Dodaj do ulubionych

ZLOT CB W SIEDLCACH

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 17:21
Radioamatorzy: krótkofalowcy oraz użytkownicy radia CB spotkają się w
Siedlcach. W dniach od 30 września do 2 października odbędzie się pierwszy
Meeting Radiowy miłośników łączności na falach eteru. Głównymi organizatorami
spotkania są Harcerski Klub Krótkofalowców SP 5 ZGO oraz Grupa Miłośników
Dalekich Łączności w Paśmie Obywatelskim ETZ. Miejscem zlotu będzie stanica
harcerska nad zalewem. Organizatorzy zaplanowali m.in. spotkania poświęcone
pracy w eterze i doskonaleniu umiejętności operatorskich, pokazy sprzętu
łączności oraz ognisko. Na I Meeting Radiowy w Siedlcach zaproszeni są
wszyscy użytkownicy radiotelefonów CB oraz licencjonowani krótkofalowcy z
regionu.
Na stanicę będzie mozna przyjeżdżać w piątek już od 15.00.

(wg Radia Podlasie)
Obserwuj wątek
    • Gość: driver Re: ZLOT CB W SIEDLCACH IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.05, 20:01
      do wszystkich zaopatrzonych w CB w autach!
      Przypominam że CB służy do spytania o drogę, o radary....
      WIĘC NIE GADAĆ O DUPIE MARYNI I NIE BLOKOWAĆ KANAŁU 19
      • Gość: a-ha Re: ZLOT CB W SIEDLCACH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 07:25
        Własnie również do pogawędek słuzy CB radio. Dawno nie słuchałem tego pasma,
        podejrzewam jednak, że wraz ze zniesieniem obowiązku uzyskania zezwolenia na
        uzywanie tych radiotelefonów, wzrosła liczba CB-stów, którzy tak naprawde nie
        powinni się odzywać nawet poza pasmem.
    • Gość: Midland Re: ZLOT CB W SIEDLCACH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 10:00
      Pamiętacie o tych starych cb radiowcach, którzy rozmawiali z zagranicą i jako
      pierwsza dziesiątka tego miasta promowała CB? proponuję zaprosić sławy
      siedleckiego krótkofalarstwa. (:
      • Gość: Ar Re: ZLOT CB W SIEDLCACH IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 01.10.05, 10:19
        Hahahah pamietam"Wita Was Kardynał Siedlce".Facet nawalal z 10 pietrowca na
        Mlynarskiej na swojej Super (nie wiem jak sie to pisze -Super spolszcze
        Czita).Jak on rozmawial to mial wylacznosc na wszystkie kanaly, tak sial.Ja w
        tamtych czasach mialem tez niezle radyjko bo Rangera ze wstegami.Na wstegach
        glownie bylyi Francuzi chociaz nieraz zdazala sie propagacja na USA.
        Co ciekawe przez CB-radio poznalem swoja żone hahahaha.Ogniska , wspolne
        rozmowy do rana , qrna ale czasy .Teraz nie mam radia chociaz w moim domu
        rodzinnym atmosfera zostala.Ojciec po tym mariazu z CB zrobil licencje na
        144MHz.Co prawda nie te gadki ale jak jestem u rodzicow , zawsze slysze szum
        eteru.
        • Gość: cb Re: ZLOT CB W SIEDLCACH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 10:38
          Hiszpania Portugalina Kanada .... Miałem reklamówke listów
        • Gość: guma Re: ZLOT CB W SIEDLCACH IP: 81.15.159.* 01.10.05, 13:22
          Kiedyś pracowałem na CB, później zdobyłem licencję krótkofalową II kat, ale nie
          stać mnie było na sprzęt krótkofalarski. Teraz dowiedziałem się, że z II
          kategorią licencji można pracować na 3,5MHz i 28 MHz (kiedyś tylko na 144)
          Byłem już u jednego z siedleckich krótkofalowców zapytać czy to prawda. Okazuje
          się, że tak. Mam już na oku transceiwer i zamierzam pobawić się dalej.
          Zacheciło mnie to tym bardziej kiedy podczas wizyty u tego krótkofalowca
          usłyszałem na 3,5 MHz setki stacji z Polski, a na innych pasmach prawie cały
          świat - była dobra propagacja. No i jeszcze jego dyplomy (IV miejsce w Europie
          VII na świecie) i QSL z całego świata. Jest co oglądać.
          • glos5 Re: ZLOT CB W SIEDLCACH 03.10.05, 11:31
            Guma.A który to taki dobry krótkofalowiec? bo mnie też to trochę interesuje.
      • Gość: a-ha Re: ZLOT CB W SIEDLCACH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 13:19
        Co innego CB RADIO, a co innego krótkofalarstwo. Masz na mysli CB-stów
        pracujacych na tzw. wstęgach? Wg polskiego prawa praca na wstegach, poza
        podstawowa 40-kta jest zabroniona. Ale przymyka się na to oko. Co innego
        krótkofalarstwo. Tam trzeba miec uprawnienia do pracy na pasmach, czyli
        licencję.
        • Gość: a.ilczuk Re: ZLOT CB W SIEDLCACH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 13:47
          GUMA napisał: ,,Kiedyś pracowałem na CB, później zdobyłem licencję krótkofalową
          II kat, ale nie
          stać mnie było na sprzęt krótkofalarski. Teraz dowiedziałem się, że z II
          kategorią licencji można pracować na 3,5MHz i 28 MHz (kiedyś tylko na 144)
          Byłem już u jednego z siedleckich krótkofalowców zapytać czy to prawda. Okazuje
          się, że tak. Mam już na oku transceiwer i zamierzam pobawić się dalej.
          Zacheciło mnie to tym bardziej kiedy podczas wizyty u tego krótkofalowca
          usłyszałem na 3,5 MHz setki stacji z Polski, a na innych pasmach prawie cały
          świat - była dobra propagacja. No i jeszcze jego dyplomy (IV miejsce w Europie
          VII na świecie) i QSL z całego świata. Jest co oglądać."

Jaki masz znak? Ja sp5itc. Jak masz 144MHz, możesz zawołać na 145,475.Słucham,
          choc pracuję.

• Gość: Guma Re: ZLOT CB W SIEDLCACH IP: 81.15.159.* 01.10.05, 15:45
            Chętnie bym to zrobił, ale nie mam na czym. Obiecał mi coś załatwić kolega u
            którego byłem, a mój znak to sq5csj.Jeżeli pan jest Ilczuk z KRP to my się
            trochę znamy. Może niedługo się usłyszymy, ale najpierw chcę coś na 3,5 tam
            fajniej.
            • Gość: a.ilczuk Re: ZLOT CB W SIEDLCACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:43
              Do usłyszenia!
            • on-dal Re: ZLOT CB W SIEDLCACH 01.10.05, 22:35
              Cześć kol. Jarku na 144 to już coś mam. Witam Andrzeja I. Powodzenia

• Gość: a.ilczuk Re: ZLOT CB W SIEDLCACH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.05, 11:32
                Witam serdecznie! Byłem wczoraj na zlocie, przyjechało niewiele, bo
                kilkanascie osób z regionu ( przynajmniej do 18.00. Jest to jakiś sposób na
                integrację środowiska i na spotkanie w ,,realu".
                Gorąco pozdrawiam.Idę pracować.
                • on-dal Re: ZLOT CB W SIEDLCACH 02.10.05, 23:42

Witam. Dziś rano (3.00) wyejechaliśmy do Smardzewic (zalew sulejowski)żeby choć
                  na trochę wpaść na zjazd SPDXC. Dopiero wróciliśmy. Było fajnie. VY 73!
    • Gość: Józek Re: ZLOT CB W SIEDLCACH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 17:00
      po wyborach fani CB w Siedlcach wzbogacili się o .... posła. Może nie wszyscy
      wiedzą ale radyjka używa koleżka Skwierczyński, od niedawna poseł na Sejm.
      pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka