Dodaj do ulubionych

patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlcach

01.09.11, 15:47
Rozpoczynam ten wątek, wierząc, że ktoś z odpowiedniego wydziału czyta czasem to forum. Niedługo oddane zostaną nowe inwestycje i zamiast nazywać je imieniem Rolnicza, Pastelowa, Płytowa (nie znam w ogóle tych ludzi) może by uhonorować osoby zasłużone dla miasta i jego rozwoju. Na początek zaproponowałbym Jana Chryzostoma Paska.
Obserwuj wątek
    • lesio57 Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 01.09.11, 18:15
      Jan Chryzostom Pasek,jako kronikarz był w porządku,ale w młodości prowadził hulaszczy tryb życia.Czy na patrona ulicy się nadaje?.Nie wiem.
      • drizzt1223 Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 01.09.11, 19:41
        Jeśli w młodości prowadził "hulaszczy" tryb życia i to go dyskwalifikuje to jedyne co zostało to albo imieniem jakiegoś polityka (ryzykowne bo każdy ma inne poglądy, a dwa że oni wszyscy kłamią i są łajzami) albo imionami świętych (ale tu tez jest kłopot bo nie każdy taki "świętojebliwy"- czyt. ja Ty)
      • donvito52 Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 01.09.11, 20:05
        Hulaszczy tryb życia ... już go za to lubię.
        Znaczy był normalnym człowiekiem a nie mumią, co ani, ani ...
        Lepiej niech będzie Pasek jak ci nowi święci ze Smoleńska.
      • an.chojnacki Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 02.09.11, 06:14
        To nie ma znaczenia, bo to on pierwszy napisał o Siedlcach - a jego wydra - miodzio life motive dla miasta. Jeśli więc to tryb życia w młodości miałby decydować o przydatności delikwenta to np. Mieszka I trzeba zmienić, bo nie dość, że innowierca, to jeszcze sodomita :)
        A ja poważnie pytam o patronów.
    • brat_szczepana Zalecałbym umiar 02.09.11, 10:55
      Piękna idea - zasłużeni i zapomniani patronami ulic . Oby tylko nie przedobrzyć.
      Pięknie jest, gdy istnieją również ulice z nazwami nie "nazwiskowymi", najlepiej całe kwartały. Np. tzw. osiedle robotnicze z nazwami "drzewnymi", albo Podesekuła z leśnymi, fragment Warszawskiej z metalowymi czy wojenno-woskowymi.

Niech będą jeden kwartał, dwa czy trzy z zasłużonymi. Jednak bez przesady.
      Oczywiście generalnie jestem za, ale z umiarem.
      • an.chojnacki Re: Zalecałbym umiar 02.09.11, 12:09
        Ale o umiar właśnie chodzi, nazywajmy ulice Kasztanowa i Lipowa, Rolnicza i Pszczelarska, ale ulice MUSZĄ mieć w Siedlcach osoby, które zrobiły coś dla miasta - to nasz obowiązek, bo tylko w ten sposób można przekazać kolejnym pokoleniom pamięć o nich. Najlepszy i najgorszy zarazem przykład siedleckiej ulicy Rożnieckiej (Świerczewskiego albo Piłsudskiego jak kto woli). Już w 1809 r. zmieniono nazwę ulicy, tylko dlatego, że Rożniecki wjechał do Siedlec jako pierwszy polski dowódca. Potem, jak człowiek spąchnął się z Konstantym zmieniono nazwę arterii. Dziś mamy już dystans do historycznych wydarzeń i możemy pokusić się o nazwy ulic, które przypominały będą o działalności tych osób, które były dla miasta istotne - "musi być jakaś alternatywa".
    • an.chojnacki Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 04.09.11, 19:33
      No to kolej na następnych:
      1. Aleksandra Ogińska - nie ma w Siedlcach swej ulicy (jest Ogińskich);
      2. Józef Grzybowski - prefekt siedlecki;
      3. płk Józef Toliński - dowódca 13 pułku huzarów;
      4. Marcin Roliński - naukowiec związany z Siedlcami;
      5. gen. Józef Weyssenhoff - dowódca dywizji ułanów Królestwa (stał sztab w Siedlcach);
      6. gen. Wincenty Aksamitowski - zakładał siedlecką lożę wolnomularską;
      7. kpt. Augustyn Przyszychowski - dobroczyńca ubogich, bohater z Hiszpanii, jego grób w Siedlcach;
      8. płk Michał Kuszel - dowódca batalionu strzelców w 1831 r. formowanego w Siedlcach;
      9. płk Antoni Kuszel - dowódca pułku, dalej jak powyższy;
      10. płk Józef Rzodkiewicz - obrońca Siedlec z jesieni 1812 r.;
      11. ksiądz Józef Scipio del Campo - budowniczy siedleckiej Katedry.
      I tak dalej, i tym podobnie. Siedlce mają ogromne luki w swej historii, dlaczego nikt nie eksploruje świetnego wątku polskiego huzara, czy ułana? Dlaczego nikt nie pokazuje Aleksandra Fredry i jego "Dam i huzarów". Inscenizacja bitwy w Iganiach gdzieś w polach schowana, gdzie jest "Przedwiośnie" i cudowny i ciepły fragment o Siedlcach i tutejszych mieszkańcach, pełnych poczucia patriotyzmu? Rawicz, Potocki - dlaczego ich tak mało? Gdzie gen. Orlik - Ruckeman, gdzie W. "Kostek" Biernacki i Antoni Cedrowski (przyjaciel J.H. Dąbrowskiego)? A i pierwszy polski pirat z Karaibów - Wierzbicki by się znalazł. Mnożyć by...
      • 0walle Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 06.09.11, 21:43
        A nie można by tak zrobić:
        - Rondo Zachodnie
        - i Rondo Północne i już nie bić piany?
        • an.chojnacki Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 07.09.11, 06:46
          Można. Można też zajmować się łupkami, dyrektorami i wentylatorami - to połączenie gwarantuje, że nie wystąpi bicie piany. Każdy bije taka pianę na jaką zasłużył. To jest forum Szanowna (y) Pani/Panie. Jak nie chcę wypowiadać się na temat łupków, zachodnich "nieobwodnic" i wentylatorów - to trzymam się od tych wątków z daleka.
          • 0walle Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 07.09.11, 09:05
            Czyżby personalna wycieczka? A skąd takie oburzenie? Uważam, że nazywanie rond w zależności od położenia geograficznego jest taką samą propozycją jak każda inna, a "biciem piany" określam to co się dzieje za publiczne pieniądze - tzn. polityczne dopasowywanie nazw w zależności od tego kto rządzi. I tak mieliśmy komunistów a teraz biskupów. Co do kierunków geograficznych - one raczej się nie zmienią ;)

Można też zajmować się łupkami, dyrektorami i wentylatorami - to połącze
            > nie gwarantuje, że nie wystąpi bicie piany. Każdy bije taka pianę na jaką zasłu
            > żył. To jest forum Szanowna (y) Pani/Panie. Jak nie chcę wypowiadać się na tema
            > t łupków, zachodnich "nieobwodnic" i wentylatorów - to trzymam się od tych wątk
            > ów z daleka.

nie zmuszam, choć to są tematy bieżące i ważne dla społeczności lokalnej (co do wentylatorów - warto czasami też spojrzeć na świat nie tak poważnie).
            Gorąco pozdrawiam.
            • an.chojnacki Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 07.09.11, 10:02
              W żaden sposób ad personam, a West Drive i North Route występują pod inną szerokością geograficzną - co kraj to obyczaj. Ulice, skwery czy ronda mogą być nazywane zachodnie, pastelowe - ale "proporcjonalnie" mogą być też nazywane od nazwiska osób dla miasta ważnych - tak można o nich pamiętać. Bł. Popiełuszko to ważna postać, ale dla Siedlec ważniejszym był na przykład Gut albo Grzybowski. Nie mam nic przeciw nazwaniu ronda północnym, albo zachodnim, ale moja propozycja jest taka: jeśli mamy nazwać nowe rondo na przykład imieniem Miczurina, to ja optuję za kimś dla Siedlec ważnym. To jest moja i tylko moja, subiektywna zatem, propozycja. Jako mieszkaniec (urodzony tu) mam do tego prawo - jak będzie zadecyduje kto inny, a ja przyjmę to ze zrozumieniem.
              • 0walle Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 07.09.11, 10:29
                Zgadzam się w całej rozciągłości.
    • an.chojnacki Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 24.04.13, 17:25
      Zawczasu, żeby nie było że za późno powracam do wątku...
      Za niecałe 2 miesiące minie 65 rocznica śmierci gen. Jana T. Gorzechowskiego ps. "Jur".
      Odpowiednim osobom daję pod rozwagę osobę jego, bo to jest oficer, który z miastem naszym jest związany. Ale zuełnie tu nieznany - norma.
      pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Jur-Gorzechowski
      Oprócz tego dodam jeszcze, że był on skoligacony z właścicielem Igań - Hipolitem Gorzechowskim.
      • krzycho1252 Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 24.04.13, 19:17
        Już kiedyś dawałem linka do "Jura". Optymista z ciebie ogromny. Gdzie te nowe ulice będą?
        Chyba, że rondo przy Galeri S?
        • an.chojnacki Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 24.04.13, 20:21
          Zamiast ulic - może tablica? Wspomnienie na sesji RM? Nie oczekuję wytyczania nowych dróg i budowy pomników co miesiąc. Albo może jakaś ekspozycja?
          Bez przesady... z tym moim optymizmem.
          Wczoraj oglądałem film dok. w TVP 2 o Treblince, dziś byłem w Sokołowie i zacząłem rozmawiać o tym programie z mieszkańcami, mówiliśmy o powstaniu w Treblince, ukrywaniu Żydów przez miejscowych i "ruszcie", który zatruwał życie okolicznym mieszkańcom - wiadomości dla nich zupełnie nowe, a byli to ludzie wykształceni, lubiący historię. To co robi się z historią regionalną w naszych szkołach w Polsce woła o pomstę do nieba...
          A potem drzemy szaty, i szukamy ogólnoświatowego spisku, jak jakiś Murzyn w Ameryce powie - "polskie obozy śmierci". A co my robimy żeby świat się o tym dowiedział? Także w skali mikro. I tu wracam do początku - jak sami nie powiemy, to Mińszczanina, Łukowianina czy Warszawianina nic to nie będzie obchodzić. I słusznie.
          • krzycho1252 Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 24.04.13, 20:41
            Jestem jak najbardziej za. Zaznaczyć gdzie mieszkał, skopiowac akt urodzenia a może i świadectwo ze szkoły. Zdjęcia przeglądałem. Wątek małżeństwa z Nałkowską, Katyń w rodzinie. Mało wiemy.
            • mpppm Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 24.04.13, 20:57
              Jest wielu ludzi związanych z Siedlcami. Kilku na mojej stronie.
              Zbucki - aktor,
              Jan Perz - absolwent LO Prusa Dyr. i Reżyser Teatrów w Rzeszowie, Poznaniu Kaliszu, Gnieźnie.
              Ostatnio wielu ludzi wyjeżdża i dopiero po latach dowiemy się do jakich stanowisk awansowali.
              • an.chojnacki Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 24.04.13, 21:35
                Wszystko dobrze, tylko w Siedlcach stał 13 Narwski Pułk Huzarów. Od miasta Narwa w Inflantach (to tak na marginesie www.siedlce-zwiedzanie.pl/feliks_nagorka.htm )
                • jm_1964 Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 25.04.13, 00:04
                  Na stronie jest Narwski - в чем делo?
                  Тoвaрищy - Нaрвцы. - taki napis jest na grobie officyjera tego pułku ;)
                  • jm_1964 Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 25.04.13, 00:06
                    > Na stronie jest Narwski - в чем делo?
                    > Тoвaрищy - Нaрвцы.
                    > - taki napis jest na grobie officyjera tego pułku ;) niejekiego фoн Пэтерca.

Podejrzewam, że w 13 Narwskim też byśmy znaleźli ciekawe persony ;)
                  • mpppm Re: patroni nowych ulic, skwerów, placów w Siedlc 25.04.13, 00:07
                    jm_1964 napisał(a):

> Na stronie jest Narwski - в чем делo?
                    > Тoвaрищy - Нaрвцы.
                    > - taki napis jest na grobie officyjera tego pułku ;)

Spokojnie, bo poprawiłem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka