeniu stosując odpowiednie pasty-nalot zszedł
      • dor-ast pasta Ajona 09.03.10, 11:47
        Tym którzy mają problemy z nadwrażliwością zębów ,krwawieniem
        dziąseł , zapaleniem dziąseł itp polecam pastę Ajona - dostępna w
        aptekach. Uwaga - jest to koncentrat pasty stosuje się ją tylko
        kroplę na szczoteczkę. Ja używam ją naprzemiennie z Vilcacorą i jest
        ok. sprawdzone w 100% .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka