Dodaj do ulubionych

słupki na Pułaskiego

27.09.11, 19:01
Wreszcie UM poszedł po rozum do głowy są słupki, ale, ale dlaczego nie postawiono ich na bokach trawników sąsiadujących z miejscami parkingowymi ???? owszem nie będzie możliwe zaparkowanie na trawnikach bezpośrednio z ulicy, ale nadal będzie można wjechać na trawnik z boku przez zatoczkę parkingową.

I jeszcze o słupkach słów kilka. jak się przypatrzymy wszystkie stawiane na zlecenie UM są te 20-30 cm od krawężnika/krawędzi jezdni, ale jest jeden wyjątek przy kościele św. Józefa (ul. Sokołowska) słupki są tuż przy krawędzi jezdni. Gdzie te 20-30 cm. Z tego, co wiem (mogę się mylić) słupki te (od Sokołowskiej) stawiał go parafia albo miasto na zlecenie parafii. Tylko, dlaczego nie zostawiono wymaganego prawem marginesu ?? Skrzyżowanie (Sokołowska/Jagiełły) idzie do remontu i "załatwią" ten problem.
Obserwuj wątek
    • niunianiu Re: słupki na Pułaskiego 27.09.11, 19:05
      kto z wydziału dróg zalazł ci za skórę? ;)
      • efaster Re: słupki na Pułaskiego 27.09.11, 19:13
        nikt, zapewnia Cię :))

Po prostu przeszedłem się dzisiaj po ul. Pułaskiego i szkoda mi, nowiutkich trawników na ww. ulicy.

Ot i jedyny powód moich "wywodów".
        • ibzor Re: słupki na Pułaskiego 27.09.11, 20:48
          Jak zwykle przesadzasz - nie sadze zeby ktos wjezdzal na trawniki bo przez slupki nie wiadomo czy bedzie mogl pozniej wyjechac... Ryzyko za duże - ja bym nie ryzykował.

Szczerze mówiąc to już wolałem jak na trawnikach był parking.
          • niunianiu Re: słupki na Pułaskiego 27.09.11, 21:03
            ibzor napisał:
            > Szczerze mówiąc to już wolałem jak na trawnikach był parking.
            wszędzie tylko kostka brukowa, beton i asfalt, bleeeeee
            trochę koloru się przyda :)
            • ibzor Re: słupki na Pułaskiego 27.09.11, 21:13
              No na pewno - szczegolnie ze zeby udac sie na 5 minut do Urzedu miasta to trzeba szukac parkingu przez 15 minut :D

A kolorytu dodają pomarańczowe blokady zakładane przez Straż Miejską - więc bym tak nie narzekał :)
              • niunianiu Re: słupki na Pułaskiego 27.09.11, 21:25
                hahaha, ale nawet całe miasto w kostce i betonie nie pomoże, też nie będzie miejsca, tu trzeba zmienić mentalność ludzi, żeby zrozumieli, że lepiej przejść się niż stawiać samochód na 8 godzin bez sensu pod pracą
                ja np. dziś wracałam z pracy ok. 50 minut szybkim marszem zamiast samochodem :)
                • efaster Re: słupki na Pułaskiego 27.09.11, 22:37
                  Prawda jest taka, iż całe ścisłe śródmieście Siedlec można obejść piechotą w 15-20 min. no 30 min. idąc wolno :))

Miasto musi się w końcu przemóc i ustanowić strefę płatnego parkowania. Koniec kropka. Nie ma tłumaczeń, że abonamenty, że będą parkować po kątach. Owszem "polak potrafi”, ale większość będzie parkowała normalnie, bez kombinacji i płaciła za postój. Po za ty od tego jest policja i SM, oraz (zapewne) kontrolerzy by egzekfować opłaty za parkowanie. Parkometr, co do sekundy wydrukuje godzinę wystawienia "kwitu”, więc łatwo będzie wyliczyć godziny parkowania. Ba 2 razy mniejsze miasta od Siedlec mają strefy PP.

Co do parkingów na Pułaskiego, co do wjeżdżania na trawniki, na chodniki dla pieszych to nie byłbym tego taki pewien. Wiele osób niechlujnie parkuje. Taka prawda. A skoro miasto wydało grube pieniądze na założenie trawnika to trzeba robić tak by go nie rozjeździli. Choćby z szacunku dla publicznych pieniędzy (z naszych podatków).
                  • error_400 Re: słupki na Pułaskiego 28.09.11, 00:58
                    Strefa Płatnego Parkowania nie rozwiąże niczego. Czy wyobrażasz sobie, że np. prezydent będzie bulił za 8 godzin parkowania codziennie pod UM? Załatwi sobie przepustkę/zniżkę, czy jak to tam nazwiesz. Miejsce i tak będzie zajęte, za to będzie podział na równych i równiejszych.

Nie wierzę, że urzędasy zaczną dojeżdżać autobusami.

Poza tym, skoro centrum jest takie małe, to na cholerę krążyć samochodem po tych kilku ulicach? Ja parkuję na placu Sikorskiego i nigdy nie mam z tym problemów. Czy do sklepu, bankomatu, urzędu przejdę się na piechotę. Szkoda mi czasu na jeżdżenie po tych samych uliczkach przez 15 minut.

Poza tym, skąd w urzędasach taka miłość do walki z obywatelem? Chcą wspaniałomyślnie walczyć z dużym ruchem? A komu to przeszkadza? Jeżeli kierowcy mimo korków i braku miejsc parkingowych nie rezygnują z jazdy samochodem, to znaczy, że ten problem nie jest poważny. Gdyby był, to by się ludzie wściekli, zostawiali samochody pod domem i zasuwali na piechotę. Nie robią tego. Znaczy, że problem nie jest aż tak poważny i można sobie z nim poradzić.

Skoro już o parkingach mowa. Proponowałbym jakoś zagospodarować duże tereny wokół PKP i zrobić (przynajmniej) prowizoryczny parking, bo ten przy poczcie to jest pełny już o 5 rano.
                    Całe szczęście, że policja nie wali mandatów za parkowanie wokół tego "niby ronda", a kierowcy MPK już chyba przestali walczyć z parkowaniem w ich zajezdni. Tymczasem po drugiej stronie torów od ul. Partyzantów jest tyle wolnego miejsca, że aż głowa boli.
                    • niunianiu Re: słupki na Pułaskiego 28.09.11, 08:44
                      zgadzam się, siedlce nie są wielganstym miastem, żeby do byle urzędu / sklepu iść kilka godzin, poza tym troche spacerku i zostawienie samochodu w garażu to zmniejszone koszty diet, aerobików czy siłowni no i wydatkó na paliwo ;)
                    • n_l Re: słupki na Pułaskiego 29.09.11, 22:23
                      > Całe szczęście, że policja nie wali mandatów za parkowanie <cut>
                      Policja nie wali mandatów za wiele innych rzeczy.
                      Np za parkowanie na przejściu dla pieszych.
                  • n_l Re: słupki na Pułaskiego 29.09.11, 22:20
                    Ludziska, co wam się stało że powtarzacie jak mantrę
                    -ustanowić strefę płatnego parkowania,ustanowić strefę płatnego parkowania,...
                    Zarabiasz płacisz podatek od zarobionych pieniędzy, kupujesz cokolwiek- znowu
                    płacisz podatek, wszystko opodatkowane a wam ciągle mało płacenia haraczu.
                    Miejsc parkingowych potrzeba a nie strefy płatnego parkowania!!!
                    A wyprowadzić urzędy z centrum!!!
                    Zaraz zrobi się pełno wolnego miejsca.
                    A strefa płatnego parkowania nic nie zmieni.
                    Urzędnicy dostaną bezpłatne (albo za symboliczną opłatą) karnety
                    i dalej będą zajmowali centrum a wy będziecie jak jelenie płacili.
                    Efaster, chcesz zobaczyć jak działa strefa płatnego parkowania?
                    Pojedź do Warszawy i spróbuj zaparkować w południe
                    na Szucha, Emili Plater, w Alejach jerozolimskich,
                    w Alejach Ujazdowskich, ...
                    Mogę ci wskazać mnóstwo miejsc w strefie płatnego parkowania
                    gdzie nigdy w czasie gdy parkowanie jest płatne, nie znajdziesz wolnego miejsca.

Parkingów potrzeba, nie parkometrów!!!
                    • niunianiu Re: słupki na Pułaskiego 30.09.11, 10:32
                      oj i tu chyba pierwszy raz przyszło mi sie z Tobą n_l'ku nie zgodzić, bo owszem parkingów jest mało ale tylko w godzinach 8:00 - 17:00, a potem to juz jest ich aż nadto, a poza tym nie podoba mi się miasto bez zielonego koloru o!
                      dosyć parkingów, niech ludzie wysiądą z samochodów!
                      • n_l Re: słupki na Pułaskiego 30.09.11, 10:57
                        Zielone niech zostanie, nawet niech będzie więcej.
                        I niech kwitnie w różnych kolorach.

Jeśli parkingów jest dostatek to trzeba je zwolnić.
                        Wyrzucić urzędy z centrum miasta, wyrzucić urzędników
                        [oczywiście nie wszystkich :-) ] na obrzeża.

A ludzie jak wysiądą z samochodów to jak myślisz,
                        o ile spadną wpływy do budżetu z tytułu podatków?
                        I co wtedy zrobią miłościwie nam panujący?
                        O ile podniosą VAT, PIT, CIT, PCC, akcyzę, opłaty parkingowe, opłaty klimatyczne,
                        podatek z tytułu posiadania psa, abonament RTV, opłatę lotniskową,
                        opłatę portową, opłatę za przejazd autostradą, podatek od nieruchomości,
                        opłatę recykligową, koszt badań technicznych, opłatę za tablice rejestracyjne,
                        za prawo jazdy, za dowód osobisty, za sporządzenie aktu małżeństwa,
                        opłatę adiacencką, opłatę planistyczną, opłatę za wpis do KRS, opłatę za wyciąg z KW, z KRS,
                        z CRS, opłaty za pozwolenia budowlane, telekomunikacyjne, elektroenergetyczne oraz
                        za zaświadczenia z urzędów skarbowych, wpłaty na PFRON z tytułu niezatrudniania osób niepełnosprawnych, ...

BTW- PO obiecywała w 2007, że po wygranych wyborach
                        zlikwiduje 200 parapodatków...
                        • niunianiu Re: słupki na Pułaskiego 30.09.11, 11:33
                          ciągle mnie zaskakujesz, niezłe te przykłady hehe no może byc faktycznie te urzędy poza miasto, chociaż z drugiej strony nie dość że dużo papierów trzeba przez tycgh urzędasów nosić, pisać, załatwiać to jeszcze na obrzeża do nich zapierniczać a tak w trasie sklep z ciuszkami - pasmanteria - perfumeria - obuwniczy - ksiegarnia wcisnąć gdzieś tą piekielną biurokrację i aż człowiekowi się miło robi jak po chwili z urzędnikiem pójdzie poprawić sobie humor np. w perfumierii ;)
                          • n_l Re: słupki na Pułaskiego 30.09.11, 15:25
                            jak pisałem w innym poście- siedleckie MPK na pewno
                            jest w stanie zagwarantować wygodny i regularny dojazd
                            do urzędów. Może nawet, tak jak niedawno można było
                            za darmo jechać do kościoła, i do urzędów zafunduje
                            darmowe przejazdy :-)

Sklepy, sklepy... też już pisałem że to jest wada...
                            ale zawsze można urzędu zlokalizować w okolicy
                            galerii handlowej :-)
    • krzycho1252 Re: słupki na Pułaskiego 28.09.11, 10:35
      efaster napisał:
      > Wreszcie UM poszedł po rozum do głowy są słupki

...ale się wykazali mądrością?
      Jest straż miejska, jest kultura kierowców, jest kultura przechodniów, to po co te słupki?
      Poszli na łatwiznę.
      • kerac32 Re: słupki na Pułaskiego 28.09.11, 12:30
        jest kultura kierowców, jest kultura przechodniów, to po co
        > te słupki?

Pewnie masz lepszy wzrok ode mnie, bo ja mam trudności z jej zauważeniem ;) Dopóki nie stanie się zjawiskiem powszechnym, widocznym na każdym kroku i na pierwszy rzut oka, te słupki na pewno będą spełniały pokładane w nich nadzieje. A trawniki i drzewka przetrzymają nieco więcej niż do zimy, jak to miało miejsce na odcinku od Kilińskiego do Floriańskiej.
      • efaster Re: słupki na Pułaskiego 29.09.11, 01:44
        krzycho1252 napisał:
        > Jest straż miejska, jest kultura kierowców, jest kultura przechodniów

No tylko, dlaczego po zeszłorocznej zimie, trawniki na ww. ulicy były jedną wielką błoną breją ??

a kulturę kierowców to ja sory, ale nie widzę, wjeżdżanie na chodnik (nie zostawianie ustawowego 1,5 m) zajmowanie 2 miejsc (niechlujne parkowanie).

Jakby to oddemnie zależało, to by w Siedlcach było jak w Warszawie. Tj. strefa PP (parkomaty) słupki okalające miejsca parkingowe (3 stron). Nie było by możliwości wieżdzania na chodniki (no chyba, że skuterem rowerem) - słupki również w okolicach przejść dla pieszych, ale w odpowiednich odstępach, aby można było przejechać wózkiem inwalidzkim czy dziecięcym.

Także przy mnie skończyło by się parkowanie gdzie popadnie :))
        • n_l Re: słupki na Pułaskiego 29.09.11, 22:27
          > Jakby to oddemnie zależało, to by w Siedlcach było jak w Warszawie.
          I bogom dziękować że tak nie jest.
          Jutro zamówię nabożeństwa w kościołach wszystkich wyznań
          (u scjentologów i omnian też) w intencji tego żeby stan taki trwał jak najdłużej :-)
        • krzycho1252 Re: słupki na Pułaskiego 30.09.11, 08:36
          efaster napisał:
          > Także przy mnie skończyło by się parkowanie gdzie popadnie :))

Efaster na prezydenta albo na naczelnika ds. słupkowania miasta! Skończy się parkowanie przy nim gdzie popadnie.
          • news_1 Re: słupki na Pułaskiego 30.09.11, 11:17
            Dobrze gada, dać mu wódki! ;)
    • niunianiu Re: słupki na Pułaskiego 29.09.11, 21:56
      dziś miałam okazję zobaczyć te słupki, fajnie zrobione nie będzie zimą zajeżdżania trawy i nie rozumiem "no i cemu sie cepias", jakoś wydaje mi się, że albo
      - na serio chłopaki z wydziału dróg Ci pozałazili za skórę albo
      - masz mieszkańców za głupich, bo przecież tylko ślepy nie zauważy drzewek na tych kawałeczkach zieloności
      :)
      • donvito52 Re: słupki na Pułaskiego 30.09.11, 17:06
        nie będzie zimą zajeżdżania trawy

Dobre !!!
        Już dziś, pierwszego dnia, przed oficjalnym otwarciem, buraki powjeżdżały w czarne.
        • efaster Re: słupki na Pułaskiego 30.09.11, 18:13
          I właśnie o tym mówiłem/piasałem.

Trawnik muszą być "osłupkowne rówież, z boków.

Sory, póki misto nie zrozumie, że trzeba słupkować "wszystko" jak ma to miejsce w Warszawie, to tego typu naganne incydenty będą miały dalej miejsce.
        • niunianiu Re: słupki na Pułaskiego 30.09.11, 19:11
          jeju tracę wiarę w inteligencję ludzi, no cóż to widać już od dawna, że ważniejszy jest beton niż zieleń
          • krzycho1252 Re: słupki na Pułaskiego 30.09.11, 22:42
            > > jeju tracę wiarę w inteligencję ludzi,

Władze miasta powinni powałać efastera na Głównego Słupkowego a on ma dość inteligencji i wiary, że coś szacunkem dla zieleni można zrobić. mpppm co kilka dni przedstawia zdjęcia o kulturze parkowania w mieście, o szacunku dla znaków drogowych i parkowaniu np. pod Jackiem i nic się nie dzieje. Co szaraczkowie mogą zmienić, gdy dyrektorzy muzeum stoją sobie, jakby przedwojennymi wozami przyjechali na pokaz? 50 m. dalej jest pusty parking w bramie "Piękna 7". Coś media zamilkły i nic nie piszą o tej Akademii Sztuk. Najchętniej kupiłbym płytę nagraną w superstudiu. Talenty fotografii dopiero dorastają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka