Dodaj do ulubionych

kościelne dzwony

09.08.13, 23:44
Czy ktoś może wyjaśnić tradycję/zwyczaj bicia w dzwony? Szczególnie zwyczaj bicia o godzinie 6-tej. Czy nie można, szczególnie w sobotę lub niedzielę, uderzyć symbolicznie np. trzy razy? Czy dzwony (tak jak u mnie na Młynarskiej) muszą walić przez co najmniej minutę? Czemu/komu to służy? Pan Jezus jest radośniejszy? Pan Biskup? Pan Kościelny?
Obserwuj wątek
    • stay.here Re: kościelne dzwony 09.08.13, 23:49
      o 6 kończy się cisza nocna...więc już można
      • foolonthehill Re: kościelne dzwony 10.08.13, 00:00
        stay.here napisał:

> o 6 kończy się cisza nocna...więc już można

Nie twierdzę, że nie można. Ale pytam się o cel (sens). Może przegapiłem to na lekcjach religii, ale naprawdę nie wiem czemu to służy.
        • vader2010 Wg mnie to tylko próżność biskupa i 10.08.13, 00:07
          poszczególnych proboszczów. W Józefie też bije i to co 3 godz. Chyba żadnego uzasadnienia sakralnego to nie ma. Ot tak se chłopaki postanowili i dudnią budząc wszystkich dookoła.
        • stay.here Re: kościelne dzwony 10.08.13, 00:10
          hmm... no to może dają sygnał że czas wstawać i szykować się do kościoła
          • foolonthehill Re: kościelne dzwony 10.08.13, 00:39
            już za 5 i pół godziny usłyszę radosne walenie w dzwony!
            • ej1238 Re: kościelne dzwony 10.08.13, 09:24
              Bicie biciem, oczywiście można i potrzeba, ale czemu w Św. Duchu biją (kiedyś policzyliśmy) około 50 razy, o 6 rano...?
    • przyjemny_gosc Re: kościelne dzwony 10.08.13, 10:27
      Dzwony o 6, 12 i 18 odmierzają czas. Kiedyś ludzie nie mieli zegarków i tak zostało. Są też głosy, że dzwony przypominały poganom, że to kraj katolicki i wskazywały zwierzchnictwo duchowe.

W chwili obecnej, to tradycja. Pod względem prawnym niewiele możesz zrobić. Jest co prawda coś takiego: rawamazowiecka.naszemiasto.pl/artykul/1597383,wyrok-na-koscielny-dzwon,id,t.html
      ale tutaj ksiądz puszczał "piosenki" w nocy i łamał ciszę nocną.

Można spróbować pogadać z księdzem, choćby jak przyjdzie po kolędzie. Wątpię jednak, żeby to coś dało.
      • koral1213 Re: kościelne dzwony 10.08.13, 11:05
        Tez mieszkam na Mlynarskiej i te dzwony o 6 rano mnie denerwują oczywiście w sobote. Czy te klechy nie rozumieją ze ludzie dzień w dzień wstaja 4,5,6....do pracy,pozniej dodatkowe zajecia,obowiazki do wieczora,czesto do późnego,lub dorabiają na 2 etat itd.....a w sobote chcą odespać odpocząć a te .... budza cie o 6ej i często już jest po spaniu.... Co sobote o 6 klne te dzwony i jeszcze tych bezrobotnych albo rencistów albo pracujących cierpiących na bezsenność co o 8,9.. napieprzaja dywan na trzepaku. Chetnie bym z góry wcelowala czyms ciężkim..
        • boggins Re: kościelne dzwony 10.08.13, 14:30
          pl.wikipedia.org/wiki/Dzwon_ko%C5%9Bcielny
          ogólnie to kiedyś służyło to zwoływaniu ludności, alarmowaniu, informowaniu o nabożeństwie czy Mszy Św.

dodatkowo godziny 6,12,15 są dość ważne w chrześcijaństwie
          • foolonthehill Re: kościelne dzwony 10.08.13, 22:42
            Kiedyś to tłuszczem z sobola zmieszanym z pajęczyną leczono krosty.
            Czasy się zmieniają. Niech uderzą symbolicznie ze trzy razy, chyba już najwyższa pora, aby pogodzić się z faktem, że baranki mają już zegarki elektroniczne z budzikiem.
            • efaster Re: kościelne dzwony 11.08.13, 17:03
              coż nic nie poradzisz, nasz biskup (kiernikowski, celowo z małej litery) to bardzo zachłany na władze i pieniądze wredy człowiek, udający dobrego i wrażliwego. W rzeczywistości szarogęsi się w mieście, a że Kudelski to prosty chłopek roztropek ze wsi (Rozbity Kamień) nadkoładkę z pis-u to i pozwala mu na to.

A te dzwonienie, coż zwołują na msze, tylko z roku na rok jakby ludzi coraz mniej ?? zresztą nie wiem dawno już w kościele nie byłem :)

Amen :))
    • batoh52 Re: kościelne dzwony 20.01.16, 22:25
      A co za różnica 3 razy czy minuta? Jak widać jest interes i część dzwonków kościelnych używa.
    • 3ras Re: kościelne dzwony 22.01.16, 11:15
      Pobudka ,czas pracować na 500 zł.
    • januszeksiedlce Re: kościelne dzwony 23.01.16, 12:21
      dzwony biją na Anioł Pański- katolicka modlitwa maryjna, której przedmiotem jest rozważanie zwiastowania Maryi przez archanioła Gabriela i wcielenia Jezusa Chrystusa. W zależności od lokalnych zwyczajów odmawiana jest o godz. 6.00, 12.00 i 21.00 i zamiast sie zastanawiać poco dzwonią i zamiast tych nerwów to może wystarczy to odmówić to może będzie lżej na duszy jeśli ją macie
      • kalina_m Re: kościelne dzwony 23.01.16, 17:33
        > zamiast sie zastanawiać poco dzwonią i zamiast tych nerwów to może wystarczy to odmówić to może będzie lżej na duszy jeśli ją macie
        Jak rozumiem, uzależniasz fakt posiadania duszy od tego, czy ktoś jest praktykującym katolikiem?
      • big798 Re: kościelne dzwony 23.01.16, 23:11
        Od bardzo bardzo dawna odmawianie jakichkolwiek modlitw przygniata moją duszę. Więc po prostu tego nie robię. Co i tobie polecam.
    • maria1901 Re: kościelne dzwony 31.05.16, 21:13
      Mnie bardzo przeszkadza bicie dzwonów. Mieszkam na wprost kościoła - 50 m. Pracuję codziennie od 6:00 do 18:00. Wracam do domu zmęczona. Szybkie ogarnięcie się do pracy na drugi dzień. Obiado- kolacja , szybka przepierka, kąpiel i o 20:00 jestem w łóżku. Już zasypiam , a tu dzwony walą na całą moc :( 10 min o godz. 21:00 . W maju u nas jeszcze trębacz gra na cztery strony świata. Wstaję o 03:15 , by zdążyć do pracy. Wstaję nie przytomna z nie wyspania. Soboty i niedziele nie chodzę do pracy. Chciałabym w końcu pospać do woli . W niedzielę nie da rady :( dzwony walą co godz. przed każdą mszą no i oczywiście o 21:00. Czy to jest normalne , że w dupie się ma ludzi ciężko pracujących ?
      • suchy_100 Re: kościelne dzwony 01.06.16, 20:04
        Rozumiem Cie w 100%. ale mogę Ci poradzić kup sobie stopery do uszu. Świetnie się tłumi hałas i śpi jak niemowlaczek nie słychać dzwonów.szumu samochodów i nocnych motocyklistów i ryku ich stalowych rumaków.
      • przyjemny_gosc Re: kościelne dzwony 01.06.16, 23:10
        Mogę wiedzieć dlaczego wstajesz tak wcześnie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka