Dodaj do ulubionych

Trasy rowerowe

11.06.14, 18:46
Bardzo lubię jeździć na rowerze, ale moje dwie trasy (do doliny helenki i nad zalew) trochę mi się znudziły. Może Wy mi podpowiecie jakieś fajne trasy rowerowe, najlepiej żeby były w miarę bezpieczne ( ścieżki rowerowe, ew. w miarę mały ruch samochodów), bo zazwyczaj jeżdżę sama. Interesują mnie trasy ok 20-25 km :). Pytam, bo w Siedlcach mieszkam od niedawna i nie za bardzo się orientuję.
Obserwuj wątek
    • kerac32 Re: Trasy rowerowe 11.06.14, 21:21
      Jeżdzę często taką pętlą: Siedlce, Rakowiec, tam w lewo do Wólki Wołynieckiej, dalej przez Myrchę, Wólkę Wiśniewską , Mościbrody, Zachojniak, Białki, Grabianów, w nim po 1 km skręcam w prawo w ul. Cytrynową do Południowej, potem kawałek Łukowską do Składowej. Dalej już wg Twojego uznania, w zależności gdzie mieszkasz. Możesz tę trasę zmodyfikować skręcając W Myrsze na Stok Wiśniewski, w nim w lewo do Wiśniewa i powrót do Siedlec. Można też nie skręcać w Rakowcu, tylko pojechać prosto do Lipniaka, potem przez Stok Wiśniewski do Wiśniewa , a stamtąd do Siedlec. W pierwszej wersji droga będzie miała ok.22 km, w drugiej 27, a w trzeciej 30 km. Odległości są mierzone od okolicy ul. Składowej. Jeśli mieszkasz bliżej Centrum, to oczywiście będziesz miała nieco dalej, tj. o odległość od Twojego domu do Składowej. Trasy są naprawdę ładne i bezpieczne. W większości wiodą przez lasy. Cały czas masz asfalt w przyzwoitej lub bardzo dobrej jakości. Ruch jest minimalny jeśli pominąć odcinki Domanickiej i jej przedłużenia w kierunku Domanic lub kawałek po drodze Siedlce - Łuków.
      • ilona821 Re: Trasy rowerowe 12.06.14, 09:09
        kerac32 bardzo fajne trasy opisałeś, patrzyłam na mapie. Trochę mnie przeraziła informacja, że prowadzą przez lasy, bo ostatnio w Żaboklikach wjechałam do lasu i się zgubiłam. :( Ale piszesz, ze to droga asfaltowa, to może nie będzie tak źle. :)
        • kerac32 Re: Trasy rowerowe 12.06.14, 10:40
          > wjechałam do lasu i się zgubiłam. :(

Jeśli nie zjedziesz z asfaltu, nie ma możliwości byś zabłądziła. Zresztą to są tereny dość gęsto zaludnione, zawsze będziesz mogła się kogoś dopytać o drogę. Większe odstepy pomiędzy wioskami, zawierają się w przedziale od 1 do 2 km. Nie ma strachu, życzę miłego "rowerkowania" :)
          • ilona821 Re: Trasy rowerowe 12.06.14, 17:01
            Ok dzięki wielkie ;)
    • przyjemny_gosc Re: Trasy rowerowe 11.06.14, 21:43
      Może Kisielany?
      Mapka:
      goo.gl/maps/gF3WX
      • ilona821 Re: Trasy rowerowe 11.06.14, 22:07
        Dzięki kerac32 i przyjemny_gosc zaraz popatrzę na mapę :).
      • xfinlandia Re: Trasy rowerowe 12.06.14, 00:00
        Kisielany? Ale raczej nie przez Chodów? Bo tu jednak ruch jest spory.
        Może więc trasa na Wyłazy do Niwisek (czyli w kierunku Igań). Lub na Domanice - tak jak pisał Kerac.
        • przyjemny_gosc Re: Trasy rowerowe 12.06.14, 10:09
          Generalnie ta trasa, którą pokazałem na mapce ma właśnie jeden słaby punkt, drogę 696. Przyznaję, że jeżdżąc w soboty i niedziele nie ma tam w sumie samochodów ciężarowych, więc nie jest tak źle.
          Od Chodowa jest już ścieżka rowerowa, którą można dojechać do samego Zalewu.

Odcinek od wyjazdu z Siedlec DK2 też można pokonać jadąc chodnikiem obok drogi, rondo koło McD omija się po drugiej stronie ekranu dźwiękochłonnego.

Trasę można dodatkowo rozbudować jadąc z Niwisk nie na Kisielany, a na Ziomaki-Żuków-Zaliwie Piegawki i wjeżdża się do Mokobód od ul.Ossolińskich. Następnie można kierować się na Osiny Górne i dalej na Suchożebry. Problem jest jednak z wyjazdem z Mokobód, bo droga na odcinku ponad 500 metrów to kocie łby pod górkę. Jednak później z Suchożebr przez Przygody spokojnie docieramy do Strzały. Ta wydłużona trasa ma ok. 50 km.
          Będąc w Mokobodach warto wstąpić do Budziszyna (widok z Google Street View):
          www.google.pl/maps/@52.28359,22.108893,3a,75y,203.5h,92.49t/data=!3m4!1e1!3m2!1sWTCi4fTh566P1b_n1AtUUg!2e0?hl=pl
          • ilona821 Re: Trasy rowerowe 12.06.14, 17:15
            A jak długo się jedzie po tej drodze 696? Kocie łby mnie nie przerażają bo mam "górala" więc powinnam dać radę. :)

Jak na kobietę przystało mam dość kiepską orientację w terenie, więc obmyślam jakiś uchwyt na rower, żebym mogła sobie odpalić nawigację w telefonie wtedy nie bałabym się, że zabłądzę. Może któryś z Was taki posiada? :)

Przede mną 2 miesiące wakacji, więc pewnie wszystkie trasy przez Was
            opisane przetestuję. :) I czekam na kolejne :).
            • btmch Re: Trasy rowerowe 12.06.14, 17:46
              Kilka tras masz również tu www.btmch.prosta.pl
              • ilona821 Re: Trasy rowerowe 12.06.14, 18:56
                ok dzięki :)
            • przyjemny_gosc Re: Trasy rowerowe 15.06.14, 08:28
              > A jak długo się jedzie po tej drodze 696?

ok. 15-20 minut. Całą trasę obliczam na max 90 minut.

> Kocie łby mnie nie przerażają bo mam
              > "górala" więc powinnam dać radę. :)

Jasne, dasz radę przejechać, informuję, bo to jednak spora zmiana, bowiem cała trasa jest jednak asfaltowa.

> Jak na kobietę przystało mam dość kiepską orientację w terenie, więc obmyślam j
              > akiś uchwyt na rower, żebym mogła sobie odpalić nawigację w telefonie wtedy nie
              > bałabym się, że zabłądzę. Może któryś z Was taki posiada? :)

Uchwyt rowerowy na telefon, to nie problem. Poszukasz na Allegro i coś na pewno dopasujesz. Ze swojej strony radzę jeszcze dokupić sobie plastikowe etui, bo pod wpływem wstrząsów telefon może jednak spaść i szkoda byłoby gdyby chociażby się porysował.

Ja czegoś takiego nie stosuję. Telefon szybko siada, bo musiałby cały czas mieć włączony ekran, a włączony GPS i internet do poboru map też robią swoje.
              Jeżeli masz telefon z systemem Android polecam program Endomondo. Wyświetla podstawowe parametry, jak odległość, czas i prędkość, ma funkcję mapy, czyli rysuje trasę. Można to później przeglądać na komputerze. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka