21.10.12, 21:09
co sie dzieje??
tak tylko pytam
Obserwuj wątek
    • student1337 Re: MGła 21.10.12, 21:43
      Po prostu jest duża mgła. I prawdopodobnie będzie też jutro: new.meteo.pl/um/php/meteorogram_id_um.php?ntype=0u&id=2726
      A mgła to naturalne zjawisko, są to po prostu krople wody w powietrzu: pl.wikipedia.org/wiki/Mg%C5%82a

PS. Nikt nas nie atakuje mgłą ;)
    • efaster Re: MGła 21.10.12, 21:45
      a ładnie to niki kraść ?? gdyby nie fo f miedzy s a e to by można było powiedzieć że to ja ale ....

orginał to orginał podróby nie koniecznie są lubiane

PS.
      idzie jesień więc są mgły, proste zjawisko atmosferyczne
      • easy_biala28 Re: MGła 22.10.12, 00:44
        No tak... ja myślałam, że to Ty.. dopiero po założeniu okularów dojrzałam różnicę ;)

PS ktoś chyba Cię lubi... :) ale durny sposób na pokaznie tego
        • xfinlandia Re: MGła 22.10.12, 08:03
          fakt.. mozna sie oszukac:)
          Mgła taka, że koleś literek na klawiaturze nie widzi ;))
        • efaster Re: MGła 22.10.12, 10:30
          tu też ktoś sie podemnie podrabia
          www.spin.siedlce.pl/2012/10/20/mecz-pogoni-obserwowal-kandydat-na-prezesa-pzpn/
          mój wpis to ten z godz.18:51

reszta to albo mój fan (??? !!!! ###) ALBO ktoś chce mni zrobić tyły, więc odrazu uprzedzam dal mnie Potok, Lato, Kręcina to jedna padlina i beton. Obojętnie kto bedzie prezesem PZPN to dalej będzie ten sam PZPN.

ktoś kto się podemnie podrabia chiał uzyskać taki efekt:
          radom.gazeta.pl/radom/1,48201,12713039,Atak_na_billboard__Prezydencie_nie_igraj_z_Photoshopem.html
          swoją drogą pewnie chciał abym napisał coś o Smoleńsku, brzozie, mgle, etc. ale ja nie napoiszę bo ten temat już jest nudny, przeprany i tylko Macierewicz się tym interesuje :))
          • xfinlandia Re: MGła 22.10.12, 13:26
            Najwyraźniej ktoś chce CI zaszkodzić. Bo dowcip to średnio śmieszny.
    • waldemar_kuna Re: MGła 22.10.12, 19:38
      To nie jest mgła ,to spisek by mogły rosnąć brzozy
      • xaveri Re: MGła 22.10.12, 20:42
        i opieńki...
    • komanchu I dym... 22.10.12, 20:49
      Zimno jest, pala w piecach, więc rozpoczęło się tradycyjne, coroczne trucie...
      Stan powietrza w Siedlcach - uwagę zwraca bardzo wysoki, balansujący na poziomie dopuszczalnego limitu, poziom pyłów zawieszonych 10 i 2,5, jak również stosunkowo wysoki , ale nadal mieszczący sie w normie, poziom tlenku węgla (co ciekawe wszystkie te parametry zwiekszają sie w godzinach wieczornych). PM10 w tej chwili (20.00) wynosi 140µg/m3 i jesteśmy na czerwonej kresce , PM2,5 jest na poziomie 146µg/m3.

Trochę info:
      Pył zawieszony PM10 jest mieszaniną substancji organicznych i nieorganicznych zawierającą substancje toksyczne takie jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (m.in. benzo(a)piren), metale ciężkie oraz dioksyny i furany. Poziom dopuszczalny stężenia średniodobowego dla pyłu PM10 wynosi 50 µg/m3 i może być przekraczany nie więcej niż 35 razy w ciągu roku.Poziom alarmowy stężenia średniodobowego pyłu PM10 wynosi 200 µg/m3.

Wpływ na zdrowie ludzi:Pył przedostaje się do organizmu przede wszystkim przez drogi oddechowe lub pośrednio przez układ pokarmowy, kiedy spożywana jest skażona żywność. Stwierdzono, że cząstki o średnicach większych od 10 µm zatrzymują się w górnych odcinkach dróg oddechowych, skąd są wydalane. Pył zawieszony PM10 przenika do płuc, ale się tam nie akumuluje, może akumulować się w górnych odcinkach dróg oddechowych. Natomiast pył zawieszony PM2,5 przenika do najgłębszych partii płuc, gdzie jest akumulowany. Pyły stanowią poważny czynnik chorobotwórczy, osiadają na ściankach pęcherzyków płucnych utrudniając wymianę gazową, powodują podrażnienie naskórka i śluzówki, zapalenie górnych dróg oddechowych oraz wywołują choroby alergiczne, astmę, nowotwory płuc, gardła i krtani. Nie istnieje próg stężenia, poniżej którego negatywne skutki zdrowotne wynikające z oddziaływania pyłów na zdrowie ludzi nie występują. Grupą szczególnie narażoną na negatywne oddziaływanie pyłów są osoby starsze, dzieci i osoby cierpiące na choroby dróg oddechowych i układu krwionośnego.

Pył zawieszony PM2.5 jest mieszaniną substancji organicznych i nieorganicznych. Do atmosfery emitowany jest jako zanieczyszczenie pierwotne powstające w wyniku procesów antropogenicznych i naturalnych oraz jako zanieczyszczenie wtórne, powstające w wyniku przemian jego prekursorów: dwutlenku siarki, dwutlenku azotu, amoniaku, lotnych związków organicznych i trwałych związków organicznych. Pył PM2.5 jest również zanieczyszczeniem transgranicznym, transportowanym na odległość do 2500 km. W powietrzu może pozostawać przez wiele dni lub tygodni, a sedymentacja i opady nie usuwają go z atmosfery.

Wpływ na zdrowie ludzi:Cząsteczki pyłu PM2.5 wnikają do najgłębszych partii płuc, docierają do pęcherzyków płucnych oraz przedostają się do krwioobiegu i zagrażają zdrowiu ludzi przyczyniając się do wzrostu zgonów w wyniku chorób serca, naczyń krwionośnych, dróg oddechowych oraz raka płuc. Wzrost stężeń pyłu PM2.5 może spowodować wzrost ryzyka nagłych wypadków wymagających hospitalizacji z powodu problemów z krążeniem i oddychaniem. Jest on powodem: nasilenia astmy, ostrych reakcji układu oddechowego, osłabienia czynności płuc, itp.
      • komanchu I benzen 22.10.12, 21:03
        W Warszawie o godz. 20.00 benzen na poziomie 2,64µg/m3 i 0,33µg/m3, w Radomiu 3,39, ,w Płocku 2,26 zaś w Siedlcach aż 18,34 µg/m3!!!
        • xfinlandia Re: I benzen 22.10.12, 21:21
          Skąd to zdziwienie? Ludzie palą śmieci :(
          • kerac32 Re: I benzen 22.10.12, 22:18
            Właśnie to palenie budzi zdziwienie. Z obserwacji wiem, że większość domów jednorodzinnych wyposażonych jest zwykle w dwa piece: gazowy i węglowy. (Tylko, że węgla prawie nikt nie kupuje.) W tym ostatnim palone jest zwykle wszystko co tylko daje się spalić. Ludzie skwapliwie korzystają z tej możliwości, zawsze można oszczędzić parę złotych na gazie. Tam gdzie mieszkam, bardzo często niemożliwością jest przewietrzenie mieszkania przed snem. Okolica bywa tak zadymiona, że smród palonych tworzyw sztucznych, szmat i innych śmieci wyczuwa się nawet przy zamkniętych oknach. Teraz niektórzy dodatkowo palą po nocach w ogniskach opadłe z drzew liście. Te też dają niekiepski dym...
            • efaster Re: I benzen 22.10.12, 23:00
              większość domów jed
              > norodzinnych wyposażonych jest zwykle w dwa piece: gazowy i węglowy. (Tylko, że
              > węgla prawie nikt nie kupuje.)

więc mam coś dla tych co węgla nie kupują
              ponoc tanio

www.skladywegla.pl/sklady-wegla/siedlce.html
              • jkfoo mgła 23.10.12, 18:10
                a ja słyszałem , że taka mgła bo Narodowy odparowuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka