tosho 06.06.09, 16:58 Stronka o Boreliozie www.abcborelioza.pl Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tosho Re: abcborelioza.pl 06.06.09, 19:31 A tak w ogóle to skąd wiesz, że ja wiem. No wiesz co Nikt mi nie mówił, ale to widać jak na dłoni Odpowiedz Link
tosho Re: abcborelioza.pl 06.06.09, 20:06 A skądże znowu Nie wiedziałem, że Ty wiesz, że ja wiem A właściwie to czemu tak, a nie po staremu? Odpowiedz Link
zazule Re: abcborelioza.pl 06.06.09, 20:00 troche za bardzo plitycznie poprawne niektore stwierdzenia np Terapia w zależności od stopnia zaawansowania choroby i nasilenia objawów trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy Odpowiedz Link
tuonetar Re: abcborelioza.pl 06.06.09, 20:27 Ja to odbieram w ten sposób, że skoro ktoś występuje tam jako ekspert, to podpisuje się pod zawartymi tam (dez)informacjami, a są one np. takie: Aby doszło do zakażenia, kleszcz musi znajdować się w Twojej skórze około 36 godzin. Odsyłanie pacjentów do lekarza rodzinnego, w szczególności na badania, w szczególności przez kogoś, kto wie jak się sprawy mają... (Nie dalej niż 2 tyg. temu mój krewny poszedł do rodzinnego po doxy na 4-6tyg., a dostał 3 tabletki azitro). Ogólne wrażenie: jedną nogą stoimy w IDSA, a drugą ... machamy sobie w powietrzu. Odpowiedz Link
tosho Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 12:49 Dodałem odpowiedź dla Pani Doroty Michałek, mam nadzieję, że moderatorzy tamtej strony zatwierdzą moją odpowiedź. "Witam. Wytyczne leczenia Boreliozy przedstawione przez IDSA negują wszystkie prace naukowe ukazujące chroniczność infekcji Borrelią burgdorferi oraz niedoskonałość wszystkich obecnie dostępnych testów wraz z testem ELISA na czele. www.lymeinfo.net/lymefiles.html Więc medycyna uprawiana przez Wormsera, Shapiro, Steere'a (członkowie IDSA opracowujący wytyczne) to na pewno nie Sztuka przez duże "S". Próby kliniczne? Ile ich było? Jedna, dwie? Chyba nie więcej. Z użyciem jakiego antybiotyku? A ta praca? "A randomized, placebo-controlled trial of repeated IV antibiotic therapy for Lyme encephalopathy" www.borelioza.org/materialy_lyme/fallon-neurology.pdf Conclusion: IV ceftriaxone therapy results in short-term cognitive improvement for patients with posttreatment Lyme encephalopathy, but relapse in cognition occurs after the antibiotic is discontinued. Treatment strategies that result in sustained cognitive improvement are needed . Jak na dłoni ukazuje chroniczność infekcji. Ceftriakson podany - lepiej. Ceftriakson przerwany - nawrót objawów. Zespół poboreliozowy - bezkrytycznie przyjęta koncepcja przez IDSA. Nie ma ŻADNYCH dowodów naukowych na istnienie czegoś takiego jak "zespół poboreliozowy". Z ciekawszy wydarzeń można podać też podpisanie przez Gubernatora stanu Connecticut ustawy zezwalającej na długotrwałą antybiotykoterapię www.ct.gov/governorrell/cwp/view.asp?A=3675&Q=442100 Albo Np. ostatnio prof. Tylewska-Wierzbanowska sama powiedziała na sympozjum wyraźnie, że Borelioza można diagnozować po samych objawach nawet gdy testy są ujemne. IDSA sądzi inaczej. Aspekt prokuratorski. To co zrobiła IDSA z Boreliozą to nie jest EBM tylko zwykłe PRZESTĘPSTWO, przez które mnóstwo osób ma zniszczone życie. Proszę: www.ct.gov/ag/cwp/view.asp?a=2795&q=414284 A co do badań w Boreliozie to nie wiem kto Pani powiedział, że są prężne, bo prawda jest taka, że prawie wcale ich się nie prowadzi. No bo po co badać coś co jest "łatwo uleczalne 4 tyg. antybiotyku". " Odpowiedz Link
tosho Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 13:39 Do Pani Natalii Chojnowskiej. "Natalia Chojnowska napisała: "Do tej pory żadne źródła nie potwierdzają możliwości przeniesienia choroby poprzez kontakt seksualny bądź przetoczenie krwi." Zawsze jest pytanie: ile było tych badań nad przenoszeniem tej choroby drogą płciową? Czy naprawdę było to dokładnie zbadane? A chociażby ta praca? Chyba dosyć wyraźnie sugeruje możliwość zakażenia przez taki kontakt. www.canlyme.com/sex.html Przetoczenie krwi - Czy gdyby wiedziała Pani, że ma Boreliozę, to oddałaby Pani krew? Proszę odpowiedzieć na to pytanie. To może skrzyknijmy grupę 100 chorych osób i niech pójdą oddawać krew? Najlepiej weźmy tych po standardowym leczeniu boreliozy, którzy mają "zespół poboreliozowy". Czy do takich kroków mamy się posunąć? A badanie PCR, które stwierdza obecność DNA krętka Borrelii, np. w badanej probówce krwi? Ile było tych badań nad możliwością przenoszenia krętków przez przetaczanie krwi? Czy wie Pani, że chory na Boreliozę również może mieć współinfekcję Babeszjozą, co z miejsca zakazuje mu być dawcą krwi do końca życia? Natalia Chojnowska napisała: "Jeżeli obydwie zmiany, które pojawiły się u Pana na skórze miały charakter rumienia wędrującego, wtedy świadczy to o ukłuciu przez dwa zakażone kleszcze. Jest to sytuacja rzadka ale prawdopodobna." Nieprawda, może być zakażenie od 1 kleszcza i mnogie rumienie wędrujące. Pani wybaczy mój bezpośredni sposób pisania, ale zbyt wiele osób ma zrujnowane zdrowie przez tą chorobę, głównie z powodu błędnej "wiedzy". Nie chcę tworzyć atmosfery paniki, ale detale mają tu ogromne znaczenie." Odpowiedz Link
tosho Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 13:50 I niech sobie zmienią system oceniania odpowiedzi, bo teraz jest tak: 5 gwiazdek - rewelacja 4 gwiazdki - bardzo dobra 3 gwiazdki - dobra 2 gwiazdki - ok 1 gwiazdka - niska To jest chyba przejaw tego dziwactwa, że o poradzie lekarskiej mówi się dobrze, albo wcale się nie mówi. Na studiach jak się dostanie 2 to jest niezdane, a tutaj jest OK To ja dałem tej Pani 5 gwiazdek, a później 1 gwiazdkę - czyli "rewelacyjnie nisko" Ok, żart Odpowiedz Link
tuonetar Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 13:55 Tosho jak zwykle konkretny Tylko proponuję zapisać sobie wpisy, na które odpowiedziałeś, bo jutro mogą one wygladać już nieco inaczej. Nie dam sobie głowy uciąć czy wczoraj we wpisie lekarki była mowa o IDSA i ILADS i czy nie zmieniono czegoś jeszcze w samym tekście. Natomiast dam ją sobie uciąć za to, że jeszcze wczoraj popołudniu pierwszy link, który dzisiaj zwie się "Gazeta Lekarska" nie prowadził do pustej strony, tylko wygladał następująco: www.gazetalekarska.pl/xml/oil/oil56/gazeta/numery/n2006/n200611/n20061108 oraz że był tam też link do jednego z artykułów na stronie zgoorka, którego dzisiaj nie ma... Ciekawe, czy dla osób, która rzeczywiście zaglądają tam po poradę jest oczywiste, że jak lekarz pisze o magicznych 24, 36 czy 48h, to chce przez to powiedzieć, ze można zarazić się także wcześniej. Pytanie, rzecz jasna, retoryczne. Odpowiedz Link
tosho Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 14:03 ====================================================== 02.07.2009 17:01 Dorota Michałek Pani Greto, współczesna medycyna, jak ta dawna to ciągle w dużej mierze sztuka i to Sztuka (przez duże "S"). Powstają różnego rodzaju standardy i powstają one po to, aby ujednolicić leczenie oraz aby sprawić by było zgodne z EBM (Evidence based medicine). Oczywiście nie każdy przypadek można w takie ścisłe ramy klinicznych wytycznych zamknąć, jednakże jest póki co najlepsza metoda i przynosi najwięcej korzyści. Wiarygodne dane, z dużych badań klinicznychch pozwalają na wprowadzenie pewnych zasad i określenie chociażby właściwego postępowania w przypadku boreliozy. Leczenie boreliozy opiera się na antybiotykoterapii i ta jest póki co uznaną formą terapii - bezdyskusyjną. Polimorfizm krętka borelii, jak i polimorfizmy innych patogenów zawsze będą stwarzały ogromne problemy, ale na szczęście ten polimorfizm nie dominuje wśród populacji krętków. Pozwala to na skuteczne standardowe leczenie. Nie bardzo rozumiem aspekt prokuratorski w Pani wypowiedzi, myślę, że jeśli standardy są opracowywane zgodnie z EBM oraz zatwierdzane przez niezależne grono specjalistów, nie można mówić o uchybieniach - przynajmniej nie takich, które powstają w oparciu o aktualną wiedzę. Co jakiś czas, zależnie od dziedziny medycyny, jej prężności oraz bogactwa badań klinicznych w jej obrębie, pojawiają się nowe standardy, ale nie można powiedzieć, że poprzednie były błędem medycznym - powstały w oparciu o aktualną wtedy wiedzę. To tak jakby karać ludzi za to, że kiedyś nie było telefonii komórkowej. Pozdrawiam serdecznie ======================================== Odpowiedz Link
tosho Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 14:03 ======================================================= Lekarz Natalia Chojnowska Szanowny Panie Borelioza, czyli choroba z Lyme, jest chorobą zakaźną, wywoływaną przez bakterie przenoszone za pośrednictwem kleszczy. Poza kleszczami krętki wykryto również w organizach m.in komarów oraz much. Nie odgrywają one jednak roli w zakażeniu człowieka. Do tej pory żadne źródła nie potwierdzają możliwości przeniesienia choroby poprzez kontakt seksualny bądź przetoczenie krwi. Wielu chorych nie pamięta ukłucia przez kleszcza. Zakażenie jest przenoszone właśnie w większości przez kleszcze, które nie zostały dostrzeżone i znajdowały się na skórze odpowiednio długo (ok 24-48 godzin). Jeżeli obydwie zmiany, które pojawiły się u Pana na skórze miały charakter rumienia wędrującego, wtedy świadczy to o ukłuciu przez dwa zakażone kleszcze. Jest to sytuacja rzadka ale prawdopodobna. Ponadto krętki przedostają się w pierwszej kolejności do skóry (o dowolnej lokalizacji na całym ciele), rozprzestrzeniają się w okolicy wniknięcia (powstaje rumień wędrujący) Następnie z krwią i chłonką dostają się do wielu narządów m.in. mięśni, wątroby, płynu mózgowo-rdzeniowego. Możliwe jest także, że tylko jedna zmiana była rumieniem wędrującym, druga natomiast mogła być nieswoistą reakcją na ukłucie kleszcza (zmiana jednorodna, o średnicy do 5cm- jeżeli drugi kleszcz nie był zakażony lub przebywał na skórze zbyt krótko) lub była to zmiana wtórna tzw. satelitarna (zwykle mniejsza, jednolicie zabarwiona). =================================================== Odpowiedz Link
tosho Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 14:04 ================================================ 02.07.2009 8:54 Lekarz Natalia Chojnowska Szanowna Pani Borelioza, mimo dokonanego postępu w dziedzinie chorób zakaźnych, jest nadal chorobą będącą przedmiotem intensywnych badań oraz licznych sporów naukowych. O tym jak wiele budzi kontrowersji świadczy między innymi fakt istnienia stowarzyszeń mających istotnie odmienne podejście do choroby z Lyme (np. Infectious Diseases Society of America (IDSA) oraz International Lyme and Associated Diseases Society (ILADS) Odnośnie Pani zagadki to nigdy nie mamy pewności ile czasu kleszcz przebywał na skórze. Możemy to tylko podejrzewać. Np jeżeli ktoś zauważył kleszcza i jest pewien, że dwa dni temu skóra w danym miejscu była czysta a przebywał w tym czasie w lesie możemy przypuszczać, że do ukłucia doszło właśnie w przeciągu tych dwóch dni. Natomiast jeśli chodzi o to czy na pewno był to kleszcz - otóż choroba z Lyme jest przenoszona jedynie przez kleszcze. Tak więc osoba chora na boreliozę musiała być ukłuta przez kleszcza, nawet gdy tego nie pamięta. Bez względu na to ile czasu kleszcz mógł przebywać na skórze należy go oczywiście jak najszybciej usunąć. Wiele publikacji naukowych (zarówno polskich jak i zagranicznych) wskazuje na zwiazek między prawdopodobieństwem zakażenia a czasem przebywania kleszcza na skórze (także nimfy) - jasno z nich wynika, że wzrasta ono wraz z wydłużeniem czasu przebywania intruza na ciele. Oczywiście do zakażenia może dojść nawet jeżeli kleszcz przebywał bardzo krótko na skórze. Jeżeli jest Pani zainteresowana tym tematem to przesyłam linki do przykładowych artykułów polskich 1. Gazeta Lekarska a także do kilku abstaktów prac naukowych (niestety w języku angielskim) (z lat 2006-2009) 2. Lime Boreliosis 3. Transmission Dynamics of Borrelia burgdorferi s.s. During the Key Third Day of Feeding by Nymphal Ixodes scapularis 4. Determining the tick scutal index allows assessment of tick feeding duration and estimation of infection risk with Borrelia burgdorferi sensu lato in a person bitten by an Ixodes ricinus nymph 5. Comparison of self-assessment and scutal index for the duration of Ixodes ricinus tick attachment Serdecznie pozdrawiam ================================================ Odpowiedz Link
tosho Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 14:21 Racja, Pani Natalia napisała najpierw: "Zakażenie jest przenoszone właśnie w większości przez kleszcze, które nie zostały dostrzeżone i znajdowały się na skórze odpowiednio długo (ok 24-48 godzin)." Po czym jednak zmieniła zdanie: "Oczywiście do zakażenia może dojść nawet jeżeli kleszcz przebywał bardzo krótko na skórze." Na pierwszy rzut oka detal dla kogoś kto szuka porady. A jednak bardzo ważny detal. I jeszcze jedno: "Tak więc osoba chora na boreliozę musiała być ukłuta przez kleszcza, nawet gdy tego nie pamięta." Nie 'nie pamięta', tylko powinno być 'nie zauważyła'. Bo fakt ukąszenia kleszcza to z reguły się pamięta (jeśli się go zauważy). Odpowiedz Link
tuonetar Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 14:35 Najbardziej przerażające jest jednak to Szanowna Pani Ryzyko przejścia bakterii przez łożysko i zakażenie płodu jest na szczęście bardzo małe. Poza tym do rozwoju zakażenia dochodzi najczęściej gdy kleszcz został usuniety dopiero po 24-48 godzinach. Profilaktyczne stosowanie antybiotyków po ukaszeniu przez kleszcza nie jest zalecane. Ryzyko zachorowania nawet na terenach endemicznych jest małe. Należy więc, tak jak radził lekarz, obserwować miejsce po usunięciu kleszcza pod kątem wystapienia rumienia wędrującego. abcborelioza.pl/pytania/kleszcz-w-ciazy Odpowiedz Link
tosho Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 14:57 > Profilaktyczne stosowanie antybiotyków po ukaszeniu przez kleszcza > nie jest zalecane. Jak ktoś jest gryziony przez kleszcze bardzo często (np. leśnicy) to owszem, trudno aby po każdym ukąszeniu brał profilaktycznie antybiotyk. Problem trudny, leśnicy chyba są skazani na tą chorobę. Ale jak ktoś złapie np. 1 kleszcza na rok to ja bym wziął profilaktycznie. >Ryzyko zachorowania nawet na terenach endemicznych jest małe. Co to za bzdura? Wg Kliniki Chorób Zakaźnych i Neuroinfekcji średnio w Polsce zakażonych krętkiem Borrelia burgdorferi jest ok. 15% kleszczy. Odsetek ten oczywiście jest bardzo różny na poszczególnych terenach, ale jak weźmiemy obszar silnie endemiczny to raczej ryzyko zakażenia mocno wzrasta - niech to byłby chociażby co 4 kleszcz zakażony. Odpowiedz Link
tuonetar Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 15:02 Niechby nawet każdy jeden był zarażony, to i tak ryzyko jest małe bo... Aby doszło do zakażenia, kleszcz musi znajdować się w Twojej skórze około 36 godzin. abcborelioza.pl/co-wywoluje-borelioze Odpowiedz Link
grizac Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 15:07 Coraz weselej To może niech się umówią od razu na tydzień pobytu kleszcza w skórze. Odpowiedz Link
zazule Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 17:11 ta pani w tamtym roku konczyłą studia, jak sadze nie ma zadnego doswiadczenia w leczniu boreliozy. W sumie dosc dziwne ze sie wystepuej jako ekspert/specjalista abcborelioza.pl/uzytkownicy/lekarz-natalia-chojnowska Odpowiedz Link
tuonetar Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 17:23 A wiesz, wcale nie sprawdzam tej poczty, którą tam podałam, ale teraz zajrzałam i poprzeglądam sobie powiadomienia o komentarzach, których nie ma: Piątek, 3 Lipca 2009 16:26 Użytkownik myszka napisał nowy komentarz do 'Czy borelioza jest zakaźna?': abcborelioza.pl/pytania/czy-borelioza-jest-zakazna Początek komentarza: "Tu nie chodzi tylko o zakażenie wewnątrzmaciczne, ale również o przekazywanie krętków wraz z mlekiem matki...." Piątek, 3 Lipca 2009 10:15 Użytkownik kontra napisał nowy komentarz do 'Czy zdarzają się ukąszenia 2 kleszczy zarażonych jednocześnie, w tkanki twarde, szybkie ich odpadnięcie?': abcborelioza.pl/pytania/czy-zdarzaja-sie-ukaszenia-2-kleszczy-zarazonych-jednoczesnie-w-tkanki-twarde-szybkie-ich-od Początek komentarza: "Przykładowe opracowania wskazujące na przenoszenie boreliozy na płód oraz przez transfuzję krwi: www.lymepa.org/html/dr__ann_f__corson_april_24__20_0.html -str.18 www.lymedise..." + wpisy tosho + 3 moje, które jak widzę, tez nie zostały opublikowane. -------------- Może trzeba najpierw "posłodzić", a potem edytować komentarz i dopiero napisać, co naprawdę się myśli? P.S. Powiadomienia nie przyszły z abcborelioza tylko z: abcwitaminy, abcastma, abcdepresja, abcmigrena, abcrakpiersi, abcciaza, abcprostata Odpowiedz Link
grizac Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 17:27 Nie pozostaje nam nic innego jak... stanowczo odradzić korzystanie z tego portalu. Odpowiedz Link
tosho Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 19:00 No i na co ja pisałem te komentarze Dobrze, że tutaj je zapisałem. Ten portal nazywa się 'abc', więc wiecie...oni dopiero się alfabetu uczą I patrzcie - wyłączyli ocenianie w formie gwiazdek - Pani NATALIO ! Jak Pani mogła A ja dałem Pani rewelacyjnie niską ocenę Tak serio mówiąc to jest to żal, my tutaj mówimy o ZDROWIU ludzi, a oni się bawią w jakieś kasowanie. Słabizna. Odpowiedz Link
tosho Re: abcborelioza.pl 03.07.09, 19:03 Z powrotem są gwiazdki Przed chwilą nie było... Odpowiedz Link
tuonetar Re: abcborelioza.pl 08.07.09, 17:26 Zaczęli odpowiadać anonimowo, jako redakcja Pojawiają się też odpowiedzi nie wołające o pomstę do nieba. Jak np. ta: abcborelioza.pl/pytania/mam-rumien-ale-nie-blady-w-srodku Z czystym sumieniem dałam całe... 2 gwiazdki > 5 gwiazdek - rewelacja > 4 gwiazdki - bardzo dobra > 3 gwiazdki - dobra > 2 gwiazdki - ok > 1 gwiazdka - niska Odpowiedz Link
tuonetar Re: abcborelioza.pl 12.08.09, 02:15 Ja pierdziu, kto tam udziela porad. Dziwne, że dr Wielkoszyński jeszcze się stamtąd nie ewakuował. Łukasz Dubielecki: abcborelioza.pl/uzytkownicy/lekarz-lukasz-dubielecki/track Według Centralnego Rejestru Lekarzy taki lekarz nie istnieje. Znana nam już Dorota Michałek: abcborelioza.pl/uzytkownicy/lek-dorota-michalek Według Centralnego Rejestru Lekarzy: Specjalizacje położnictwo i ginekologia, st. I seksuologia, st. II Status lekarz zawieszony w prawie wykonywania zawodu (lekarz nie może wykonywać zawodu w żadnej formie). Czy więc może posługując się tytułem udzielać porad w necie? Odpowiedz Link
no_log_in Re: abcborelioza.pl 12.08.09, 08:59 No to gdzieś to chyba należałoby zgłosić? Przecież oni tak nie mogą robić. Gdzie to się zgłasza? To sam to zrobię. Odpowiedz Link
tuonetar Re: abcborelioza.pl 12.08.09, 09:20 Jeśli chodzi o p. Dorotę to zapewne do Okręgowej Izby Lekarskiej w Krakowie (na razie wysłałam ogólne zapytanie, co oni na taką sytuację; pewnie im więcej sygnałów czy skarg, tym większa szansa na jakiś efekt), natomiast w kwestii p. Łukasza nie mam pojęcia. Odpowiedz Link
grizac Re: abcborelioza.pl 12.08.09, 09:21 Mój wpis sprzed prawie dwóch tygodni dotyczący braku w Centralnym Rejestrze tego "lekarza eksperta" nie został zatwierdzony przez administratorów. Firma NextWeb Ventures chce robić kasę na swoich licznych serwisach abczdrowie i nie będzie się przejmować takimi drobiazgami jak wiarygodność swoich "ekspertów". Odpowiedz Link
tuonetar Re: abcborelioza.pl 12.08.09, 09:24 Mój też :] Jeno usunęli gościa w cień: ten sam profil "ekspercki" najpierw nazywał się "Redakcja", potem "Łukasz Dubielecki", a teraz "Dorota Michałek". Proste potwierdzenie - zakładka "o mnie". Możliwe, ze jeszcze wcześniej była to "Natalia Chojnowska". Odpowiedz Link
tuonetar Re: abcborelioza.pl 12.08.09, 15:22 > Znana nam już Dorota Michałek: > abcborelioza.pl/uzytkownicy/lek-dorota-michalek > Według Centralnego Rejestru Lekarzy: > Specjalizacje położnictwo i ginekologia, st. I > seksuologia, st. II > Status lekarz zawieszony w prawie wykonywania zawodu (lekarz nie może > wykonywać zawodu w żadnej formie). Zerknijcie na naszą klasę. Dziołcha 6 lat temu zdała maturę No to błyskawicznie zapracowała na zawieszenie O żesz qrza buźka, ale zdolniacha! Odpowiedz Link
tuonetar Re: abcborelioza.pl 12.08.09, 15:47 Albo w CRL to nie ona tylko jakaś starsza lekarka o tym samym nazwisku, z czego wynikałoby, że Dorota Michałek z abcborelioza.pl podobnie jak jej kolega nie jest lekarzem. Odpowiedz Link
anyx27 Re: abcborelioza.pl 12.08.09, 18:12 tuonetar napisała: > Albo w CRL to nie ona tylko jakaś starsza lekarka o tym samym nazwisku, z czego > wynikałoby, że Dorota Michałek z abcborelioza.pl podobnie jak jej kolega nie > jest lekarzem. to nie ona, bo ta D.M. z CRL jest zarejestrowana w Izbie w Krakowie, a ta konczyła studia w Warszawie i nadal tam mieszka. Odpowiedz Link
kotfryc Re: abcborelioza.pl 12.08.09, 16:25 Gratuluje wszystkim udzielającym się na abcborelioza.pl/ , właśnie o to twórcom tego serwisu chodziło. Zapodajmy trochę kontrowersyjnych informacji a ludzie będą sobie przekazywać linka, dyskutować, trochę się powściekają. Ale główny cel zostanie osiągnięty, zwiększy się oglądalność serwisu, a przy okazji zapełni on się treścią (komentarze). Jeśli w jakiś sposób chcecie ograniczyć rozwój takich serwisów, to po prostu je ignorujcie. Zróbcie czarną listę, czy coś... W innym wypadku będzie to działać jak marketing wirusowy, czy też partyzancki... pozdrawiam Odpowiedz Link
kkkkk4 Re: abcborelioza.pl 12.08.09, 18:05 Moze mi ktoś wyjasnić jaki zwiazek z tym dennym serwisem ma forumowy dr? Odpowiedz Link
kotfryc Re: abcborelioza.pl 12.08.09, 19:40 > kotfryc - nie udzielam się na tym serwisie, bo moje komentarze nie są wpuszczan > e I dobrze. Ci panowie poprzez adsense reklamowali się u mnie na blogu - od razu ich wywaliłem jak tylko zajarzyłem. Z tego co mi wiadomo proponowali jeszcze innej osobie współpracę, ale na szczęście nie udało im się. Lista ich "przewinień" jest dłuższa... Trzeba w miarę możliwości blokować takie serwisy. Im więcej "naszych" stron będzie wypromowanych, tym więcej ludzi ma szansę na prawidłowe leczenie. Warto by było zrobić ankietę wśród członków stowarzyszenia, ewe. członków forum/chorych jaki procent zawdzięcza diagnozę internetowi (należy pamiętać o tym, że poza tym forum są inne strony jak chociażby Wikipedia, która była pierwszym tropem przynajmniej w moim przypadku). Wszyscy tutaj korzystamy z tego medium: dzielimy się spostrzeżeniami, wymieniamy poglądy , czasem się kłócimy. Ale mam wrażenie, że czasem zapominamy jakie niesie ze sobą zagrożenia. --------------------------------------- blog - borelioza.net Odpowiedz Link
no_log_in Re: abcborelioza.pl 13.08.09, 11:06 Może zrzucimy się na serwer, postawimy własną stronę z waszymi wpisami, opiniami, sposobami leczenia, poradami gdzie szukać lekarzy i wszystko co potrzebne do wyzdrowienia. Ja wiem, że jest już strona stowarzyszenia, ale można przecież założyć portal który będzie budowany przez ludzi którzy mają wiedzę, chcą pomagać i wiedzą co to znaczy być chorym. Forum też można nowe postawić choćby na phpBB by Przemo i przenieść się tam z tego forum, zrobić odpowiednie działy odnośnie sposobów leczenia, anybiotykoterapi, diety, candida itp. Myślę, że pomysł nie jest zły, ale do tego potrzeba siły ludzi z forum. Odpowiedz Link
tajtaja Re: abcborelioza.pl 13.08.09, 17:36 Myślę, że pomysł nie jest zły, ale do tego potrzeba siły ludzi z forum. siły, ludzi, czasu i pieniędzy Odpowiedz Link
no_log_in Re: abcborelioza.pl 14.08.09, 00:38 Na tyle osób to była by symboliczna suma, ale rozumiem, bo sam całe wypłaty wydaję na leki... Stronę bym zrobił sam, więc koszt zrobienia strony odpada - forum zresztą też łatwo postawić. To była taka mała propozycja, ale może macie rację. Pozdr. Odpowiedz Link