Dodaj do ulubionych

Śmieci - projekt

17.10.12, 10:10
Wg nowego projektu dotyczącego wywozu odpadów komunalnych czyli śmieci w par.3 zapisano "Ustala się opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, wytwarzanymi na terenie nieruchomości, na której zamieszkują mieszkańcy, w wysokości 0,68 zł od 1 m2 powierzchni lokalu mieszkalnego miesięcznie". Czyli w moim przypadku będzie to podwyżka wynosząca ponad 200%. Ciekawe skąd projektodawcy wiedzą jakie kwoty za wywóz nieczystości zaoferują firmy na przetargach, które będą musiały być przeprowadzone, czyżby w Urzędzie Miasta zatrudniono jasnowidza. A może wcześniejsze podanie stawki to podpowiedź dla przyszłych uczestników przetargu? Z projektu uchwały wynika również wiele ciekawych pytań, ale poczekajmy co zrobią nasi "kochani" radni. Nie ulega jednak wątpliwości, że ktoś, moim zdaniem przesadził, bo do tej pory za śmieci w czynszu płacę 8,27zł od osoby, a po "uporządkowaniu" gospodarki śmieciowej przez miasto będę płacił 21 zł od osoby. To granda w biały dzień! A żeby było lepiej i jaśniej to policzyłem, że babcia mieszkająca np. w mieszkaniu 48m2 otrzyma w prezencie od miasta 400% podwyżkę. Czy nie lepiej wprowadzić opłaty od ilości osób i to dopiero po przetargach, czyli wtedy kiedy będą znane ich wyniki i kwoty w zależności od rewiru wywozu? Ale tak podobno nie można bo miasto nie umie policzyć obywateli swojego miasta.
Obserwuj wątek
    • xfinlandia Re: Śmieci - projekt 17.10.12, 10:45
      Mieszkam na ciemnej wsi i od lat mamy segregację odpadów. Zastanawiam się, czemu nie da się tego wprowadzić na masową skalę w miastach??

Ps. Wczoraj byłem na jakiejś budowie - piękne ognisko pochłaniające wszelkie śmieci. Smród wokoło, domy zamieszkałe.. mi też nie starczyło odwagi, by upomnieć właściciela...
      • kerac32 Re: Śmieci - projekt 17.10.12, 13:39
        Dla mnie wygląda to na próbę ordynarnego skoku na kasę. Dlaczego? Dwa przykłady. Mieszkam z żoną w 65-metrowym mieszkaniu, w bloku należącym do wspólnoty. Wytwarzamy tygodniowo jedno 15-litrowe wiadro śmieci, za wywóz których płacę łącznie 11 zł/mies. Wg nowych zasad musiałbym zapłacić 44,2 zł, czyli ponad 4-krotnie więcej. Co będzie jeśli ktoś uzna, że do powierzchni mieszkania należy jeszcze dodać garaż i piwnicę, jak to ma miejsce w przypadku opłat za części wspólne? Wówczas opłata byłaby większa ponad 500%.
        Na osiedlu są również segmenty jednorodzinne. Nie znam dokładnie ich powierzchni, będę strzelał w ciemno, jakieś 150 m2. W tej chwili za wywóz śmieci płacą 35 zł/mies. Po zmianie zasad naliczania, byłoby to 102 zł, wzrost 300%. A co z rodzinami, które mieszkają w domach większych?

Finanse miasta myszą być naprawdę w tragicznym stanie jeśli Magistrat posuwa się do takich działań :/

• neutron6 Re: Śmieci - projekt 17.10.12, 21:06
          Nie zapłacą za 150m kw powierzchni mieszkalnej bo w projekcie jest powiedziane, że maksymalnie będzie się płacić za 70m kw. Tak z drugiej strony to nie wiadomo dlaczego ustalono górną granicę na 70m? Czyżby wodzowie mający własne domy i segmenty śmiecili tylko na 70m,? a co z pozostałymi np. 70m? Tak czy inaczej to chyba kogoś pogięło. Na dodatek podam, że miasto ma być podzielone na 4 okręgi i w każdym okręgu inna firma może wygrać przetarg na wywóz śmieci, a w związku z tym w każdym okręgu powinny być inne ceny. Chyba że już znana jest firma, która ma te przetargi wygrać i to we wszystkich okręgach.?
    • przyjemny_gosc Re: Śmieci - projekt 20.10.12, 12:36
      Śmieci produkują ludzie, a nie metry kwadratowe mieszkania. Mogę samotnie mieszkać w dwupoziomowym mieszkaniu, a mogę do jednego pokoju upchnąć 4 osoby.

Problem już wcześniej dostrzeżono w SSM. Na tablicach wywieszono listy informujące o ilości osób zgłoszonych w każdym z mieszkań. Dodatkowa prośba aby zgłaszać nieprawidłowości (wiadomo, że sąsiedzi wiedzą ile mniej więcej osób mieszka w danym mieszkaniu).
      • xfinlandia Re: Śmieci - projekt 20.10.12, 20:31
        Tylko że u nas takie "zgłaszanie nieprawidłowości" ciągle jest traktowane jako donosicielstwo..
        Ale kiedyś może zrozumiemy, że to dbanie o własne, ciężko zarobione pieniądze i "cwany" sąsiad też może kiedyś zrozumie, że w ten sposób okrada wszystkich wokół, a nie spółdzielnię..
        • kerac32 Re: Śmieci - projekt 20.10.12, 22:12
          > Tylko że u nas takie "zgłaszanie nieprawidłowości" ciągle jest traktowane jako
          > donosicielstwo..

Otóż to :/ Przekonałem się nawet o tym na własnej skórze. Zapewne niektórzy pamiętają ubiegłoroczną dyskusję na tym Forum na temat piętnowania parkujących "łosi" za pomocą naklejek z wiadomym męskim organem. Przy tej okazji zaproponowałem utworzenie strony, na której można by było umieszczać zdjęcia tychże "łosi" z naszej okolicy. Natychmiast odezwał się jeden "poprawny politycznie", oceniając taką inicjatywę jako działanie ORMO-wskie rodem z minionej epoki. Obawiam się, że teraz również nie będzie inaczej.

> "cwany" sąsiad też może kiedyś zrozumie, że w ten sposób okrada wszystkich wok
          > ół, a nie spółdzielnię..

Na moim osiedlu też mieszka kilku takich "cwaniaków". Nocami przywożą wielkie wory śmieci i wrzucają do osiedlowego śmietnika. Nie mam pojęcia skąd je biorą, ale chyba nie pomylę się przypuszczając, że z własnych prywatnych firm lub od najbliższej rodziny. Na razie żyją w błogim przeświadczeniu, że nikt nie wie o ich podłych praktykach. Mylą się mocno, sporo ludzi wie co kombinują. Zapewne też ktoś kiedyś się mocniej wkurzy i wygarnie im co myśli o takim postępowaniu. I będzie wielki wstyd...
    • krzycho1252 Re: Śmieci - projekt wyższej instancji 22.10.12, 21:18
      podlasie24.pl/wiadomosci/nowy-porzadek-smieciowy-na-mazowszu-bfc1.html
      Osobiście byłbym za tym od zużycia wody. Na wodzie można zaoszczędzić na metrach kwadratowych miej.
      • wacek41.2 Re: Śmieci - projekt wyższej instancji 23.10.12, 18:02
        No tak krzycho, można zaoszczędzić na wodzie, czyli rzadziej się myć i kąpać (za to niektórzy będą lepiej śmierdzieć), podlewać kwiatki, mniej pić kawy i herbaty. Wczoraj u jednego z radnych widziałem materiały na sesję, Do prowadzenia śmieciowej sprawy przewidziane jest zatrudnienie w urzędzie - a niektórzy podpowiadają, że prawdopodobnie w nowej spółce miejskiej- 5 osób z pensją 4100. Nic tylko się zatrudnić, tylko nie wiem do której partii trzeba się najpierw zapisać:)
        • xaveri Re: Śmieci - projekt wyższej instancji 23.10.12, 18:42
          Czy nie można po prostu liczyć pojemność kontenera x ilość wywozów w tygodniu x stała stawka?
          Jeżeli oni myślą że kombinując w ten sposób zmniejszą ilość śmieci w lasach / ilość śmieci lecących kominem to się grubo mylą.
          • xfinlandia Re: Śmieci - projekt wyższej instancji 23.10.12, 18:45
            U mnie śmieci od dawna są liczone za osobę. Nie jest to też do końca sprawiedliwe, ale można się przyzwyczaić :)
        • krzycho1252 Re: Śmieci - projekt wyższej instancji 23.10.12, 19:17
          > czyli rzadziej się myć i kąpać (za to niektórzy będą lepiej śmierdzieć), podlewać kwiatki,
          > mniej pić kawy i herbaty.
          Średnią można wziąć z roku przed wprowadzeniem tej opłaty. Można też skoszystać z danych spół. mieszkaniowych, wspólnot itd. Można. Jest pytanie czy miasto chce na tym zarobić?
          Pełnomocnik śmieciowy w UM dobra fucha.
          • krzycho1252 Re: Śmieci - projekt wyższej instancji 23.10.12, 19:18
            Ładnie skorzystałem bezszelestnie.
            • efaster Re: Śmieci - projekt wyższej instancji 23.10.12, 19:24
              www.tvsiedlce.pl/8,1858-sonda.html
              • wacek41.2 Re: Śmieci - projekt wyższej instancji 24.10.12, 21:23
                Gdzie prawnicy?. Projekt uchwały RM niezgodny z ustawą. Będzie co skarżyć i ośmieszyć władze samorządowe
                • fellnet Re: Śmieci - projekt wyższej instancji 16.11.12, 14:27
                  Kto więcej wytwarza śmieci, zarabiający 12000zł czy ten otrzymujący 600-1000zł z ZUS?
                  • fellnet Re: Śmieci - projekt wyższej instancji 16.11.12, 14:31
                    www.siedlce.pl/index.php?option=18&action=articles_show&art_id=139
                    Tu miasto przekonuje, że podjęli słuszne dezyzje!
                    Czy na pewno?
                    • wacek41.2 Re: Śmieci - projekt wyższej instancji 16.11.12, 18:44
                      fellnet.Niech miasto wreszcie odpowie ile wynosił będzie koszt ogółem, bo w uchwale podano 12mln/rok a w ostatniej ulotce (do której odsyłasz) podaje się, że 8mln zł/rok. W ulotce podano również koszt tylko segregowanych śmieci. Nie podaje się również dlaczego będą równi i równiejsi bo niektórzy pomimo, że mają nawet domy 400 m to zapłacą tylko za 70m, skoro śmieci wg uchwały produkują metry kwadratowe.
                      • kerac32 Re: Śmieci - projekt wyższej instancji 16.11.12, 19:25
                        Nie poda
                        > je się również dlaczego będą równi i równiejsi bo niektórzy pomimo, że mają naw
                        > et domy 400 m to zapłacą tylko za 70m, skoro śmieci wg uchwały produkują metry
                        > kwadratowe.

Dla mnie to jest oczywiste - ci co uchwalali nowe przepisy, mają właśnie takie 400-metrowe "kąciki", dlatego wybrali opcję, która będzie dla nich najbardziej korzystna.
                        • partyzant76 Re: Śmieci - projekt wyższej instancji 17.11.12, 10:15
                          Na blokach Siedleckiej Spółdzielni Mieszkaniowej pojawił się list protestacyjny. Jest tam postulat liczenia od osoby, nie od metra, a także zapowiedź demonstracji przed magistratem tuż przed najbliższą sesją rady miasta, czyli w piątek o 9.30.
    • stockonly Re: Śmieci - projekt 17.11.12, 11:15
      To ciekawe, ale większość dużych polskich miast; Gdańsk, Gdynia, Lublin, Warszawa skłania się do liczenia opłaty właśnie z metra powierzchni. Kolejną ciekawostką jest to, że przy naliczaniu opłaty śmieciowej będzie miała zastosowanie ordynacja podatkowa. Rząd po raz kolejny ubrał samorządy w wykonanie kontrowersyjnych ustaw.
      • bykkot Socjalizmu nie naprawisz 17.11.12, 17:15
        Rozwiązanie z rozliczeniem z metra jest najlepsze bo najtansze. Kazde inne kosztowałoby duzo wiecej. Utrzymanie rozliczen na podstawie ilosci ludzi albo ilosci wody szczegolnie wymagaloby zatrudnienia duzo wiecej ludzi do obslugi systemu. I dlatego przy biedzie budzetowej duzo miast przyjmie je jako najbardziej sensowne. W Siedlcach gdzie wbrew pozoro duzo ludzi studiuje i pracuje w warszawie rozliczenie od mieszkanca (chybaa zameldowanego) tez zbyt sensowne nie byloby. Ale socjalizm zawsze kreuje glupoty. Panstwo zrzucilo na samorzady swoj problem czyli wcisniecie ludziom podwyzek oplat wynikajacych ze stosowania nie dostosowanych do naszego kraju idiotycznych standardow ochrony srodowiska. A to kosztuje i ktos musi za to zaplacic. Z metra i tak bedzie najtaniej, wiec sie cieszmy z tego co mamy kazdy inny system bylby duzo drozszy.
        • neutron6 Re: Socjalizmu nie naprawisz 17.11.12, 18:08
          Żeby była jasność co do tego jakie sposoby rozliczeń stosują gminy w Polsce to podam, że Ministerstwo Środowiska zwróciło się do 2500 gmin m.in. z pytaniem o planowane metody naliczania opłaty za odbiór odpadów. Prawie 83% zdecydowało się na naliczanie w zależności od liczby mieszkańców, 6% od powierzchni, 4% od ilości zużytej zimnej wody i 2% od gospodarstwa domowego. Czyżby te ponad 80% żyło na innej planecie. Najtaniej to będzie wtedy jeśli miasto przestanie do kalkulacji brać liczby z sufitu i najpierw zrobi przetargi. Mówienie dziś co najtaniej jest przedwczesne.A po drugie jeżeli dziś wywóz śmieci kosztuje (wg ulotki miasta) 5mln zł to skąd w uchwale RM wzięło się 12 mln?
        • kerac32 Re: Socjalizmu nie naprawisz 17.11.12, 18:50
          Z metra i tak bedzie najtaniej, wiec sie cieszm
          > y z tego co mamy kazdy inny system bylby duzo drozszy.

Jesteś uprzejmy pisać bzdury. Najtaniej to będzie dla dla posiadaczy 300-500 metrowych willi. W moim przypadku (65m2) wzrost kosztów będzie wynosił min. 300%. Może zechcesz mi wytłumaczyć skąd radni wytrzasnęli stawkę 11.94 zł/osoby w przypadku przyjęcia wariantu ilości zamieszkałych osób w lokalu? Na moim osiedlu płacimy za ilość wywiezionych śmieci. Łączna kwota z wystawionych faktur podzielona jest przez liczbę mieszkańców osiedla i wynosi 5,50 zł/osobę/miesiąc. Firmie odbierającej nasze odpady ta cena się dotąd opłacała. Dlaczego więc Miasto uznało, że płacimy za mało? Moim zdaniem chce kosztem mieszkańców bezprawnie zarobić kilka milionów zł.
          • bykkot Re: Socjalizmu nie naprawisz 17.11.12, 19:15
            W moim przypadku też zaplace wiecej. Ja w swoim zapisie nie pisze o lacznej wysokosci oplat tylko o rozliczeniu tych oplat na ktore sklada sie koszt zakupu uslugi wywozu i zapewne koszty administracyjne utrzymania systemu. Koszt zakupu to koszt zakupu cena bedzie z przetargu niezlezna od systemu rozliczen a koszty administracyjne sa najnizsze przy rozliczeniach z metra. Im nizsze tym mniej zaplacimy lacznie bo miasto podzieli pieniadze. A przy obecnej kalkulacji trzeba policzyc roznace obowiazki srodowiskowe (w mediach opisano np sytuacje w Losicach grozbe likwidacji wysypiska). I policzyc koszty zalozenia systemu rozliczen (to za darmo nie bedzie). Sami sobie to zafundowalismy glosujac w 2003 roku za unią. Mamy socjalizm w smieciach to mamy drozej. A mieszkancy blokow zaplaca tyle samo co jednorodzinnych mimo innego sposobu wywozu wiec dla nich podwyzka bedzie wieksza. A przy osobach zaplaciliby jeszcze wiecej, bo maja mniejsze powierzchnie niz w domach. Niech wiec nie protestuja tylko sie ciesza ze to im zafundowano najmniejsza podwyzke. Dlatego ja lubie rozliczeni z metra bo mam mniejsze mieszkanie niz domki.
            • kerac32 Re: Socjalizmu nie naprawisz 17.11.12, 19:50
              Piszesz dużo tylko mijasz się z prawdą i faktami.
              1. Przetargu jeszcze nie było, ale ceny jednostkowe dla każdej opcji rozliczania są już ustalone. Skąd je wzięto? Z sufitu czy prezydent i radni są jasnowidzami?
              2. W moim przypadku (65 m2, 2 osoby) obecny koszt wywozu śmieci wynosi łącznie 11 zł/mies. Przy rozliczeniu wg metrów kw. mieszkania płaciłbym 33,15 zł, wg zamieszkałych osób 23,88 zł. Wg Ciebie przyjęto najkorzystniejszą metodę, czyli Twoim zdaniem 33,15 jest mniej niż 23,88. Chyba uczyłeś się innej matematyki niż ja.
              3.Skądinąd wiadomo mi, że właściciele domów jednorodzinnych za wywóz śmieci płacą obecnie ok. 65 zł/kwartał, czyli ok. 22 zł/mies. Po zmianie systemu, opłata ta będzie wynosiła 70mx 0,51zł=35,70zł, co daje podwyżkę rzędu 71%. Jak to się ma do mojej - 300%? Kto tu najwięcej dopłaci, "blokowszczanie" czy "willowcy"?
              • bykkot Re: Socjalizmu nie naprawisz 17.11.12, 23:23
                1. A gdzie ja napisałem ze był przetarg? A radni i prezydent to nie jasnowidze wiec jakos tam uchwalili ceny, ja nie wiem jak ty zapewne tez nie? O ile czytalem to przepis nakazuje ustalic ceny dzis a przetarg bedzie za kilka miesiecy? Ale to panstwo stworzylo takie przepisy wiec miej pretensje do panstwa. Dotychczas kazdy placil za to zo wywozil mu puk.
                2. Nie wiem jaka metoda dla ciebie korzystniejsza wiem ze koszty fakturowania i utrzymania baz danych sa dla metody z metra najmniejsze. A co do matematyki to moze i jej nie znam, ale skad ty to wiesz jak ja zadnych liczby nie podales. Ale wiem ze jak do zaplanowanego kosztu dodasz wiekszy koszt rozliczenia to bedzie to wiecej. Wynika to z nastepujacej zasady matematycznej jesli b jest mniejsze od c to a+b<a+c.
                3. Ja przeciez napisalem ze wiecej straca miszkancy domow wielorodzinnych (uwaznie przeczytaj), ale twierdze (i zapewne mam racje) ze przy metodzie za mieszkanca SREDNIO placiliby jeszcze wiecej bo wiecej ludzi zamieszkuje 1 m2 w blokach niz w domach jednorodzinnych. I ta metoda jest (nawet z ograniczeniem do 70 m) dla mieszkancow blokoow korzystniejsza.
                Usilujecie naprawiac nienaprawialne caly socjalistyczny pomysl jest glupi. I przy kazdej metodzie beda niezadowoleni i kazdy bedzie niesporawiedliwy.
                • kerac32 Re: Socjalizmu nie naprawisz 18.11.12, 01:03
                  1. Państwo stworzyło przepisy, ale stawki za jednostkę ustalili radni z prezydentem. Pytam się na jakiej podstawie? Przecież przetarg się odbył i nie wiadomo ile będzie kosztowało wywożenie śmieci. Teoretycznie przecież, może być tak, że oferowane stawki będą na podobnym lub niższym niż dotychczas poziomie. Dlaczego prezydent miasta i radni założyli, że koszty znacznie wzrosną. Dogadali się wcześniej na boku z firmami śmieciowymi?
                  2. Dla mnie jedyną korzystną i sprawiedliwą metodą jest płacenie za własne śmieci, a nie za to, że mam duże mieszkanie. Z tytułu metrażu już płacę większe niż większość lokatorów opłaty eksploatacyjne i podatki. Śmieci produkuję ja, a nie metry mojego lokum. Dotąd też rozliczanie się nie odbywało w próżni, dlaczego więc w nowej metodzie koszty mają wzrosnąć tak bardzo, że cena wg ilości zamieszkałych osób ma być ponad dwukrotnie wyższa od tej, którą płacę obecnie. W mojej Wspólnocie nie ma żadnych problemów z ustaleniem liczby mieszkańców. Zarząd i sąsiedzi wiedzą gdzie ilu "siedzi" ;) Dlaczego coś co dotąd doskonale funkcjonowało, radni i prezydent uznali, że jest do doopy?
                  3. Nie wymagam, żeby "willowcy" płacili za 200, 300 czy 500 m. Dlaczego jednak daje się im fory w postaci ograniczenia metrażu do 70m, a mieszkańcy bloków mają płacić za wszystkie jakie posiadają (w przypadku tych ostatnich, mieszkania ponad 70-metrowe stanowią niezwykłą rzadkość). Niech płacą również od osoby. Ilość wytwarzanych odpadów można przyjąć ze średniej na osobę w SSM czy Wspólnotach Mieszkańców. Wynik zwiększyć o jakiś sensowny współczynnik, bo przecież produkują ich nieco więcej niż w blokach (popiół z pieców c.o., trawa z trawników, liście z drzew).

• kerac32 Re: Socjalizmu nie naprawisz 18.11.12, 01:05
                    Errata:
                    miało być: przetarg się nie odbył
          • znakorla Re: Socjalizmu nie naprawisz 17.11.12, 19:23
            U mnie na osiedlu w tej chwili płaci się 9 zł z groszami za osobę. Ustawa jest niesprawiedliwa bo czemu właściciele kilkusetmetrowych willi mają płacić za 70m2? Moim zdaniem uderza to właśnie w uboższych. Zabrać biednym i dać bogatym. Kto z rządzących ma mieszkanie np 55m2? Faktem jest iż zabezpieczają się, ponieważ od 2014 roku chyba znika obowiązek meldunkowy, ale sprawiedliwość musi być - masz 300m2 to płać za 300m. A to oświadczenia majątkowe naszych polityków, takie mieszkanka mają nasi rządzący:

www.bip.siedlce.pl/index.php?type%3D4%26name%3Dbt178%26func%3Dselectsite%26value%255B0%255D%3Dmnu6%26value%255B1%255D%3D9
            • bykkot Re: Socjalizmu nie naprawisz 17.11.12, 23:32
              Sprawiedliwie to byloby tak jak dzisiaj czyli kazdy placi za siebie za to co wywozi mu puk. A zadna z nowatorskich ustawowych metod nie jest sprawiedliwa np jesli ktos wynajmuje mieszkanie dla 3 osob a ma zameldowana jedna to tez jest niesporawiedliwe. Tam gdzie jest socjalizm nie ma sprawiedliwosci. Sejm wprowadzil przepisy durne to mamy efekty i klotnie. Zeby bylo zabawniej dostaje sie politykom lokalnym ktorzy musza ta bzdure wdrozyc.
              PS
              Rozliczenie za odpady to nie jest pomoc socjalna aby bogaci placili za biednych. To by dopiero byla niesprawiedliwosc gdyby oprocz wiekszych podatkow za wszystko bogatsi placili wiecej. A ze radni i politycy dbaja o siebie to chyba juz wiesz? Dziwi cie to?
              • znakorla Re: Socjalizmu nie naprawisz 18.11.12, 08:17
                A to lepiej jak biedni za bogatych zapłacą? To dopiero sprawiedliwy podział.
                • krzycho1252 Re: Surowce wtórne 19.11.12, 20:23
                  W PRL mało było śmieci. Nie było butelek plastykowych a szklane skupowali albo musiałeś przynieść na wymianę. Nie było folii. Makulaturę skupowali. Wedlinę jak była owijali w kawałek papieru Książki szkolne byly na parę lat. Elektrośmieci nie było.
                  > A to lepiej jak biedni za bogatych zapłacą? To dopiero sprawiedliwy podział.
                  Bogatych nie było.
            • donvito52 Re: Socjalizmu nie naprawisz 21.11.12, 16:49
              Masz kołchoz, 10 osób na 50m2 i masz 2 osoby na 200m2.
              Opłaty za śmieci nie powinny być formą wymierzania sprawiedliwości społecznej i redystrybucji bogactwa.
              Powinno się płacić za śmieci i tylko za śmieci.
              Nie ma idealnego systemu z pewnością jednak stary był do de a nawet bardziej. Świadczy o tym stan okolicznych lasów zamienionych w wysypisko.
              Ja od "zawsze" mam pojemnik, będę miał ... mam tylko nadzieję że ceny będą ... normalne ...
              Że miasto/gmina nie potraktuje tegoż tematu jako sposobu na zarabianie pieniędzy.
              Co niestety, znając urzędniczą mentalność jest jak najbardziej prawdopodobne.
    • efaster Re: kłótnia na spotkaniu z mieszkańcami 21.11.12, 10:28
      www.tvsiedlce.pl/8,2034-spotkania_z_mieszkancami_siedlec.html
      • fellnet C i K 21.11.12, 15:15
        www.spin.siedlce.pl/2012/11/21/czyzyk-i-kordecki-chca-zmiany-uchwaly-smieciowej/#more-47411
        Od kilku miesięcy jest mowa o opłatach za śmieci. Panowie jakoś bardzo nie protestowali, nie "darli szat".
        Teraz gdy ludzie "ruszuli" oni mają swój plan, rozwiązanie.
        • krzycho1252 Re: C i K 21.11.12, 15:36
          Głosowali przeciw uchwale.
          • fellnet Re: C i K 21.11.12, 16:06
            Rozmowy Radni - Prezydent, jak napisałem były od kilku miesięcy.
            Mogli wtedy nie dopuścić do takiej sytuacji, tj. brak konsultacji ze społeczeńswem w tej sprawie.

W programie " Jak mieszkamy..." TV Siedlce Prezydent twierdził, że konsultacje ze społeczeństwem były. Ja też twierdzę, że były Pan Prezydent rozmawiał ze swoją żoną, która zalicza się do tego społeczeństwa.
      • przyjemny_gosc zmienią pewnie 24.11.12, 13:58
        Z filmu wynika, że prezydent tłumaczy się, że wybrali taką metodę tylko dlatego, że trzeba było ogłosić przetarg dla firmy wg. jakichś kryteriów. Nie oznacza to, że uchwały zmienić nie można.

Tylko, że wtedy dopiero wyjdzie bajzel. Wybieramy firmę zakładając, że będziemy mieć jakąś kwotę aby jej zapłacić, a później okaże się, że wybierzemy inną metodę pobrania podatku i tej kwoty w budżecie nie będzie.
    • krzycho1252 Re: Śmieci - kto wymyślił taka uchwałę? 22.11.12, 22:21
      Po burzliwych spotkaniach a przed jutrzejszym protestem w sprawie opłat za śmieci... Komu zależalo aby szybko uchwalić stawkę od metra? Czy za tym nie stały firmy, które wywożą śmieci z miasta. Szybko ma być przetarg i lepiej żeby nikt obcy nie dzielił tego tortu. Wejdzie obca firma to nasze (obecne ), zostaną na lodzie. Jeśli PUK straci "zimowe utrzymanie dróg" to strach pomyśleć co będzie się działo? Radni wszystkich kolorów powinni powołać komisję nadzwyczajną do zbadania drogi tej uchwały. Inne miasta jeszcze nie zaczęły, jeszcze badają, liczą i konsultują a my na czele. Bycie na czele nie zawsze się opłaca. Czas jest do sierpnia i to czas fakultatywny. Jest przyslowie "szybko daje, dwa razy daje" a kto zabiera "kto daje i zabiera niech się w piekle poniewiera" a kto tylko zabiera to co? Jednym słowem "chytry dwa razy traci". W naszym przypadku strata władzy wykonawczej będzie duża. Urzędnicy.... a urzędnicy kiwają sobie nogami i naczelników wytykaja palcami.
      • kerac32 Re: Śmieci - kto wymyślił taka uchwałę? 22.11.12, 23:03
        Szybko ma być przetarg i lepiej żeby nikt
        > obcy nie dzielił tego tortu.

Dlatego zastanawiałem się czy nie dogadali się już wcześniej na boku. Pisałem o tym kilka postów wyżej. Nadal ciekawy jestem jakim cudem wyszła im stawka niemal 12 zł/osobę, gdy dotychczasowe mieszczą się w przedziale 5,50 - 8. Ja sam płacę tę pierwszą.
        • 1demotywowator Re: Śmieci - kto wymyślił taka uchwałę? 23.11.12, 06:52
          No i właśnie takie sprawy powinny sprawdzać specsłużby. Bo każdy myśli, e tam to tylko śmieci a tak naprawdę to złoty wielomilionowy interes ze stałym dochodem. A może ten przetarg o którym mowa spowodowałby obniżenie kosztów dzięki konkurencji.
          • krzycho1252 Re: Śmieci - kto wymyślił taka uchwałę? 03.12.12, 08:47
            Uwierzyli urzędnikom. Kto? Radni z PO
            • kerac32 Re: Śmieci - kto wymyślił taka uchwałę? 03.12.12, 09:32
              Dziecinne tłumaczenie ;/ Sami pomyśleć nie umieli?
    • krzycho1252 Re: Śmieci - protest, rota i rozeszli się 23.11.12, 15:37
      Co dalej z uchwała RM. Jak na Siedlce ludzi było sporo. Spółdzielnia ufundowała transparenty ale najbardziej słyszalny był młodzieniec od wznoszenia okrzyków. Ktoś Nowej Prawicy Korwina Mikke ogłosił anarchię. Rozeszli się.
      • kerac32 Re: Śmieci - protest, rota i rozeszli się 23.11.12, 17:38
        A co, rzucać kostką brukową? Przytłaczająca większość manifestantów, to ludzie starsi - emeryci i renciści. To nie górnicy ze śrubami i trzonkami od kilofów. W razie jakiejś awantury, wystarczyłoby kilku policjantów z prewencji, żeby spacyfikować protestujących.
        • wacek41.2 Re: Śmieci - protest, rota i rozeszli się 24.11.12, 16:13
          Brawo! Pełna kultura demonstracji. Szkoda, że nie można było zorganizować tego protestu po godzinach pracy
          • fellnet Wybielanie się! 02.12.12, 17:19
            www.spin.siedlce.pl/2012/12/02/radni-po-w-sprawie-smieci-zaufalismy-urzedowi/
            "W sprawie śmieci zaufaliśmy urzędowi"

Jak wiadomo zaufaliście PIS-owi we wszystkim od początku kadencji.
            Inaczej, Sprzedaliście się.
            Wiemy wszyscy jak głosujecie na sesjach.

Jedynym wyjściem dla was, PO, jest natychmastowe przejście do opozycji.

W sprawie stawów też nie popisaliście się, Pan robi co chce, i Was jak chce.
            Jeszcze w sprawie stawów nie skończył (wywiad z V-ce Głowackim w podlasie24).
            • fellnet Re: Wybielanie się! 02.12.12, 17:29
              Przypomnę.
              Zostaliście wybrani przez mieszkańców Siedlec.
              W Radzie jesteście z ich woli i wyboru i ich zdanie nie powinno być dla was obojętne.
              Nikogo nie buntuję, takie jest moje zdanie, wstyd, że staliście się sługusami PIS.
              • xfinlandia Re: Wybielanie się! 02.12.12, 22:32
                A bo nie rozumiecie ich intencji - tylko dzięki koalicji są przy władzy i tylko w ten sposób mogą coś robić ;)
                • mpppm Ostatnie konsultacje 20.03.13, 21:27
                  "Żeby mniej płacić za sa odpady, musimy przejść przyspieszony kurs nauki segregowania odpadów."

Przeszkolić 20000, 1 osobę z rodzony to trochę czasu zleci.
                  Nie uzyskasz "dyplomu" płacisz więcej.

Ja bym poszedł dalej, nakazał bym rozdrabnianie opakowań z tworzyw sztucznych, makulaturę w domu przerabiać na papier, różnego rodzaju, szkło przetapiać wg. kolorów i dostarczać na śmietnik w bryłach.
                  • mpppm Po Ostatnich konsultacjach 23.03.13, 19:45
                    www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/posiedzenie-komisji-gospodarki-komunalnej-i-infrastruktury-db97.html
                    Posiedzenie komisji gospodarki komunalnej i infrastruktury
                    "Kolejnym krokiem będzie opracowanie szczegółowych wytycznych do przetargu, który wyłoni firmę zbierającą śmieci od mieszkańców Siedlec. Przygotowania rozpoczną się zaraz po świętach, również z udziałem zarządców nieruchomości."

Ceny za śmieci podano. Strona UM. Ulotki rozdawane na spotkaniach.
                    Teraz mówi się, że będzie przetarg na wywóz.

Do tej pory mówiono, że cena będzie ustalona po przetargu.
                    Kto mówił, można poczytać w protokołach z sesji i w mediach.
                    • wacek41.2 Re: Po Ostatnich konsultacjach 23.03.13, 20:41
                      mpppm wiadomo że u nas tylko wiele się mówi, a robi niestety dużo mniej a na dodatek inaczej. Może ktoś już wie jaka stawka "wygra" przetarg? A tak w ogóle to dlaczego w projekcie nic nie mówi się o sklepach i zakładach usługowych. Co z ich śmieciami? czy dalej będą podrzucane na blokowe śmietniki czy wywożone do lasu? I dalej, skąd się wzięła kwota 8mln zł jako koszt całego przedsięwzięcia śmieciowego? Przecież jak podawały media dziś koszt wynosi około 5,5 mln zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka